Teraz jest 04 wrz 2025, 02:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 195 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14
Pora na protest 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA28 mar 2013, 15:47

POSTY        10
Post Re: Pora na protest
i po proteście ... i po Pielgrzymce ... chciałoby się krzyczeć " Boże Ty to widzisz i nie grzmisz" ...
w czasie protestu, widząc banery Urzędów Skarbowych, podeszły do nas cztery pracownice, z któregoś US w Łodzi, bardzo radośnie zareagowały, że jednak ktoś z "nas" jest, przyjechały same i na własny koszt ... to może być taką mała iskierką, że są wśród "nas" ludzie świadomi społecznie ...

15 wrz 2013, 07:02
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 11:52

POSTY        13
,,Wszyscy wobec prawa sa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne" art. 32 Konstytucji RP. Więc dlaczego podwyżki w budżetówce są zamrożone tylko dla niektórych? Przykład-  MF Celnicy dostają co roku, a skarbowcy od 5 lat  :dupa:  nauczyciele, policja, służba zdrowia też mają co roku więcej. Nie mogę pojąć co się w tym Państwie dzieje. Może protest nam nie pomoże. Może jakieś pozwy zbiorowe,  że łamane są prawa Konstytucyjne ? Co myślicie? Ponoć pracownicy sądów takie pozwy poskładali. Czy ktoś wie coś na ten temat?

19 wrz 2013, 07:23
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA16 gru 2006, 10:57

POSTY        265
Myślę, że brak wyraźnego sygnału ze strony skarbowców na obecną sytuację pozwala rządzącym na takie, a nie inne traktowanie nas. Dopóki będziemy bierni to tak będzie.

19 wrz 2013, 09:05
Amator
Własny awatar

POSTY        13
Też tak myślę. Apeluję do Krajowej Sekcji Naszych Związków. Zorganizujcie zjazd delegatów z wszystkich US w Polsce. Wtedy coś się "uradzi" tzn. podejmie decyzje o działaniach. Jeżeli każdy urząd wyznaczy 1 lub 2 osoby kontaktowe, które się nie boją i będą motywowały resztę to coś z tego będzie. Apel na Skarbowcach typu "do boju " nie wystarczy. Trzeba konkretne osoby z każdego urzędu zobowiązać do działania. Ja jestem w związkach w swoim US i piszę się na osobę kontaktową.
JA SIĘ NIE BOJĘ DZIAŁAĆ  A TY?  (desperacja, bo na nic mnie nie stać). Czekam na maila z Krajowej Sekcji Solidarności (priva).

Ostatnio edytowano 19 wrz 2013, 12:56 przez Majek, łącznie edytowano 1 raz

19 wrz 2013, 12:55
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA04 sie 2013, 15:02

POSTY        42
A może trzeba zmienić coś... w kierownictwie związku? Tzn. najlepiej całe kierownictwo.
Może wtedy RSK zajmie się realnymi sprawami pracowniczymi, a nie wysyłaniem kolejnych idiotycznych zapytań o udzielenie informacji publicznej dot. ilości skanerów lub podpisów elektronicznych.
Ja na to liczę.

19 wrz 2013, 20:13
Amator

REJESTRACJA12 wrz 2010, 10:37

POSTY        29
Zgadzam się, też mam dosyć tych zapytań o udzielenie informacji publicznej... ble ble co Mnie to obchodzi! Konkrety: Podwyżka, podwyżka, podwyżka!, kiedy, ile i czemu tak późno i tak mało?

Ostatnio edytowano 22 wrz 2013, 19:10 przez Lalus, łącznie edytowano 1 raz

22 wrz 2013, 19:08
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
Lalus                    

Mnie to obchodzi! Konkrety: Podwyżka, podwyżka, podwyżka!, kiedy, ile i czemu tak późno i tak mało?

O konkrety to pytaj się gdzie indziej. Najlepiej swojego szefa!

Uważam, że ZZ zrobiły dobrze występując o pewne dane.
Nam ciągle wciska się hasełka o oszczędzaniu, o braku kasy, o rankingach, miernikach...
A tu - proszę - kasa jest!
Rozumiem, że przełożony ma mieć wyższą pensję, rozumiem, że wyższą nagrodę (premię), ale chyba są jakieś zasady? Skoro jeden NUS ma 3-4 razy tyle co jego szeregowi pracownicy, to dlaczego inny zgarnia większość lub wszystko dla siebie?
Sam wszystko robi?
I niech mi tu ... albo jakiś inny ...  nie pisze o odpowiedzialności, wiedzy, zarządzaniu,  bo wiem jak to jest.
Tak jak na dole są i dobrzy szeregowi pracownicy i słabi, to tak samo jest z szefami! Jedni są dobrzy i rzeczywiście wiedzą co i jak, a inni ... szkoda gadać.

23 wrz 2013, 18:36
Site Admin

REJESTRACJA04 paź 2009, 20:33

POSTY        705
Polnywolak, Laluś. Tak szczerze - jesteście członkami związku? Jeśli tak - zgłaszajcie swoje pomysły na walnych zebraniach członków związku. Jezeli nie.. to wiecie co możecie sobie z nimi zrobić. Sądzę zresztą, że co do Polnegowolaka wątpliwości nie ma żadnych. Co do Lalusia - nie wiem.
Ale gdybyście byli członkami związku to wiedzielibyście co może przewodniczący związku zrobić, szczególnie wobec nagonki medialnej przeciwko związkom i bezczelnego i bezkarnego łamania prawa przez przedstawicieli urzędów przeznaczonych do tego prawa przestrzegania. Nie ośmieszajcie się.

"Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."

23 wrz 2013, 19:00
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Polnywolak                    

A może trzeba zmienić coś... w kierownictwie związku? Tzn. najlepiej całe kierownictwo.

Prowokator ?
Próbowałeś kiedyś założyć organizację związkową w US ?  Jeśli nie to co ty wiesz o ZZ i ich działaniu - NIC.

A sposób na podwyżkę ? Według ostatniej wypowiedzi pana Kapicy  wyłącznie przez naturalne wymieranie. Czyli jak chcesz mieć inflacyjną podwyżkę a pracujesz w młodym urzędzie gdzie przez najbliższe 10 lat nikt nie przejdzie na emeryturę (wszak podniesiono limit wieku) to musisz podłożyć bombę by się pozbyć części koleżanek i kolegów a potem jeszcze przejąć ich obowiązki... i dodatkowe obowiązki jakie dołożą kolejną ustawą.

23 wrz 2013, 19:58
Amator
Własny awatar

POSTY        13
Panie Tomku do Pana APEL o zorganizowanie zjazdu delegatów związkowych.  
Coś trzeba postanowić! Nie da się za 2.000 godnie żyć. Od zebrania związkowców trzeba zacząć, a potem rozwinąć akcję. Nie wyobrażam sobie jak to będzie w  2014 roku bez wzrostu wynagrodzeń. W moim urzędzie ludzie się mnie pytają (jestem w związkach) czy związki coś planują, bo chętnie się przyłączą. Pracownicy już przestali się bać, bo nie maja z czego żyć - wegetują od wypłaty do wypłaty. Dlatego jest dobry czas na akcję. Tylko ktoś musi ją rozpocząć !!

26 wrz 2013, 11:38
Amator

REJESTRACJA18 sty 2007, 19:36

POSTY        11

LOKALIZACJAełk

,,Wszyscy wobec prawa sa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne" art. 32 Konstytucji RP. Więc dlaczego podwyżki w budżetówce są zamrożone tylko dla niektórych. Przykład-  MF Celnicy dostają co roku a skarbowcy od 5 lat   , nauczyciele. policja , służba zdrowia też mają co roku więcej. Nie mogę pojąć co się w tym Państwie dzieje. Może protest nam nie pomoże . Może jakieś pozwy zbiorowe,  że łamane są prawa Konstytucyjne ? Co myślicie? Ponoć pracownicy sądów takie pozwy poskładali. Czy ktoś wie coś na ten temat?

Ponieważ jak odpowiedział pan dyrektor M.  z MF jesteśmy najdroższą administracją, kosztujemy całe 3,3 mld.

a jak się nie podoba to możemy zostać przedsiębiorcami,
a dostajemy w dupę bo jesteśmy  spolegliwi i nie dajemy im w dupę, ale nadstawiamy własną

26 wrz 2013, 11:47
Specjalista

REJESTRACJA28 mar 2011, 20:41

POSTY        332
Majek                    

Nie da się za 2.000 godnie żyć.

Brutto oczywiście.

26 wrz 2013, 12:35
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA16 gru 2006, 10:57

POSTY        265
Nawet za 2.000 zł netto ciężko przeżyć, bo zazwyczaj te 2.000 zł jest obciążone jakimiś pożyczkami, kredytami lub ratami.  :(

26 wrz 2013, 13:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 195 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14