Czy można zgłosić wniosek, aby w ramach projektowanej reformy KAS została wyłączona spod jurysdykcji Ministerstwa Finansów? :blush:
A gdzie Ci będzie lepiej niż tu, pod opiekuńczym, troskliwym (rzekłbym matczynym) okiem resortu...?
____________________________________ always look on the bright side of life
Ostatnio edytowano 30 lip 2007, 13:27 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz
30 lip 2007, 13:07
elsinore
A gdzie Ci będzie lepiej niż tu, pod opiekuńczym, troskliwym (rzekłbym matczynym) okiem resortu...?
A ja wnoszę o włączenie do KAS Urzędu Dozoru Technicznego i KPRM. A co, dlaczego tylko my mamy mieć prze...
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
Ostatnio edytowano 30 lip 2007, 13:28 przez supersaper, łącznie edytowano 1 raz
30 lip 2007, 13:11
majani
Czy można zgłosić wniosek, aby w ramach projektowanej reformy KAS została wyłączona spod jurysdykcji Ministerstwa Finansów? :blush:
Można. I tak wszystkie wnioski mają w :dupa: tak więc właściwie ich poziom nie jest istotny.
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
30 lip 2007, 13:34
wjawor
Można. I tak wszystkie wnioski mają w :dupa: tak więc właściwie ich poziom nie jest istotny.
Jako autor protestuję przeciwko takiemu potraktowaniu tego niezwykle racjonalizatorskiego i niosącego nowe możliwości wniosku.
Ostatnio edytowano 31 lip 2007, 07:56 przez majani, łącznie edytowano 1 raz
30 lip 2007, 13:41
majani
Jako autor protestuję przeciwko takiemu potraktowaniu tego niezwykle racjonalizatorskiego i niosącego nowe możliwości wniosku.
Cóż, nie jest istotne czy wyłączyć, a pod kogo podłączyć. Masz jakieś propozycje? A może sprywatyzować?
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
Ostatnio edytowano 31 lip 2007, 07:56 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz
30 lip 2007, 13:55
Najbardziej pasuje mi Minister właściwy ds. Administracji, bo generalnie jestem zwolennikiem oddzielenia struktur administracyjnych od decyzyjnych, tak aby różne działania (koncepcje) nie były "wspomagane" przez podległość służbową, np. MF wydaje pisemko, a my tup tup tup... i potem za dwa lata okazuje się, że wszyscy źle robili.
Ostatnio edytowano 31 lip 2007, 07:57 przez majani, łącznie edytowano 1 raz
30 lip 2007, 14:03
elsinore
Recenzentem? A może cichym współautorem - ups - lobbystą pewnych zapisów? Wszak komu zależałoby na takiej dezorganizacji jak nie miłośnikom totalnie wolnego rynku...
Czy ta ustawa nie powoduje organizacji? To jest jej celem: uproszczenie, potanienie, a przede wszystkim wzrost jakości, co ma zostać uzyskane np. odmłodzeniem kadr, odsianiem starego pokolenia, które w podatnikach widzi złodziei i przestępców, a nie twórców wzrostu gospodarczego... Właśnie ten wolny rynek uwalnia moce gospodarki, dzięki temu i Pan i ja i całe społeczeństwo za 10 lat będzie żyło w lepszej, innej Polsce, gdzie urząd nie będzie kojarzyć się ze strachem... Utopia? A dlaczego nie mierzyć wysoko? Są kraje, którym się udało, nie jesteśmy gorsi, poprzez biurokrację i ograniczenia nie dochodzi się do rozwoju.
Pozdrawiam
wjawor
Ale chyba by nam zabrał "chleb". Na temat podatków uważał: Wszelki podatek jest nieproduktywną stratą. Jeśli rząd jest złem koniecznym to i podatki mają taki sam charakter – są złem, tak więc nie pomnażajmy zła, utrzymajmy je na poziomie niezbędnym do utrzymania władzy i zapewnienia jej wykonania wcześniej wspomnianych obowiązków. Smith i kontynuatorzy jego myśli ekonomicznej dowodzili, że każdy podatek przyczynia się do zmniejszenia zdolności akumulacyjnej, a podatek nadmierny, powodujący uszczuplenie kapitału powoduje zubożenie społeczeństwa. Smith zauważał także, iż w ostatecznym efekcie podatek obciąża każdego konsumenta bowiem wytwórca przeniesie go w cenie oferowanego dobra. Tak więc wzrost wydatków rządowych powodujący wzrost podatków odbije się nieuchronnie na realnych zarobkach żyjących z pracy najemnej. Może to i słuszne tezy, ale czy dla skarbowców korzystne?
Co do aktualnego projektu ustawy o KAS, to się nie denerwujcie, przecież w komunikacie MF z 20.07 było jasno powiedziane, że na dniach go na stronach BIP ujrzycie.
Samo sedno sprawy. A propos AS wiadomo, że zwiększanie obciążeń podatkowych odbija się niekorzystnie na gospodarce, patrz krzywa Laffera. Istotny jest tu zwrot "na poziomie niezbędnym", a czy taki poziom jest teraz? Ta ustawa do tego zmierza :rolleyes: a my? My jesteśmy pochodną nie czynnikiem. B)))
Ostatnio edytowano 01 sie 2007, 11:02 przez Marcincz, łącznie edytowano 1 raz
31 lip 2007, 15:42
MarcinCz
Czy ta ustawa nie powoduje organizacji? To jest jej celem: uproszczenie, potanienie, a przede wszystkim wzrost jakości, co ma zostać uzyskane np. odmłodzeniem kadr, odsianiem starego pokolenia, które w podatnikach widzi złodziei i przestępców, a nie twórców wzrostu gospodarczego... Właśnie ten wolny rynek uwalnia moce gospodarki, dzięki temu i Pan i ja i całe społeczeństwo za 10 lat będzie żyło w lepszej, innej Polsce, gdzie urząd nie będzie kojarzyć się ze strachem... Utopia? A dlaczego nie mierzyć wysoko? Są kraje, którym się udało, nie jesteśmy gorsi, poprzez biurokrację i ograniczenia nie dochodzi się do rozwoju. Pozdrawiam
Mierzyć wysoko? Jasne! Trzeba. Tylko jak się spadnie... Są takie kraje, są... Za 10 lat? To znaczy jeszcze co najmniej 2 koalicje rządzące przed nami! Jedna to PO + LiD. Albo PO + LiS. A druga? Nie starcza mi wyobraźni. Ale najważniejsze abyśmy tylko zdrowi byli! Pozdrawiam.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
Ostatnio edytowano 01 sie 2007, 11:04 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
31 lip 2007, 15:45
MarcinCz
Czy ta ustawa nie powoduje organizacji? To jest jej celem: uproszczenie, potanienie, a przede wszystkim wzrost jakości, co ma zostać uzyskane np. odmłodzeniem kadr, odsianiem starego pokolenia, które w podatnikach widzi złodziei i przestępców, a nie twórców wzrostu gospodarczego... Właśnie ten wolny rynek uwalnia moce gospodarki, dzięki temu i Pan i ja i całe społeczeństwo za 10 lat będzie żyło w lepszej, innej Polsce, gdzie urząd nie będzie kojarzyć się ze strachem... Utopia? A dlaczego nie mierzyć wysoko? Są kraje, którym się udało, nie jesteśmy gorsi, poprzez biurokrację i ograniczenia nie dochodzi się do rozwoju.
Tak jakbym to już słyszała, 18 lat nazad... I wtedy nawet w to wierzyłam... Tylko idea swoją drogą a życie swoją. A czy lepszej Polski - przekonamy się, jeśli za 10 lat jeszcze ktoś tu zostanie zamiast stać na zmywaku w Irlandii.
____________________________________ Kwinto:Zamiast kraść jako dyrektor, fabrykant, sekretarz czy inny prezes, lepiej juz kraść par excellence jako złodziej. Tak jest chyba uczciwiej.
Ostatnio edytowano 01 sie 2007, 11:05 przez Otusik, łącznie edytowano 1 raz
31 lip 2007, 16:13
Podczas przeglądania ofert agencji doradztwa personalnego wpadła mi w oko ulotka, którą zamieszczam poniżej. Myślę, że informacje w niej zawarte przydadzą się ZZ w negocjacjach z MF dotyczących warunków zwolnień - jest prawie pewne, że do takich dojdzie w przypadku realizacji projektu KAS. O braku informacji na temat warunków zwolnień pisano już nie raz na tym forum. I... nowe trudne słówko na przyszłe egzaminy dla SC - co to jest OUTPLACEMENT - warto wiedzieć.
Dla twórców KAS informacja dodatkowa - że w tej chwili mogą skorzystać bezkosztowo z usług firmy doradczej STRAIGHT w zakresie realizacji usług outplacmentowej.
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Zmienne warunki ekonomiczne, nowe wyzwania związane z dynamicznym rozwojem technologicznym, sytuacja na rynku i działania konkurencji stawiają często przedsiębiorstwa przed potrzebą restrukturyzacji zatrudnienia.
Outplacement jest metodą działania mającą na celu złagodzenie jej skutków. Proces ten nazywany jest często zwolnieniem monitorowanym czy systemem łagodnych zwolnień, a zapewnia to kompleksowa pomoc osobom zwalnianym, polegająca na przygotowaniu ich do życia w nowych warunkach zawodowych oraz na wsparciu pracownika w okresie prowadzonej restrukturyzacji.
Działania te obejmują:
* diagnozę potencjału i motywacji osoby zwalnianej, * wsparcie psychologiczne, * wyspecjalizowane doradztwo zawodowe, * aktywne poszukiwanie pracy obejmujące również wyszukiwanie nigdzie nie ogłaszanych wolnych miejsc pracy przeznaczonych wyłącznie dla pracowników objętych taką formą doradztwa, * wielokierunkowe przygotowanie do samodzielnego funkcjonowania na rynku pracy połączone z pomocą w pokonaniu stresu związanego z utratą zatrudnienia i nauczaniem nowoczesnych technik poruszania się na rynku pracy.
Outplacement przynosi wymierne korzyści zarówno pracownikowi, jak i pracodawcy. Osoba zwalniana otrzymuje profesjonalną pomoc w przygotowaniu do wejścia na rynek pracy oraz wsparcie w pokonywaniu stresu związanego z utratą pracy i zmianą sytuacji zawodowej.
Pracodawca, inwestując w przyszłość odchodzących pracowników, chroni swój wizerunek, zdecydowanie łagodzi napięcie wewnątrz organizacji związane z procesem zmian, nie podważa zaufania do siebie wśród pracowników pozostających w firmie, minimalizuje spadek wydajności pracy w okresie restrukturyzacji, promuje dobrowolne odejścia, ograniczając poziom odejść przymusowych.
Ze względu na wymierne korzyści, które przynoszą działania outplacementowe, zyskały one zasłużone uznanie w oczach pracodawców zmuszonych do przeprowadzenia restrukturyzacji. W tym trudnym okresie niezawodnym partnerem może okazać się Straight.
Zachęcamy również Państwa do zapoznania się z ofertą programu „... i co dalej?”, finansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, który umożliwia pracodawcom skorzystanie z usług outplacementowych bezpłatnie.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
Ostatnio edytowano 01 sie 2007, 11:08 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz
31 lip 2007, 22:14
Pierwsze skojarzenie na linii "outplacement - MF" ...awykonalne... a dlaczego? Zbyt mało czasu na opracowanie sensownych rozwiązań (zwłaszcza w kontekście braku klarownego projektu samej ustawy, o aktach wykonawczych nie wspominając), zero wiedzy w temacie, niedostrzeganie potrzeby zastosowania "osłon" dla zwalnianych... To takie pierwsze co jakoś odruchowo przyszło mi na myśl.
____________________________________ always look on the bright side of life
Ostatnio edytowano 01 sie 2007, 11:08 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz
31 lip 2007, 22:26
Witam
To od 01.01.2008r. będę zarabiał 2 razy tyle co dziś czy nie? To mnie nurtuje i dlatego tutaj jestem. :rolleyes:
Czekam na ten najnowszy projekt ustawy i oby koalicja przetrwała, eh nie wiedziałem, że to kiedyś napiszę. :zeby:
Ostatnio edytowano 02 sie 2007, 06:40 przez Marcincz, łącznie edytowano 1 raz
01 sie 2007, 15:31
MarcinCz
Witam
To od 01.01.2008r. będę zarabiał 2 razy tyle co dziś czy nie? To mnie nurtuje i dlatego tutaj jestem. :rolleyes:
Czekam na ten najnowszy projekt ustawy i oby koalicja przetrwała, eh nie wiedziałem, że to kiedyś napiszę. :zeby:
Za to ostatnie zdanie będziesz zarabiał nie 2, ale 3 razy więcej (oczywiście niż w Egipcie przy sprzątaniu po wielbłądach). :nonono:
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
Ostatnio edytowano 02 sie 2007, 06:40 przez supersaper, łącznie edytowano 1 raz
01 sie 2007, 19:49
A ja jestem optymistą i wierzę w ten rząd.
Ostatnio edytowano 02 sie 2007, 06:42 przez Marcincz, łącznie edytowano 1 raz