Teraz jest 05 wrz 2025, 23:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Awanse w skarbówce 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 08:56

POSTY        18
Post Re: Awanse w skarbówce
do "Grisza00" - brawo :)

do "lidzia" - jakbyś pisała o moim urzędzie, totalny matrix.
Dodam jeszcze, że im kierownik słabszy tym bardziej pokazuje jaki to on ważny. Moja kierowniczka była taką właśnie osobą - butna, nerwowa, wiedza niskich lotów, nawet nie rozumiała przepisów - referent mógł ją przegadać, ale i tak kazała mu robić jak ona uważa. A gdy pracownik przyszedł o pomoc/podjecie decyzji to wyszukiwała różne rzeczy żeby decyzji nie podjąć, a gdy podjęła jakąś decyzję i pracownik zapytał dlaczego tak (bo przecież wszystko musi mieć ręce i nogi) to padała odpowiedź "już tak kiedyś zrobiliśmy i to przeszło" - to chyba nie jest argumentacja jaką powinna używać przełożona, dodam że sama nie potrafiła uzasadnić z podstawą prawną, dlaczego tak wcześniej i teraz należało zrobić. Bardzo niski poziom zwłaszcza gdy mówi się to młodemu pracownikowi którym należałoby chociaż rzucić hasło, a nie "robimy tak bo tak".
Dodam, że po wielu wielu latach pracy i "kierowania" osoba ta dopiero poszła na studia kierunkowe.
Mam nadzieję że jak moje dzieci dorosną i będą szukać pracy to wkręcę je do urzędu by potem po znajomości były lepiej traktowane i szybciej awansowały. Bo tylko to się w budżetówce liczy. Widzę jak awansują dzieci byłych kierowników, jak łagodnie są traktowani ludzie, którzy mają jakieś rodzinne powiązania z różnymi pracownikami albo po czystej znajomości. Może mój dzieciak z tego powodu też jak oni będzie co roku awansował gdy inni mimo, że po cichy niby chwaleni przez przełożonych na awans czekają 4-6 lat ;)

10 wrz 2013, 13:09
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 cze 2009, 15:36

POSTY        69

Mam nadzieję że jak moje dzieci dorosną i będą szukać pracy to wkręcę je do urzędu by potem po znajomości były lepiej traktowane i szybciej awansowały. Bo tylko to się w budżetówce liczy. Widzę jak awansują dzieci byłych kierowników, jak łagodnie są traktowani ludzie, którzy mają jakieś rodzinne powiązania z różnymi pracownikami albo po czystej znajomości.

Życzę Ci i im tego. Bo jeszcze jest kolejna grupa, która ma przerąbane - ci którzy przychodzą z ulicy, są tak dobrzy, że szybko awansują, ale potem jest wielka ściana bezradności, kiedy z kolei ich przełożeni nagle wystawiają za te szybkie awanse rachunek. Jeśli nie masz pleców, dopiero widzisz, w jakim kanale jesteś i bardzo żałujesz, że jesteś w skarbówce.

10 wrz 2013, 18:15
Zaawansowany

REJESTRACJA16 wrz 2007, 18:54

POSTY        70
Czasami awans na kierownika dostaje się za prezencję, a potem mówi,  że wszyscy się uczą, ale nie wiem dlaczego kosztem innych.

11 wrz 2013, 17:30
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA29 lip 2009, 07:00

POSTY        62
U nas kierownik działu ogólnego, gdzie w zasadzie zajmował się zamówieniami publicznymi po zmianie struktury został kierownikiem czynności sprawdzających :)

12 wrz 2013, 08:07
Zaawansowany

REJESTRACJA16 wrz 2007, 18:54

POSTY        70
No to gratulacje.

12 wrz 2013, 18:25
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 wrz 2013, 19:51

POSTY        35

Ja również uważam, że podstawą wyboru osoby kierującej daną komórką winny być wyłącznie predyspozycje tj.: wiedza teoretyczna i praktyczna, umiejętność podejmowania trafnych decyzji oraz kierowania zespołem ludzi, a także asertywność

Masz absolutną rację. I tak jak dosyć łatwo jest sprawdzić wiedzę merytoryczną tak już dużo trudniej predyspozycje do kierowania zespołem. Znam osoby, które wydawały się idealne a jednak z perspektywy czasu okazało się, że nie dają rady. Pamiętajcie, że my pracownicy też nie zawsze jesteśmy "łatwi w obsłudze"  :nonono:

16 wrz 2013, 19:00
Zaawansowany

REJESTRACJA20 wrz 2011, 17:29

POSTY        52
judym                    

Ja również uważam, że podstawą wyboru osoby kierującej daną komórką winny być wyłącznie predyspozycje tj.: wiedza teoretyczna i praktyczna, umiejętność podejmowania trafnych decyzji oraz kierowania zespołem ludzi, a także asertywność

Masz absolutną rację. I tak jak dosyć łatwo jest sprawdzić wiedzę merytoryczną tak już dużo trudniej predyspozycje do kierowania zespołem. Znam osoby, które wydawały się idealne a jednak z perspektywy czasu okazało się, że nie dają rady. Pamiętajcie, że my pracownicy też nie zawsze jesteśmy "łatwi w obsłudze"  :nonono:

Ok. nie zawsze jesteśmy "łatwi w obsłudze" ale wierz mi JUDYM, że w folwarku, w którym pracuję na stołki awansowani są pracownicy, których ktoś już opisał wyżej tj. znajomi, rodzina ... usłużni..... I niestety osoby te nie grzeszą cechami, które winien mieć dobry przełożony, wszyscy to widzą. A żeby było śmieszniej to sami awansowani mają świadomość swojej miernoty, a mimo wszystko "biorą" tą fuchę nie mając na uwadze związanej z tym odpowiedzialności za wszystko co wiąże się z obejmowanym stanowiskiem. Liczy się kasa, kasa, kasa ...Tak szczerze mówiąc to na 9 kierowników w moim folwarku zaledwie trzech zasługuje na to miano. reszta to śmiech  :D

16 wrz 2013, 21:53
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        35
To współczuję serdecznie. U mnie statystyka trochę lepsza, a mogłoby być jeszcze lepiej gdyby NUS i jego Z-cy zechcieli się pochylić nad właściwym podziałem zadań i właściwą organizacją pracy. Tylko czasami mam wrażenie, że oni nie bardzo wiedzą, która komórka realizuje jakie zadania... To znaczy wiedzą, ale tak z grubsza... :( A Twoi kierownicy biorą fuchy bo nawet nie wiedzą ile nie wiedzą...

16 wrz 2013, 22:19
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 cze 2009, 15:36

POSTY        69
... i także dlatego, że tak samo jak cała reszta, nie mają podwyżek, a przyjęcie awansu jest jedyną (oprócz zdania egzaminu na urzędnika) szansą dodania paru groszy do miesięcznego budżetu... To jest prawdziwy problem, ten brak podwyżek, z którego wynika szereg patologii. Niestety, pracownik dobry merytorycznie, ale bez jakichkolwiek zdoloności przywódczych, nic nie dostanie, o ile nie zdecyduje sie w istocie "zmarnować" talentu i zostać kierownikiem... System jest chory.

17 wrz 2013, 05:30
Zaawansowany

REJESTRACJA20 wrz 2011, 17:29

POSTY        52
A czy u Was drodzy forumowicze ma miejsce takie zjawisko jak w moim US tzn.: zastępuje się doświadczonych i dobrych dla pracowników, ale "niestety dla bossów" asertywnych kierowników, młodymi pracownikami w sensie stażu pracy oraz wiedzy merytorycznej? No i tak się dziwnie składa, że zawsze jest to jakiś włazid...k lub krewniak. Stawia się degradowanemu kierownikowi (a właściwie tworzy w zależności od możliwości) jakieś śmieszne zarzuty np. że nierzetelnie wykonuje swoje obowiązki mimo, że otrzymywał nagrody kwartalne, które świadczą - jak mi się zawsze wydawało - o dobrze wykonywanej pracy oraz został dobrze potraktowany przy ocenie okresowej. Następnie jak już taki odważy się zadać szefowi pytanie o jaką nierzetelność chodzi, to słyszy, oczywiście w cztery oczy bez świadków albo w obecności osoby, która pary z ust nie puści, że np.  nie powinien tak uparcie bronić pracownika, że stoi po niewłaściwej stronie  itp.
Reszta odważnych kierowników jak myślicie co robi w takiej sytuacji? Oczywiście nabiera wody w usta i cichnie w obawie o własne stołki.
Pokazówka odnosi właściwy skutek i dalej można spokojnie rządzić z przyd...sami i zastraszać pracowników np. przenosząc ich na niższe stanowiska pracy uzasadniając swoje decyzje czyściutko np. bieżącymi potrzebami komórek organizacyjnych.
Przepraszam, rozpisałam się trochę, ale szlak mnie trafia jak na to wszystko patrzę i widzę, jak niektórym nie chce się pracować i w dodatku nie dają pracować innym.

17 wrz 2013, 11:03
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 08:56

POSTY        18
Do "lidzia"
Podobna sytuacja miała miejsce w Opolu tylko wobec szeregowego pracownika - wymyślano wobec niego śmieszne zarzuty, których potem w sądzie nie potrafiono obronić.
O tej sprawie pisano wcześniej w dziale dot. ocen okresowych.
Warto się tym zainteresować i dotrzeć do wyroku i maila jaki pracownik ten wysłał swoim byłym współpracownikom z wyjaśnieniem i opisaniem całej sytuacji, bo nawet przed współpracownikami go pomawiano.

Pozdrawiam

17 wrz 2013, 11:29
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        35
LIDZIA
To co opisujesz Ty i co większość z nas widzi w swoich US, świadczy jedynie o tym, że to właśnie NUS-om nie zależy na rzetelnym wykonaniu zadań. Bo gdyby zależało to:
1. staraliby się o właściwy dobór kadr kierowniczych
2. właściwy podział zadań i właściwy dobór kadr do ich realizacji (nie ma sensu z super księgowej robić na siłę orzecznika skoro ona nie ma na to ochoty, nie ma ku temu predyspozycji,  w związku z tym nie będzie dobrze realizować nowych zadań, a dotychczasowe realizuje bez zarzutu. No ale NUS postanowił, NUS kazał i NUS chce...)

Nie mówię już o zastraszaniu pracowników i ich szykanowaniu.

Oczywiście, słyszałem o dobrych i rzetelnych NUS-ach (ukłon w ich stronę), którym zależy na załodze, którzy wiedzą, że to w głównej mierze ta "szara masa" wypracowuje ich roczne nagrody - jak widać na forum niejednokrotnie przewyższające roczną pensję pracownika.

17 wrz 2013, 16:39
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA13 sie 2013, 19:52

POSTY        5
W naszym urzędzie wszyscy kierownicy są p.o. Gro kierowników ma średnie wyksztalcenie. Opisy stanowisk są tak napisane: ...wymagane wykształcenie... średnie.
Kierownikiem działu jest osoba z wykształceniem średnim. Nie zna się na VAT, PD i szeregu innych przepisach. Co 3 miesiące pracownicy przenoszeni są do innych działów, referatów, zależy to od przespanej nocy z niedzieli na poniedziałek. Mamy umieć wszystko. Zastępcą naczelnika została ostatnio babka, która dostała naganę za zwrot po terminie. Nagany i upomnienie  u nas to codzienność. Codziennością też jest mobbing i słowa jak ci się nie podoba to możesz się zwolnić. Żyć nie umierać.

17 wrz 2013, 17:07
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        35
Współczuję, ale milcząc akceptujecie taką sytuację. Będzie tylko gorzej - naukowo udowodnione.  Musicie podjąć jakieś działania. A jeśli chodzi o wykształcenie to może wypadałoby legitymować się już wyższym, ale głównie trzeba patrzeć na CZŁOWIEKA. Może nie wszystkim się to spodoba, ale niejednokrotnie ten ze średnim jest równie dobry, jak nie lepszy, od tego z wyższym. I z pewnością każdy z nas znajdzie takie przykłady w swoim środowisku. Akceptowałbym średnie u osób starszych, zawodowo doświadczonych, oczekujących już na emeryturę. Młodzi - na studia obowiązkowo!

17 wrz 2013, 17:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 54 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona