Teraz jest 06 wrz 2025, 00:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
Zajęcia wierzytelności 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 lip 2009, 21:21

POSTY        9
Post Re: Zajęcia wierzytelności
tues                    

Akurat mój Kierownik rozumie, że skoro Komornik nie chce odpowiedzi teraz, tylko po 30tym kwietnia lub nie chce wcale (a są tacy) , to OK. Skoro mają to jasno napisane w zajęciu, to dlaczego mamy stosować inaczej.  :)

Acha, a jak robicie jeśli nadpłata powstała np w dniu 28 marca 2011 a Komornik przysłał zajęcie powiedzmy 10 marca 2011r czyli przed dniem powstania nadpłaty?
Bo my realizujemy zajęcia te, co do których w chwili wpływu zajęcia od komornika do Urzędu, istnieje już nadpłata. Czyli zajęcie powinno byc z późniejszą datą niż data powstania nadpłaty.

31 mar 2011, 19:26
Zaawansowany

REJESTRACJA18 maja 2009, 07:11

POSTY        67
A tu akurat mój kierownik uważa, że dopóki nie ma odwołania zajęcia - to je realizujemy. Nawet nie przekonały go rozmowy z innymi kierownikami z US z pomorskiego. Próbowaliśmy tłumaczyć, ale są różne szkoły działania w takich przypadkach i niestety u nas została wybrana ta bardziej dla nas niekorzystna opcja strzel===]

31 mar 2011, 19:31
Amator

REJESTRACJA25 lis 2006, 19:48

POSTY        25
Noemi                    

U nas w lubelskim realizujemy zajęcia ze wspólnych nadpłat małżonków, na zajęcie u jednego z nich, pierwsze słyszę o czymś takim jak realizacja zajęc wspólnej nadpłaty tylko na wspólne zajęcie :blink:

Dla wyjaśnienia wątpliwości:

Art. 776 (1) § 1 kpc: Tytuł wykonawczy wystawiony przeciwko dłużnikowi pozostającemu w związku małżeńskim jest podstawą do prowadzenia egzekucji nie tylko z majątku osobistego dłużnika, lecz także z pobranego przez niego wynagrodzenia za pracę lub dochodów uzyskanych z prowadzenia przez niego innej działalności zarobkowej oraz z korzyści uzyskanych z jego praw autorskich i praw pokrewnych, praw własności przemysłowej oraz innych praw twórcy.  

Nadpłata wynikająca ze wspólnego zeznania małżonków nie mieści się w ww. dyspozycji.

Art. 787 kpc: Tytułowi egzekucyjnemu wydanemu przeciwko osobie pozostającej w związku małżeńskim sąd nada klauzulę wykonalności także przeciwko jej małżonkowi z ograniczeniem jego odpowiedzialności do majątku objętego wspólnością majątkową, jeżeli wierzyciel wykaże dokumentem urzędowym lub prywatnym, że stwierdzona tytułem egzekucyjnym wierzytelność powstała z czynności prawnej dokonanej za zgodą małżonka dłużnika.

W omawianym przypadku klauzula wykonalności przeciwko drugiemu małżonkowi jest konieczna.

A co do konsekwencji zrealizowania takiego zajęcia (tj. takiego, któremu klauzuli wykonalności przeciwko drugiemu małżonkowi nie nadano) polecam lekturę uzasadnienia wyroku WSA w Szczecinie z dnia 30 października 2008 r. sygn. akt I SA/Sz 184/08:

"W stanie faktycznym sprawy nie jest kwestionowane, że wierzytelność od organu podatkowego przysługiwała małżonkom, a nie jednemu z nich. Jeśli zatem organ podatkowy otrzymał zajęcie wierzytelności dotyczące jednego z małżonków, nie był uprawniony do rozporządzania ich wspólną wierzytelnością, nie dysponując tytułem egzekucyjnym dotyczącym obojga małżonków - art. 787 Kpc. (...) Wykonując zajęcie wierzytelności małżonków na podstawie tytułu egzekucyjnego dotyczącego jednego z nich, organ podatkowy rozdysponował częścią cudzego majątku nie będąc do tego uprawnionym. Tym samym, taki sposób postępowania organu podatkowego nie usprawiedliwia odmowy stwierdzenia nadpłaty podatku dochodowego w części, w której organ podatkowy zadysponował w oparciu o niewłaściwy tytuł egzekucyjny, uprzednio nie informując Komornika o braku wierzytelności, która przysługiwałaby dłużnikowi wskazanemu w tytule egzekucyjnym."

31 mar 2011, 20:36
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA04 maja 2010, 11:50

POSTY        3
Mam pytanie, w jaki sposób realizujęcie zajęcia komornika sądowego dotyczące zajęcia wierzytelności z tyt zwrotu podatku Vat w sytuacji gdy zmieniła się kwota do zwrotu i wydłużył sie termin w związku ze złożoną korekta deklaracji. Wcześniej poinformowano komornika o wysokości zwrotu i terminie wynikającym z  pierwszej deklaracji. Czy ponownie z urzędu powiadamiacie komornika o zmianach w związku ze złożona korektą deklaracji. Ja tego nie zrobiłam i otrzymalam od komornika wezwanie do naprawienia uchybień pod groźbą kary grzywny 500 zl.

27 kwi 2011, 10:23
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 lis 2006, 21:12

POSTY        18
Jankiel, prawdę mówiąc w całym tym nawale zajęć, nigdy nie zwracaliśmy na to uwagi, że było zajęcie i odpowiedź do komornika, a kwota zwrotu VAT zmieniła się, więc nigdy nie wysyłaliśmy drugiej odpowiedzi do komornika, z zasady nigdy nie podajemy w odpowiedzi terminu zwrotu. Czy to jest prawidłowe, nie wiem, trzeba poszukać w przepisach, czy komornik może żądąć powtórnej odpowiedzi na zajęcie.

27 kwi 2011, 21:21
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2007, 19:13

POSTY        24
Opis sytuacji, jakie występują w poszczególnych US przeraża mnogością rozwiązań.
Czy my aby pracujemy w jednym resorcie??? Czy może są to rozwiązania z różnych państw i państewek? Niesamowite nieprawdaż?

11 maja 2011, 22:32

REJESTRACJA18 maja 2009, 11:11

POSTY        8
I właśnie dlatego przydałyby się wytyczne z góry co do sposobu realizacji zajęć. A tak w ogóle to MF powinno sie zająć sprawą, czy mamy realizować wpływy do budżetu, czy dla prywatnych instytucji (np. banków, telefonii komórkowych itp.).

12 maja 2011, 09:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2