Teraz jest 06 wrz 2025, 15:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1098 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 79  Następna strona
SSP 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 kwi 2007, 10:02

POSTY        73
Post Re: SSP
Alfa1                    

wygląda to tak jakby w urzędach praca dotyczyła tylko karty podatkowej,spadków i pcc wszystko kręci się tylko wokół SSP  :zly1:

To temat dotyczący SSP  :dokuczacz: Zawsze majątkowe były na marginesie. Żal Ci, że PD i VAT w ten bałagan jeszcze nie wpadły?

14 gru 2015, 23:08
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA15 gru 2015, 07:17

POSTY        6
Może mi ktoś podesłać link do strony z tą telekonferencją, lub ew. opisać procedurę PWW deklaracji PCC

15 gru 2015, 07:32
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 15:14

POSTY        307
Powiedzcie mi proszę, jaki jest u was obieg postanowień sądowych stwierdzających nabycie spadku oraz aktów poświadczenia dziedziczenia. Czy Kancelaria rejestruje je nadal jeszcze w BA, czy od razu w SDZ i idzie to dalej do OB lub PP ( w zależności od organizacji pracy w US ) oraz w którym momencie i na podstawie jakiego dokumentu ( postanowienie/akt/Sd-3 ) zakładacie sprawy w SSP ?. Wydaje mi się, że zakładanie spraw dopiero w momencie złożenia SD-3 ( tak chyba sugerowali na szkoleniach ) nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem, gdyż sam fakt złożenia SD-3 wszczyna postępowanie w SD, a przecież żeby do tego doszło, w większości przypadków spadkodawcy są wzywani do ich złożenia. A więc ww. postanowienia/akty powinny chyba być wprowadzane przez Kancelarię do SZD i na ich podstawie właściwa komórka powinna zakładać konkretną sprawę i ja prowadzić aż do jej zakończenia - tak mi się wydaje. Bardzo proszę o konstruktywną odpowiedź lub propozycję najwłaściwszego podejścia do tego tematu.

15 gru 2015, 08:27
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA22 maja 2009, 13:10

POSTY        2
Przykro mi drogi JOT_G ,że tak zrozumiałeś moją wypowiedź. Miałam na myśli, że brak nam czasu na inne rzeczy bo cały czas sprawa kręci się wokół ,,  Super Spieprzonego Programu''  Nie żal mi, że nie dotyczy PD i VAT i zachowaj Nas Panie od tego.

15 gru 2015, 08:52
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 lis 2007, 16:06

POSTY        35
Jak edytować adres do zaświadczenia? Podatnik podał inny adres do wysyłki zaświadczenia. Jakie trzeba mieć uprawnienia by dodać Inny adres w piśmie?

15 gru 2015, 08:54
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA14 gru 2015, 11:00

POSTY        2
Coraz więcej pytań, i coraz mniej odpowiedzi...
A może ktoś miał już do czynienia z wprowadzaniem decyzji art. 67a § 1 pkt 3-umorzenie zaległości. Wprowadzając system łapie nam bieżącą datę i dochodzą odsetki na dzień wprowadzania...więc się zatrzymaliśmy a w podręczniku no cóż...jest co jest. Może wie ktoś czy jest opcja usunięcia i wprowadzenie wszystkiego od nowa bądź zmiany jakoś tej daty?

15 gru 2015, 10:46
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 19:03

POSTY        266
doem                    

Postępowanie wszczęte przed wdrożeniem SSP zeznaniem SD-3 wraz załącznikami. Zeznanie SD-3 skonwertowałam, nie mam jednak tej opcji przy załącznikach SD-3/A, as muszę utworzyć arkusze wymiarowe. Proszę o pomoc.

W chwili obecnej nie ma możliwości konwersji SD-3A z POLTAXu. Błąd działania SSP. Problem zgłoszony juz przez help desk, trwają prace...

15 gru 2015, 10:55
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 19:03

POSTY        266
Marikajs                    

Dodam tylko, że ostatnio 1,5 dnia spędziłam na przeprowadzaniu nadpłaty w PCC :zygi:

A jak z wysyłką? Ktoś coś wysłał? U nas wszystko leży :zeby:

Proszę o krótką zwięzłą instrukcję do tej nadpłaty. W zamian poprowadzę przez wysyłkę  :D

15 gru 2015, 10:57
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 lis 2015, 13:49

POSTY        46
Ktoś potrafi zrobić raport z deklaracji złożonych i wprowadzonych do SSP? Albo zrobić raport z wydanych zaświadczeń z SSP tylko dla tego jednego US? Jakiś raport deklaracji przekazanych z SZD do SSP?
Albo można sprawdzić czy mamy jeszcze jakieś deklaracje przekazane na nasze konto z SZD do SSP ? Czy zmienić osobę której przekazano do wprowadzenia te deklaracje?
KTOŚ COŚ? COKOLWIEK? :D Człowiekowi brakuje jednak możliwości niezastąpionego jak widać POLTAX-u...

15 gru 2015, 12:23
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA10 gru 2015, 20:29

POSTY        2
Somebody                    

Ktoś potrafi zrobić raport z deklaracji złożonych i wprowadzonych do SSP? Albo zrobić raport z wydanych zaświadczeń z SSP tylko dla tego jednego US? Jakiś raport deklaracji przekazanych z SZD do SSP?
Albo można sprawdzić czy mamy jeszcze jakieś deklaracje przekazane na nasze konto z SZD do SSP ? Czy zmienić osobę której przekazano do wprowadzenia te deklaracje?
KTOŚ COŚ? COKOLWIEK? :D Człowiekowi brakuje jednak możliwości niezastąpionego jak widać POLTAX-u...

naprawiono błąd w raportach w SSP, obecnie można zrobić raport deklaracji przekazanych do SSP a niewprowadzonych, załączników oczekujących na powiązanie i ogólnie deklaracji (menu-raporty-można sobie ułożyć alfabetycznie, łatwiej wyszukać odpowiedni raport)

15 gru 2015, 13:39
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA10 gru 2015, 20:29

POSTY        2
Madagaskar                    

Powiedzcie mi proszę, jaki jest u was obieg postanowień sądowych stwierdzających nabycie spadku oraz aktów poświadczenia dziedziczenia. Czy Kancelaria rejestruje je nadal jeszcze w BA, czy od razu w SDZ i idzie to dalej do OB lub PP ( w zależności od organizacji pracy w US ) oraz w którym momencie i na podstawie jakiego dokumentu ( postanowienie/akt/Sd-3 ) zakładacie sprawy w SSP ?. Wydaje mi się, że zakładanie spraw dopiero w momencie złożenia SD-3 ( tak chyba sugerowali na szkoleniach ) nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem, gdyż sam fakt złożenia SD-3 wszczyna postępowanie w SD, a przecież żeby do tego doszło, w większości przypadków spadkodawcy są wzywani do ich złożenia. A więc ww. postanowienia/akty powinny chyba być wprowadzane przez Kancelarię do SZD i na ich podstawie właściwa komórka powinna zakładać konkretną sprawę i ja prowadzić aż do jej zakończenia - tak mi się wydaje. Bardzo proszę o konstruktywną odpowiedź lub propozycję najwłaściwszego podejścia do tego tematu.

u nas ustaliliśmy, że postanowienia, akty poświadczenia i informacje z banków odnośnie wypłat są wprowadzane do SSP jako pismo podatkowe SD, wiązane jest z teczką podatnika, którego pismo dotyczy a następnie zakładana sprawa, nie próbowaliśmy jeszcze wysyłać wezwania, na etapie złożenia SD-3 to już nie ma sensu bo sprawa jest zakończona (nie mówię o postępowaniu)

15 gru 2015, 13:49
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 kwi 2007, 10:02

POSTY        73
Czyli rejestrujecie w dwóch systemach? Z instrukcji użytkownika SSP wynika, że mają być wprowadzane do CZM. Obrobienie tego wszystkiego w dwóch systemach jest dla mnie absolutnie niemożliwe. Sama jedna prowadzę czynności sprawdzające w zakresie PCC i SD.  Wszystkie akty notarialne, postanowienia sądowe, PCC-3, SD-Z2, wydawanie zaświadczeń i obsługa interesantów, itd. to wszystko to moja praca. Zawsze miałam zaległości ale teraz to już katastrofa. Drugiego etatu nie będzie bo mam zapowiedziane że mam sobie z tym wszystkim poradzić. Tylko jak... ?  <_<

15 gru 2015, 22:21
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2010, 14:22

POSTY        39
U nas na razie  wszystko idzie tylko do CZM. Do SZD można ale nie trzeba wprowadzać, więc nie wprowadzamy. Działamy po staremu i dopiero na sygnał wejdziemy do SSP. Jeżeli trzeba będzie rozpocząć postępowanie (wszczęcie) to zrobimy je w SSP.

16 gru 2015, 08:13
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA16 gru 2015, 07:14

POSTY        1
Dzień dobry, może ktoś z Państwa miał w swoim urzędzie podobny problem, chodzi o wprowadzenie do systemu SSP zeznania SD-3. Po wczytaniu kodu kreskowego i wyszukaniu podmiotu, pojawia się osoba na którą zeznanie zostało zapisane w SZD wiec jest ok, problem dotyczy osoby zmarłej. Podatnicy składający zeznanie, nie wpisali numeru NIP/PESEL tej osoby. Po sprawdzeniu w bazie, okazało się, że osoba zmarła jest odnotowana tylko na podstawie danych ze złożonego kiedyś zeznania, również bez NIP/PESEL. SSP nie wyszukuje tej osoby po imieniu i nazwisku, nawet kiedy zrobiłam replikację podmiotu, jednego dnia udało się wprowadzić zeznanie a drugiego dnia już nie, pomimo tego, że osoba ta dzień wcześniej została replikowana do SSP. Problem jest cały czas i nikt nie wie jak go rozwiązać a liczba zeznań spadkowych rośnie z dnia na dzień. Proszę o pomoc, jak to jest robione w Państwa urzędach ? Pozdrawiam

16 gru 2015, 09:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1098 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 79  Następna strona