Teraz jest 06 wrz 2025, 17:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
Organizacja pracy w Dziale Podatków Pośrednich 
Autor Treść postu
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

Czy w Waszych US wyodrębniono wieloosobowe stanowiska pracy do spraw handlu wewnątrzwspólnotowego, z tego co widzę w moim regionie w część US takowe są. Póki co u nas jest od tego 1 osoba i nie zajmuje sie tylko UE ale normalnie wymiar obsługa bieżaca i dodatkowo UE [...]

Bo takie były odgórne założenia i wizje, że osoba "wydzielona" do spraw unijnych ma robić jedynie to i nic poza tym. Ale jak zwykle życie przerosło wizje...

15 lis 2007, 11:52
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2006, 15:34

POSTY        98

Czy w Waszych US wyodrębniono wieloosobowe stanowiska pracy do spraw handlu wewnątrzwspólnotowego, z tego co widzę w moim regionie w część US takowe są. Póki co u nas jest od tego 1 osoba i nie zajmuje sie tylko UE ale normalnie wymiar obsługa bieżaca i dodatkowo UE, czyli w zasadzie 1/4 etatu przeznaczona jest na UE a wniektórychn US robią to 3 osoby.
Czy ktoś kto pracuje w takiej komórce mógłby przesłać mi jakieś dane dotyczące organizacji pracy w tych komórkach i zakres obowiązków.
Z góry wielkie dzięki.

No cóż widać nie ma wydzielonych stanowisk d/s UE i nie ma z kogo ściągnąć  :( trzeba będzie wszystko tworzyć samemu.

Ostatnio edytowano 10 gru 2007, 14:04 przez Pikas, łącznie edytowano 1 raz

10 gru 2007, 12:42
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA21 lis 2006, 19:24

POSTY        3
Ja mam szczęście zajmować się UE  i wszystkim innym w PP (odpuścili mi jedynie postępowania pokontrolne) pomaga mi 1 osoba ale nie w zakresie UE, i NUS myśli, że wszystko da się zrobić.  Pozdrawiam wszystkie mróweczki.

11 gru 2007, 19:41

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

<!--quoteo(post=18387:date=15. 11. 2007 g. 10:53:name=Pikaś)--><div class='quotetop'>(Pikaś @ 15. 11. 2007 g. 10:53) [snapback]18387[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Czy w Waszych US...

No cóż widać nie ma wydzielonych stanowisk d/s UE i nie ma z kogo ściągnąć  :( trzeba będzie wszystko tworzyć samemu.
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Pikaś, bo się zapętlisz  :nonono:

U nas są 2 osoby i oczywiście też do tej pory zajmowały się wszystkimi pozostałymi obowiązkami. Ale idzie nowe...
Może coś przyniesie pod choinkę. :D

11 gru 2007, 19:53
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA12 paź 2007, 07:57

POSTY        10

LOKALIZACJAlubelskie
u nas jest tak, że każdy ma jakąś (prawie równą) grupę podatników którymi się zajmuje plus przydział postępowań pokontrolnych, plus jakąś specjalizację np. kasy, raty, UE itd.

12 gru 2007, 09:38
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2006, 15:34

POSTY        98
Widzę, że w większości US sprawy związane z transakcjami UE leżą na całego, nie wierzę, że jedna osoba (najczęściej jeszcze z innymi obowiązkami) może wykonać wszystkie obowiązki związane z UE. System VIES daje już teraz duże możliwości a co za tym idzie więcej rozbieżności do wyjaśnienia. Dziwi mnie małe zainteresowanie przełożonych, nam na szkoleniach trąbią cały czas, że wymiana informacji to rzecz najważniejsza. Może istnienie systemu VIES ukryto przed naczelnikami US.
Naczelnicy US, którzy nie widzieli na oczy VIESu wpisujcie się :)
Czy ktoś z nadzoru może napisać na jakie rzeczy zwracacie uwagę podczas kontroli działań US w zakresie wymiany informacji o VAT np. jakie raporty sprawdzacie.

14 gru 2007, 08:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2