Czy post miał brzmieć "ale gdy zaległości dotyczą lat ...." czy może nawet gdy zaległości dotyczą lat ...
Ale jak przeprowadzić takie postępowanie, na podstawie jakiego materiału dowodowego, przecież nie ma już dokumentów za te lata ?
21 gru 2012, 14:36
Re: Wpis hipoteki przymusowej
Właśnie o to chodzi, ze może juz nie ma dokumentów za te lata. W tym roku wysłałam do takich dlużnikow pisma z informacją przypominajacą im o istniejących zaległosciach w US oraz o zapłaceniu zaległości - brak efektów Może wystąpią nadpłaty z rozliczeń rocznych to będziemy zaliczać na poczet zaległości.
21 gru 2012, 15:22
agusiach31
antonina
Tak też robimy - zabezpieczamy wszystko - tylko w stosunku do wielu dłużników jest tak, że egzekucja nic nie może wyegzekwować - ma nieruchomosc - dokonujemy wpisu hipoteki - zaległóść wynika z deklaracji - zgodnie z art. 110 ustawy o p.e. - egzekucję z nieruchomosci można prowadzić gdy zobowiązanie wynika z orzeczenia.
No właśnie i tu pojawia się problem! My też mamy dużo zabezpieczonych zaległości gdzie obecnie egzekucja może być prowadzona tylko z przedmiotu hipoteki. I cóż z tego kiedy nie można tego robić bo nie ma orzeczenia i takiego nie można wydać. Chociaż ostatnio nasz radca prawny wypowiedział się, że w przepisach nic nie mówią o terminie przedawnienia do wydania decyzji i uważa że decyzję można wydać zawsze. Wg mnie to dość rewolucyjne podejście do zagadnienia.
Zawsze uważałem, że decyzję można wydać nawet po 5 latach. Ale strach ma wielkie oczy i lepiej nic nie robić.
antonina
Tak zgadza się - mozna wydać decyzję ale gdy zaległości dotyczą lat np. 1997, 1998 2000.
W moim US jest kilku podatników w stosunku do których zaległości uległyby przedawnieniu, jednakże dokonano ich zabezpieczenia hipoteką przymusową - zaległości wynikają z deklaracji.
Gdyby zaległości uległy przedawnieniu to musiałabyś je odpisać. Zmienił się tylko sposób zaspokojenia wierzyciela i dopóki jest hipoteka doputy zaległość się nie przedawnia. Potocznie tylko się mówi, że uległy przedawnieniu, ale w rzeczywistości jest inaczej.
agusiach31
Czy post miał brzmieć "ale gdy zaległości dotyczą lat ..." czy może nawet gdy zaległości dotyczą lat ...
Ale jak przeprowadzić takie postępowanie, na podstawie jakiego materiału dowodowego, przecież nie ma już dokumentów za te lata ?
I znów nie rozumiem o jakie postępowanie dowodowe chodzi, a co do dokumentów to nie ma obowiązku ich mieć podatnik ale Urząd i to Skarbowy mieć musi.
A może tak zejść na inne tory. Egzekucja z nieruchomości przez organ administracyjny nie może być prowadzona, bo tytuły nie spełniają wymogów - brak orzeczenia. My rozkładamy ręce, ale jest i inne wyjście. Mając takie tytuły występuję do sądu o nadanie im klauzuli wykonalności z zastrzeżeniem "celem skierowania do egzekucji sądowej". Sąd klauzulę nadaje wydając postanowienie. W przypadku gdy za zadłużenia odpowiada małżonek podatnika również jednocześnie wnioskuję o nadanie klauzuli na podatnika i jego małżonka. Mając klauzulę kieruję tytuły do egzekucji sądowej. Takie ścieżki mamy przedeptane, tylko trzeba chcieć. Myślenie nie boli.
21 gru 2012, 19:31
Aby wystąpić do sądu o nadanie TW klauzuli wykonalności - to Organ Egzekucyjny powinien umorzyć prowadzoną egzekucję na wniosek wierzyciela ? (nadmieniam, że w stosunku do takich dłużników TW są w postępowaniu egzekucyjnym )
Występienie do sądu o nadanie klauzuli następuje w formie zwykłego pisma ? - proszę o podpowiedź - nie mam w tym kierunku doświadczenia, gdyż takiej sytuacji jeszcze nie przerabialiśmy. Z pozdrowieniami
24 gru 2012, 08:55
Oj i znów się nie możemy zrozumieć, albo czegoś nie znamy. Organ egzekucyjny, gdy wyczerpał możliwość zastosowania środków wszystkich oprócz egzekucji z nieruchomości, występuje do wierzyciela informując go, że egzekucja jest nieskuteczna natomiast istnieje możliwość prowadzenia egzekucji z nieruchomości. Organ egzekucyjny wzywa wierzyciela do uzupełnienia tytułów o orzeczenie i wniosek o wszczęcie egzekucji z nieruchomości pod rygorem umorzenia postępowania. Jeżeli wierzyciel nie wskaże innego majątku i nie uzupełni tytułów wykonawczych organ egz. umarza postępowanie egzekucyjne. Z tym, że co innego jest egzekucja, a co innego wpis hipoteki.
24 gru 2012, 16:47
Co oznacza "Organ egzekucyjny wzywa wierzyciela do uzupełnienia tytułów o orzeczenie"
27 gru 2012, 09:35
Może z tym wezwaniem przesadziłem, ale reguluje art. 110 uopea zamiast wezwania nazwał bym informuje i ostrzega, ze jeżeli nie uzupełni o orzeczenie to... umorzy postępowanie.
27 gru 2012, 14:57
apasko
Może z tym wezwaniem przesadziłem, ale reguluje art. 110 uopea zamiast wezwania nazwał bym informuje i ostrzega, ze jeżeli nie uzupełni o orzeczenie to... umorzy postępowanie.
Witam! u nas (urząd skarbowy mały) jest podatnik, który ma zabezpieczoną nieruchomość ale inne dokumenty zaginęły nie ma tytułów egzekucyjnych itp co robić? pozdrawiam
27 gru 2012, 20:14
Masakra Pisać do wierzyciela o wystawienie drugich egzemplarzy tytułów wykonawczych i na ich podstawie działać.
27 gru 2012, 21:00
Ksiegowiec
Masakra Pisać do wierzyciela o wystawienie drugich egzemplarzy tytułów wykonawczych i na ich podstawie działać.
Ale wierzycielem jesteśmy MY a tytuły z 1991 gdzieś? zginęły! Pozdrawiam
27 gru 2012, 21:41
zapewne oryginały są w sądzie skoro jest hipoteka, może zapomnieliście zrobic sobie odpisów do dalszej egzekucji, czy cos stoi na przeszkodzie żeby zrobic odpisy tytułów wykonawczych przecież i tak się na takich pracuje gdy oryginały idą do sądów z wnioskiem o wpis hipoteki, róznie to wyglądało dawniej za odpisy służyły xera tytułów z pieczątką odpis, więc podjedz do ksiąg z jakims upoważnienim i zrob xero tytułów hm tzn zrob jak chcesz może zguba się znajdzie:)
27 gru 2012, 22:53
taxpower
Witam! u nas (urząd skarbowy mały) jest podatnik, który ma zabezpieczoną nieruchomość ale inne dokumenty zaginęły nie ma tytułów egzekucyjnych itp co robić? pozdrawiam
Jest prosta rzecz jeżeli są zaległości US to można wystawić nowe tytuły. Tak postępuje się gdy postępowanie egzekucyjne zostaje umorzone z braku majątku. Po czasie ujawniasz np. nieruchomość. Wysyłasz upomnienie jezeli nie było decyzji i wystawiasz nowe tytuły. Szybko uruchamiamy procedurę od początku i jeżeli jest możliwość prowadzenia egzekucji z nieruchomości, a nie masz decyzji to występujemy no klauzulę do sądu. Myślę, że jeżeli masz dobre relacje z egzekucją to Ci pomogą, albo po 3.01.2013r. jeżeli będzie problem to Ci pomogę telefonicznie. Pozdrawiam.
28 gru 2012, 09:18
A może tak zejść na inne tory. Egzekucja z nieruchomości przez organ administracyjny nie może być prowadzona, bo tytuły nie spełniają wymogów - brak orzeczenia. My rozkładamy ręce, ale jest i inne wyjście. Mając takie tytuły występuję do sądu o nadanie im klauzuli wykonalności z zastrzeżeniem "celem skierowania do egzekucji sądowej". Sąd klauzulę nadaje wydając postanowienie. W przypadku gdy za zadłużenia odpowiada małżonek podatnika również jednocześnie wnioskuję o nadanie klauzuli na podatnika i jego małżonka. Mając klauzulę kieruję tytuły do egzekucji sądowej. Takie ścieżki mamy przedeptane, tylko trzeba chcieć. Myślenie nie boli.
Apasko! A pod który sąd okręgowy podlegasz? Jeśli ten sam co ja, to może by się moje problemy rozwiązały. No i czy znasz orzeczenia SN, które "błogosławią" takie rozwiązania? Ja na żadne dotychczas nie trafiłam.
02 sty 2013, 13:29
manicmonday
Apasko! A pod który sąd okręgowy podlegasz? Jeśli ten sam co ja, to może by się moje problemy rozwiązały. No i czy znasz orzeczenia SN, które "błogosławią" takie rozwiązania? Ja na żadne dotychczas nie trafiłam.
Masz częściowo rację. Te wyroki to i ja znam. Dotyczą one sytuacji gdzie us może prowadzić egzekucję, tylko brak odwagi. Ja piszę o sytuacji, gdzie prowadzenie egzekucji przez us jest nie możliwe. Nie chcesz podjąć innej próby masz pretekst niemożności, a może bezradności to się go trzymaj.