Teraz jest 06 wrz 2025, 17:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
Uchylają wam decyzje w IS Katowice? 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:26

POSTY        247
Ja też się z Tobą zgadzam. Ale jak taki wynik trafi do US to US musi coś z tym zrobić. Nie może tego zostawić. Gdy ten podatnik złożył na dodatek wspólne zeznanie z żoną, która też prowadzi działalność, a w stosunku do niej nie była prowadzona kontrola skarbowa ani podatkowa  to urząd skarbowy nie może tego zostawić tak sobie.
Nie wiem jak inne US-y ale jak trafia to do mojego US to zlecam kontrolę podatkową w stosunku do żony aby wydać decyzje na imię obojga małżonków.

Jak czytam wyżej to są IS-y, które z tego powodu uchylają decyzje. Czy maja rację?
Po wydaniu decyzji na imię obojga małżonków bez kontroli źródłowej działalności żony, takiej decyzji nie będzie można wzruszyć pomimo że przyjdą do US dowody, że żona zaniża przychody i zawyża koszty.

02 mar 2009, 22:51
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 sie 2007, 13:52

POSTY        40

Ja też się z Tobą zgadzam. Ale jak taki wynik trafi do US to US musi coś z tym zrobić. Nie może tego zostawić. Gdy ten podatnik złożył na dodatek wspólne zeznanie z żoną, która też prowadzi działalność, a w stosunku do niej nie była prowadzona kontrola skarbowa ani podatkowa  to urząd skarbowy nie może tego zostawić tak sobie.
Nie wiem jak inne US-y ale jak trafia to do mojego US to zlecam kontrolę podatkową w stosunku do żony aby wydać decyzje na imię obojga małżonków.

Jak czytam wyżej to są IS-y, które z tego powodu uchylają decyzje. Czy maja rację?
Po wydaniu decyzji na imię obojga małżonków bez kontroli źródłowej działalności żony, takiej decyzji nie będzie można wzruszyć pomimo że przyjdą do US dowody, że żona zaniża przychody i zawyża koszty.

przecież wynik kontroli kończy postępowanie !!! aby wydać wynik kontroli podatnik ( mąż u którego stwierdzono nieprawidłowości) musi złożyć korektę w której w  pełni i skoryguje stwierdzone nieprawidłowości. (również w zakresie własnych przychodów i kup w zeznaniu złożonym wspólnie z małżonką  ). Więc nierozumiem po co po otrzymaniu wyniku kontroli  z UKS USy wszczynają kontrolę vide postepowanie podatkowe  u żony???

03 mar 2009, 07:32

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

zuważ proszę ,że nie wydawane są decyzje w zakresie zobowiązania małżonków a jedynie w zakresie przychodów , kup i podstawy opodatkowania  (firmy i tylko tej  jednej firmy) nie dotyczy to pozostałych źródeł przychodów  :blush: podatnika. Jak do tej pory wszyscy składali korekty i nie było potrzeby wydawania decyzji w tym zakresie . Podatnik po stwierdzonych nieprawidłowościach  (w firmie)koryguje swoje zeznanie roczne

leonjas                    

... przecież wynik kontroli kończy postępowanie !!! ...

No to piszesz ostatecznie o wyniku, czy decyzji - bo to chyba jednak mała różnica ?
No i zakładasz dość komfortową opcję - zgodę podatnika na Twoje ustalenia i złożenie korekt.
Jeśli jest natomiast w tym wątku mowa o uchylaniu przez IS to chyba wcześniej w I instancji konsensusu nie było jeśli jest co uchylać (nie wnikając czy słusznie, czy nie) :(

03 mar 2009, 07:57
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:26

POSTY        247

<!--quoteo(post=43404:date=02. 03. 2009 g. 22:51:name=ramzes)--><div class='quotetop'>(ramzes @ 02. 03. 2009 g. 22:51) [snapback]43404[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

przecież wynik kontroli kończy postępowanie !!! aby wydać wynik kontroli podatnik ( mąż u którego stwierdzono nieprawidłowości) musi złożyć korektę w której w  pełni i skoryguje stwierdzone nieprawidłowości. (również w zakresie własnych przychodów i kup w zeznaniu złożonym wspólnie z małżonką  ). Więc nierozumiem po co po otrzymaniu wyniku kontroli  z UKS USy wszczynają kontrolę vide postepowanie podatkowe  u żony???
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Chyba zaszło nieporozumienie. Ja mówiłem o sytuacji kiedy podatnik po kontroli skarbowej (UKS) nie złożył korekty!

03 mar 2009, 23:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2