Był już podobny wątek. Pisałem, że mam propozycję pracy jako ratownik (plus nauka pływania). Niestety zgody nie dostałem, ponieważ takie czynności nie licują z "godnością "urzędnika. Ciekawe jakie licują...?
Pewnie dlatego dostałeś odmowę, bo byłbyś za skąpo ubrany w dodatkowej pracy. A może im się pomyliło i pomyśleli, że będziesz pracował jako chippendale Zarobki na pewno miałbyś większe niż w administracji Swoją drogą również ciekawy jestem jakie czynności licują z "godnością" urzędnika. Może na tym forum stworzymy taką listę. Osoby, które otrzymały taką odmowę z pewnością mogą tu się wypowiedzieć na ten temat.
06 wrz 2011, 18:50
Re: Skarbowcy pracujący na czarno
Sprawa jest prosta. I nie chodzi tu o to co licuje a co nie. Po pierwsze: - NUS nie wyda zgody bo się boi DUS'a i kontroli, która zarzuci mu, że coś w jednostce jest nie tak. Po drugie: - dodatkowy zarobek "marchewkę" - czyli nasze pobory - czyni mniej "atrakcyjnymi".
Podobnie jest z działalnością gospodarczą, niby można ale ......
06 wrz 2011, 22:28
Ines25
Dostałam propozycję dodatkowej pracy w weekendy w prywatnej szkole prowadząc zajęcia (ćwiczenia) ze słuchaczami. Czy myślicie że to "przejdzie"?
Moim zdaniem przejdzie. Wiele Dyrektorów Izb, czy kierowników uczu na różnych uczelniach, więc naczelnicy nie powinni z tego tytułu robić problemów.
____________________________________ "Kto cały czas ciężko pracuje, nie ma czasu zarabiać pieniędzy" - J. D. Rockefeller
07 wrz 2011, 07:23
Czy nie prościej "na czarno" prowadzić księgi podatkowe lub rozliczać PITY i inne zeznania np. VZM? Może tego procederu nie ma w każdym US?
07 wrz 2011, 11:14
moja pracownica otrzymuje na rękę kwotę 2.162 zł z czego musi opłacić: 1. czynsz za mieszkanie 536 zł, 2. prąd i gaz miesięcznie średnio 130 zł, 3. średnio miesięcznie na podstawowe potrzeby 2 dzieci 200 zł. 4. dojazdy dzieci i swoje komunikacją miejską 120 zł, Pozostaje Jej na pozostałe wydatki 1176 zł, co daje dziennie 39 zł. Tylko głupiec może wierzyć, że jest w stanie przeżyć za takie pieniądze. Zatem należałoby zwalniać z urzędów wszystkich tych, którzy są jedynymi żywicielami (jak opisana wyżej pracownica).
07 wrz 2011, 15:42
Ronin123
moja pracownica otrzymuje na rękę kwotę 2.162 zł z czego musi opłacić: 1. czynsz za mieszkanie 536 zł, 2. prąd i gaz miesięcznie średnio 130 zł, 3. średnio miesięcznie na podstawowe potrzeby 2 dzieci 200 zł. 4. dojazdy dzieci i swoje komunikacją miejską 120 zł, Pozostaje Jej na pozostałe wydatki 1176 zł, co daje dziennie 39 zł. Tylko głupiec może wierzyć, że jest w stanie przeżyć za takie pieniądze. Zatem należałoby zwalniać z urzędów wszystkich tych, którzy są jedynymi żywicielami (jak opisana wyżej pracownica).
Posłowie Paweł Graś i Paweł Poncyliusz kiedyś próbowali udowodnić wszystkim Polakom, że da się wyżyć za 500 zł. Jak to się skończyło, to wszyscy widzieli.
07 wrz 2011, 16:34
tak jak w powiedzeniu: gdy Państwo udaje, że płaci Pracownik udaje, że nie dorabia.
07 wrz 2011, 17:18
radzioo
Posłowie Paweł Graś i Paweł Poncyliusz kiedyś próbowali udowodnić wszystkim Polakom, że da się wyżyć za 500 zł. Jak to się skończyło, to wszyscy widzieli.
Bo może dorabiali sobie? Np. stróżowaniem?..
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
07 wrz 2011, 17:24
Nadir
radzioo
Bo może dorabiali sobie? Np. stróżowaniem?..
Stróżowanie nie licuje z godnością posła, więc na pewno pozwolenia na taką pracę by nie dostali, więc pozostała im jedyna możliwość... stróżowanie "na czarno"
09 wrz 2011, 16:14
radzioo
22kasiuleczka22
a co oznacza praca na czarno doprecyzuj biuro rachunkowe, czy kancelaria doradztwa podatkowego, a może praca fizyczna na budowie?
"Na czarno" czyli pracują bez umowy i biorą za to pieniądze nie odprowadzając podatku do urzędu skarbowego. Nie chodzi mi o pracę, gdzie jest umowa i są odprowadzane podatki, bo inną sprawą jest to czy ktoś zgłosi swemu przełożonemu fakt wykonywania poza godzinami pracy w urzędzie innej pracy zarobkowej. Przepisy zabraniają pracownikom urzędów skarbowych podejmować pracę w biurze rachunkowym czy kancelarii podatkowej !!!
1/ Od dawna utwierdzają mnie rządzący tego kraju że tylko głupi i biedny płaci podatki 2/ Jak tu żyć panie premierze? Jak żyć z tej jałmużny?/Dzisiaj 10 a z wypłaty wspomnienie po zapłaceniu opłat/ 3/ p...b jeden z drugim się dziwi na forum że "urzędas" ze skarbowego kosi trawę u nauczyciela czy energetyka, a z czego ma kupić dziecku żarcie?PYTAM!
10 wrz 2011, 18:06
1. To już wiadomo od dawna 2. Ja już dawno nie narzekam na zarobki. Jeśli mam mało to jest to moja wina bo jak coś umiem to zmieniam pracę/dorabiam/robię COKOLWIEK a nie wyżalam się jak p...a. Jeśli siedzę na i czekam to się doczekam - odleżyn albo hemoroidów. Użalający się pozostaną użalającymi się. I będą mieli coraz mniej. 3. Można dalej nic nie robić a stawka za koszenie trawy pójdzie w dół, taka będzie konkurencja Dziecko jak dorośnie to powie że ten rodzic to porządny, dobry etc. ale jednak dupa z uszami była
10 wrz 2011, 19:05
mimar
1. To już wiadomo od dawna :lol: 2. Ja już dawno nie narzekam na zarobki. Jeśli mam mało to jest to moja wina bo jak coś umiem to zmieniam pracę/dorabiam/robię COKOLWIEK a nie wyżalam się jak p...a. Jeśli siedzę na :dupa: i czekam to się doczekam - odleżyn albo hemoroidów. Użalający się pozostaną użalającymi się. I będą mieli coraz mniej. 3. Można dalej nic nie robić a stawka za koszenie trawy pójdzie w dół, taka będzie konkurencja :lol: Dziecko jak dorośnie to powie że ten rodzic to porządny, dobry etc. ale jednak dupa z uszami była :lol:
Ja CIEBIE TEŻ...
10 wrz 2011, 19:56
Pytanie do MIMAR: 1. Czy pracujesz w skarbowości, a jeżeli tak to jak długo? 2. Czy dorabiasz? 3. Czy robisz cokolwiek? 4. Czy zmieniłeś pracę?
Ja pracuje w skarbowosci ponad 20 lat. Różne były rządy, różne kryzysy - może i większe, ale tak źle to jeszcze nie było. Do tej pory nie narzekałem, bo nie było powodu. Ale ci co teraz rządzą chcą z nas zrobić żebraków.
11 wrz 2011, 19:01
Odpowiadam 1. Tak, długo, liczba dwucyfrowa ale 20 nie ma. 2. Nie bo mi się nie zgodzili . Na czarno też nie, choć myśli mam czarne 3. Tak. 4. W końcu zmienię, a na razie wcale tak mało nie zarabiam. Rynek oferuje mi mniej więcej takie same zarobki, a wychodzę po 8 godzinach, nie po 10 czy 12. Urlop bez problemu, 13-tka, "pod gruszą", dodatek za mianowanie, dodatkowe dni urlopu (jak mnie dodatkowo poważniejsza choroba zmoże to w sumie pracuję 10 miesięcy w roku). Czy ja mam tak źle? Zapomniałem o dodatku za lata pracy. W każdym razie są tacy co mają lepiej, ja do salonu po nową furę nie chodzę a niejednego znam w urzędzie co i owszem.