Teraz jest 06 wrz 2025, 17:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Kiedy te pieniądze! 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

<!--quoteo(post=35240:date=09. 10. 2008 g. 12:08:name=miko)--><div class='quotetop'>(miko @ 09. 10. 2008 g. 12:08) [snapback]35240[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Ja to rozumiem, więc nie wiem dlaczego mnie o to pytasz.

Twój post sugerował co innego.
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Problemem współczesnej Polski, jest marginalizacja matematyki na wszystkich szczeblach edukacji trwająca od dobrych kilkunastu (może więcej) lat. Obecnie nawet klasy matematyczne w liceach nie mają logiki w programie, więc czego później wymagać od absolwentów prawa (tam też jej brak). Jak zatem można z tak żle wykształconym delikwentem (NIE MÓWIĘ TU O CYTOWANYCH OSOBACH!) poważnie rozmawiać. Ci co wychowywali się na książkach Onyszkiewicza wiedzą, że gdy przyjmiemy fałszywe założenie, to w efekcie możemy otrzymać twierdzenie fałszywe lub prawdziwe, które (upraszczając) jest dziełem przypadku. Najpierw należy zatem badać założenia, czy są poprawne - czytaj prawdziwe. Wystarczy, iż jedno z wielu jest fałszywe i cała reszta pracy staje się g... warta!
Niestety przy wartościowaniu fałszywych założeń (np. obiektywizm wartościujących) było tak dużo, że nawet jeżeli gdzieś komuś to zagrało, to jest to tylko sprwa przypadku.
Ciekawym zjawiskiem jest w tym wszystkim audyt, który polega na sprawdzeniu pracy przełożonego, przez podwładnego, a o ile wiem, to NIGDZIE nie badano założeń. Tym samym całość jest g... warta.
Zainteresowanym polecam książki Onyszkiewicza - dobry matematyk ( i taki sobie polityk).

09 paź 2008, 18:50
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 gru 2006, 09:28

POSTY        22

Awans w służbach skarbowych jest towarem deficytowym, w dużej mierze uzależnionym od tego czy kierownik ma uznanie u naczelnika/dyrektora. Jeśli bezpośredni przełożony ma dobre kontakty z naczelnikiem/dyrektorem to jego pracownicy awansują szybko i co najważniejsze przy okazji awansu dostają podwyżkę, jeśli kierownik nie ma uznania u naczelnika/dyrektora to o awansie można na długie lata zapomnieć. Smutne ale prawdziwe. Coś mi się wydaje, że "te"pieniądze będą dzielone według tego samego klucza.

Niestety, taka nasza zasmarkana rzeczywistość. :(

10 paź 2008, 06:47
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA10 wrz 2008, 08:11

POSTY        16
U nas tak samo wszystko wstrzymane cały czas czekamy sa dwie wersje do 15 października i do 20 października ale ile w tym prawdy to sie okaże

10 paź 2008, 07:14
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA09 paź 2008, 21:45

POSTY        2
Ponieważ mało jest konkretów na temat pieniędzy z wartościowania, postaram się rzucić na ta sprawę trochę światła :)
Tydzień temu, w dniach 2 i 3 października, w ośrodku w Białobrzegach, znanym dobrze wiele skarbowcom, odbyła się narada kadrowców z Izb Skarbowych, pod ogólnym tytułem "jak zjeść tą żabę", czyli jak podzielić pieniądze z wartościowania.
Po 2 dniach wytężonych obrad, udało się osiągnąć sukces - czyli wypracowano zasady. Oto one - pieniądze rozda się kierownikom działów, naczelnikom wydziałów itd, w równej ilości 147 PLN x ilość etatów w komórce, a owi kierownicy podzielą je na swoich pracowników. ( z zastrzeżeniem, żeby nie były to proste podwyżki, ale raczej wyrównywanie w ramach danej komórki)
Po wymyśleniu tej genialnej koncepcji, kadrowcy rozjechali się po swoich izbach z misja przekonywania do pomysłu swoich dyrektorów.
I od poniedziałku 6 października zaczęło się - łącza telefoniczne grzeją się do czerwoności od wzajemnego przekonywania się dyrektorów. Koncepcja zyskała pewne poparcie, bo mówiąc wprost wartościowanie zmęczyło już większość i dobrze by było po prostu machnąć na to ręką i wziąć pieniądze. Generalnie za pomysłem są dyrektorzy większych izb, bo ze względu na ilość pracowników mają większy kłopot. Przeciw dyrektorzy mniejszych, oni mają jeszcze większą energię do tej zabawy. Linie frontu nie są jednak jednoznaczne. Przeciw jest podobno dyr. B z Warszawy, który jest jaki jest, ale nawet chory ostatnio zauważył ponoć trzeźwo, że taka koncepcja oznacza wyrzucenie do kosza całego wartościowania i jest g...o warta...
Co będzie dalej zobaczymy :glare:

10 paź 2008, 22:27
Zawodowiec

POSTY        3146

....Przeciw jest podobno dyr. B z Warszawy, który jest jaki jest, ale nawet chory ostatnio zauważył ponoć trzeźwo, że taka koncepcja oznacza wyrzucenie do kosza całego wartościowania i jest g...o warta...

I jak go nie popierać?

10 paź 2008, 22:59
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:40

POSTY        117
Nawiązując do tego co napisał insajder666:
jeśli mamy komórkę organizacyjną, w której pracownicy "zostali zwartościowani" np. na 90, 100 i 110 punktów i inną komórkę w której pracownicy uzyskali np. 180, 190 i 200 punktów, to według zaproponowanego podziału, osoba która została zwartościowana na 110 punktów dostanie więcej forsy niż ktoś kto ma tych punktów 180 czy 190. No to jakaś masakra jest.

11 paź 2008, 06:44
Specjalista

REJESTRACJA11 maja 2007, 07:46

POSTY        440

LOKALIZACJAKujawsko-Pomorskie
Większej glupoty jeszcze nie słyszałem, toc to mija się z celem tego wartościowania.... i boję się że slowo jeszcze odnośnie glupoty użyje jeszcze pare razy....

11 paź 2008, 14:53

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Nie mam nic do powiedzenia ale ten wpis daje mi 4 pierwsze miejsca na forum.

aligator1                    

5 miejsce też moje

Sprawdzasz cierpliwość moderatorów ?  :nonono:
Czy może jest w tym jakieś "drugie dno" ?

11 paź 2008, 15:25
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 paź 2006, 12:30

POSTY        80

LOKALIZACJAnibylandia

Ponieważ mało jest konkretów na temat pieniędzy z wartościowania, postaram się rzucić na ta sprawę trochę światła :)
Tydzień temu, w dniach 2 i 3 października, w ośrodku w Białobrzegach, znanym dobrze wiele skarbowcom, odbyła się narada kadrowców z Izb Skarbowych, pod ogólnym tytułem "jak zjeść tą żabę", czyli jak podzielić pieniądze z wartościowania.
Po 2 dniach wytężonych obrad, udało się osiągnąć sukces - czyli wypracowano zasady. Oto one - pieniądze rozda się kierownikom działów, naczelnikom wydziałów itd, w równej ilości 147 PLN x ilość etatów w komórce, a owi kierownicy podzielą je na swoich pracowników. ( z zastrzeżeniem, żeby nie były to proste podwyżki, ale raczej wyrównywanie w ramach danej komórki)
Po wymyśleniu tej genialnej koncepcji, kadrowcy rozjechali się po swoich izbach z misja przekonywania do pomysłu swoich dyrektorów.
I od poniedziałku 6 października zaczęło się - łącza telefoniczne grzeją się do czerwoności od wzajemnego przekonywania się dyrektorów. Koncepcja zyskała pewne poparcie, bo mówiąc wprost wartościowanie zmęczyło już większość i dobrze by było po prostu machnąć na to ręką i wziąć pieniądze. Generalnie za pomysłem są dyrektorzy większych izb, bo ze względu na ilość pracowników mają większy kłopot. Przeciw dyrektorzy mniejszych, oni mają jeszcze większą energię do tej zabawy. Linie frontu nie są jednak jednoznaczne. Przeciw jest podobno dyr. B z Warszawy, który jest jaki jest, ale nawet chory ostatnio zauważył ponoć trzeźwo, że taka koncepcja oznacza wyrzucenie do kosza całego wartościowania i jest g...o warta...

To w takim razie ja mam pytanie - po co w takim razie było całe te wartościowanie??
Wniosek z tego płynie taki, zróbcie a potem i tak powiedzą, że niepotrzebnie??
Nic już nie rozumiem z tego całego zamieszania!
Jedno mi się tylko przypomina, jak to jeden z ekspertów w zakresie stanowisk pracy odmówił współpracy przy eksperymencie zwanym "wartościowania stanowisk pracy w s.c." (jak było jeszcze na etapie pilotażowym), że takiej dziwacznej hybrydy jeszcze nie widział!!! no i chłop miał rację.
Po co??!!
Tak oto jesteśmy szanowani przez naszych zwierzchników, kolejna rzecz wykonana i do niczego nie przydatna!!!! :stop:

13 paź 2008, 20:43
Zawodowiec

POSTY        3146

To w takim razie ja mam pytanie - po co w takim razie było całe te wartościowanie??
...

No co ty! Nie wiesz?

P O    D I A B Ł A

To chyba było oczywiste od samego początku.  :lol:

13 paź 2008, 21:03
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 gru 2006, 09:28

POSTY        22

<!--quoteo(post=35479:date=13. 10. 2008 g. 20:43:name=Marakesz)--><div class='quotetop'>(Marakesz @ 13. 10. 2008 g. 20:43) [snapback]35479[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
...

No co ty! Nie wiesz?

P O    D I A B Ł A

To chyba było oczywiste od samego początku.  :lol:
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Wartościowanie było po to, żeby szacowna komisja mogła wziąć 'zasłużone' premie ;)

14 paź 2008, 11:04
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA10 wrz 2008, 08:11

POSTY        16
u Nas gadają ze w listopadzie beda podwyżki

15 paź 2008, 07:03
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 09:42

POSTY        12
U nas pieniążki będą wypłacone już w październiku :D  Podział zgodny z celem wartościowania, moim zdaniem najlepszy z możliwych wariantów ( po konsultacjach z załogą - większość ma taką opinię). Oczywiście zawsze znajdą się niezadowoleni, ale to jednostki.

15 paź 2008, 07:59
Znawca

REJESTRACJA21 paź 2006, 21:56

POSTY        127

U nas pieniążki będą wypłacone już w październiku :D  Podział zgodny z celem wartościowania, moim zdaniem najlepszy z możliwych wariantów ( po konsultacjach z załogą - większość ma taką opinię). Oczywiście zawsze znajdą się niezadowoleni, ale to jednostki.

Czyli jaki wariant ? Możesz coś bliższego powiedzieć ?
A tak na marginesie to u nas nikt nie zna swojej punktacji !

15 paź 2008, 09:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 38 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona