Teraz jest 06 wrz 2025, 00:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 171 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
Zajęcia wierzytelności przez komorników sądowych 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 11:25

POSTY        122
Post Re: Zajęcia wierzytelności przez komorników sądowych
Co do ekspektatywy to też tylko siedem dni i koniec?
Czy ekspektatywa to ma mieć wydłużony termin przydatności do spożycia?
Ktoś ma jakiś pomysł?
Od początku roku wpłynęło już do nas ponad osiem tysiecy zajęć, druga, trzecia, piąta wersja od jednego komornika. Za chwilę więcej będzie zajęć niz zeznań.
Któż to jest autorem te wiekopomnego dzieła?
Ps. Komornicy na swoim forum wypisują o nas takie rzeczy, że az czytać hatko.
Ciekawe kto nas tak  :sex:

22 mar 2012, 17:18
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA01 wrz 2010, 09:43

POSTY        7
Czy można prosic o linka do forum komorników? Zawsze lepiej wiedzieć co o nas myślą nasi dobroczyńcy. Do naszego urzędu przysłali jak dotąd blisko 7 tysięcy zajęc, co daje średnią rzędu 100 zajęć na dzień roboczy. Duża liczba z nich dotyczy długów już przedawnionych - głównie kredytów bankowych skupowanych przez różnej maści fundusze zwane później dumnie "wierzycielami" za 5 czy 10 procent ich nomnialnej wartości. Wszyscy na tym zyskują:
banki mogą rozwiązać rezerwy na "złe" długi (koszty i tak zapłacą klienci w formie marży czy innych durnych opłat),
kancelarie prawnicze przygotowujące hurtowo wnioski o egzekucję (wcześniej pozwy o nakaz zapłaty),
kancelarie komornicze, dla których każda złotówka się liczy (to czysty zarobek komornika i jego załogi - choć tej już w mniejszym stopniu),
pracownicy urzędów skarbowych, bo mają pracę.
Słowem super, a jak trend się utrzyma to rzeczywiście zajęć może być więcej niż zeznań

23 mar 2012, 13:35
Zaawansowany

REJESTRACJA23 paź 2006, 12:04

POSTY        50
Witam zainteresowanych tematem.
Czy u Was stosujecie odpowiedzi zbiorcze w przypadkach braku nadpłat? Jedna pisułka a w treści wszystkie KM i nazwiska? czy na każde zajęcie osobno. Chodzi mi o zajęcia od jednego komornika /żeby ktoś nie pomyślał inaczej/. czytaj=--===

23 mar 2012, 18:39
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA04 gru 2011, 18:48

POSTY        93
To zależy od komornika, niektórym to nie przeszkadza, inni życzą sobie osobno dla każdego zajęcia, a jeszcze inni pozwalają na zbiorcze odpowiedzi, jednak liczba ich kopii musi być równa ilości zajęć, tak aby każdą odpowiedź dołączyć do odpowiedniego zajęcia

23 mar 2012, 22:34
Znawca

REJESTRACJA21 paź 2006, 10:33

POSTY        169
Piórek                    

Co do ekspektatywy to też tylko siedem dni i koniec?
Czy ekspektatywa to ma mieć wydłużony termin przydatności do spożycia?
Ktoś ma jakiś pomysł?
Od początku roku wpłynęło już do nas ponad osiem tysiecy zajęć, druga, trzecia, piąta wersja od jednego komornika. Za chwilę więcej będzie zajęć niz zeznań.
Któż to jest autorem te wiekopomnego dzieła?
Ps. Komornicy na swoim forum wypisują o nas takie rzeczy, że az czytać hatko.
Ciekawe kto nas tak  :sex:

Jak to kto? Minister Sprawiedliwości! podrzucił kukułcze jajo nie pytając o zdanie JVR. A JVR milczy. :wub:

24 mar 2012, 20:35
Zaawansowany

REJESTRACJA23 paź 2006, 12:04

POSTY        50
Ksiegowiec                    

To zależy od komornika, niektórym to nie przeszkadza, inni życzą sobie osobno dla każdego zajęcia, a jeszcze inni pozwalają na zbiorcze odpowiedzi, jednak liczba ich kopii musi być równa ilości zajęć, tak aby każdą odpowiedź dołączyć do odpowiedniego zajęcia

A zainwestować w kopiarkę to komornik nie może? :dokuczacz:

Ostatnio edytowano 25 mar 2012, 17:11 przez ksiegowa, łącznie edytowano 1 raz

25 mar 2012, 17:10
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 11:25

POSTY        122
Malitoma "Czy można prosic o linka do forum komorników?"
nie podam bo nie znam. Było późno, byliśmy po kilku piwach a zaprzyjaźniony "kumornik" prywatnie dał mi poczytać na swoim tablecie. Nie wypadało się domagać linka.

26 mar 2012, 11:34
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 06:22

POSTY        9
Mam prośbę ja równie chętnie zerknę na wzory Waszych odpowiedzi dla Żagania i w sprawie ekspektatywy. Zajęcia to istna plaga nie wyrabiamy już, na klika zajęć odpowiadam jednym pismem i nie robię tyle kopii ile zajęć, tylko do odp. podłączam ksero zaj_wierz. Nie wiem czy ktoś się nie doczepi, ale trudno- najwyżej będzie protokół z kontroli.  jeżeli mogę prosić te wzory pism będę wdzięczna. Pozdrowionka
Adres e-mail:
 ewunia335@wp.pl

26 mar 2012, 11:44
Początkujący
Własny awatar

POSTY        9
mam jeszcze jedno pytanie Czy realizujecie zajęcia wierzytlności gdy data wpłaywu zajęcia= datcie nadpłaty. Poltax nie pozwala , ale czy nie należy przekazać?

26 mar 2012, 12:39
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        93
Owszem - należy przekazać.
Fakt, iż fizycznie nie da się tego zrobić, bo system nie pozwala, nie usprawiedliwia nie postępowania zgodnie z prawem. W takich przypadkach zwykle dzwonimy do komorników i życzymy sobie nowego zajęcia, tak, aby można było przekazać nadpłatę,

26 mar 2012, 19:01
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA11 sie 2010, 19:31

POSTY        22
Effka                    

mam jeszcze jedno pytanie Czy realizujecie zajęcia wierzytlności gdy data wpłaywu zajęcia= datcie nadpłaty. Poltax nie pozwala , ale czy nie należy przekazać?

To jak postąpisz w takim przypadku:
wg przepisu "musi istnieć w chwili zajęcia"
tj wg daty wpływu zajęcia
e-deklaracja może być złożona również po godz.pracy Urzędu

Czy wtedy masz zamiar sprawdzać "czas" np. do godz 16:00 to "istniała"
a po godz.16:00 to "nie istniała"
to będzie komplikacja w Wymiar nie widać "czasu" a tylko datę.

Pewnie stąd definicja komputerowa to "istniała w dniu zajęcia"
tj.data złożenia przed datą wpływu zajęcia
aby uniknąć problemu "zegarka".

26 mar 2012, 20:47
Początkujący
Własny awatar

POSTY        9
Ok nie badam tego co do minuty!! bez przesady, wiem że urzędy nie zwracają w takim przypadku stąd moje pytanie. Ja też uważam że powinno się nadpłatę / zwrot przekazać.

Ale jeszcze mam jedno. Otóż wczoraj mi zarzucono że przekazuję na zajęcie wierzytelności zwrot VAT. Dla mnie to jest wierzytelność więc przekazuję, a ponoć są wyroki Sądu ( mi nie znane), że  zwrot VAT nie podlega zajęciu, gdyż nie jest nadpłatą tylko nadwyżką podatku. Co Wy na to.!!???

27 mar 2012, 06:29
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA07 mar 2010, 20:30

POSTY        2
Mam prośbę, chętnie zerknę na wzory Waszych odpowiedzi dla Żagania i w sprawie ekspektatywy.  Może ktoś opracował coś o ekspektatywie. jeżeli mogę prosić te wzory pism będę wdzięczna. Pozdrowionka i z góry dzięki
Adres e-mail: munarri@wp.pl

27 mar 2012, 15:39
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        93
Effka                    

Ale jeszcze mam jedno. Otóż wczoraj mi zarzucono że przekazuję na zajęcie wierzytelności zwrot VAT. Dla mnie to jest wierzytelność więc przekazuję, a ponoć są wyroki Sądu ( mi nie znane), że  zwrot VAT nie podlega zajęciu, gdyż nie jest nadpłatą tylko nadwyżką podatku. Co Wy na to.!!??

Zwykle komornik na zajęciu wierzytelności wskazuje, iż zajmuje wszelkie obecne oraz przyszłe nadpłaty oraz zwroty z VAT od chwili wpływu danego zajęcia do dłużnika zajętej wierzytelności czyli US. Jeśli na zajęciu wierzytelności komornik zajmuje jedynie nadpłaty, to wówczas nie możesz przekazać na takie zajęcie zwrotu z VAT - u ponieważ komornik go nie zajął. Sądzę, że warto zajrzeć w tym przypadku do tego zajęcia wierzytelności, aby właściwie ocenić sytuację.

Zwrot z VAT jest nadwyżką podatku naliczonego nad należnym, czyli nie jest to nadpłata, lecz różnica podatku od towarów i usług naliczonego (czyli zakupy) nad należnym (czyli sprzedaż), którą podatnik ma prawo (lecz nie obowiązek) wykazać jako zwrot na rachunek bankowy. Dlatego też nadpłata tak bardzo różni się od zwrotu. To tak gwoli wyjaśnienia. :D

Ostatnio edytowano 27 mar 2012, 17:31 przez Ksiegowiec, łącznie edytowano 1 raz

27 mar 2012, 17:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 171 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona