Teraz jest 07 wrz 2025, 05:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 562 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 41  Następna strona
Zarobki w aparacie skarbowym, lista płac 
Autor Treść postu
Site Admin

REJESTRACJA09 maja 2006, 21:23

POSTY        2059

LOKALIZACJARada Krajowej Sekcji Administracji Skarbowej

A jak teraz, z ciekawości, w US-ach wyglądają sprawy 13-ek i oszczędnościówek?

13-tka zgodnie z przepisami, oszczędnościówki - tam, gdzie są możesz dostać, ale w przyszłym roku - o ile nie będzie środków z zewnątrz na odprawy emerytalne - zapomnij.
Zajrzyj też do archiwum forum:

<a href="http://www.skarbowcy1.home.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=135&sid=68dc0e06d6093ca0a51d9ac38112d256" target="_blank">http://www.skarbowcy1.home.pl/index.php?na...51d9ac38112d256</a>
<a href="http://www.skarbowcy1.home.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=757&sid=68dc0e06d6093ca0a51d9ac38112d256" target="_blank">http://www.skarbowcy1.home.pl/index.php?na...51d9ac38112d256</a>
<a href="http://www.skarbowcy1.home.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=263&sid=68dc0e06d6093ca0a51d9ac38112d256" target="_blank">http://www.skarbowcy1.home.pl/index.php?na...51d9ac38112d256</a>

i inne...

Ostatnio edytowano 07 lis 2006, 21:19 przez inspektor, łącznie edytowano 1 raz

07 lis 2006, 16:45
Zobacz profil WWW
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA06 lis 2006, 19:18

POSTY        3
Czyli na 1,5 tysiąca na rękę mogę liczyć?

Ostatnio edytowano 07 lis 2006, 21:20 przez marek, łącznie edytowano 1 raz

07 lis 2006, 19:49
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Jeżeli jesteś "dzieckiem szczęścia", to tak. :lol:

Ostatnio edytowano 07 lis 2006, 21:20 przez Us_nip, łącznie edytowano 1 raz

07 lis 2006, 20:35
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 18:38

POSTY        1181

(...)Co prawda jest jeszcze 13-tka i dwa razy w roku 3% czyli oszczędności, ale premii nie ma już od dawna. :(

Są to dwa zupełnie różne pojęcia.

Tzw. 3%-ówka to 3% odpis funduszu płac, przyznawanego na daną instytucję na dany rok. Jest to wielkość stała i przewidywalna. Natomiast tzw. oszczędnościówka, to inaczej niewykorzystany fundusz płac, będący w głównej mierze efektem chorobowego (płaconego przez ZUS) i vacat'ów, czyli inaczej ta część funduszu płac, jaka była przewidziana na dany rok, ale z różnych względów (najczęściej podanych wyżej) niewykorzystana.

Faktem jest, że w myśl ustawy o służbie cywilnej dyrektor może niewykorzystany fundusz płac (czyli oszczędnościówkę) włączyć do funduszu 3%, ale nie zmienia to faktu, że 3% i oszczędnościówka mają różną genezę i mogą być dzielone odrębnie, w myśl regulaminów uzgodnionych z zakładowymi organizacjami związkowymi.

07 lis 2006, 21:29
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 08:36

POSTY        21

Jeśli dodasz trzynastkę, ewentualne premie i oszczędnościówki to powinno tyle wyjść. W PIT za 2007 r. powinno wyjść ci coś około 25.000 - 30.000 zł brutto. Jeśli jesteś dość młody i nie masz widoków na inną pracę to potraktuj pracę w skarbówce jako szkołę. Obserwuj wieloletnich pracowników i bierz przykład tylko z tych normalnych. Sam się przekonasz, że niewielu takich zostało. Czytaj wszystko, co ci wpadnie w ręce i ucz się, ile się da. A za 3-4 lata rozważ, czy nie poszukać prawdziwej pracy. Pamiętaj, że sam jesteś kowalem własnego życia.

Ostatnio edytowano 07 lis 2006, 23:19 przez Usarmy, łącznie edytowano 1 raz

07 lis 2006, 21:56
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

Nawet z oszczędnościówką :P. Rotacja na stanowiskach referentów w urzędach wzrasta i coraz mniej chętnych spełniających wymagania kwalifikacyjne, ustawiających się w kolejce do castingu. Stąd sporo wakatów - widać to z lektury biuletynu SC.

Ostatnio edytowano 07 lis 2006, 23:20 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz

07 lis 2006, 22:24
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2006, 15:34

POSTY        98

Myślę, że 1200zł-1300zł do rączki dostaniesz i to wszystko dla młodzieży. I wystarczy Ci. <!--coloro:#FF0000--><span style="color:#FF0000"><!--/coloro-->Resztę (200-300) dostaniesz, jak będziesz całował naczelnika w tyłek, donosił na kolegów i robił inne obrzydliwe rzeczy, które w każdym urzędzie mają miejsce,<!--colorc--></span><!--/colorc--> może dostaniesz wtedy jałmużnę w formie nagrody :). Dam Ci dobrą radę: poszukaj sobie innej pracy, po co ludzie mają pluć za tobą na ulicy. :(

Całą młodzież nam wystraszysz. Tak źle nie jest. Chociaż pewnie zależy, gdzie trafisz.

U.S.Army                    

Jeśli dodasz trzynastkę, ewentualne premie i oszczędnościówki to powinno tyle wyjść. W PIT za 2007 r. powinno wyjść ci coś około 25.000 - 30.000 zł brutto. Jeśli jesteś dość młody i nie masz widoków na inną pracę to potraktuj pracę w skarbówce jako szkołę. Obserwuj wieloletnich pracowników i <!--coloro:#FF0000--><span style="color:#FF0000"><!--/coloro-->bierz przykład tylko z tych normalnych. <!--colorc--></span><!--/colorc--> Sam się przekonasz że niewielu takich zostało. Czytaj wszystko, co ci wpadnie w ręce i ucz się ile się da. A za 3-4 lata rozważ, czy nie poszukać prawdziwej pracy. Pamiętaj że sam jesteś kowalem własnego życia.

Dobra rada, ale naprawdę muszą być normalni. Na początek wystarczy zaangażowanie i kreatywność (choć na to, w skostniałych strukturach naszych urzędów, raczej nie ma miejsca, ale jak trafisz na logicznych przełożonych - to docenią).
Co do działu ogólnego, no to niestety, nie jest to łatwy kawałek chleba (praca raczej mało twórcza), ale u nas z reguły tak zaczynają, a potem przenosiny.
Żeby nie być źle zrozumianym, pozdrawiam wszystkich pracowników działów ogólnych, bez Was by nas nie było.

Ostatnio edytowano 07 lis 2006, 23:22 przez Pikas, łącznie edytowano 1 raz

07 lis 2006, 22:38

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

(...)Jeśli jesteś dość młody i nie masz widoków na inną pracę to potraktuj pracę w skarbówce jako szkołę. Obserwuj wieloletnich pracowników i bierz przykład tylko z tych normalnych. Sam się przekonasz, że niewielu takich zostało. Czytaj wszystko, co ci wpadnie w ręce i ucz się, ile się da. A za 3-4 lata rozważ, czy nie poszukać prawdziwej pracy. Pamiętaj, że sam jesteś kowalem własnego życia.

Ucz się od wszystkich. Bo jeśli będziesz chciał się uczyć od normalnych, to możesz nie znaleźć nikogo do naśladowania. Z decyzją o swojej dalszej karierze nie czekaj aż 3-4 lata. Nawet już po roku, jeśli jesteś "kumaty", będziesz miał duże szanse na lepiej płatną pracę poza skarbówką.

Powodzenia na castingach.

Ostatnio edytowano 07 lis 2006, 23:23 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

07 lis 2006, 22:49

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:08

POSTY        541

LOKALIZACJAZewsząd
A ja jestem Skarbowcem B))) i jestem z tego dumny. :rotfl:

PS jak mnie zatrudniono w 1999 r., to dostałem na stanowisku st. referenta (miałem skończone studia mgr) 800 zł... brutto. :rotfl:
Ale to były inne piękne czasy, bo były regularne premie kwartalne w wysokości ok. 2000 brutto (tj. raz na 3 miesiące).

Ostatnio edytowano 08 lis 2006, 07:29 przez zoltar7, łącznie edytowano 1 raz

07 lis 2006, 23:54
Zaawansowany

REJESTRACJA20 paź 2006, 21:17

POSTY        83

LOKALIZACJAZ Warmii i Mazur
Pracuję 33 lata, mam starszego inspektora i mam na rękę 1500,- razem z wysługą, więc jeśli możesz, to zmykaj czym prędzej.

Ostatnio edytowano 08 lis 2006, 10:07 przez sonieczka, łącznie edytowano 1 raz

08 lis 2006, 09:39
Zaawansowany

REJESTRACJA27 paź 2006, 20:33

POSTY        35

A o jakich widełkach mowa? Odkąd pracuję, tzn. jakieś 10 lat, moje zarobki, nie licząc wysługi, nie są większe niż przychodzących referentów... Może gdzieś, w którymś z US-ów jest rozgraniczenie zarobków w zależności od tego, czy się jest referentem czy komisarzem...

Chodzi tu o załącznik nr 1 i nr 2 do Rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 października 1999 r. (Dz. U. Nr 89, poz. 996 ze zm.), na podstawie którego starszego referenta, starszego księgowego, starszego poborcę skarbowego, księgowego, referenta zalicza się do stanowisk wspomagajacych w służbie cywilnej, a zgodnie z załącznikiem nr 2 do tego Rozp. mnożnik kwoty bazowej dla tego stanowsika jest od 0,480 do 2,713.

Ostatnio edytowano 08 lis 2006, 12:06 przez molinezja, łącznie edytowano 1 raz

08 lis 2006, 11:22
Własny awatar

Jestem starszym referentem i mam 1300 na rękę, w tym 7% stażowego. Na nagrodę możesz liczyć ok. 300zł na kwartał, jak będziesz posłuszny.

"...jak będzie posłuszny" -  to dość ciekawe. Jeśli mnie pamięć nie myli, to zgodnie z pismem MF nagroda z Funduszu Nagród powinna być przydzielana osobom za szczególne wyróżnienia, uzasadnione na piśmie (ponoć podlegają kontroli). Tam, gdzie pracuję, takowa nagroda za I półrocze została przyznana 2 osobom (wcale nie tzw. przydupasom, a które naprawdę zasłużyły). Jakie można mieć szczególne osiągnięcia w Dziale Ogólnym, które wykraczają poza zakres obowiązków lub przyczyniły się do wzrostu ściągalności.
Szanowny Panie Kolego, który starasz się o miejsce w OG. Nie wiem, czy wiesz, co robisz (tak do końca).
Praca przypomina pracę magazyniera, rozszerzoną o zamówienie publiczne (życzę szczęścia, jak Ci sypną kasę pod koniec roku) a kasy większej nie dostaniesz jak 1350 zł na łapę (to limit górny).

Ostatnio edytowano 08 lis 2006, 13:31 przez WIECHUR, łącznie edytowano 1 raz

08 lis 2006, 12:45
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA06 lis 2006, 19:18

POSTY        3
PS jak mnie zatrudniono w 1999 r., to dostałem na stanowisku st. referenta (miałem skończone studia mgr) 800 zł... brutto. :rotfl:
Ale to były inne piękne czasy, bo były regularne premie kwartalne w wysokości ok. 2000 brutto (tj. raz na 3 miesiące).
[/quote]

Wow, no to niezłe premie mieliście! Tylko pozazdrościć!

Czyli w sumie nie jest tak źle. Poza tym dojdą przecież jakieś premie, bonusy, oszczędnościówki itd. Natomiast ta rozpiętość płacowa faktycznie jest trochę przesadzona i jednak nielogiczna. Bo jedni piszą, że jako starsi referenci właśnie mają 1,3 tys na rękę, a ktoś inny, że jest starszym inspektorem z 33 letnim bodajże stażem i ma 1,5 tys. Czyli mogę wnioskować, że w niektórych urzędach zwykli referenci zarabiają więcej niż inspektorzy w innych. He...

PS. Dlaczego DO to taki kołchoz?! Załatwianie różnych spraw, odbieranie poczty itd. To chyba lepsze niż użeranie się z podatnikiem.

Ostatnio edytowano 09 lis 2006, 10:27 przez marek, łącznie edytowano 1 raz

08 lis 2006, 19:31
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 wrz 2006, 17:23

POSTY        64
Skoro uważasz, że nie jest tak źle, to staraj się o tę pracę i sam oceń ją po czasie. :)
A praca w dziale ogólnym polega na użeraniu się z podatnikiem - jeśli nie wiesz, to kancelaria to dział ogólny, nie tylko poczta i inne sprawy.

Ostatnio edytowano 09 lis 2006, 10:31 przez skorpion, łącznie edytowano 1 raz

08 lis 2006, 20:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 562 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 41  Następna strona