Witam, od niedawna zajmuję się osobami prowadzącymi działy specjalne produkcji rolnej, "odziedziczyłam" to po koledze, który odszedł na emeryturę i właśnie otrzymałam jeszcze na 2015r. deklarację PIT-6 wraz z pismem od podatnika, który rozpoczął od dnia 01.12.2015r. Hodowlę psów rasowych, w rozmiarze 2 sztuki i zgłosił w PIT-6 chęć opodatkowania według norm szacunkowych. Zgodnie z art.43 ust.3 pkt.3 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych osoba ta dokonała prawidłowego zgłoszenia. Moje pytanie, w związku z tą sytuacją, jak wydajecie w Waszych US decyzje na rok 2015, w przypadku gdy ktoś rozpoczyna prowadzenie działów w ciągu roku podatkowego, czy ten dochód obliczacie proporcjonalnie do okresu prowadzenia działów specjalnych, czy dopiero podatek liczycie proporcjonalnie? Tak naprawdę to deklaracja PIT-6 składana jest na rok, a nie miesiące, więc jak to jest u Was? Proszę o pomoc
09 gru 2015, 11:42
Re: Działy specjalne produkcji rolnej
Decyzję wydajemy na cały rok czyli stawka * ilość (pies) proporcje tylko w przypadku upraw.
09 gru 2015, 15:24
Podatnik prowadzi działy specjalne i zmienił adres RAD i GAD w listopadzie 2015 r. Nastąpiła zmiana właściwości organu podatkowego. Podpowiedzcie, czy należy wydać decyzję zmieniającą? Wydaje mi się, że za grudzień 2015 r. powinien wpłacić zaliczkę do nowego US? Jeżeli ma być wydana decyzja, to powinien wydać nowy NUS, czy my? (zajmuję się działami od niedawna)
16 gru 2015, 19:30
ryba06
Podatnik prowadzi działy specjalne i zmienił adres RAD i GAD w listopadzie 2015 r. Nastąpiła zmiana właściwości organu podatkowego. Podpowiedzcie, czy należy wydać decyzję zmieniającą? Wydaje mi się, że za grudzień 2015 r. powinien wpłacić zaliczkę do nowego US? Jeżeli ma być wydana decyzja, to powinien wydać nowy NUS, czy my? (zajmuję się działami od niedawna)
w naszym US było, tak, że po zmianie z innego US my wydaliśmy decyzję za okres po zmianie i było OK. W zasadzie wygląda na to, że tak powinno być
____________________________________ "jestem jak chiński znak równowagi - trochę głupoty - tyle samo rozwagi..."
16 gru 2015, 20:54
Pozytron2
Witam, od niedawna zajmuję się osobami prowadzącymi działy specjalne produkcji rolnej, "odziedziczyłam" to po koledze, który odszedł na emeryturę i właśnie otrzymałam jeszcze na 2015r. deklarację PIT-6 wraz z pismem od podatnika, który rozpoczął od dnia 01.12.2015r. Hodowlę psów rasowych, w rozmiarze 2 sztuki i zgłosił w PIT-6 chęć opodatkowania według norm szacunkowych. Zgodnie z art.43 ust.3 pkt.3 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych osoba ta dokonała prawidłowego zgłoszenia. Moje pytanie, w związku z tą sytuacją, jak wydajecie w Waszych US decyzje na rok 2015, w przypadku gdy ktoś rozpoczyna prowadzenie działów w ciągu roku podatkowego, czy ten dochód obliczacie proporcjonalnie do okresu prowadzenia działów specjalnych, czy dopiero podatek liczycie proporcjonalnie? Tak naprawdę to deklaracja PIT-6 składana jest na rok, a nie miesiące, więc jak to jest u Was? Proszę o pomoc :mur:
...ale 2 pieski to i tak będzie umorzenie, więc co za różnica - w przypadku, gdy nie występuje zaliczka - postępowanie umarza się, a w decyzji podaje wysokość dochodu!
____________________________________ "jestem jak chiński znak równowagi - trochę głupoty - tyle samo rozwagi..."
16 gru 2015, 20:56
Likwidacja działów specjalnych w trakcie roku. Jak postepujecie, wydajecie decyzję wygaśnięcia czy nic nie robimy,tak jak w przypadku zawiadomienia o zmianach tzn. Podatnik rozliczy się w rocznym zeznaniu wykazując dochod w odp. wysokości.
24 lut 2016, 20:45
A co robicie w przypadku zgonu podatnika po odbiorze decyzji?
06 mar 2016, 20:29
Mówimy "Zdrowaśkę"
06 mar 2016, 20:54
julita
Likwidacja działów specjalnych w trakcie roku. Jak postepujecie, wydajecie decyzję wygaśnięcia czy nic nie robimy,tak jak w przypadku zawiadomienia o zmianach tzn. Podatnik rozliczy się w rocznym zeznaniu wykazując dochod w odp. wysokości.
Przyłączam się do pytania. W piśmie podatnik informuje, że z dniem 30.06.2016 r. kończy prowadzenie działów specjalnych produkcji rolnej (uprawa w tunelach i szklarniach ogrzewanych), w wydanej decyzji na 2016 rok określone były zaliczki.
28 cze 2016, 10:39
kapiszon
julita
Przyłączam się do pytania. W piśmie podatnik informuje, że z dniem 30.06.2016 r. kończy prowadzenie działów specjalnych produkcji rolnej (uprawa w tunelach i szklarniach ogrzewanych), w wydanej decyzji na 2016 rok określone były zaliczki.
Jak postąpiliście w ww. sprawie?
25 sie 2016, 21:59
...ale 2 pieski to i tak będzie umorzenie, więc co za różnica - w przypadku, gdy nie występuje zaliczka - postępowanie umarza się, a w decyzji podaje wysokość dochodu!
Jak to się umarza? Wydajesz decyzję o wysokości dochodu i stwierdzasz, że zaliczki nie występują. Jak można umorzyć postępowanie i w tym samym zakresie wydać decyzję o wysokości dochodu?
26 sie 2016, 06:16
julita
My nie wydajemy decyzji. Jeśli były określone zaliczki to odpisujemy je w księgowości za okres po likwidacji. A potem pilnujemy czy dobrze sobie sam obliczył dochód i wykazał w zeznaniu rocznym. Najwyżej będzie miał nadpłatę w zaliczkach, ewentualnie może sobie wystąpić po likwidacji z wnioskiem o zwrot nadpłaconych zaliczek i coś się tam wtedy wymyśli
26 sie 2016, 06:20
Gryzelda
julita
My nie wydajemy decyzji. Jeśli były określone zaliczki to odpisujemy je w księgowości za okres po likwidacji. A potem pilnujemy czy dobrze sobie sam obliczył dochód i wykazał w zeznaniu rocznym. Najwyżej będzie miał nadpłatę w zaliczkach, ewentualnie może sobie wystąpić po likwidacji z wnioskiem o zwrot nadpłaconych zaliczek i coś się tam wtedy wymyśli
Moi drodzy, ponawiam temat dot. Likwidacji prowadzenia działów specjalnych. Np. Działy do końca listopada 2016 r. Decyzja była wydana na cały rok, dochod np. 3500 zł, zaliczka miesięczna np. Po 40 zł. Pytanie - jaką kwotę dochodu i zaliczki podatnik ma wykazać w zeznaniu rocznym. Czy dochód proporcją i zaliczki za 11 miesięcy (oczywiście zaliczkę za grudzień anulowac, aby księgowość nie miała przypisu). Czy inne rozwiązanie - w zeznaniu wykazać cały dochód z decyzji i zaliczki za 11 miesiecy.
15 lut 2017, 20:16
Witam korekta PIT-6 zmniejszająca znacznie wielkość produkcji złożona w lipcu. W styczniu br. wydana decyzja określająca zaliczki. Wiadomo że zgodnie z pismem MF nie wydajemy decyzji zmieniającej. Podatnik rozlicza sobie wszystko w rozliczeniu rocznym. Ale co z sama korektą? Wszczęła postępowanie na wniosek podatnika, pozostawiamy bez żadnego odzewu?