Teraz jest 09 wrz 2025, 21:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1692 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 121  Następna strona
Projekt ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej 
Autor Treść postu

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska
Najgorsze jest, że zmiany te proponuje się pod hasłem WIELKIEJ NAPRAWY naszych służb, po której wszystko stanie się piękne, błyszczące itd. I pcha się łapy do jednego z najlepiej funkcjonującego  segmentu administracji.
To właśnie wskazuje, że główny motyw "reformy" to wymiana dobrych na naszych.

Ostatnio edytowano 04 mar 2007, 22:08 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

04 mar 2007, 22:04
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
ale dla podtrzymania upadającego ducha wśród Skarbowców taka sentencja Epiktet'a na dobranoc:

<!--sizeo:3--><span style="font-size:12pt;line-height:100%"><!--/sizeo--><!--fonto:Times New Roman--><span style="font-family:Times New Roman"><!--/fonto-->Jest tylko jedna droga do szczęścia - przestać się martwić rzeczami, na które nie mamy wpływu.   <!--fontc--></span><!--/fontc--> <!--sizec--></span><!--/sizec-->
:)

04 mar 2007, 22:10
Amator

REJESTRACJA03 mar 2007, 23:44

POSTY        10

to nie mogę znieść postów niby wykształciuchów  którzy się tu puszą swoim wykształceniem, czy wszyscy pracownicy ze średnim wykształceniem to durna masa, kto tych wykształciuchów w wielu wypadkach nauczył  i uczy pracy, pragmatyki, kto przekazał wam ogromne doświadczenie, bo na uczelniach was tego nie nauczyli. wszędzie  są przypadki że pracują miernoty, ale dotyczy w równym stopniu  tych z literkami przed nazwiskiem jak i bez, obejrzyjcie się dookoła siebie to się może okazać że jest ich wjęcej niż tych niedouczonych.

Popieram! Często ci z mgr czy lic trudniej "łapią" przepisy i nie radzą sobie w samodzielnej pracy.
A np. ja niby wykształciuch jestem, ale po uczelni i kierunku nie mających nic wspólnego z podatkami, a jakoś sobie radzę. Pracują ze mną osoby ze średnim i stwierdzam, że często są bystrzejsze od tych (niektórych, oczywiście) z "magazynierem" przed nazwiskiem

04 mar 2007, 22:11
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 20:59

POSTY        63
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Administracja skarbowa w swoich działaniach stwarza warunki do uzyskania jak największego poziomu świadomości prawno-podatkowej jej klientów, co w rezultacie doprowadzi do obniżenia kosztów poboru podatków. Osiągnięcie wysokiego poziomu dobrowolnego wypełniania obowiązków podatkowych będzie następować przy równoległym polepszaniu jakości usług  świadczonych klientom, rozszerzaniu ich zakresu przy wykorzystaniu nowych technologii informatycznych oraz doskonaleniu metod komunikacji zewnętrznej i wewnętrznej. Poprawne stosunki pomiędzy podatnikami a administracją skarbową są jedną z zasad dobrze funkcjonującego społeczeństwa.
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Otóż „osiągnięcie wysokiego poziomu dobrowolnego wypełniania obowiązków podatkowych” będzie możliwe jedynie wtedy, gdy klienci będą widzieć sens płacenia danin:
* gdy podatki nie będą znikały w dziwnych funduszach, a będą jawnie szły na funkcjonowanie państwa,
* gdy policjant ochroni klienta przed złymi ludźmi i nie będzie wąchał się z mafią, bo pensja będzie godziwa,
* gdy nauczyciel dobrze wynagradzany dobrze wykształci dzieci podatnika,
* gdy lekarz nie będzie chciał łapówki i przyjmie w chwili potrzeby, a nie po trzech miesiącach,
* itd.
* Itp.

Najprzyjaźniejsza na świecie KAS nie jest w stanie tego zapewnić. Tylko rządzący tym krajem mogą „zmienić świadomość prawno-podatkową klientów” poprzez nieustanne udowadnianie klientom, że ich wpłaty nie idą na marne.

Owszem, poprawne stosunki pomiędzy podatnikami a administracją skarbową są bardzo ważne. Jednakże nie przeceniałbym wpływu sposobu obsługi podatników na wypełnianie przez nich obowiązków podatkowych. Daleko ważniejsze jest sensowne rozdysponowanie danin.

Bez tego <!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->"Osiągnięcie wysokiego poziomu dobrowolnego wypełniania obowiązków podatkowych będzie następować przy równoległym polepszaniu jakości usług  świadczonych klientom"
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> jest tylko pobożnym życzeniem

<!--coloro:#000000--><span style="color:#000000"><!--/coloro-->Kiedy państwo czyni pracę absurdalnie drogą, obywatele ratują się zdrowym rozsądkiem.<!--colorc--></span><!--/colorc-->

04 mar 2007, 22:22
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:40

POSTY        117
Pytania które zadał RAMZES są FUNDAMENTALNE. Ja już pisałem, że widzę w tej ustawie (projekcie) możliwość zmian na lepsze (przynajmniej dla mnie) ale tak na prawdę to bez przepisów wykonawczych poruszamy się trochę po omacku. Nie znamy wysokości dodatków, nie wiemy gdzie będą zlokalizowane placówki. Ma być 430 urzędów i izb, ale gdzie, ale co w sytuacji gdy w danej miejscowości znajduje się i urząd ceny i skarbowy? Kto kogo przejmie? Kto zostanie pełnomocnikiem? Czy nie będzie szczucia skarbowców na celników? Mnóstwo pytań, na ktore w tej chwili nie ma odpowiedzi. Za to do jutra, do godz. bodajże 11-tej mamy się ustosunkować do projektu i przekazać swoje uwagi do projektu.

04 mar 2007, 22:30

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:08

POSTY        541

LOKALIZACJAZewsząd
Ustawa o KAS to cios zadany przez PiS w serce PO. Bo czy będzie teraz możliwa realizacja pomysłu p. Chlebowskiego z PO i jego kumpli (domyślam się od czego Ci kumple) o połączeniu urzędów skarbowych z ZUSem i przeniesienie się urzędników skarbowych do zusów lub odwrotnie  :rotfl:

ciekawy link w sprawie pomysłu PO: <a href="http://www.money.pl/archiwum/mikrofon/artykul/gwiazdowski;najpierw;zmiany;w;podatkach;potem;super;skarbowka,216,0,215768.html#" target="_blank">http://www.money.pl/archiwum/mikrofon/arty...,0,215768.html#</a>

Ostatnio edytowano 04 mar 2007, 22:55 przez zoltar7, łącznie edytowano 1 raz

04 mar 2007, 22:53

REJESTRACJA13 lis 2006, 19:34

POSTY        101

Sorki, że nie w klimacie,
ale dla podtrzymania upadającego ducha wśród Skarbowców taka sentencja Epiktet'a na dobranoc:

<!--sizeo:3--><span style="font-size:12pt;line-height:100%"><!--/sizeo--><!--fonto:Times New Roman--><span style="font-family:Times New Roman"><!--/fonto-->Jest tylko jedna droga do szczęścia - przestać się martwić rzeczami, na które nie mamy wpływu.   <!--fontc--></span><!--/fontc--> <!--sizec--></span><!--/sizec-->
:)

Mam nadzieję, że się mylisz.......

04 mar 2007, 23:06

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Ustawa o KAS to cios zadany przez PiS w serce PO. Bo czy będzie teraz możliwa realizacja pomysłu p. Chlebowskiego z PO i jego kumpli (domyślam się od czego Ci kumple) o połączeniu urzędów skarbowych z ZUSem i przeniesienie się urzędników skarbowych do zusów lub odwrotnie  :rotfl:

ciekawy link w sprawie pomysłu PO: <a href="http://www.money.pl/archiwum/mikrofon/artykul/gwiazdowski;najpierw;zmiany;w;podatkach;potem;super;skarbowka,216,0,215768.html#" target="_blank">http://www.money.pl/archiwum/mikrofon/arty...,0,215768.html#</a>

A może to zostawią sobie na deser ( czyli na rok wyborczy ).
Krajowa Administracja Skarbowa i Ubezpieczeń Społecznych ( KASUS ) też nieźle brzmi.
Do tego byłby to pewnie niezły SKOK na KASę. ( szczególnie gdy całość rozliczeń tej instytucji przejmą z mocy ustawy, albo w wyniku niezależnych wyborów decydentów SKOKI ).

Ostatnio edytowano 04 mar 2007, 23:28 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

04 mar 2007, 23:27
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

Mało precyzyjnie określone koszty reformy. W podanym wyliczeniu nie uwzgledniono:

- zmian umów z kontrahentami (elektrownia,poczta,dostawcy oprogramowania i sprzętu,stron internetowych,dostawcy internetu,ochrony)

-ZMIAN w OPROGRAMOWANIU wykorzystywanym w urzędzie ( to zawsze najczęściej jest bezkosztowe ;-((    )

- zakupu sprzętu i rozbudowy sieci teledacyjnej pod nowe stanowiska i mebli ( np. dla celników, dla     .    .   .   JEDYNEGO OKIENKA  REJESTRACYJNEGO )

- konieczności dokonania zmian w kilkudziesięciu ustawach ( pewnie trzeba będzie potem wydać jakieś DzU, ...)

-zakup sztandaru dla KAS ( x430 urzedów)

-zakup i wyposażenia kaplicy ( uruchamiamy wszak działalność duszpasterską)

-zniszczenie wyprodukowanych odznak Zasłużony dla Skarbowości ( po komisyjnym przeliczeniu przez prokuratora Krajowego ) i wyprodukowanie nowych odznak Zasłuzony dla KAS-y.  - po prostu TANIE ---PAŃSTWO !!!

-konieczności przeszkolenia nowego personelu

-wyposażenia urzędników wykonujacych zadania celne w nowe stemple i zamknięć celnych

-konieczność wyposarzenia urzedów w nowe budy dla psów służbowych

--utworzenie magazynów broni palnej

-opracowanie i wydanie Kodeksu Etyki urzednika KAS

Tak naprawdę to jeszcze nie wiemy ile to bedzie kosztowało a MinFin przed przystapieniem do zmian powinno podać w Sejmie właściwą kwotę kosztów w podziale na osobowe i nieosobowe.

Na pewno nie będzie to działanie bezkosztowe bo nawet pełnomocnikom trzeba zapłacić za ich pracę a gdy będą pełnomocnikami to nie bedą mieli czasu na inne zadania i jeszcze pewnie będą do tego angażowac inne osoby dla których będą to dodatkowe zadania.

Art.4-6 mówia o zbieraniu informacji ale nie precyzują sposobu a przecież już mamy XXI wiek i powinno wszystkie mozliwe dokumenty przesyłać JEDYNIE w wersji elektronicznej-  ale może to pisał akurat jakiś emerytowany prawnik.

Brak jest wyjaśnienia nowych określeń na sposoby zatrudnienia w nowym urzędzie a dokładnie kto może być zatrudniony na stanowiskach wymienionych poniżej i jakie bedą zakresy obowiazków ( przydała by się też jakaś siatka płac )
- urzędnik skarbowy ( dawny pracownik sł. cyw i celnik ?)
- pracownik techniczny ( ? nowa nazwa informatyka czy „złotej rączki”)
- pracownik gospodarczy
- pracownik administracyjny
- pracownik wewnetrznej służby ochrony
- pracownik specjalistycznej uzbrojonej formacji ochronnej
- pracownik szczególnego nadzoru podatkowego ( dawniej celnik ? )
- przewodnik psów służbowych
- urzędnik skarbowy Mobilnych Grup Kontrolnych
- dowódca jednostek pływających organów KAS
- umundurowany urzędnik skarbowy
- urzędnik skarbowy przeszkolony w zakresie użycia broni palnej
- funkcjonariusz

Do tego całkowicie znikają takie stanowiska specjalistyczne , celnicy, pomocnicze.

Art 8.1  p2 – Dzień 21 września. Wcale mi się nie podoba. lepszy by był 2 czerwca – wtedy jest długi ciepły dzień i można robic festyny. Weżmy przykład z królowej brytyjskiej , która swe urodziny przypadjace w miesiacach zimowych obchodzi latem gdy pogoda jest bardziej sprzyjajaca.

Art8.1p3 – Znowu brak  informacji , komu i za co nadaje się odznakę Zasłużony... i moze nigdy nie będzie nadana ... tak jak obecna Zas...

Art 10 powołuje całkiem nowe twory:
- Krajowa Szkoła Skarbowości,
-  Centrum Informatyki
- Instytut Badań i Rozwoju Administracji Skarbowej.
Tak całkiem bezkosztowo  i nadal nie wiem po co? Nic nie znalazłem w uzasadnieniu do ustawy.

Art 28 powołuje zasób kadrowy nie wymagając umiejetności zarządzania a więc konieczności odbycia studiów z zakresu zarządzania lub psychologii społecznej.

Art 105 – Nic nie mówi o możliwości odbywania stażu w KAS w celu nabycia „określonych kwalifikacji zawodowych” o których wiemy , że tego w szkolach nie uczą. Chyba ,że zajma sie tym  byli skarbowcy ...

Te „określone kwalifikacje zawodowe” - można by lepiej określić jako posiadanie odpowiedniej wiedzy niezbędnej na okreslonym stanowisku.

Art. 107. 1. Każdy obywatel ma prawo do informacji o wolnych stanowiskach służbowych w KAS.

Niezły wytrych. Powinno być :
informacje o wolnych stanowiskach można uzyskac na stronach BIP MinFin i urzędów, IS...
mamy wszak ustawę BIP  i dwudziesty pierwszy wiek.

Art 109 – brak informacji o automatycznym zwolnieniu ze służby przygotowawczej  skarbowców i celników

ART 123 ust 4  i ART 128u2
– to juz maglowaliśmy – TEN art OGRANICZA nasze uprawnienia KONSTYTUCYNE. Szczczególnie na poziomie rad  gmin !!!

ART129
ust 2 jest „zwiazek” powinno być „związki”  .
Nie rozumiem dlaczego do zwiazków moga należeć tylko urzednicy skarbowi. A co ma zrobić :
- pracownik administracyjny
- pracownik techniczny
- pracownik pomocniczy
-  funkcjonariusz
?????????????????????????????????????????

Art. 137. i 138  -  Czy staż z US będzie doliczony ?

ART 142 – Jubileusze tylko dla urzędników skarbowych- a reszta na podstawie KP ?

ART 143 i 146– Czy dobrze czytam ?  To ma być zapowiedź zniknięcia tzw ”13”

Jak rozumieć ten poniższy tekst ?  Bardzo skrótowo napisane – nieprawdaż ?
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Art. 149.  W KAS, na stanowiskach administracyjnych, technicznych i gospodarczych mogą być zatrudniani pracownicy. Nawiązanie stosunku pracy odbywa się na zasadach określonych w Kodeksie pracy. Przepisy art. 28 ust. 1 pkt 1, 2 i 5 stosuje się.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Nigdzie nie zauważyłem odnośników jak zatrudniać:(?)
- funkcjonariusz

Niedługo będziemy podziwiali dwie kategorie starceńców:
- pełnomocnicy ds reformy  posługujacy sie tak wątpliwymi aktami prawnymi
- naczelnicy nowych urzedów , ktrzy albo beda musieli sie szybko nauczyc przepisów celnych albo szybko nauczyc sie przepisów podatkowych - (A tak szybko TO SE NEDA jak mówi legendarny pan Havranek.)

Ostatnio edytowano 04 mar 2007, 23:48 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz

04 mar 2007, 23:46
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 mar 2007, 23:20

POSTY        189
przeczytałam wszystkie wypowiedzi, ustawę też przeczytałam- jest jak korpus bez głowy,nóg i rąk, ocenię gdy ustawodawca ujawni wszystkie zarządzenia, rozporządzenia. najbardziej interesuje mnie sposób powoływania pełnomocnika/ów. narazie jestem spokojna. jutro jeszcze raz przeczytam. bez emocji. nie boję się. chciałabym już dzisiaj mieć zdanie, ale muszę jeszcze przeczytać inne ustawy np. o s.c, o zz, o izbach i urzędach skarbowych itd . nie jestem naczelnikiem dlatego mam więcej czasu niż do jutra do 11.z krytyką też się wstrzymam, najłatwiej krytykować, jęczeć i czekać aż ktoś za nas załatwi- to nasze cechy zawodowe. zgadzam się z filipem, marudą i jeszcze z paroma osobami, a sonieczka jak jest taka dobra to w urzędzie czy nie, to pracę znajdzie.jestem pełna podziwu dla inspektora i bardzo cenię jego pracę.no to pa!

04 mar 2007, 23:53

POSTY        541

LOKALIZACJAZewsząd
A ja wiem jak będą powoływani pełno-nocnicy, to chyba żadna tajemnica,  a mianowicie (tak jak trzy najgłupsze blondynki), trzej pierwsi z brzegu lub na chybił-trafił... ważne tylko aby byli sympatykami PiS lub znali króliczka.

ps. w kompie mam chyba starą wersję Worda bo ciągle atomat sprawdzający pisownię podkreśla mi wyraz "PiS" jako błąd, czy ktoś wie dlaczego ?  :zeby:

Ostatnio edytowano 05 mar 2007, 00:25 przez zoltar7, łącznie edytowano 1 raz

05 mar 2007, 00:24
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 paź 2006, 17:23

POSTY        32

LOKALIZACJAZ jasnej strony mocy

-konieczność wyposarzenia urzedów w nowe budy dla psów służbowych

A mój urząd ma własnego kota (uczeni w piśmie twierdzą, że kotkę). Przyplątało się kocie jakiś rok temu i jest dokarmiane przez pracowników. Do środka wejść nie chce (kot, a nawet on zna się, że opcja zero...), ale przesiaduje na schodach zewnętrznej palarni. A tutaj mają zjawić się "nowe" psy w "nowych" budach", choć jakie one "nowe", jak "starych" to ani psów, ani bud nie ma.
Więc ja się pytam - mamy się pozbyć kiciusia, czy jak? A może być, że skoro już psy służbowe, to i kot służbowy mógłby być? Myszy w archiwum mógłby łapać. Wylegiwać się na serwerze, służąc jako odgromnik. I przewodnik nie byłby potrzebny, bo koty własnymi drogami chadzają...
Nieładnie byłoby skazać biedne zwierzę na tułaczkę - trzeba dbać o społeczny odbiór naszej profesji, nie?

Ostatnio edytowano 05 mar 2007, 01:32 przez Zeffiro, łącznie edytowano 1 raz

05 mar 2007, 01:31

POSTY        541

LOKALIZACJAZewsząd
ZEFFIRO ty chyba masz naprawdę Kota, takie rzeczy na poważnym forum o 1:31 w nocy wypisywać.
A tak na marginesie to te psy mają wyższe wykształcenie, czy nie. Bo jak nie to...

05 mar 2007, 01:50
Site Admin

REJESTRACJA09 maja 2006, 21:23

POSTY        2059

LOKALIZACJARada Krajowej Sekcji Administracji Skarbowej
Autorzy programu "Teraz my" w TVN - Tomasz Sekielski i Andrzej Morozowski zbierają pytania, które postarają się w najbliższym czasie zadać premierowi Jarosławowi Kaczyńskiemu. Napisz, o co chciałbyś zapytać Jarosława Kaczyńskiego! Na propozycje czekamy pod adresem e-mail <a href="mailto:redaktor_wydania@portal.onet.pl">redaktor_wydania@portal.onet.pl</a> Wszystkie zostaną przesłane do redakcji programu "Teraz my" w TVN.

05 mar 2007, 06:22
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1692 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 121  Następna strona