Redukcje są już faktem - brak zgody MF na zawarcie umów o pracę z pracownikami, którzy zakończyli służbę przygotowawczą.
Czy to już pewne? Skąd taka informacja?
22 kwi 2020, 08:33
Re: Planowane redukcje wynagrodzeń oraz etatów
Może zredukują go tylko do minimalnego poziomu...?
22 kwi 2020, 09:45
Tantra - skąd taka informacja?
22 kwi 2020, 09:51
Jeśli mają obcinać wynagrodzenie to dlaczego nie obetną wyłącznie tym najlepiej zarabiającym?
22 kwi 2020, 21:47
Praxownicy sądownictwa i prokurator też dostali podwyżki od 01.01.2020 r. Dziś w systemu Trezor zostały zatwierdzone środki na ten cel.
22 kwi 2020, 22:35
Cyt. Redukcje są już faktem - brak zgody MF na zawarcie umów o pracę z pracownikami, którzy zakończyli służbę przygotowawczą. Inf. od kierownika "mieszacza". Sprostowanie - MF nie wyraziło zgody na zawarcie umów w kwietniu, o ile umowa była zawarta na czas dłuższy (do lipca np.)
Jak już wiadomo najpierw będą likwidowane wolne etaty, będą rozwiązywane i nie będą przedłużane umowy osobą z umowami terminowymi oraz żegnane będą osoby z uprawnieniami emerytalnymi. Pewnie następnymi osobami, które będą mogły pożegnać się z pracą, będą osoby, które mają mały staż pracy w urzędzie? ....;(
"Jak podkreśla Danuta Hus, redukcje wynagrodzenia w pierwszej kolejności powinny objąć wysokiej rangi urzędników, a nie zwykłych pracowników. Ci zarabiają skromniej. Średnia płaca urzędników cywilnych policji to obecnie (już po podwyżkach) 3200 zł brutto. Dla przykładu przeciętne zarobki w kancelarii premiera i ministerstwach to 9049 zł brutto, w urzędach centralnych - 6920 zł brutto, a w administracji skarbowej - 6785 zł brutto.
- Mamy grupę 2,5 tysiąca pracowników w policji, którzy pomimo podniesienia stawek (nie były one waloryzowane od 2009 r. do 2019 r.- red.) nie osiągają nawet minimalnej płacy (tj. 2600 zł brutto). Im pieniądze wyrównywane są do najniższej krajowej z wewnętrznych rezerw i oszczędności – podaje przykłady nasza rozmówczyni".
Jak ja kocham te "przeciętne" zarobki. Widział ktoś te 6785 zł brutto
"Jak podkreśla Danuta Hus, redukcje wynagrodzenia w pierwszej kolejności powinny objąć wysokiej rangi urzędników, a nie zwykłych pracowników. Ci zarabiają skromniej. Średnia płaca urzędników cywilnych policji to obecnie (już po podwyżkach) 3200 zł brutto. Dla przykładu przeciętne zarobki w kancelarii premiera i ministerstwach to 9049 zł brutto, w urzędach centralnych - 6920 zł brutto, a w administracji skarbowej - 6785 zł brutto.
- Mamy grupę 2,5 tysiąca pracowników w policji, którzy pomimo podniesienia stawek (nie były one waloryzowane od 2009 r. do 2019 r.- red.) nie osiągają nawet minimalnej płacy (tj. 2600 zł brutto). Im pieniądze wyrównywane są do najniższej krajowej z wewnętrznych rezerw i oszczędności – podaje przykłady nasza rozmówczyni".
Jak ja kocham te "przeciętne" zarobki. Widział ktoś te 6785 zł brutto :wysmiewacz:
Ja widuje...
23 kwi 2020, 10:38
Pewnie już zaczęli redukcję bo szefowa nie daje znaku życia... A może liczą na to, że jak już nie będzie kto miał pracować w KAS, to Pan Prezydent swoim apelem o uczciwość do przedsiębiorców załata wszystkie dziury.
23 kwi 2020, 13:25
Tantra
Cyt. Redukcje są już faktem - brak zgody MF na zawarcie umów o pracę z pracownikami, którzy zakończyli służbę przygotowawczą. Inf. od kierownika "mieszacza". Sprostowanie - MF nie wyraziło zgody na zawarcie umów w kwietniu, o ile umowa była zawarta na czas dłuższy (do lipca np.)
Potwierdzam nie dostanę kolejnej umowy po roku pracy, bo akurat mi się kończy a MF zakazał Najgorsze, że nic z tym nie można zrobić.
23 kwi 2020, 14:49
Fly86
Potwierdzam strzel===] nie dostanę kolejnej umowy po roku pracy, bo akurat mi się kończy a MF zakazał Najgorsze, że nic z tym nie można zrobić. :zly1:
Ale otrzymałeś już taką informację oficjalnie? Do kiedy masz umowę? Podpytuję, bo jestem w podobnej sytuacji i zastanawiam się, czy szukać już nowej pracy
redukcję, a dla pozostałych obniżki wynagrodzeń itp. Z tego wynika, że przyjęta zostanie opcja najlepsza dla rządu czyli praca w tym samym wymiarze czasu za obniżone wynagrodzenie.