Teraz jest 04 wrz 2025, 09:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 250 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona
Odejścia ze skarbowości 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 gru 2015, 07:27

POSTY        44
Post Re: Odejścia ze skarbowości
sylwek49                    

Mam pytanie: Czy w Waszym US dużo osób odchodzi na emeryturę? Bo u mnie wszyscy, którzy nabyli uprawnienia odchodzą sami i cieszą się z tego :D

Nie znam osoby, która by tu dobrowlonie została z prawami emerytalnymi. Wszyscy płaczą ze szczęścia i odchodzą :blink:

18 sty 2017, 13:21
Zaawansowany

REJESTRACJA22 lis 2015, 13:49

POSTY        46
Hallowed                    

Jeżeli nie przyjmiesz zaproponowanej propozycji to obowiązuje Cię trzymiesięczny okres wypowiedzenia (maksymalnie do 31.08.2017). Propozycje pracy mają zostać przedstawione do końca maja.

Propozycje do maja? A to nie jest tak że KAS wchodzi w marcu?

19 sty 2017, 09:59
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Somebody                    

Jedno nie przeczy drugiemu:
- KAS wchodzi od 1 marca,
- propozycje pracy będą przedstawiane od 1 marca do 31 maja,
- nieprzyjęcie propozycji = trzymiesięczny okres wypowiedzenia
(w skrajnych przypadkach do 31.08.2017 - gdy propozycję złożono 31 maja).

19 sty 2017, 16:54
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA08 gru 2015, 08:05

POSTY        1
Właśnie należę od miesiąca do tych szczęśliwców. Jaki świat jest piękny bez US, wiem że żyję. Wszystkim tego życzę. Z sentymentu zaglądam na tę stronę i współczuję tym, co nie mają szans wyplątania sią z tej matni.

19 sty 2017, 17:25

REJESTRACJA24 gru 2010, 18:26

POSTY        19
Zeutek                    

Właśnie należę od miesiąca do tych szczęśliwców. Jaki świat jest piękny bez US, wiem że żyję. Wszystkim tego życzę. Z sentymentu zaglądam na tę stronę i współczuję tym, co nie mają szans wyplątania sią z tej matni.

Ja wkrótce również, pełnia szczęścia. Współczuję koleżankom i kolegom, że muszą męczyć się jeszcze długo. Pozdrawiam szczęśliwców 3mmsie--  :D

19 sty 2017, 18:11
Zawodowiec

REJESTRACJA10 lis 2006, 07:34

POSTY        3465
sylwek49                    

Zeutek                    

Ja wkrótce również, pełnia szczęścia. Współczuję koleżankom i kolegom, że muszą męczyć się jeszcze długo. Pozdrawiam szczęśliwców 3mmsie--  :D

Prawda: świat jest piękny bez urzędu skarbowego. I bez urzędu kontroli skarbowej  :piwo:

Nawet z perspektywy komina na dachu
Załącznik:
kominiarz.jpeg

Również z sentymentu odwiedzam ten portal podczas surfowania po necie. A przy okazji podrzucam obrazki.
Mam taką wewnętrzną potrzebę walki ze złem i szerzenia prawdy tam gdzie to możliwe.  3mmsie--

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

19 sty 2017, 21:56
Zaawansowany

REJESTRACJA16 wrz 2015, 16:48

POSTY        52
Somebody                    

Hallowed                    

Jeżeli nie przyjmiesz zaproponowanej propozycji to obowiązuje Cię trzymiesięczny okres wypowiedzenia (maksymalnie do 31.08.2017). Propozycje pracy mają zostać przedstawione do końca maja.

art. 170 ust. 1 ustawy wprowadzającej KAS, stosunki pracy wygasają:
2) po upływie 3 miesięcy, licząc od miesiąca następującego po miesiącu, w którym pracownik albo funkcjonariusz złożył oświadczenie o odmowie przyjęcia propozycji zatrudnienia albo pełnienia służby, jednak nie później niż dnia 31 sierpnia 2017 r.

Jeśli jeszcze się wahasz to zobacz ust. 4 - należne świadczenia

Pamiętając jak to było z umowami w naszej IS podczas konsolidacji to propozycje dostaniemy na ostatnią chwilę w maju, czyli za 223 dni będę szczęśliwa poza US  :lol:

20 sty 2017, 08:40
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA03 wrz 2013, 16:03

POSTY        20
Jakie są ograniczenie w zatrudnieniu po tym jak się odejdzie ze skarbówki?

20 sty 2017, 21:30
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA20 sty 2017, 12:03

POSTY        14
mlodapp                    

2) po upływie 3 miesięcy, licząc od miesiąca następującego po miesiącu, w którym pracownik albo funkcjonariusz złożył oświadczenie o odmowie przyjęcia propozycji zatrudnienia albo pełnienia służby, jednak nie później niż dnia 31 sierpnia 2017 r.

Pamiętając jak to było z umowami w naszej IS podczas konsolidacji to propozycje dostaniemy na ostatnią chwilę w maju, czyli za 223 dni będę szczęśliwa poza US  :lol:

Czy aby na pewno, zgodnie z art. 170 przepisów wprowadzających KAS, jako pracownikowi US należy Ci się świadczenie z tyt. likwidacji urzędu? Jeśli tak, to chyba nie na podstawie właśnie tego artykułu.
Art. 170 odwołuje się do art. 36 ust. 1 pkt 1, 2, 3 i 6 ustawy o KAS, w którym jest mowa o osobach zatrudnionych lub pełniących służbę w następujących jednostkach KAS:
- urzędzie obsługującym ministra,
- Krajowej Informacji Skarbowej,
- izbie administracji skarbowej,
- Szkole.
Czyli art. 170 nie mówi nic o pracownikach US i UCS (UKS), a tym samym świadczenia tym osobom, zgodnie z tym przepisem, nie przysługują.
O ile UKSy rzeczywiście są likwidowane, o tyle USy nie, a tym samym o ile pracownikom UKS odprawa przysługiwać powinna (choć chyba nie na podstawie art. 170 przepisów wprowadzających KAS), o tyle dla pracowników US  takiej możliwości nie widzę.

21 sty 2017, 16:15
Zaawansowany

REJESTRACJA16 wrz 2015, 16:48

POSTY        52
diss                    

mlodapp                    

Czy aby na pewno, zgodnie z art. 170 przepisów wprowadzających KAS, jako pracownikowi US należy Ci się świadczenie z tyt. likwidacji urzędu? Jeśli tak, to chyba nie na podstawie właśnie tego artykułu.
Art. 170 odwołuje się do art. 36 ust. 1 pkt 1, 2, 3 i 6 ustawy o KAS, w którym jest mowa o osobach zatrudnionych lub pełniących służbę w następujących jednostkach KAS:
- urzędzie obsługującym ministra,
- Krajowej Informacji Skarbowej,
- izbie administracji skarbowej,
- Szkole.
Czyli art. 170 nie mówi nic o pracownikach US i UCS (UKS), a tym samym świadczenia tym osobom, zgodnie z tym przepisem, nie przysługują.
O ile UKSy rzeczywiście są likwidowane, o tyle USy nie, a tym samym o ile pracownikom UKS odprawa przysługiwać powinna (choć chyba nie na podstawie art. 170 przepisów wprowadzających KAS), o tyle dla pracowników US  takiej możliwości nie widzę.

Ja to rozumiem w ten sposób, że jestem zatrudniona w izbie administracji skarbowej, a jedynie świadczę pracę w urzędzie skarbowym. Jeśli twoje stanowisko jest prawdziwe, to powodowałoby dyskryminację osób świadczących pracę w US w stosunku np. do pracowników ministerstwa, którego też przecież nie likwidują. Ten temat był już poruszany na forum skarbowców, nie pamiętam w jakim wątku. Oczywiście nic od pracodawcy ani zz się nie dowiemy, ja po analizie przepisów uważam, że odprawa się należy. Jednak nawet jej brak nie sprawi, że zostanę w tym szambie, tj. moim us   :zygi:

21 sty 2017, 19:28
Amator
Własny awatar

POSTY        14
Nie mam pewności, czy jest tak, jak piszę. Jedynie literalnie czytam przepisy obu ustaw, natomiast uważam za niedopuszczalne, że tak naprawdę na 6 tygodni przed wejściem nowych struktur najważniejsze dla pracowników kwestie są ciągle niewiadomą. Tym samym nie zdziwi mnie, jeśli ten wątek będzie w najbliższym czasie jednym z popularniejszych, bo naszemu pracodawcy chyba się ciągle wydaje, że rozdaje karty.

21 sty 2017, 19:48

REJESTRACJA28 lis 2013, 07:50

POSTY        40
Ja właśnie ostatnio próbowałem ustalić, co się należy w przypadku odrzucenia propozycji. Wychodzi na to, że nic. Po prostu 3 miesiące wypowiedzenia i papa.

21 sty 2017, 20:10
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA24 maja 2009, 21:43

POSTY        11
W artykule 36 ustawy o KAS wymienione są jednostki organizacyjne KAS:
"Art. 36. 1. Jednostkami organizacyjnymi KAS są:
1) komórki organizacyjne urzędu obsługującego ministra;
2) Krajowa Informacja Skarbowa;
3) izby administracji skarbowej;
4) urzędy skarbowe;
5) urzędy celno-skarbowe wraz z podległymi oddziałami celnymi;
6) Szkoła;
7) Centrum"
Wątpliwości jest wiele ale wydaje się to, mimo wszystko, jasne - art. 170 przepisów wprowadzających dotyczy m.in. pracowników Izby czyli również pracowników urzędów skarbowych, dlatego nie są tu z art. 36 wymienione pkt. 4 i 5 - byłoby to legislacyjnie niepoprawne. W przypadku braku propozycji lub jej odrzucenia, niezależnie od "pochodzenia" pracownika czy funkcjonariusza (US, UC, UKS, IS) ma zastosowanie przepis art. 163 ustawy o SC tzn. przysługuje trzymiesięczna odprawa, która ulega zwiększeniu o 20% miesięcznego uposażenia za każdy pełny rok pełnienia służby (pracy) ponad 5 nieprzerwanych lat - nie więcej niż do wysokości 6-miesięcznego uposażenia. Reasumując, każdemu kto przepracował w resorcie 10 lat, będzie przysługiwała 6-miesięczna odprawa.

Nie rozumiem czemu się oficjalnie o tym się nie mówi, a właściwie rozumiem - ta powszechna wiedza jednak jest niebezpieczna, wielu cenionych pracowników szczególnie w większych miastach ma świetną okazję na ucieczkę z resortu z niezłą odprawą. Przy czym stosunek pracy będzie rozwiązany z uwagi na likwidację urzędu lub zniesienie jednostki organizacyjnej.
I to są jedyne dobre informacje w związku z wejściem w życie ustawy o KAS.

To oczywiste, że cała ta sytuacja wszystkich nas niepokoi. Nie udzielam się na forum, jednak nie da się nie zauważyć, że wśród wielu pism wymienianych między ZZ a MF (choćby dotyczących mniej lub bardziej istotnych zapytań w sprawach różnych resortowych zmian kadrowych) nie znalazła się najważniejsza dla nas informacja - co przysługuje pracownikowi w sytuacji braku propozycji lub jej odrzucenia.

23 sty 2017, 21:13
Amator
Własny awatar

POSTY        14
Po głębszym rzucie okiem na rozdział 3 ustawy wprowadzającej KAS zgodzę się, że odprawa przysługuje pracownikom US i UKS - a właściwie już UCS (jeśli od 1 marca ich pracodawcą będzie dyrektor IAS, to wymienienie pkt 4 i 5 byłoby tautologią). Niemniej - skąd pomysł o 6 mies. odprawy? Art. 170 w ust. 4 używa takiego sformułowania jak "odpowiednio", więc pracownikom - 3 mies, funkcjonariuszom - 6.

23 sty 2017, 21:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 250 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona