A czy nasze szanowne ZZ robią coś w temacie ograniczeń płac? Bo na razie cisza, a do poprzedniej władzy pisali dzień w dzień, więc oczekuję konsekwencji w działaniu.
25 lis 2015, 18:59
Re: Likwidacja trzynastki
"Czy przepisy dotyczące zasobu mają się znaleźć w przygotowywanej już nowelizacji ustawy o służbie cywilnej? Tak, nowelizacja ma dotyczyć przede wszystkim naborów i awansów. Niewykluczone, że będzie też zawierała rozwiązania finansowe, które elementy wynagrodzeń powiążą z efektami pracy. Trzeba też robić oszczędności w administracji, ale nie powinny one wpłynąć na pomniejszenie wysokości wynagrodzeń. Jest to kwestia, która wymaga szerszej dyskusji, także ze związkami." http://www4.rp.pl/Administracja/3112599 ... racji.html
25 lis 2015, 19:55
wega
(...) "Niewykluczone, że będzie też zawierała rozwiązania finansowe, które elementy wynagrodzeń powiążą z efektami pracy. Trzeba też robić oszczędności w administracji, ale nie powinny one wpłynąć na pomniejszenie wysokości wynagrodzeń."
Bardzo okrągłe zdanie. Nie wiem jak w ustawie o SC można zrobić oszczędności, które nie będą wpływać na pomniejszenie wysokości wynagrodzeń. Trudno nie dostrzec, że pomysły związane z likwidacją 13-ki niebezpiecznie zbiegają się z priorytetami, którymi zajmuje się min. Szałamacha. Urzędnicy nie byli uwzględniani w obietnicach wyborczych (przynajmniej ja nic takiego nie przeczytałem), więc nie spodziewam się, że będzie lepiej Mam nadzieję, że ZZ będą działać w kierunku zapewnienia tego, że środki wynikające z ew. likwidacji 13-ek pozostaną w całości w funduszach wynagrodzeń SC.
25 lis 2015, 21:41
Czyli wszystko jest jasne, zlikwidują trzynastki i dodatki stażowe, a z "zaoszczędzonych" pieniędzy jakiś ułamek przeznaczą na wzrost podstawy wynagrodzenia.
25 lis 2015, 22:04
powtórzę się, ale powiem jeszcze raz, mam dosyć wałkowania tego tematu zgadzam się z tym, że 13-tka przestała mieć charakter motywacyjny. Przecież to jest oczywiste ! skoro od lat zamrożone były nasze pensje, to trudno, żeby spełniała (13-tka) swoją podstawową rolę Jeśli ktoś chce, oprócz nie dania nam należytych wynagrodzeń za pracę, zabrania 13-tek to niech je zabiera, ale nie tworzy chorej teorii do nikczemnych praktyk. Niech ma odwagę powiedzieć co robi i dlaczego, a nie robić z nas idiotów.
25 lis 2015, 22:25
Niech "Iniustitia in mercenarium", ostatni z czterech, w pamięci mają, ci którzy w tej materii decydować pragną i niech go mają na sumieniu jeśli się poważą podjąć ją bez rozwagi. Co nie daj Boże.
25 lis 2015, 23:39
messier
A czy nasze szanowne ZZ robią coś w temacie ograniczeń płac? Bo na razie cisza, a do poprzedniej władzy pisali dzień w dzień, więc oczekuję konsekwencji w działaniu.
Jak rozumiem zauważasz subtelną różnicę w czasie kradzieży nam wynagrodzeń przez poprzednią władzę i czasu przez jaki jest aktualna? I jako aktywny członek związku na pewno wiesz doskonale ile aktualnie pism i w jakich sprawach związki wysyłają. No bo jeśli nie jesteś aktywnym członkiem to nie ośmieliłbyś się ośmieszać takimi tekstami.
____________________________________ "Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."
25 lis 2015, 23:41
Harakiri, zauważ, że poprzednia władza tylko zamroziła nam płace, a obecna władza chce je obniżyć, pardon, wygenerować oszczędności. Ja bardziej wolę mieć zamrożoną płacę, niż obniżoną. Oczywiście zrobią to w sposób iście chamski - zlikwidują Służbę Cywilną, trzynastki, dodatki stażowe, każdemu dadzą po 100 zł podwyżki wynagrodzenia zasadniczego i z pompą ogłoszą, że udało im się ograniczyć wydatki administracji i jednocześnie wygospodarowali pieniądze na podwyżki. Gardzę takimi metodami.
Trzynastka w ten sposób motywuje,że zachęca do chodzenia do pracy, a nie brania chorobowego czy macierzyńskiego.
25 lis 2015, 23:58
Dokładnie tak. Dziwne, że w odniesieniu do pozostałej sfery budżetowej np. nauczyciele, wszelkiej maści mundurowi itp. to 13-nastka jest motywująca, a wyłącznie w odniesieniu do urzędników nie spełnia tej roli. Jesteśmy kosmitami czy co
26 lis 2015, 07:25
Jeśli zabrać 13-stki, to wszystkim bez wyjątku. Zabrać każdej branży, a nie znowu nam - kozłom ofiarnym, którzy nie mają nawet prawa do strajku.
26 lis 2015, 08:03
Nie dała nam poprzednia władza tego co obecna może nam zabrać
____________________________________ wiązanie przyszłości z pracą w administracji publicznej, to błąd podstawowy - inspektor / T. Ludwiński
26 lis 2015, 08:12
ben909
Dokładnie tak. Dziwne, że w odniesieniu do pozostałej sfery budżetowej np. nauczyciele, wszelkiej maści mundurowi itp. to 13-nastka jest motywująca, a wyłącznie w odniesieniu do urzędników nie spełnia tej roli. Jesteśmy kosmitami czy co :mur:
Czy ta branża "nauczyciele, wszelkiej maści mundurowi" miała również w tym samym czasie jak my zamrożone wynagrodzenia ? Dla mnie jest to informacja istotna, żeby ustosunkować się do tej wypowiedzi. Jak również byłbym wdzięczny za informacje, na jakiej podstawie piszący twierdzi, że 13-tka dla tych branż jest motywująca
26 lis 2015, 17:06
sawio
Jeśli zabrać 13-stki, to wszystkim bez wyjątku. Zabrać każdej branży, a nie znowu nam - kozłom ofiarnym, którzy nie mają nawet prawa do strajku. :stop:
Niestety, ale się z tym CAŁKOWICIE nie zgadzam Według tej zasady, to można również powiedzieć np., że jak mają mnie okraść, to niech okradną wszystkich, itp.
26 lis 2015, 17:39
spioch
ben909
Dokładnie tak. Dziwne, że w odniesieniu do pozostałej sfery budżetowej np. nauczyciele, wszelkiej maści mundurowi itp. to 13-nastka jest motywująca, a wyłącznie w odniesieniu do urzędników nie spełnia tej roli. Jesteśmy kosmitami czy co
Czy ta branża "nauczyciele, wszelkiej maści mundurowi" miała również w tym samym czasie jak my zamrożone wynagrodzenia ? Dla mnie jest to informacja istotna, żeby ustosunkować się do tej wypowiedzi. Jak również byłbym wdzięczny za informacje, na jakiej podstawie piszący twierdzi, że 13-tka dla tych branż jest motywująca
Chodziło o to, że według szefowej S.C. dla nas 13-nastka nie jest motywująca i tak argumentuje jej likwidację, co jest kompletną bzdurą. Pozostałe branże z tego co widzę po znajomych nie miały pensji całkowicie zamrożonych.