Teraz jest 07 wrz 2025, 11:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
XXV lat urzędów i izb skarbowych 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 17:01

POSTY        7
1.12.1983 r. rozpoczęłam pracę w US. Uffff.......... Pamiętam powielacze spirytusowe, jeden telefon na piętrze i łączenie z innymi pokojami poprzez stukanie w kaloryfer, liczydła drewniane, kalkulator na korbkę, pierwszy komputer, z którym nie wiedzieliśmy co zrobic. Oj, ale było fajnie.

02 sty 2008, 18:44
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA19 sie 2007, 22:04

POSTY        1
20 lat minęło ...... ach cóż to był za czas????  :piwo:

02 sty 2008, 19:50
Specjalista

REJESTRACJA11 maja 2007, 07:46

POSTY        440

LOKALIZACJAKujawsko-Pomorskie
dnia 01.01.1983 r. moi rodzice zaczynali przygotowania do mojego "roczku" jestem :)
W skarbowości od trzech lat. Mój wielki szacunek dla wszystkich z tak długim stażem jak w/w...
a historie starszych koleżanek/kolegów o dawnych czasach zawsze przyjmuje z lekkim niedowierzaniem..

PEŁEN SZACUNEK :)

02 sty 2008, 20:39
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 19:19

POSTY        400
1.08.1997r. czyli już prawie 11 lat, inspektor.

02 sty 2008, 20:45
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Już 15 lat w urzędzie. Tyle samo co informatyzacja skarbowości a sądziłem na podstawie informacji prasowych , że to potrwa kilka miesięcy  i  praca wdrożeniowa przy aplikacjach BULLa się skończy.  A tak przez te 15 lat udało się zredukować ilość liczydeł do jednej pamiątkowej sztuki. W kontroli królują laptopy a w egzekucji palmtopy.  

Za te udane wdrożenia liczyłem na jakieś resortowe odznaczenie :D  ale chyba nie ma co liczyć na pamiątkę z pracy w tym resorcie. Większe szanse na dostanie się do pierwszej 500 ma dwoje moich koleżanek dinozaurów- starszych komisarzy pamiętających jeszcze czasy gdy urząd mieścił się w 5 (!) wynajmowanych pokojach i obsługiwał wyłącznie rzemieślników , którzy tłumnie stawiali się każdego 7 dnia miesiąca.

02 sty 2008, 20:55
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

<!--quoteo(post=21537:date=02. 01. 2008 g. 07:27:name=tranqilo)--><div class='quotetop'>(tranqilo @ 02. 01. 2008 g. 07:27) [snapback]21537[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Wydaje mi się - sadząc po moim US - , że pozostało tak niewielu pracowników pamiętających poczatki skarbowości , że spokojnie można by ich wszystkich odznaczyć zebrawszy ich przedtem z całej Polski do jednaj niedużej salki w MinFin.

Jak informował mnie w połowie 2006 roku Dyrektor Generalny MF wybito 500 sztuk medali "za zasługi dla finansów publicznych RP".
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

A z nieoficjalnych doniesień -takich tam przecieków z MF wynika, że w połowie 2007 wybito tych 500, którym miały być przyznane...

Mnie niebawem stuknie dycha w US. I wszystko wskazuje na to że więcej nie będzie :) .

Ostatnio edytowano 02 sty 2008, 21:52 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz

02 sty 2008, 21:51
Zaawansowany

REJESTRACJA27 kwi 2007, 20:48

POSTY        41
W tym roku 20 lat tułaczki w US. :rolleyes:

02 sty 2008, 22:31
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

Mnie niebawem stuknie dycha w US. I wszystko wskazuje na to że więcej nie będzie :) .

:o
:(
P.S
Sorry, że troszku naruszam regulamin, ale zaniemówiłem...
Choć z drugiej strony: a czy można się dziwić?

03 sty 2008, 06:46
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA18 sty 2007, 09:30

POSTY        8
Zobaczcie, jak na Salonie 24 komentuje się ten jubileusz: <a href="http://fiskalizm.salon24.pl/54512,index.html" target="_blank">http://fiskalizm.salon24.pl/54512,index.html</a>

03 sty 2008, 07:23
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

Zobaczcie, jak na Salonie 24 komentuje się ten jubileusz: <a href="http://fiskalizm.salon24.pl/54512,index.html" target="_blank">http://fiskalizm.salon24.pl/54512,index.html</a>

Autor słusznie pisze o dysonansie poznawczym pracowników skarbówki - coraz więcej różnych obowiązków nakładanych przez najróżniejsze ustawy , nie zawsze dotyczące podatków - a coraz niższa płaca.
Z drugiej strony jak pisze , że urzędy skarbowe są reliktem to od razu kojarzy mi się z  anarchistą z Pomarańczowej Alternatywy całkowicie oderwanym od rzeczywistości gdyż urzędy podatkowe zapewniają spływ podatków do państwowej na całym świecie.

03 sty 2008, 07:53
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 09:58

POSTY        95

Zastanawiam się czy autorami wpisów podanych w komentarzach, jakie widać pod przywołanym linkiem, nie są jacyś asystenci, doradcy obecnego Kierownictwa Resortu lub Rządu?!

Jeśli tak, to wypada właściwie podziękować Władzy za to, że przemilczeli Nasz Jubileusz i nie skomentowali go w takim stylu...

Pozdrawiam
_ksu_ - 16 lat w skarbówce ... chyba czas dorosnąć ?!

03 sty 2008, 07:58
Specjalista

REJESTRACJA11 maja 2007, 07:46

POSTY        440

LOKALIZACJAKujawsko-Pomorskie

Nieważne jak o nas piszą, ważne że piszą.... taki głupiutki żart :(

Najlepiej mi się podoba koment: "zastąpili ZOMO" - czyli staliśmy za ZOMO a stąd już tylko jedna linia do "tam gdzie ZOMO"

03 sty 2008, 08:00
Amator

REJESTRACJA12 paź 2007, 10:00

POSTY        17
pisanie przez kalkę, maszynę do pisania reczną, potem były elektroniczne,  akcje okablowania i sprzęt BULLa (jeszcze w zeszłym, roku miałam ten komputer na biurku), centralę telefoniczną na migające swiatełka w sekretariacie na biurku wielkosci skrzynki na jabłka,

także troche sie polepszyło

jedynie co, to: realnia pensja sie pomniejszyła :mur: , nie ma dofinansowania dla chętnych do nauki, szkolen jak na lekarstwo, widoków na awans "0"
chyba się :piwo:

Ostatnio edytowano 03 sty 2008, 09:45 przez Kamelia, łącznie edytowano 1 raz

03 sty 2008, 09:41
Site Admin

REJESTRACJA09 maja 2006, 21:23

POSTY        2059

LOKALIZACJARada Krajowej Sekcji Administracji Skarbowej
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->SK/1/2008                                                  Radom, 2008-01-01

Minister Finansów RP

Uprzejmie informuję Pana Ministra, że dziś mija dokładnie 25 lat od powołania do funkcjonowania izb i urzędów skarbowych.
Mimo tak zacnego jubileuszu, kierownictwo Ministerstwa Finansów nie zauważyło tej rocznicy. Podobnie było również w poprzednich latach i jest to zjawisko dla nas szczególnie bolesne, gdyż jesteśmy tak traktowani jako jedyna służba podległa Ministrowi Finansów (inne grupy zawodowe honorowane są przynajmniej raz w roku odznakami za rzetelną pracę czy służbę, np. funkcjonariusze celni – odznaka „Zasłużony dla Służby Celnej”), mimo rzetelnego i skrupulatnego wypełniania nałożonych na nas obowiązków.
Gdy w lutym 2003 roku opiniowaliśmy projekt rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie ustanowienia odznaki honorowej „Za Zasługi dla Finansów Publicznych RP”, ustalenia jej wzoru oraz zasad i trybu nadawania, a także noszenia wnosiliśmy między innymi, aby wzorem innych pragmatyk służbowych z wnioskami o przyznawanie odznak honorowych w naszym resorcie mogły występować także ogólnopolskie organizacje związkowe. Nasz postulat nie został uwzględniony. Życie zweryfikowało jednak konieczność rozszerzenia katalogu podmiotów uprawnionych do wnioskowania do Ministra Finansów o nadanie odznaki o działające w resorcie finansów związki zawo-dowe – co przyznał nawet sam Dyrektor Generalny Ministerstwa Finansów w piśmie BG7/AS-067-11/06 z 14 listopada 2006 roku, gdzie zapewnił, iż przewiduje się w najbliższym czasie włączenie przedstawicieli związków zawodowych do składu Zespołu ds. analizy i wyboru wniosków o nadanie odznaki honorowej „Za Zasługi dla Finansów Publicznych Rzeczypospolitej Polskiej” oraz zmianę powodującą poszerzenie katalogu podmiotów uprawnionych do wnioskowania do Ministra Finansów o nadanie odznaki o działające w resorcie finansów związki zawodowe. Do chwili obecnej(!) nie nastąpiła jednak praktyczna realizacja tych zapowiedzi, przez co po raz kolejny deklaracje wypływa-jące z Ministerstwa Finansów minęły się z praktyką. W tych okolicznościach podejrzewamy, że blokada przyznawania odznaczeń resortowych przez Ministerstwo Finansów jest uzasadniona prowadzoną polityką budowy „odpowiedniego”, punktu widzenia władzy, wizerunku szeregowych pracowników służb skarbowych. Wyróżnienia dawałyby przecież sprzeczny obraz: z jednej strony brak zdecydowanych reakcji Ministerstwa Finansów na szkalowanie pracowników izb i urzędów skarbowych, stanowiący de facto potwierdzenie stawianych przez media kuriozalnych często zarzutów, z drugiej zaś przyznawanie nagród czy wyróżnień pracownikom za wzorowe wykonywanie ich obowiązków. Potwierdza to fakt, że mimo złożenia do Ministerstwa Finansów 17 wniosków o nadanie odznaki „Za Zasługi dla Finansów Publicznych Rzeczypospolitej Polskiej” (stan na listopad 2006 roku) do dnia dzisiejszego nie przyznano nawet jednej(!) odznaki honorowej. W tych okolicznościach uznać także należy, że deklaracje Ministerstwa Finansów, iż dbałość o wizerunek pracowników urzędów i izb skarbowych oraz praktyczne wyróżnianie najlepszych pracowników chociażby poprzez przyznawanie odznaczeń resortowych stanowić będą priorytety działań MF – to nieprawda, a najlepszą ilustracją tego faktu jest właśnie dzisiejszy jubileusz. Brak informacji na internetowej stronie Ministerstwa Finansów o jubileuszu, czy brak praktycznych działań na szczeblu centralnym w kierunku wyróżnienia zasłużonych pracowników z tej okazji – to nie jedyne, ale jakże jaskrawe tego przykłady.
Nie inaczej rzecz się ma z budową wizerunku naszych służb. Na internetowej stronie Mini-sterstwa Finansów, w dziale „Administracja skarbowa” dominują tytuły w rodzaju: „Urząd Skarbowy w Namysłowie szkoli przyszłych przedsiębiorców”, „Lekcje podatkowe w szkołach powiatu ostródzkiego”, „Mikołaj w katowickim domu dziecka”, „Urząd Skarbowy zbiera na protezę” czy „Urząd Skarbowy szkoli Diakonów”. Nie negujemy oczywiście potrzeby podejmowania takich inicjatyw, ale izby i urzędy skarbowe na co dzień zajmują się przecież zupełnie innymi sprawami, o czym redaktorzy ministerialnej strony internetowej zdają się nie wiedzieć lub celowo starają się swoimi publikacjami obraz naszych służb zniekształcić…
Z punktu widzenia budowania przyjaznego wizerunku administracji skarbowej, na pewno istotne jest ukazywanie działań polegających na pomocy podatnikom w wypełnianiu niemiłych dla nich obowiązków czy też organizowaniu obsługi w sposób lepiej postrzegany przez petentów. Nie można jednak zapominać, że urzędy skarbowe codziennie wypełniają inne obowiązki, o których zakresie obywatele po prostu nie mają pojęcia. Nie wiedzą, że w gąszczu skomplikowanych przepisów urzędnicy muszą, dzień w dzień, realizować politykę fiskalną państwa w obowiązującym zgodnie z przepisami kształcie - czy im się to podoba, czy też nie. Nie wiedzą, że skala czynności wykonywanych w urzędach skarbowych jest tak olbrzymia, że Ministerstwo Finansów prawdopodobnie w obawie o bunt pracowników nie zgodziło się na publikację badań na temat obciążenia pracą urzędów skarbowych (wyniki prac Zespołu ds. Etatyzacji przesyłałem Panu Ministrowi ponad dwa miesiące temu). Najwyższy czas głośno o tym mówić i pokazywać nie tylko to, co buduje tak naprawdę jednostronny, niepełny i nieprawdziwy wizerunek aparatu skarbowego. Czas wreszcie promować i pokazywać zaangażowanie w wykonywanie codziennych obowiązków, udział urzędów skarbowych w realizacji zadań opieki społecznej, ściąganiu zaległości wobec skarbu państwa, walki z szarą i czarną sferą gospodarki, realizacji dochodów budżetu państwa, z którego przecież finansowana jest służba zdrowia, oświata, system pomocy społecznej, policja czy wymiar sprawiedliwości. Unikanie trudnych tematów i brak reakcji na szkalowanie nas przez media i polityków - to zła metoda budowania wizerunku naszych służb. Nie unikajmy pokazywania naszej codziennej pracy, ale bez „propagandy sukcesu” w postaci tworzenia ułudy, że nie jesteśmy od naliczania i egzekwowania podatków, lecz od nauczania w szkołach, opieki nad inwalidami czy matkami z małymi dziećmi. To przecież nieprawda i dobrze o tym wiemy. Dlaczego zatem nie buduje się pozytywnego wizerunku poprzez pokazywanie, że podatki to główne źródło dochodów państwa, a służby skarbowe na co dzień rzetelnie i z zaangażowaniem wykonują tę żmudną, odpowiedzialną i niezmiernie potrzebną pracę? Czas zacząć to wreszcie robić, zamiast mizdrzyć się do populistycznych mediów, nierzetelnych dziennikarzy i różnego rodzaju brukowych gazet, choćby osobiście nawet redagowanych przez Premiera Rzeczpospolitej Polskiej…

z up. Rady Sekcji Krajowej
PRZEWODNICZĄCY
Tomasz Ludwiński

Do wiadomości:
-Szef Kancelarii Prezesa Rady Ministrów
w zw. z art. 8 ust. 2 ustawy z dnia 24 sierpnia 2006 roku
o służbie cywilnej.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Ostatnio edytowano 03 sty 2008, 13:14 przez inspektor, łącznie edytowano 1 raz

03 sty 2008, 10:42
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 117 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona