245 zł na etat... (ale nie dla wszystkich, a niektórym dużo
Autor
Treść postu
W IS Rzeszów: "Podwyżki wynagrodzeń zostały ustalone według następującej zasady: każdy pracownik otrzymał podwyżkę wynagrodzenia zasadniczego w wysokości 200 zł oraz związany z tym wzrost dodatku z tytułu wysługi lat ustalony indywidualnie dla każdego pracownika (najwyższa podwyżka 240 zł brutto)."
____________________________________ "Kto cały czas ciężko pracuje, nie ma czasu zarabiać pieniędzy" - J. D. Rockefeller
07 kwi 2008, 13:26
robunio73
W IS Rzeszów: "Podwyżki wynagrodzeń zostały ustalone według następującej zasady: każdy pracownik otrzymał podwyżkę wynagrodzenia zasadniczego w wysokości 200 zł oraz związany z tym wzrost dodatku z tytułu wysługi lat ustalony indywidualnie dla każdego pracownika (najwyższa podwyżka 240 zł brutto)."
... to nadal bardzo mało, zważywszy, że w IS Rzeszów podwyżki to rzadkość.
____________________________________ "Moja jest racja, i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!" - "Dzień Świra"
07 kwi 2008, 13:41
Lunatiq
żenujące są kwoty o których tu mowa...zastanawiam się nad odejściem. Honor mi nie pozwala na udawanie zadowolonego bo ktoś mi sypnął jakiś ochłap.... Straciliśmy resztkę szacunku dla samych siebie.... Nawet zaprotestować poważnie nie potrafimy, bo pokażcie mi urząd, który utrudnił życie podatnikowi (bo o to chodziło w strajku włoskim)...żenada
To prawda ... ochłapy nam się dostało ... i to do tego w wielu przypadkach z wielkimi oporami podzielonych przez NUSów, DISów w miarę sprawiedliwie (czyt. równo, a nie jak mi się podobasz to dostaniesz) ... chociaż z tego co wiem różnie to bywa. Zależy od poczucia sprawiedliwości mających wpływ na podział i znajomości realów życia większości, a nie tylko siebie. A protest :mur: ... tylko tyle można powiedzieć.
08 kwi 2008, 17:22
Wacek Ąski
Właściwie, to nic chodzi mi o polemikę, co o gratulacje. Gratuluję swietnego awatarka. Jeszcze lepszy od Inspektorowego!
____________________________________ "Demokracja to cztery wilki i owca głosujące o obiedzie" R.A.Heinlein
08 kwi 2008, 18:39
A u nas ani widu ani słychu ! :mur:
09 kwi 2008, 07:20
U nas w US Płock cisza ,ale pewnie przydupasy dostana odpowiednio dużu. Mówiono iż za poprzedniej kadry naczelnikowskiej był bajzel, a teraz byście zobaczyli , przyjmowanie ludzi bez kwalifikacji jakie zakładają warunki przyjęcia,zakupy materiałów piśmiennych, cały kartał czekamy na koperty,taśmię kjejącą itd.
09 kwi 2008, 11:24
A gdzie są odsetki z tytułu opóźnienia wypłaty tych powalających podwyżek?
Ostatnio edytowano 09 kwi 2008, 11:53 przez onao, łącznie edytowano 1 raz
09 kwi 2008, 11:52
Bardzo proszę o podzielenie się informacją - osoby merytorycznie zorientowane w danym temacie, w kwestii podwyżek 245,- zł / 1 etat, tj.:
Czy przyznając ww. podwyżkę w wys. 245,-zł. na 1 etat kalkulacyjny, IS/UKS/US może i powinien oczekiwać otrzymania dodatkowych kwot funduszu płac, związanych z planowanymi i realizowanymi nagrodami jubileuszowymi oraz odprawami emerytalnymi, które będą liczone już wg nowych wynagrodzeń ( po podwyżce ), czy też należało ww. 245,-zł. odpowiednio obniżyć, aby zerezerwować na na nagrody jubil. i odpr. emeryt - liczone od wyższych wynagrodzeń ???. Moim zdaniem, skoro zdecydowano o podwyżkach po 245,-zł. na 1 etat kalkulacyjne, to nie powinny być tworzone rezerwy na ww. nagrody jubil. i odpr. emeryt. , a tym samym realnie - mniej lub więcej zmniejszana kwota ww. podwyżki, ponieważ na przyznanie dodatkowych kwot na różnicę , pomiędzy nagrod. jub. i odpr. emer. liczonymi wg " nowych wynagrodzeń " a " starymi wynagrodz. ", każdy IS/UKS/US powinien otrzymać z budżetu dodatkowe środki, oczywiście po tzw. korekcie planu wynagrodzeń.
Przy drugim ww. podejściu do tej sprawy, cóż by to były za podwyżki, gdyby w którejś z ww. jednostek, odchodziło na emeryturę i przysługiwały nagrody jubileuszowe - łacznie np. 30 czy 40 % stanu osobowego. Z planowanych i szumnie nagłaśnianych podwyżek ( 245zl./1 etat ) wyszło by - JEDNO WIELKIE OSZUSTWO !!!.
A więc, niech mnie ktoś w miarę kompetentny oświeci, co do samowoli niektórych księgowych budżetowych i ich zwierzchników - jeszcze raz bardzo, bardzo proszę, za co z góry bardzo już dziękuję !
10 kwi 2008, 11:54
Madagaskar
Moim zdaniem, skoro zdecydowano o podwyżkach po 245,-zł. na 1 etat kalkulacyjne, to nie powinny być tworzone rezerwy na ww. nagrody jubil. i odpr. emeryt. , a tym samym realnie - mniej lub więcej zmniejszana kwota ww. podwyżki, ponieważ na przyznanie dodatkowych kwot na różnicę , pomiędzy nagrod. jub. i odpr. emer. liczonymi wg " nowych wynagrodzeń " a " starymi wynagrodz. ", każdy IS/UKS/US powinien otrzymać z budżetu dodatkowe środki, oczywiście po tzw. korekcie planu wynagrodzeń.
Przy ww. podejściu do tej sprawy, cóż by to były za podwyżki, gdyby w którejś z ww. jednostek, odchodziło na emeryturę i przysługiwały nagrody jubileuszowe - łacznie np. 30 czy 40 % stanu osobowego. Z planowanych i szumnie nagłaśnianych podwyżek ( 245zl./1 etat ) wyszło by - JEDNO WIELKIE OSZUSTWO !!!.
Nie zgadzam się. Nie wyszłoby. WYSZŁO.
Ostatnio edytowano 10 kwi 2008, 12:42 przez Zeta, łącznie edytowano 1 raz
10 kwi 2008, 12:41
B. dziękuję. No tak " wyszłoby " !. A co inne osoby sądzą, na temat kwestii podejścia do ww. podwyżek ?!.
10 kwi 2008, 13:16
Madagaskar
B. dziękuję. No tak " wyszłoby " !. A co inne osoby sądzą, na temat kwestii podejścia do ww. podwyżek ?!.
Nie pisownię miałam na myśli Bo to nie teoretyczne "gdyby" - "to by", ale tak to zostało w większości (chyba) urzędów zrobione! Z powyżek "potrącono" rezerwę na nagrody jubileuszowe i odprawy emerytalne.
10 kwi 2008, 13:41
Po potrąceniu z podwyżek rezerwy na nagrody jubileuszowe i odprawy emerytalne, możemy sobie zaśpiewać: ... Wiiiidziaaałam ooooooorła cieeeeeeń .... . Czy aby te potrącenia są zasadne ...?!.
10 kwi 2008, 14:56
Madagaskar
To nie kwestia podejścia tylko decyzji MF, który przyznając budżet na podwyżki przyjął zasadę 245 zł na jednego zatrudnionego jako kwotę ostateczną. Było o ile dobrze wiem było pismo z MF w tej sprawie - nie pamiętam czy kierowane do ZZ czy też tylko do decydentów. Tak czy inaczej takie rozstrzygnięcie jest znacznym ułatwieniem dla MF - nie muszą się martwić o pochodne, pozostawiając znaczne pole manewru DISom/NUSom itp.
I tym sposobem znaczna większość została :sex: bo dostali mniej niż się spodziewali. A w TV podali info, że pracownicy "skarbówki" (konia z rzędem temu dziennikarzowi, który rozróżnia pracownika z US od IS czy UKS) dostali po 245 zł na łeb i powinni się cieszyć - średnia pensja przecież nie jest w "skarbówce" taka mała. I jak dziadami byliśmy tak pozostaliśmy :dupa: .
10 kwi 2008, 15:54
Madagaskar
Po potrąceniu z podwyżek rezerwy na nagrody jubileuszowe i odprawy emerytalne, możemy sobie zaśpiewać: ... Wiiiidziaaałam ooooooorła cieeeeeeń ....
Masz na myśli naczelnika? Ja bym użył porównania do innego, mniej szlachetnego ptaka.
____________________________________ Rostowski: Sytuacja Polski jest imponująca