Teraz jest 04 wrz 2025, 09:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Oskarżyciel skarbowy - zarobki 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA31 sie 2010, 15:38

POSTY        3
Post Oskarżyciel skarbowy - zarobki
No właśnie to jest urok US. Pani z obsługi archiwum lub enter w księgowości zarabia tyle albo i więcej niż ktoś kto wymierza podatek lub reprezentuje US w Sądzie. Jedynie w kontroli sie dobrze mają. Tam zarobki są nie najgorsze. Z tym oskarżycielem to widzę , że na pewno nie mm tam rewelacji. Słyszałem o współczynniku 1,8 jak i też 2,5 i nawet 3. Faktycznie to chyba zależy od NUS-a. A jak u Was kształtują się zarobki w kontroli? Jakie dodatki? Mam na myśli %.
Co do kancelarii to teraz też jest ciężko. Jedne płacą nie najgorzej, a niektóre to płacą mniej niż w US. Mam dużo znajomych co będąc adwokatami czy radcami mają mniej niż kierownicy w Us lub w Kontroli. Kancelaria to nie kokosy i nie kończy się pracy o 15.00 ale Ci co pracują w Us-ach to patrzą na tych z kancelarii z zazdrością, bo nigdy tam nie pracowali. Na pewno jak się ma kilka lat swoją kancelarię to zarobki większe ale....

17 wrz 2010, 14:28

REJESTRACJA31 maja 2010, 20:56

POSTY        99
tomtom27                    

No właśnie to jest urok US. Pani z obsługi archiwum lub enter w księgowości zarabia tyle albo i więcej niż ktoś kto wymierza podatek lub reprezentuje US w Sądzie. Jedynie w kontroli sie dobrze mają. Tam zarobki są nie najgorsze. Z tym oskarżycielem to widzę , że na pewno nie mm tam rewelacji. Słyszałem o współczynniku 1,8 jak i też 2,5 i nawet 3. Faktycznie to chyba zależy od NUS-a. A jak u Was kształtują się zarobki w kontroli? Jakie dodatki? Mam na myśli %.
Co do kancelarii to teraz też jest ciężko. Jedne płacą nie najgorzej, a niektóre to płacą mniej niż w US. Mam dużo znajomych co będąc adwokatami czy radcami mają mniej niż kierownicy w Us lub w Kontroli. Kancelaria to nie kokosy i nie kończy się pracy o 15.00 ale Ci co pracują w Us-ach to patrzą na tych z kancelarii z zazdrością, bo nigdy tam nie pracowali. Na pewno jak się ma kilka lat swoją kancelarię to zarobki większe ale....

Coś o tym wiem bo sam skonczyłem prawo i obserwuje swoją karierę (kontrola podatkowa w US i zrobione mianowanie w tym roku) i karierę kumpli którzy skorzystali z otwarcia zawodów prawniczych i konczą lub juz skończyli aplikacje adwokackie, radcowskie, sądowe, prokuratorskie etc. Z tej obserwacji wynika że wcale nie jest już tak różowo w typowo prawniczych zawodach, ponieważ co roku na aplikacje radcowską i adwokacją dostaje się po kilka tysięcy osób a rynek usług prawniczych najzwyczajniej ich nie wyżywi. Oczywiscie poszczególne osoby szybko uzyskują zarobki rzędu 5-8 tyś. netto, ale większość tyra za duuuuuużo mniej i to bez jakiś widoków na lepsze warunki. Jeden z moich znajomych skończył z niezłym wynikiem aplikację sądową, nie dostał etatu sędziego i z braku innej opcji wpisał się na listę adwokatów...brzmi nieżle...ale na razie szału nie ma, liczy tylko na "urzedówki" (bronienie różnych oprychów z Urzędu) bo najzwyczajniej lepszych klientów brak. Kiedyś, jak Trójmiejski rynek praniczy zasilało co roku 5-6 nowych mecenasów to faktycznie były kokosy i wozili się Mercedesami, ale teraz jak co roku uprawnienia uzyskuje 200 nowych mecenasów to jest wielki dramat i WIELKIE rozczarowanie że to wcale nie będzie takie Eldorado jak w serialu "Magda M".

O dziwo najlepiej "wylądowali" Ci z moich znajomych którzy poszli na - jak się wydawało - najmniej atrakcyjną aplikację prokuratorską. W prokuratorze bowiem ciągle brakuje etatów i nie zniesiono asesury (jak w Sądach), która daje już niezłe zarobki rzędu 4000 netto, stałe i pewne zatrudnienie, niezły prestiż i perspektywy.

Z perspektywy widzę teraz że moje "lądowanie" w Urzędzie Skarbowym wcale nie było takie złe, bo wielu moich znajomych po aplikacjach lub w trakcie tych aplikacji chciałoby mieć takie warunki i perspektywy jak ja (mianowanie w SC, ekstra urlop, ochronę stosunku pracy, spokojną pracę do 15:30 etc. etc.).

Także więc Służba Cywilna to wcale nie tak aż znowu najgorsza opcja dla absolwentów prawa. Owszem, trzeba się natyrać za 1400 na rękę, trzeba odczekać 2 lata żeby zrobić mianowanie...ale w kancelariach prawniczych bywa nawet gorzej. A jakoś nie sądze żeby polski rynek prawniczy dał zarabiać 10000 netto tym setkom i tysiącom nowym mecenasom, których tylko będzie przybywać, przybywać... W Urzędach, Sądzie i Prokuraturze zatrudnia się gdy są pieniądz na etat i gdy człowiek jest potrzebny, a w wolnych zawodach to już tylko WOLNA AMERYKANKA.

17 wrz 2010, 18:05
Zaawansowany

REJESTRACJA17 sty 2008, 13:44

POSTY        44
TOMTOM27 "Pani z obsługi archiwum lub enter w księgowości zarabia tyle albo i więcej niż ktoś kto wymierza podatek lub reprezentuje US w Sądzie. Jedynie w kontroli sie dobrze mają. Tam zarobki są nie najgorsze." Z Twojej wypowiedzi mniemam,że bardzo mało wiesz o pracy w księgowości, obsługi archiwum czy kontroli. Popytaj się koleżanek i kolegów czy praca w kontroli jest taka dobra - słynna ustawa o sdg. Trochę więcej pokory.

23 wrz 2010, 09:06
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA28 lip 2010, 15:27

POSTY        1
bez przesady z tymi zarobkami księgowych... ja mam 1500, 00 zł netto, także szału nie ma (wykszatałcenie wyższe)

23 wrz 2010, 10:30
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 sty 2010, 20:51

POSTY        117
Post Re: Oskarżyciel skarbowy - zarobki
Czy po wyrównaniach ktoś z oskarżycieli ma więcej niż 2.1? Podobno na podwyżki grudniowe oskarżyciele - kierujący też się nie załapią, bo mają one dotyczyć tylko kierowników ( przynajmniej w IAS w Łodzi). Czyli teraz SPV czy SKP o egzekucji nie wspomnę zarabia więcej, ale wymóg wykształcenia wyższego prawniczego mają tylko oskarżyciele (oprócz radców prawnych).

02 lis 2017, 14:32
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 maja 2016, 11:35

POSTY        156
babad                    

Czy po wyrównaniach ktoś z oskarżycieli ma więcej niż 2.1? Podobno na podwyżki grudniowe oskarżyciele - kierujący też się nie załapią, bo mają one dotyczyć tylko kierowników ( przynajmniej w IAS w Łodzi). Czyli teraz SPV czy SKP o egzekucji nie wspomnę zarabia więcej, ale wymóg wykształcenia wyższego prawniczego mają tylko oskarżyciele (oprócz radców prawnych).

Z tego co mi wiadomo to generalnie 2.1 jest max. Jest podobno jeden wyjątek z 2.2 ale nie jestem tego pewna. Kwestia grudniowych podwyżek rzeczywiście jest niejasna. Wg mojej NUS ma dotyczyć też kierujących ale naczelnicy, niestety, teraz niewiele wiedzą i chyba jeszcze mniej mogą. Na to mi przynajmniej wygląda. Trudno mi uwierzyć żeby kierujących oskarżycieli nie dotyczyła podwyżka  ( o ile w ogóle ona będzie)  bo wyszłoby na to że to jedyna grupa w us-ach, która w ogóle nie dostała podwyżki albo dostała w granicach 50 zł brutto. Z tego co wiem to w SPV więcej nie mają. Starsi eksperci 1.85, tzw zastępujący kierownika chyba 1.90. Dodatków tam przecież żadnych nie ma. Z kontrolą to inna sprawa bo mają dodatek. Starsi eksperci rzeczywiście z dodatkiem mają więcej niż kierujący SKK, o zwykłych oskarżycielach nie wspomnę. No cóż, to element kuriozalnej polityki kadrowo-płacowej.

02 lis 2017, 19:25
Znawca

REJESTRACJA29 paź 2015, 19:14

POSTY        100
W IAS Warszawa duży rozrzut mnożników wśród oskarżycieli - od żałosnego 1,61 (współczuję) do 2,4. Jest też przypadek powyżej 2,7 - ten to dopiero musi być skarżypyta  :D

03 lis 2017, 08:21
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 wrz 2010, 07:59

POSTY        13
Po wejściu w życie KAS na forum była mowa o "prowizjach - dodatkach" na stanowiskach karnych skarbowych. Proszę o przybliżenie tych stron.

07 gru 2017, 19:41
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Była mowa o dodatkach kontrolerskich, ale temat chyba umarł.

07 gru 2017, 21:05

REJESTRACJA16 wrz 2016, 21:17

POSTY        34
Trzeba by rozpytać w urzędach mówiąc kolokwialnie.

07 gru 2017, 21:53
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 maja 2016, 11:35

POSTY        156
Zapomnijcie. Już z dwa miesiące temu czytałam oficjalne pismo z MF, że żadne dodatki karnistom w US się nie należą.

07 gru 2017, 23:25
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 wrz 2010, 07:59

POSTY        13
Możesz coś więcej o tym piśmie MF napisać.

07 gru 2017, 23:33
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
W IAS Poznań, ci którzy wystąpili o przyznanie dodatku, dostali pisemną odpowiedź, że nie, bo nie.

08 gru 2017, 07:31
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
Nie słyszałam nawet o takim pomyśle,że oskarżycielom mieliby dać dodatki kontrolerskie. Możliwość taka musiałaby się wywodzić z jakiegoś dokumentu prawda?

08 gru 2017, 08:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 31 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona