Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
____________________________________ "verba volant scripta manent"
15 mar 2018, 10:40
Re: JPK
Pomoc do CSVed w pdf [po angielsku i po polsku (tłumaczenie maszynowe)]:
19 mar 2018, 09:02
Zmiana przepisów.pdf
24 mar 2018, 16:08
Ministerstwo Finansów - w walce z wyłudzeniami VAT fiskus monitoruje około pięć tys. podmiotów
01 maja 2018, 14:43
Mam do Was takie szybkie pytanie - ile osób w Waszych US zajmuje się obsługą JPK i jakie komórki czy działy są w to zaangażowane? U mnie (duży US) jestem sam do tego (pracuję w SKA) i tylko JPK dotyczące VIES robi koleżanka.
18 sie 2018, 12:46
WING, wyrazy współczucia. Trochę dziwi mnie logika postępowania Twojego szefostwa. Gdy JPK-i wchodziły w życie MF jak i Izby mocno naciskały aby odpowiednio wzmocnić komórki SKA, które priorytetowo miały podchodzić do JPK. Jedna osoba oddelegowana do JPK to żart. Moja koleżanka z pokoju właśnie "obrabia" raport R4, który ma 600 pozycji. Obróbka JPK-ów w module RAPORTY też jest czasochłonna... pozdrawiam,
18 sie 2018, 13:12
wing
Mam do Was takie szybkie pytanie - ile osób w Waszych US zajmuje się obsługą JPK i jakie komórki czy działy są w to zaangażowane? U mnie (duży US) jestem sam do tego (pracuję w SKA) i tylko JPK dotyczące VIES robi koleżanka.
U mnie (mały urząd) 4 osoby, ale oprócz JPK 2 mają pozostałe czynności sprawdzające z PIT, CIT, VAT, a 2 działkę AP, oświadczenia majątkowe donosy.
18 sie 2018, 21:25
U mnie średni urząd 1 osoba. Mam jpk wszystkie raporty po za R3 (vies) + oczywiście wszystkie czynności z VAT
19 sie 2018, 17:00
Jako osoba która zajmowała sie JPK myślałem że ten temat bedzie bardziej obfitował w posty. Cóż na tym forum były zawsze ciekawsze tematy (kiedy, ile i co wypłacają)
____________________________________ wiązanie przyszłości z pracą w administracji publicznej, to błąd podstawowy - inspektor / T. Ludwiński
29 lis 2018, 20:40
My nie mamy czasu na pisanie postów, bo gonimy jak te chomiki w kołowrotku... Ciągle spóźnieni i w niedoczasie...
____________________________________ 2017 - U44, W48, o 2 za mało do szczęścia... 2018 - U38, W44, o 8 za mało do szczęścia... 2019 - U44, W62, wystarczyło...
01 gru 2018, 18:22
Ja mam tragedie. Obiecali pomoc ale jak zwykle nic. Gdybym miał samo jpk to by było fajnie. A tak to cały VAT + JPK w gratisie. Aktualnie 120 w toku ( średni urząd ale już niebawem mały). Ogólnie jest zabawnie. Do tego do tej pory ludzie przychodzą ze swoimi laptopami i musze im pomagać bo w mediach mówili że będziemy pomagać Ostatnio też dostałem w gratisie koordynatora JPK na żądanie.... już padły pytania z izby czy wzywam JPK_na_Żądanie xD Doszły mnie informację że w styczniu urzędy będą oceniane na podstawie raportów, ktoś coś wie ? Chociaż muszę przyznać że udało mi się wywalczyć to że nie wysyłają mnie na szkolenia te gdzie w nazwie jest wyraz JPK Do tego beznadziejne raporty.... 1.2/1.3.... xD Wysokich premii życzę !
01 gru 2018, 19:07
U mnie podobnie - zaczynam robić raporty na parę dni przed ich terminami bo wiecznie jestem w niedoczasie i praktycznie jestem do nich sam (US zatrudniający ok. 150 osób). Jedynie JPK dotyczące Unii robi koleżanka. Codziennie masa telefonów dot. JPK i co chwilę wizyty podatników z laptopami. A NUSa tylko obchodzi ile można z tych JPK wyciągnąć dodatkowego przypisu a ja się pytam kiedy i jak to mam zrobić skoro termin goni termin... Ostatnio dostaliśmy plan ryzyk dla naszego US i czytam w nim, że ryzyko niedoetatyzowania obsługi JPK ustanono na 6 gdzie poziom akceptowalny ryzyk wynosi od 1 do 6... Na chwilę obecną mam jeszcze 23 dni urlopu i w perspektywie dłuższe L4 do wzięcia. Liczę, że w czasie mojej nieobecności w końcu to pierdyknie bo tak dłużej się nie da...
Nadchodzą ważne zmiany w JPK Już od 1 lipca 2019 roku struktura JPK_VAT oraz deklaracje VAT mogą zostać zastąpione strukturą JPK_VDEK. Za błędne przesyłanie dokumentu na przedsiębiorcę będą nakładane kary finansowe. Jak będzie wyglądać nowy Jednolity Plik Kontrolny oraz kiedy Naczelnik Urzędu Skarbowego będzie mógł nałożyć karę?
Według aktualnych przepisów czynny podatnik VAT ma obowiązek przesyłania do Urzędu Skarbowego JPK_VAT co miesiąc. Plik zawiera informację o podatku należnym i naliczonym, wynikającym z prowadzonych ewidencji. Oprócz tego podatnicy mają obowiązek prowadzenia rejestrów i przesyłania deklaracji VAT za wybrane okresy rozliczeniowe. Taki system jest uciążliwy szczególnie dla podatników, którzy rozliczają się z tego podatku kwartalnie.
Według ustawodawcy JPK_VDEK ma uprościć rozliczenia podatku od towarów i usług. Nowy plik odzwierciedla dane przesyłane obecnie w deklaracjach VAT oraz w pliku JPK_VAT. Dodatkowo będzie zawierał dane, które są potrzebne do analizy rozliczeń tego podatku i jego kontroli.
Pozycje z deklaracji VAT-7/7K zostaną przeniesione do części nowej struktury, a następnie połączone z danymi z pliku JPK_VAT. Dzięki takiemu rozwiązaniu przedsiębiorca prześle jeden dokument elektroniczny – będzie to więc duże ułatwienie szczególnie dla tych, którzy teraz rozliczają się z VAT kwartalnie, a JPK_VAT muszą wysyłać co miesiąc. Kolejnym uproszczeniem będzie likwidacja załączników VAT-ZZ, VAT-ZD i VAT-ZT oraz wniosków występujących w standardowych deklaracjach.
Nowy rodzaj JPK, zgodnie z projektem Ministerstwa Finansów, może się jednak wiązać z karami dla przedsiębiorców. W przypadku stwierdzenia w przesłanej ewidencji błędów czy danych niezgodnych ze stanem faktycznym, lub w przypadku zmiany danych zawartych w tej ewidencji, przedsiębiorca jest obowiązany przesłać niezwłocznie korektę JPK_VDEK.
Za przesłanie ewidencji zawierającej błędy lub dane niezgodne ze stanem faktycznym naczelnik urzędu skarbowego będzie mógł nakładać karę finansową w wysokości 500 zł za każdą stwierdzoną nieprawidłowość. Przepisy nie dają pewności, co jest nieprawidłowością podlegającą karze – w praktyce