Teraz jest 06 wrz 2025, 17:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
Jedno okienko - zawieszenia 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA13 gru 2007, 14:09

POSTY        1
Post Jedno okienko - zawieszenia
Mała ciekawostka:
Zwróćcie uwagę, że: "wraz ze sprawozdaniem za pierwsze półrocze 2009 roku należy również przekazać informacje i liczbie podatników, którzy zawiesili wykonywanie dzialalności gospodarczej w okresach: (...) od 1 stycznia do 30 czerwca 2008 roku..."
Z informacji uzyskanych w mojej izbie nie jest to błąd pisarski a MF świadomie wpisało ten okres!

11 sie 2009, 09:24
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 kwi 2009, 09:52

POSTY        45
rychu                    

justpracownik                    

A tak wogóle to do czego potrzebne sa te wyliczenia?? Macie jakieś sprawozdanie??

MinFin DAP Ap4/0683/18/ROM/2009/5694
Sprawozdanie z ilości i wyników kontroli wykonywanych u podmiotów zgłaszających zawiśnięcie działalności. :sex:
Ani chybi znowu jakaś gazetka poprosiła znajomka z mf o dane do notki prasowej.

Ale bajzel. Moi dochodowcy na wcześniejsze zapytania czy mają jakieś życzenia w stosunku do zawiśniętych w zakresie obowiązków podatkowych puścili banieczki nosem. Vaciaki najpierw zgodzili się że manipulacje na 2 ekranie z iksem są niekonieczne ale po drobnych zmianach personalnych (na gorsze) uznali, że chcą mieć iksy zeby się oczekiwane siudemki nie pojawiały. Na razie czekam na nadgorliwego wisielca z zerówką wtedy przeczołgamy vaciasków w temacie "dajcie dyspozycję jak ma być otwarty okres".
A propos czy jeśli co miesiąc pojawia się "zawieszenie" z EDG na podatnika przy permanentnym braku wznowień to są ciągle nowe okresy, wznawiane " urzędu" czy kontynuacja pierwszego zawiśnięcia? ;)

Dzięki za odp. myślałam, że do NIP-ów jakies sprawozdanie trafiło ufff  :D

Ja nie potrafie zrozumiec tego pytania o comiesięcznych zawieszeniach bez wznowień  :blink: Jest tak, że zawiesza się działalność i podaje przewidywany okres na jaki będzie zawieszona, ale jeżeli nie złoży podatnik EDG o wznowienie, to cały czas trwa zawieszenie aż do 24 miesięcy. A u Ciebie ktoś zawiesza stale działalność zawieszoną???

11 sie 2009, 09:38
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Help Desk Odpowiedź na zgłoszenie nr        70773
Opis problemu
W związku z art.27 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej postulujemy o dodanie
możliwości odnotowywania okresów zawieszeń działalności gospodarczej dla osób fizycznych
będących wspólnikami spółek osobowych (rejestrujących się na NIP-3) w funkcji ´Rejestracja osoby
fizycznej´ oraz dla organizacji w funkcji ´Rejestracja organizacji´.

Jednocześnie zapytujemy czy przedstawiona poniżej modyfikacja okresów obowiązku podatkowego
VAT jest poprawna?
Modyfikacja okresów obowiązku podatkowego w odniesieniu do osób fizycznych i spółek
osobowych zawieszających działalność.
a) Zamknąć okres składania deklaracji VAT z powodem zamknięcia ´X-zawieszenie działalności´ bez
wprowadzania okresu nieskładania deklaracji (okres zawieszenia)
b) otworzyć nowy okres składania deklaracji z powodem początku ´W-wznowienie działalności´, jeśli
podana jest data końca zawieszenia.

Odpowiedź:  
21-11-2008 ((TC EI) HELPDESK):
Propozycje wprowadzenia zmian umożliwiających odnotowywanie w aplikacji informacji o
zawieszeniu działalności przez organizacje i osoby fizyczne zostały przekazane do akceptacji przez departament merytoryczny MF.
Przedstawiona propozycja obsługi okresów opodatkowania jest poprawna.

11 sie 2009, 09:40
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 sie 2009, 18:31

POSTY        37
A czy ktoś z was zrobił sobie poprostu wydruk z Biblioteki Akt, bo tam przecież są wpisywane wszystkie przychodzące pisma, w tym również informacje o zawieszeniu działalności? Ja tak właśnie zrobiłam.

11 sie 2009, 10:17
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
joa                    

Mała ciekawostka:
Zwróćcie uwagę, że: "wraz ze sprawozdaniem za pierwsze półrocze 2009 roku należy również przekazać informacje i liczbie podatników, którzy zawiesili wykonywanie dzialalności gospodarczej w okresach: (...) od 1 stycznia do 30 czerwca 2008 roku..."
Z informacji uzyskanych w mojej izbie nie jest to błąd pisarski a MF świadomie wpisało ten okres!

W celu porównania 2008r. do 2009r. ...  :za2:

11 sie 2009, 20:17
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
jasia2                    

A czy ktoś z was zrobił sobie poprostu wydruk z Biblioteki Akt, bo tam przecież są wpisywane wszystkie przychodzące pisma, w tym również informacje o zawieszeniu działalności? Ja tak właśnie zrobiłam.

:rotfl:  :rotfl:  :rotfl:
W BA jest bajzel niemożebny. Do tego stopnia, że gdy z Ewidencji Ludności przychodzi koperta z 15 szczęśliwcami pukającymi do wrót Piotrowych, na wszystkich papierkach jest ten sam nr pisma przychodzącego. Co oznacza że zostały wpisane jako jedno pismo dotyczące 15 nieboszczyków. I faktycznie w opisie jest 15 nazwisk. U nas pełno jest tego rodzaju numerów.

A swoją drogą to po jaką cholerę tyle aplikacji? Dodać do BA funkcję nadawania NIP i już o dwa hasła mniej.

11 sie 2009, 23:38
Zobacz profil WWW
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        37
W moim urzędzie sekretarka jest tak dobrze "poukładana", że nie ma mowy o jakimkolwiek bajzlu w BA.
Ja prowadziałam sobie ręczną ewidencję zawieszeń działalności w okresie od 20 września 2008 do 31 marca 2009 i po wydruku raportu z BA liczba informacji zgadzała mi się co do jednej sztuki.  :rolleyes:
Więc ja pozostaję przy tym, że do sprawozdania dla IS podam dane z BA i już. Przecież i tak tego nikt nie będzie sprawdzał.  :)

12 sie 2009, 06:50
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA14 lis 2007, 15:50

POSTY        6
witam, mam jeszcze jedną wątpliwość, czy mamy podać osoby które zgłosiły zawieszenie w okresie sprawozdawczym, tzn, tylko te których zgłoszenie wpłynęło do nas w tym okresie, czy też wszystkie osoby, które w okresie sprawozdawczym miały zawieszoną działalność, nawet jeżeli zgłosiły to wcześniej /np. zawiesili działalność rok wcześniej i jej nie podejmują/.   Co robicie ze  starymi zawieszeniami /sprzed września 2008r./    nie podjętymi?  Czy automatycznie ktoś je zamykał, czy też sobie "wiszą"?

12 sie 2009, 10:09
Znawca

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:26

POSTY        247
Dlaczego Min. Fin. nakłada na nas coraz to nowe obowiązki?  Niech ZUS sam swoim aparatem kontrolnym kontroluje zawieszenia.  Na podatki zawieszenie nie ma wpływu wielkiego. Jest tak jak dawniej- nie uzyskuje dochodu i kwita. Minister nie daje dodatkowych etatów tylko dokłada i dokłada i jak zwykle na te najniższe szczeble adm skarbowej, najniżej opłacane!
Hańba!!!

12 sie 2009, 19:48
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 kwi 2009, 09:52

POSTY        45
ana                    

witam, mam jeszcze jedną wątpliwość, czy mamy podać osoby które zgłosiły zawieszenie w okresie sprawozdawczym, tzn, tylko te których zgłoszenie wpłynęło do nas w tym okresie, czy też wszystkie osoby, które w okresie sprawozdawczym miały zawieszoną działalność, nawet jeżeli zgłosiły to wcześniej /np. zawiesili działalność rok wcześniej i jej nie podejmują/.   Co robicie ze  starymi zawieszeniami /sprzed września 2008r./    nie podjętymi?  Czy automatycznie ktoś je zamykał, czy też sobie "wiszą"?

Przeciez przed 09.2008 nie było możliwości zawieszenia działalności (no z wyjątkiem KP), nie można więc tego nigdzie podawać (mam na mysli sprawozdania, no chyba, że wymyślą takie właśnie sprawozdanie  :unsure: ). My nie wprowadzaliśmy tego do systemu, ponieważ i tak Ci podatnicy musieli składać wszystkie deklaracje... Pisma te są w aktach wymiarowych podatników.

13 sie 2009, 06:38
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        37
Ja mam u siebie to samo, tzn. nie odnotowywałam nigdzie zawieszeń działalności zgłaszanych przed 09.2008r., dlatego tylko dzięki temu, że każde przychodzące pisma przechodzą przez BA mam jakiś wgląd na to ile osób zgłosiło zawieszenie do US. Od 09.2008r. robiłam sobie tylko ręczną ewidencję w zeszycie.
Mam jeszcze pytanko: Czy podając liczbę zawieszeń działalności zgłoszonych w 2008roku rozbijacie to też na podatki? Ja z tego pisma  wywnioskowałam, że tylko te zgłoszone w pierwszym półroczu 2009r. trzeba rozbić na podatki. Ale może się mylę.  ;)

13 sie 2009, 09:26
Zaawansowany

REJESTRACJA07 lip 2009, 13:45

POSTY        48
u mnie przyszło "wyjśnienie" z is i nowa tabela dot. roku 2008 z podziałem na podatki. Nie wiem po co to komu jeśli tylko na karcie podatkowej była możliwość zgłaszania przerw do 20.09.2008. no ale Vincent wie to pewnie lepiej :D

13 sie 2009, 12:11
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
A ja tam "zawiesiłem" wszystkie te pisemka na gwoździu w wiadomym miejscu z serduszkiem na drzwiach. Może kiedyś znajdą zastosowanie zgodne ze swoją wartoscią. :dupa:

14 sie 2009, 10:19
Zobacz profil WWW
Zaawansowany

REJESTRACJA16 cze 2009, 07:20

POSTY        95
jasia2                    

W moim urzędzie sekretarka jest tak dobrze "poukładana", że nie ma mowy o jakimkolwiek bajzlu w BA.
Ja prowadziałam sobie ręczną ewidencję zawieszeń działalności w okresie od 20 września 2008 do 31 marca 2009 i po wydruku raportu z BA liczba informacji zgadzała mi się co do jednej sztuki.  :rolleyes:
Więc ja pozostaję przy tym, że do sprawozdania dla IS podam dane z BA i już. Przecież i tak tego nikt nie będzie sprawdzał.  :)

No to zółwik, u nas tak samo.
Raz była akcja typu ilość bilansów rocznych - wydruk z BA i zgadzało się, potem ilość wniosków o uproszczoną formę rozliczania CIT - idealnie, potem znów coś, chyba ETS-y - po zliczeniu znów wsio się zgadzało.

14 sie 2009, 10:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 28 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2