Witam! czy w Waszych Urzędach zakładacie GWP, czy macie wgrane kolejki ? Bo u nas fajnie się zaczęło, utworzyliśmy GWP ale kolejek brak - zgłosiliśmy to do IS i czekamy, czekamy , czekamy ... Pozdrawiam
Kolejki trzeba samodzielnie dodać do GWP.
02 gru 2015, 10:49
Re: SSP
TAK, ale żeby je samodzielnie dodać do GWP to trzeba je w systemie widzieć , no chyba że jest jakiś tajny sposób żeby je ręcznie do SSP wprowadzić ???
02 gru 2015, 11:14
Witam serdecznie, mam pytanie jak wygląda kwestia wprowadzania aktów notarialnych i postanowień sądowych czy wprowadzacie do w SSP czy nadal do CZM?
02 gru 2015, 13:10
Zostaje CZM
02 gru 2015, 15:54
agusiach31
TAK, ale żeby je samodzielnie dodać do GWP to trzeba je w systemie widzieć , no chyba że jest jakiś tajny sposób żeby je ręcznie do SSP wprowadzić ?
...rano kolejek nie było. Po interwencji zaczęły się pojawiać w systemie, ale z poziomu administratora (NUS lub ewentualnie po rozszerzeniu przez NUS na zastępców). Po stworzeniu GWP można podpisać kolejki ale ostrożnie, bo w trakcie dnia nastąpiły już zmiany w kolejkach - kilka zniknęło, a kilka doszło więc na bieżąco trzeba raportować, czy istnieją kolejki nie przypięte do GWP. Żadnych kolejek nie wprowadza się ręcznie, bo są one tworzone centralnie i jednolite dla wszystkich US.
____________________________________ "jestem jak chiński znak równowagi - trochę głupoty - tyle samo rozwagi..."
02 gru 2015, 19:39
gomesss
Zostaje CZM
dokładnie tak, początkowo mówiono o zamknięciu CZM, ale SSP nie przejmuje jego funkcjonalności więc zostaje. Być może z czasem to się zmieni, bo od stycznia notariusze będą wysyłać SD-2 i PCC-2 elektronicznie, ale do aktów jeszcze ho ho ho. Dopiero wówczas, jak przejdą z kompletną treścią, zapewne będzie można wciągać konkretne dane, które na dzień dzisiejszy wyciąga CZM.
____________________________________ "jestem jak chiński znak równowagi - trochę głupoty - tyle samo rozwagi..."
Ostatnio edytowano 02 gru 2015, 19:49 przez misiekp, łącznie edytowano 1 raz
02 gru 2015, 19:41
pkuzmiak
agusiach31
Witam! czy w Waszych Urzędach zakładacie GWP, czy macie wgrane kolejki ? Bo u nas fajnie się zaczęło, utworzyliśmy GWP ale kolejek brak - zgłosiliśmy to do IS i czekamy, czekamy , czekamy ... Pozdrawiam
Kolejki trzeba samodzielnie dodać do GWP.
troszkę to trwało, ale GW zareagował na interwencję i w wyniku replikacji po domenach kolejki sukcesywnie pojawiały się i po południu był komplet - 57 stuk :)
02 gru 2015, 19:42
...jedynie czego nie da się zrobić na tę chwilę i raczej tego już nie zmienią, to fakt, że użytkowników będzie można raczej dopiąć do GWP 7 grudnia, ponieważ ważność kont jest przypisana właśnie od tej daty, a to pewnie dla bezpieczeństwa, żeby nie grzebać i przed datą faktycznej produkcyjnej eksploatacji nie zarejestrować jakichś operacji :)
A jak w waszych urzędach wygląda wsparcie i zaangażowanie Izb Skarbowych we wdrożenie SSP? Jestem oburzona że ktoś dopuścił do takiego chaosu. Jak można było wpuścić us w coś takiego bez kompleksowych szkoleń, bo to w czym uczestniczyliśmy dotychczas w zakresie SZD i SSP nie dawało obrazu całości. Dramat.
Ostatnio edytowano 02 gru 2015, 21:43 przez lidzia5, łącznie edytowano 3 razy
02 gru 2015, 21:22
Wsparcie z IS - to codzienne raportowanie z wykonania czynności (harmonogram wdrożenia) w nieprzekraczalnym terminie do godz. 15.00
02 gru 2015, 21:36
Albo telefon przed 15, że coś, co należało przygotować na 9.00 na następny dzień, trzeba dziś odesłać do IS do 18...
02 gru 2015, 21:44
Czyli standard.
02 gru 2015, 21:47
IS bawi się z kilkoma dokumentami dziennie w SZD - i mają problem, US będzie miał dużo więcej w SZD a dodatkowo w SSP. Dokładnie tak jest, że były szkolenia z modułów, natomiast system jako cały poznamy w codziennej pracy i wówczas się okaże, czy działa i w jakim zakresie. Jak dla mnie wdrożenie miałoby sens po pilotażu, który trwał okrągły rok w konkretnym US i na podstawie tego co działo się, należałoby dostosować moduły i cały "kombajn" i dopiero wdrażać dalej...