Teraz jest 06 wrz 2025, 17:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Ile za  okulary? 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:26

POSTY        247
W naszym urzędzie NUS i główna od kasy  mają pytona w kieszeni ! Zwracają nam tylko 100 zł!!!!! :mur:

26 sie 2008, 20:37

REJESTRACJA15 lis 2007, 21:14

POSTY        141

W naszym urzędzie NUS i główna od kasy  mają pytona w kieszeni ! Zwracają nam tylko 100 zł!!!!! :mur:

A od czego to zależy, my mamy 250

12 paź 2008, 15:39
Zaawansowany

REJESTRACJA21 paź 2006, 08:48

POSTY        38
To zależy niestety wyłącznie od naczelników. Nie ma polityki w tej sprawie na poziomie nawet IS. Dowolność i dobrowolność. Limitowanie obowiązku wynikającego z rozporządzenia: „Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom okulary korygujące wzrok, zgodnie z zaleceniem lekarza, jeżeli wyniki badań okulistycznych przeprowadzonych w ramach profilaktycznej opieki zdrowotnej, o której w ust. 1, wykażą potrzebę ich stosowania podczas pracy przy obsłudze monitora ekranowego” jest bezprawne. Po raz kolejny wykorzystuje się przewagę nad pracownikami. Ustawodawca nie tylko nie przewidział żadnego limitu, nie dopuścił możliwości częściowego zwrotu, ale wręcz zobowiązał pracodawcę do zapewnienia okularów, a nie szkieł do okularów Szanowni Naczelnicy!
Ten przepis można zinterpretować nawet tak: pracownik dostarcza odpowiednie badania wzroku, a pracodawca ma obowiązek położyć mi na biurko rano gotowe okulary. Więcej szacunku dla pracowników.

12 paź 2008, 20:43

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

...Ten przepis można zinterpretować nawet tak: pracownik dostarcza odpowiednie badania wzroku, a pracodawca ma obowiązek położyć mi na biurko rano gotowe okulary. Więcej szacunku dla pracowników.

Masz rację, choć chyba niekoniecznie w złotych oprawkach. Jak Ci pracodawca położy na biurku prawidłowe szkła w drucianych oprawkach za 10zł, pewnie też będzie w zgodzie z przepisami niestety. Stąd i pewna dowolność. :(

Ostatnio edytowano 12 paź 2008, 20:56 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

12 paź 2008, 20:55
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 paź 2006, 12:30

POSTY        80

LOKALIZACJAnibylandia
To prawda, ustalenie kwoty finansowania okularów jest pewną dowolnością pracodawców. Nie może to być oderwane od realiów. Ale z drugiej strony nie żądajcie, żeby mieć oprawki od Gucciego. Hmmm markę chyba można wymieniać. Nie dostanę za to bana??

13 paź 2008, 20:47

REJESTRACJA20 paź 2006, 19:00

POSTY        2176
Marakesz                    

Ale z drugiej strony nie żądajcie, żeby mieć oprawki od Gucciego. (...)

Gucci? Jakbym miał wybierać, to raczej optowałbym za Kleinem. Ale bez przesady.
Za stówkę też można wybrać...

14 paź 2008, 15:33
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA06 gru 2007, 10:25

POSTY        8
U nas jest jakieś 120zł co 2 lata, ale niedługo ma się to zmienić na lepsze (nie wiem jeszcze na ile będzie lepiej).
Niestety zmiany nie dokonują się dzięki związkom  :(   Interweniować musiałem sam - jako zwykły pracownik.

15 paź 2008, 15:39
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

U nas jest jakieś 120zł co 2 lata, ale niedługo ma się to zmienić na lepsze (nie wiem jeszcze na ile będzie lepiej).
Niestety zmiany nie dokonują się dzięki związkom  :(   Interweniować musiałem sam - jako zwykły pracownik.

Co 2 lata?  to i tak nieżle.
A co ty na wykładnię, że skoro przepis nie mówi jak często, to zakup taki przysługuje raz w okresie pracy pracownika? Ja się ubawiłem ale sprowadzono mnie na ziemię informując, że to fakt a nie dowcip.

15 paź 2008, 20:22
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA02 lut 2007, 18:18

POSTY        1
u nas płacą po każdym badaniu okresowym, jażeli oczywiście pogorszył się wzrok.

15 paź 2008, 20:38
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:24

POSTY        16

LOKALIZACJAmałe miasto powiatowe za zachodzie kraju
160 zł co dwa lata, a może być częściej jeżeli jest zmiana (inne szkła na zaświadczeniu)

15 paź 2008, 20:58
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA23 lip 2007, 17:02

POSTY        111
Maks. 200-250 (US Gdańsk i Łódź). Oczywiście wymagane odpowiednie szkła przeznaczone do pracy przy komputerze.
Nie pamiętam tylko co ile lat można korzystac.

19 paź 2008, 20:54
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 lis 2006, 15:35

POSTY        17

LOKALIZACJAStąd wszędzie daleko
Zgłaszam się w kategorii "Skrajne dofinansowanie"

US do 100 osób, zachód Polski....
Kwota dofinansowania: 70,- zł - tylko za szkła korekcyjne.
Zasady realizacji dofinansowania skutecznie zniechęciły wiekszość pracowników.

20 paź 2008, 18:52
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

Zgłaszam się w kategorii "Skrajne dofinansowanie"

US do 100 osób, zachód Polski....
Kwota dofinansowania: 70,- zł - tylko za szkła korekcyjne.
Zasady realizacji dofinansowania skutecznie zniechęciły wiekszość pracowników.

Jeśli nie przejadacie tych pieniędzy na imprezach to należało by  zainteresować  ich zagospodarowaniem...

20 paź 2008, 21:32
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA20 lut 2008, 17:20

POSTY        11

LOKALIZACJAokolice Warszawy

<a href="http://wiadomosci.nf.pl/News/14429/Okulary-korekcyjne-dla-pracownika/obowiazki-pracodawcy-prawo-pracy-refundacja-zakupu-okularow/" target="_blank">http://wiadomosci.nf.pl/News/14429/Okulary...akupu-okularow/</a>

U nas w US jest refundacja do 200 zł, nie częściej niż co 2 lata na podstawie orzeczenia lekarza.
W przypadku pogorszenia się wzroku lub w przypadkach losowych (!) można wystąpić z wnioskiem do NUS o wyrażenie zgody na wcześniejszą refundację.

21 paź 2008, 19:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 42 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona