U nas akcja PIT to masakra! Pracuję w OB-3 i tylko wprowadzamy PIT-y, również w soboty, a gdzie pozostała praca? W lesie. Zaległości mamy ogromne, bo liczą się tylko PIT-y... Czy u was też tak jest? Jeśli tak dalej będzie, to nie wiem, czy wytrzymamy...
04 mar 2016, 18:24
Re: Akcja PIT 2016
A jak u Was wygląda akcja przyjmowania zeznań na sali obsługi, ilu pracowników przyjmuje i udziela informacji, czy na bieżąco (tzn. po przyjęciu od podatnika zeznania) wprowadzacie pierwsze strony zeznań itp.
04 mar 2016, 21:25
Tylu pracowników przyjmuje ilu w danym czasie trzeba, aby rozładować tworzącą się kolejkę: od 2 do 4. Pierwsze strony zeznań oczywiście są wprowadzane, sprawdzane są np. obowiązki podatkowe - to procentuje później, bo zaoszczędza czas i urzędowi, i podatnikom.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
04 mar 2016, 22:01
Teraz tak czytam wypowiedzi kolegów i koleżanek i muszę wam przyznać że większe urzędy maja lepiej. Człowiek z małego us wprowadza pity na sali przy podatniku, obsługuje rejestry, zajmuje się pcc, robi zawiadomienia i odstąpienia, czynności sprawdzające, obsługuje speda, dzwoni do podatników i płatników, udziela informacji, pomaga wysłać zeznania elektronicznie i do tego jeszcze wystawia zaświadczenia. I to wszystko na sali obsługi.
____________________________________ Stanowisko: Klikacz/Małpa od wciskania guzików/Starszy operator SSP - to się waha ;)
09 mar 2016, 20:11
W dużych US też nie jest tak różowo - tu niestety wiele zależy od organizacji. Np. na Sali Obsługi jest nacisk, by nie było dużej kolejki, więc jeśli ustawia się więcej podatników, to najczęściej przyjmowane dokumenty są "jak leci" - bez sprawdzenia podpisów, kompletności dokumentów i właściwości miejscowej. A potem takie "kwiatki" lądują w czynnościach sprawdzających, które muszą to wszystko prostować.
10 mar 2016, 20:57
"Kampania spotyka się z przychylnym odbiorem społecznym i medialnym".
Uprzejmie informuję Pana Dyrektora, że są to zdjęcia z galerii. Z toalety! To jedyne informacje na temat akcji "Wyślij PIT przez internet 11-13 marca" w tej galerii.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
____________________________________ Służ panu wiernie, on ci za to pierdnie.
10 mar 2016, 21:50
Jak wygląda u was akcja w galeriach? Czy każdy US w województwie wystawia osoby do galerii? Na Śląsku jedynie 1/3 USów wysyła ludzi do marketów z tym, że niektóre USy będą przyjmowały w miastach w nie swojej właściwości. Co do samej akcji PIT u nas przyjmują 3 osoby z czego dwie robią wszystko inne (korekty, inne deklaracje, pisma, udzielanie informacji, sprawy NIPowskie). Zeznania/deklarcje z załącznikami są odnotowywane na sali przy podatniku. Inne pisma (formy opodatkowania etc. ZAP-3) w miarę możliwości również.
11 mar 2016, 18:11
No tak, akcja PITów z pocałowaniem petenta - galeriana w pierścienie, a potem można szybko skoczyć na mandaty na pobliskie bazary do pekinów. Może czasu starczy żeby zjeść kolację, ale nie za długo bo w poniedziałek cza tyrać do piątku.
Nawet w metrze jest na bilbordach głośno o akcji "PIT w Galerii". Żenua!
11 mar 2016, 20:58
Pinero
"Kampania spotyka się z przychylnym odbiorem społecznym i medialnym".
Uprzejmie informuję Pana Dyrektora, że są to zdjęcia z galerii. Z toalety! To jedyne informacje na temat akcji "Wyślij PIT przez internet 11-13 marca" w tej galerii.
To Wy przyjmujecie NAS Klientów z Pitami w kiblach?!
____________________________________ Videtur et hoc mihi Platforninem non debere esse Poza tym uważam że Platformę należy zniszczyć /Katon starszy/
11 mar 2016, 21:06
Pity w galeriach w ten weekend. Gotowi do działania?
____________________________________ wiązanie przyszłości z pracą w administracji publicznej, to błąd podstawowy - inspektor / T. Ludwiński
23 mar 2017, 07:45
Nicolae
Pity w galeriach w ten weekend. Gotowi do działania?
Coś jakby bez echa przeszła ta tegoroczna akcja...
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
31 mar 2017, 20:21
Nadir. Akcja zamiast Galeria mogłaby być otwarty urząd. Każdy wiedziałby gdzie trafić. Bez zbędnego zamieszania.
31 mar 2017, 21:58
Pie...na skarbówka!
Paweł Kukiz nie dostanie ulgi na dziecko. I musi wypełnić PIT od nowa!
Lider Kukiz'15 będzie musiał od nowa wypełnić zeznanie podatkowe i nie dostanie ulgi na dziecko - taki był efekt wizyty Pawła Kukiza w urzędzie skarbowym.
Polityk podzielił się swoją historią na Facebooku. Paweł Kukiz przytacza dialog z pracownikiem urzędu skarbowego i skarży się, że jego PIT został odrzucony. Powód? Chciał rozliczyć się wspólnie z żoną, ale urzędnicy stwierdzili, że jako osoba prowadząca firmę musi rozliczyć się indywidualnie. Nie pomogło wyjaśnienie, że działalność tej firmy jest zawieszona. Firma to firma - usłyszał w urzędzie.
Choć polityk nie wchodzi w szczegóły, w jego przypadku musiał zadziałać przepis, który zabrania rozliczania się wspólnie z małżonkiem osobom prowadzącym działalność opodatkowaną liniowo. W przypadku opodatkowania na zasadach ogólnych, złożenie wspólnego zeznania podatkowego jest możliwe. Próbowaliśmy dodzwonić się do Kukiza z prośbą o potwierdzenie, ale jego telefon milczy.
To jednak nie koniec problemów polityka z PIT-em. Skarbówce nie spodobało się też to, że Kukiz chciał skorzystać z ulgi na dziecko. Według urzędników nie może on tego zrobić, bo zarobki w jego rodzinie są zbyt wysokie (rodzicom przysługuje ulga, jeśli ich roczne dochody nie przekroczyły w 2016 roku kwoty 112 000 złotych i jeśli w danym roku podatkowym byli małżeństwem).
Paweł Kukiz najbardziej dziwi się temu, że urząd nie pozwala mu rozliczyć PIT-u wspólnie z żoną, ale już w przypadku próby odpisania ulgi, bierze pod uwagę zarobki obydwojga rodziców i nie rozpatruje ich oddzielnie. Na koniec swojego wpisu polityk zamieścił zaś zdjęcie Mateusza Morawieckiego, ministra finansów i rozwoju, który odpowiada za system podatkowy w naszym kraju.
Paweł Kukiz Wczoraj o 14:05 Byłem dziś w Urzędzie Skarbowym. Dowiedziałem się, ze źle wypełniłem PIT, bo nie mogę rozliczać się WSPÓLNIE z Żoną. -Dlaczego?- zapytałem. -Bo ma pan firmę- usłyszałem. -Ale przecież moja firma ma zawieszoną działalność i nie przynosi ani grosza! -Nie szkodzi. Przepisy mówią, ze nawet jeśli zawiesił pan działalność firmy to formalnie ma pan firmę, więc wspólnie z Żoną nie może się pan rozliczać. -No trudno - odpowiedziałem -A! I jest jeszcze jeden błąd - powiedział Urzędnik - nie może pan odliczać od podatku ulgi na dziecko. -No dobrze, a czy w takim razie nie możemy tej ulgi przyznać Żonie, żeby odliczyła od swojego podatku? - zapytałem -Nie proszę pana. -Jak to? -Bo WSPÓNIE z Żoną zarabiacie za duzo pieniędzy... https://www.facebook.com/kukizpawel/pos ... 6963280686 (pisownia oryginalna)
Poseł na Sejm, który ma tam tworzyć prawo nie ma o nim pojęcia?
____________________________________ Videtur et hoc mihi Platforninem non debere esse Poza tym uważam że Platformę należy zniszczyć /Katon starszy/
28 kwi 2017, 13:54
Paweł Kukiz
To NIE JEST wina URZĘDNIKA! Jednego z winowajców masz na zdjeciu. Kieszonkowy billardzista, bankster, który wie doskonale jak wycisnąć od ludzi każdą kasę.
Więc nie wiem po co dajesz taki tytuł?
____________________________________ wiązanie przyszłości z pracą w administracji publicznej, to błąd podstawowy - inspektor / T. Ludwiński