Teraz jest 05 wrz 2025, 23:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Deklaracje elektroniczne 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA25 maja 2009, 06:56

POSTY        63
Post Re: Deklaracje elektroniczne
nie wolno zmieniać daty wpływu, w przypadku deklaracji elektronicznych data wpływu+data złożenia

było kilka help desków

28 paź 2015, 12:46
Znawca

REJESTRACJA21 paź 2006, 10:33

POSTY        169
Mam pytanie do pracowników Min. Fin. Kiedy w systemie e-deklaracje zostaną zaktualizowane deklaracje do rozliczenia za 2015 r. i bieżące? Czyż znowu jesteśmy nie przygotowani i nas to zaskoczyło, że rok się skończył i już mamy następny? Kto odpowiada za ten stan rzeczy? Tu mamy zachęcać podatników do elektronicznego wysyłania, a nie ma takiej możliwości. Co za b...del?

07 sty 2016, 13:35
Zaawansowany

REJESTRACJA18 maja 2009, 14:29

POSTY        32
dokładnie jak napisano powyżej. Chciałam wysłać PIT 28 za 2015 rok, przez system e-deklaracje a tu.. wyskakuje 2014 rok. Sprawdziłam PIT-11 rok wskakuje 2015, ale pozostałe PITy 2014 rok. I co robić. Chyba zaniosę w wersji papierowej :)

07 sty 2016, 14:55

REJESTRACJA07 gru 2015, 08:36

POSTY        43
W tym roku ministerstwo wyjątkowo mocno wypięło się na podatnika. Formularze mają pojawiać się stopniowo po 11 stycznia na portalu podatkowym, pewnie jeszcze później komuś przypomni się, że wypadałoby e-Desktopa zaktualizować, a nuż jeszcze komuś działa. A czemu tak jest to wiedzą tylko w ministerstwie, może jakiś strajk włoski niecnych POpieraczy starego systemu - Antoni by wyjaśnił. A tak na poważnie to pewnie zasługa odpalania na portalu tzw. nowych "funkcjonalności" czyli dostępu do konta użytkownika zakładanego za pomocą, jakżeby inaczej podpisu kwalifikowanego, bądź podpisu EPUAP. Oczywiście ten drugi sposób na razie nie działa, czytaj: nabijamy kabzę firmom sprzedającym abonament.

07 sty 2016, 18:00
Znawca

POSTY        169
Zamiast wymyślać coraz to głupsze pomysły popracowaliby nad tym co dobrze działa i do czego podatnicy się już przyzwyczaili :stop:  :zly1: Po jedenastym stycznia będzie już pozamiatane. :P

07 sty 2016, 18:13
Zaawansowany

REJESTRACJA13 mar 2015, 19:46

POSTY        99

LOKALIZACJAZachodniopomorskie
To po cholere co roku namawiamy, czytaj: prosimy żeby składać dekl. elektronicznie (mierniki  :mur: ), skoro od poniedziałku muszę się tłumaczyć że niestety ale jeszcze nie można... bo jakiś geniusz z ministerstwa jeszcze tego nie przetestował (no tak zapomniałem że elektronicznie można rozliczać się po raz pierwszy - dlatego takie opóźnienie  :mur: )

07 sty 2016, 20:33
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 sie 2010, 19:29

POSTY        227
czyli jak mam pit 11, to nie mogę go jeszcze wysłać elektronicznie, tylko czekać na 11.01.16 r., aż coś ruszy?

10 sty 2016, 09:44
Znawca

POSTY        169
Baskinia                    

czyli jak mam pit 11, to nie mogę go jeszcze wysłać elektronicznie, tylko czekać na 11.01.16 r., aż coś ruszy?

Niestety tak. I co gorsze nie masz pewności, że 11 stycznia to ruszy! A może się okazać, że dopiero w lutym, bo nikomu się nie spieszy, bo niby do czego? :P

10 sty 2016, 16:59
Zaawansowany

REJESTRACJA18 maja 2009, 14:29

POSTY        32
Pit -11 można wysłać. Po otworzeniu deklaracji wskakuje 2015 rok. Więc bez problemu można. Ja czekam na pit-28,maam nadzieje że się doczekam.

10 sty 2016, 18:33
Zaawansowany

REJESTRACJA13 mar 2015, 19:46

POSTY        99

LOKALIZACJAZachodniopomorskie
biedroneczka1                    

Pit -11 można wysłać. Po otworzeniu deklaracji wskakuje 2015 rok. Więc bez problemu można.

Niestety jest to już nieobowiązujący formularz. Zgodnie z rozporządzeniem od 1 stycznia 2016 r. obowiązuje wersja 23.

Co nie oznacza że dekl. nie przejdzie  :piwo:

10 sty 2016, 20:03

POSTY        43
Dziś ministerstwo puściło ściemę dla TVN24, jakoby winnym braku aktualnych formularzy nie było ministerstwo tylko ePUAP, ponieważ zdaniem MF pod koniec roku 2015 pojawił się problem z umieszczaniem na czas wzorów XSD dla tych formularzy na tejże platformie. Ministerstwo zatem próbuje forsować teorię, że umieszczanie bądź nie na ePUAPie wzorów XSD przygotowywanych przez nie kogo innego jak MINISTERSTWO FINANSÓW ma wpływ na to, że to samo Ministerstwo finansów na bazie tychże wzorów (znanych sobie ale nieopublikowanych oficjalnie) nie może na czas przygotować formularzy interaktywnych. Inaczej mówiąc ministerstwo przygotowuje wzorce formularzy XDS ale udaje, że ich nie zna i czeka z robieniem formularzy interaktywnych na bazie tych wzorców aż będą oficjalnie na ePUAPie? Bo co? Bo nie jest pewne, jakie wzorce będą opublikowane, że może wzorce się  zmienią? Masło maślane.

13 sty 2016, 19:28
Zaawansowany

REJESTRACJA25 paź 2006, 22:07

POSTY        73
BRAWO MF! Dzisiaj wrzucili nową wersję PIT-28 za 2015 jest postęp i... połowa stycznia 2016 :) :brawa:

15 sty 2016, 10:06

POSTY        43
A jutro podatników pytających "kiedy będzie PIT-36 na stronie, bo niektórzy muszą dziś złożyć, bo mają ostateczny termin" będzie trzeba informować "z oficjalnego komunikatu MF wynika, że PIT-36 będzie dostępny wczoraj". Po co dają oficjalny harmonogram (który notabene powinien nazywać się "harmonogramem udostępniania formularzy z opóźnieniem"), skoro i tak się go nie trzymają? Niektóre formularze z harmonogramu dodali wcześniej niż planowali !!! I ten PIT-39 dodany jako pierwszy - taki plaskacz w twarz szeroko pojętego podatnika.

19 sty 2016, 21:39
Amator

REJESTRACJA07 cze 2014, 19:59

POSTY        20
a co z pit-16a? w ogóle go nie będzie? :mur:

20 sty 2016, 20:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 44 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona