Teraz jest 04 wrz 2025, 07:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
Pracowniczy Plan Kapitałowy 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 lut 2020, 19:37

POSTY        61
Post Re: Pracowniczy Plan Kapitałowy
Rezygnacja wysłana. Jeśli ktoś nie ma dostępu to można sobie wydrukować np. stąd: https://www.mojeppk.pl/pliki/repozytori ... PPK-v2.pdf

13 sty 2021, 21:02
Zaawansowany

REJESTRACJA27 cze 2009, 18:33

POSTY        46
Dla chętnych rezygnacja z PPK

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

13 sty 2021, 21:38
Zaawansowany

REJESTRACJA26 sty 2008, 11:44

POSTY        55
Niestety, ale nasz szanowny pracodawca, czyli państwo nie dołoży nam do tych oszczędności/emerytur nawet złamanego grosza. Finansowanie 1,5% wpłat przez pracodawcę odbędzie się poprzez cięcia naszych wynagrodzeń, dodatków i premii oraz zamrożenie płac!! Kolejny fałsz i czcze gadanie - najpierw zabiorę ci miesięcznie 500 zł, a później łaskawie dołożę ci 100 zł do emerytury... Piękny PR!! Należy jeszcze nadmienić, że obniżenie naszych wynagrodzeń (lub brak podwyżek) wiąże się z obniżeniem wysokości składek odprowadzanych do ZUS, a co za tym idzie niższe emerytury wypłacane nam w przyszłości też będą niższe. Reasumując - jest to kolejna propaganda i oszustwo, tym bardziej, że nie mamy tak naprawdę żadnych gwarancji, czy wkrótce nie okaże się ponownie, iż w zasadzie to nie są nasze pieniądze, a publiczne; ponadto trzeba nimi łatać kolejne dziury budżetowe (jak to już drzewiej - za poprzednich złodziei bywało).

14 sty 2021, 08:27
Zaawansowany

REJESTRACJA30 gru 2019, 20:30

POSTY        47
PPK? Jestem na NIE. Nie oddam ani jednej złotówki z wynagrodzenia.

14 sty 2021, 17:12
Zaawansowany

REJESTRACJA23 maja 2008, 10:43

POSTY        66
Już złożyłem rezygnację. Nie wierzcie w te zbiorowe oszczędzanie na przyszłą emeryturę. Było OFE i zostaliśmy okradzeni. Z PPK też tak będzie. Za kilka lat jakiś rząd (jakikolwiek będzie) stwierdzi, że jednak to nie wypaliło... i zlikwiduje. A oszczędzającym znów zapisze ZUScoiny na koncie w ZUS. Jeśli chcecie coś odkładać to tylko indywidualnie: IKE, do materaca, czy co sobie ustalicie, ale tylko samodzielnie na własne nazwisko. Żadnych zbiorówek.

14 sty 2021, 18:51
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA09 mar 2020, 08:47

POSTY        13
Ja jestem na tak  :zeby:
Będe co miesiąc wypłacał to co mi pracodawca dołoży.
https://innpoland.pl/155983,pieniadze-z ... co-miesiac.

Jak piszecie, że będzie zmniejszony fundusz wynagrodzeń o te składki, to tym bardziej należy się zapisać, żeby to odzyskać.

27 sty 2021, 10:56
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 wrz 2019, 09:41

POSTY        48
fifonik                    

Ja jestem na tak  :zeby:
Będe co miesiąc wypłacał to co mi pracodawca dołoży.
https://innpoland.pl/155983,pieniadze-z ... co-miesiac.

Jak piszecie, że będzie zmniejszony fundusz wynagrodzeń o te składki, to tym bardziej należy się zapisać, żeby to odzyskać.

Zgadza się! Ja zamierzam wypłacać co pół roku. Z tego co kiedyś czytałem przy 5000 brutto miesięcznie można wypłacić 50 zł. Niby nic ale rocznie 6 stówek przed świętami wypłacić można. Taka mini, mini podwyżka111

31 sty 2021, 20:52
Zaawansowany

REJESTRACJA27 lip 2017, 19:13

POSTY        48
Wypłacać możesz tylko nie koniecznie tyle ile wpłynęło.    Jeśli i łączna suma wpłat na PPK którą będziesz mógł przelać na swój rachunek bankowy  wyniesie przez pól roku  te 300 zł to nie znaczy, że tyle wypłacić. Trzeba odjąć prowizję za obsługę oraz liczyć się z tym że można mieć w krótkim  okresie stratę na koncie bo wartość jednostek spadnie i do wypłaty będzie np  250 zł.

Trzeba też pamiętać, że pracodawca dokonuje wpłat podstawowych – czyli wpłat w wysokości 1,5% Twojego wynagrodzenia brutto, od tego płaci się  podatek i on wyniesie 14 zł i  jest potrącany z Twojego wynagrodzenia czyli  tą realną podwyżkę trzeba obniżyć o 168 zł w skali  roku,  upraszczając.

Ostatnio edytowano 08 lut 2021, 23:08 przez apis, łącznie edytowano 2 razy

08 lut 2021, 23:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 22 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2