Teraz jest 04 wrz 2025, 09:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 171 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
Zajęcia wierzytelności przez komorników sądowych 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 16:41

POSTY        176
Post Re: Zajęcia wierzytelności przez komorników sądowych
A VZM? A zwroty kwot wydatkowanych na zakup kasy?

27 mar 2012, 18:55
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 06:22

POSTY        9
Tak wiem i sprawdzam jaki podatek zajął komornik, ale dostałam wyrok Sądu Apelacyjnego w W-wie z 26.10.2004 r. I A Ca 5/04 ,w którym jest napisane cytuję "  Kwota zwrotu różnicy VAT ( tu stara podst.prawna art.21..), przysługująca podatnikowi, jest prawem niezbywalnym i dlatego też na podst. art. 831 §1 pkt 3 kpc jest wyłączona spod egzekucji sądowej. Czy wobec tego nadpłata podlega przekazaniu KM.??

28 mar 2012, 07:32
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 mar 2007, 16:31

POSTY        12
Witam. A jak w końcu jest z przekazywaniem pieniędzy z ze wspólnego zeznania małżonków do EA, jesli zajęcie jest na jednego z nich i dotyczy mandatu ? Nie przekazujecie czy przekazujecie ? Jesli tak to wskżcie proszę jakąś podstawę, zarówno na tak jak i na nie, bo juz trochę głupieję, jak to powinno być ...

28 mar 2012, 13:36
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 06:22

POSTY        9
U nas do Komornika Skarbowego ze wspólnego zeznania przekazujemy , NUS stwierdziła że Skarbowy nie ma możliwości nadać klauzuli sądowej a KM Sądowy ma, więc Sądowy Nie - Skarbowy Tak .

29 mar 2012, 10:07
Zaawansowany

REJESTRACJA23 paź 2006, 12:04

POSTY        50
Opinia prawna u nas stanowi, że art 27c ustawy o egzekucji w administracji wyklucza przekazywanie nadpłaty ze wspólnego zeznania na mandaty i inne takie bez wniosku wierzyciela, czyli Sądowe i Skarbowe tak samo.

29 mar 2012, 11:46
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA27 mar 2012, 11:30

POSTY        8
Z mocy prawa powstaje odpowiedzialność małżonka podatnika za dług podatnika, ograniczona jednak do majątku wspólnego małżonków. Małżonek ten nie staje się jednak z mocy tego przepisu odpowiedzialnym za zobowiązanie podatkowe. Nie jest on więc zobowiązanym w rozumieniu art. 1a pkt 20 u.p.e.a.
Jeśli u.p.e.a. w art. 27c wyraźnie różnicuje zobowiązanego i jego małżonka, traktując tylko jednego z małżonków jako zobowiązanego, wówczas - przynajmniej w zakresie egzekucji należności stanowiących zobowiązania podatkowe - musi to oznaczać, że wymieniony przepis ma zastosowanie właśnie wtedy, gdy tylko jeden z małżonków jest zobowiązanym w rozumieniu ustawy, a drugi takiego statusu nie ma, a jedynie zachodzi podstawa do prowadzenia egzekucji z majątku wspólnego zobowiązanego i jego małżonka.

29 mar 2012, 17:45
Zaawansowany

REJESTRACJA18 maja 2009, 07:11

POSTY        67
Również mam prośbę, także chętnie zerknę na wzory Waszych odpowiedzi dla Żagania i w sprawie tej  czytaj=--===  ekspektatywy. Jak mogę poprosić o te wzory pism - to bardzo proszę  :zeby: Od razu dziękuję, a mój email to: tu_es@wp.pl

29 mar 2012, 20:59
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA30 lip 2009, 09:22

POSTY        6
ostatnio u nas pojawił się problem wiązania dokumentów odpis/przypis ZOB-D ( od marca obowiązuje powód 23 - zajęcie wierzytelności) wcześniej był powód 16?. zob-d z powodem 23 należy powiązać z WNS-zw. co w przypadku wprowadzenia wns-zw z rodzajem konta -z podatnik, kiedy zajęcie ma być realizowane z nadpłaty pit-4 (płatnik).
I jaką wpisujecie datę wydania dokumentu zob-d ( u nas wymyślili że to data nadppłaty i mierniki kaput)
dziękuje z aodpowiedzi

12 kwi 2012, 12:42
Zaawansowany

REJESTRACJA23 paź 2006, 12:04

POSTY        50
Czy ktoś wie coś na temat przegranej sprawy sądowej US w Płocku kontra Komornik Sądowy?

Chodzą jakieś dziwne słuchy i nie wiem czy to realne aby sprawa sądowa odbyła się w trakcie 2-3 miesięcy.

24 kwi 2012, 16:32
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA04 gru 2011, 18:48

POSTY        93
fiskola1                    

ostatnio u nas pojawił się problem wiązania dokumentów odpis/przypis ZOB-D ( od marca obowiązuje powód 23 - zajęcie wierzytelności) wcześniej był powód 16?. zob-d z powodem 23 należy powiązać z WNS-zw. co w przypadku wprowadzenia wns-zw z rodzajem konta -z podatnik, kiedy zajęcie ma być realizowane z nadpłaty pit-4 (płatnik).
I jaką wpisujecie datę wydania dokumentu zob-d ( u nas wymyślili że to data nadppłaty i mierniki kaput)
dziękuje z aodpowiedzi

Otóż zgodnie z wytycznymi datą wystawienia ZOB-D jest dzień poprzedzający datę zajęcia wierzytelności, czyli np. jeśli zajęcie wierzytelności jest z dnia 25.04.2012 r. to w dacie wystawienia ujmowana jest data 24.04.2012 r. Wypróbowane wielokrotnie i zgodne z wytycznymi. Te wytyczne o których piszę, to te same w których zapowiadano pojawienie się powodu 23, jedak nie mam możliwości ich przytoczenia. Mam nadzieję, że pomogłem.

Pozdrawiam :D

25 kwi 2012, 19:17
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2006, 11:01

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
ksiegowa                    

Czy ktoś wie coś na temat przegranej sprawy sądowej US w Płocku kontra Komornik Sądowy?

Chodzą jakieś dziwne słuchy i nie wiem czy to realne aby sprawa sądowa odbyła się w trakcie 2-3 miesięcy.

opis sytuacji jest w HD nr 153096
http://10.1.0.202:8081/helpdesk/index.p ... &Itemid=26

26 kwi 2012, 12:34
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA05 gru 2013, 17:30

POSTY        4
Wracam do tematu. Jak u Was traktuje się zbieg egzekucji, czy zbieg następuje wtedy, jeżeli zajęcia wpłyną w tym samym dniu, czy nie jest to istotne?

16 gru 2013, 17:54
Amator

REJESTRACJA17 sty 2012, 20:12

POSTY        20
Jak postępujecie w przypadku, gdy komornik sądowy zajmuje w Waszym US wierzytelność z tyt. np. nadpłaty podatku dot. podatnika, który zmienił adres i właściwy dla niego jest już inny organ podatkowy? Jakiej odpowiedzi udzielacie komornikowi? Czy nie uznaje się zajęcia? Czy wskazuje komornikowi nowy adres podatnika i właściwy organ podatkowy? Czy przesyłacie zajęcie do właściwego US i powiadamiacie o tym komornika? Jak prawidłowo należy postąpić? Proszę o szybką odpowiedź!

21 mar 2014, 22:00
Znawca

REJESTRACJA22 lis 2013, 22:32

POSTY        106
Witam, jak piszecie pisma w przypadku zbiorczej odpowiedzi, kiedy podpieracie się wydrukiem z EWIDENCJI?

15 kwi 2014, 17:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 171 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona