Bo Naczelnik uważa, ze skoro temu merytorycznie trudnemu działowi z powodu WARTOŚCIOWANIA MUSIAŁ dać większą zasadniczą, to w takim razie obetnie im na nagrodach.I jak rozwiązać problem, nie wiedząc, (przy tej tajności dzielenia, jaka jest) na jakim szczeblu on powstał. Pisze z autopsji.
Kompletnie nie rozumiem co ma wysokość wynagrodzenia zasadniczego do wysokości nagród. Nagrody nie mają na celu zrównywania uposażeń! Przeciwnie, celem nagrody jest właśnie wyróżnienie płacowo lepszych pracowników na tle tych gorszych! Zresztą bardzo dobrze, że wynagrodzenia zasadnicze są zróżnicowane, a wartościowanie stanowisk to jak najbardziej dobra rzecz i powinno być już dawno temu zrobione żeby pogonić obiboków.
Jeżeli znasz to z autopsji, to powiem jedno: patologia jest w Twoim urzędzie.
09 wrz 2010, 20:53
3% nagrody kwartalne
wiem, i nad tym ubolewam bo lubię swoją pracę a wartościowanie uważam za bardzo dobrą rzecz choć jednocześnie cieszę się, że dostałem tak dużo przy tym wartościowani, ale jednocześnie ubolewam, że przez lata tak mnie <rżneli> na wynagrodzeniu
09 wrz 2010, 20:59
3% nagrody kwartalne
Bambolo82
...Jeżeli znasz to z autopsji, to powiem jedno: patologia jest w Twoim urzędzie.
wiem, że patologia jest w naszym urzędzie, bo na własne uszy usłyszałem odpowiedź na moje pytanie, dlaczego dział oceniany w wartościowaniu na jednym z najwyższych miejsc, przy nagrodach jest na ostatnim miejscu, usłyszałem z ust naczelnikostwa cytuje "bo wszyscy wam zazdroszczą wynagrodzenia, MY też wam zazdrościmy" i już nie widziałem zensu dyskusji, z zazdrością ludzką nikt nie wygra tylko szkoda, że od niej nie są wolni nasi przełożeni
09 wrz 2010, 21:09
3% nagrody kwartalne
Moje poprzednie stanowisko w innym dziale było bardzo nisko zwartościowane (miałem bardzo mało punktów). Ale fakt faktem praca była prosta i mało skomplikowana nie wymagała nadzwyczajnych umiejętności. Taka praca mi nie odpowiadała, dlatego przeniosłem się do innego działu. Otrzymałem nowy zakres obowiązków, który wymagał ode mnie już konkretnej wiedzy i umiejętności, a praca jest dość złożona i odpowiedzialna. Nie nudzę się, bo nie mam na to czasu. Niestety nie zmieniło się wynagrodzenie oraz punkty z wartościowania Czyżby to stanowisko było tak samo zwartościowane, jak poprzednie? Inni pracownicy, którzy w tym samym dziale pracują i mają ten sam zakres obowiązków co ja zostali lepiej zwatrościowani. Czy to możliwe? Nagrody kwartalne jeżeli dostaję, to są tu niższe niż otrzymywałem w poprzednim dziale. O co tu chodzi !!! Chyba czegoś nie kumam... Jak często i kiedy pracodawca powinien weryfikować zgodność stanowiska zajmowanego przez pracownika z punktacją wynikającą z wartościowania? Wydaje mi się, że powinien to robić na bieżąco np. jak ktoś zmienia stanowisko lub zakres obowiązków.
10 wrz 2010, 09:34
3% nagrody kwartalne
wartościowaniu podlega stanowisko, a nie pracownik (punkty są przypisane konkretnemu stanowisku, bez znaczenia jest kto je zajmuje), więc nie ma co aktualizować. stanowiska x i y były zwartościowane. zmieniłeś stanowisko z x na y i tyle. aby wyjaśnić sobie kwestie należnego wynagrodzenia na danym stanowisku musisz sprawdzić tabelę, w której stanowiskom w danym przedziale punktowym przypisano przedziały punktowe wynagrodzenia zasadniczego wyrażonego mnożnikami. w tym tkwi tajemnica braku podwyżki. przedziały niestety zwykle nie są rozdzielne, więc zmiana stanowiska nie musi pociągać za sobą zmiany wynagrodzenia. z czego naczelnicy ochoczo korzystają.
10 wrz 2010, 11:44
3% nagrody kwartalne
Madagaskar
Dla jasności tematu, proszę piszcie za jaki okres - m-ce, są te nagrody. Bo okres okresowi nie jest równy, a nie zawsze są one wypłacane za kwartał.
Jak mamy pisać jak sami nie wiemy mamy takiego rozgarniętego NUS-a , że on sam nie wie. Pytamy go to mówi, że do Izby zadzwoni to się dowie - taki bystry.
11 wrz 2010, 00:33
3% nagrody kwartalne
Czy ktoś już dostał premie za III kwartał 2010?jeśli tak to jaka kasa?
20 paź 2010, 06:01
3% nagrody kwartalne
Iwona123
Czy ktoś już dostał premie za III kwartał 2010?jeśli tak to jaka kasa?
...woj. opolskie... wczoraj wypłacili średnio 770,00 brutto
____________________________________ "jestem jak chiński znak równowagi - trochę głupoty - tyle samo rozwagi..."
20 paź 2010, 06:56
3% nagrody kwartalne
W małopolsce 1100 brutto (średnia) razem z oszczędnościami.
20 paź 2010, 07:02
3% nagrody kwartalne
Mazowieckie - 760 na rękę... Nie wiem ile brutto... Ale czy to premia? Zdaje się 3% + oszczędności... I dużo to i mało... Jak ten znany paradoks "sraczki" - i rzadko i często...
____________________________________ "Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."
20 paź 2010, 07:28
3% nagrody kwartalne
Widzę, że w małopolsce na bogato Mazowieckie też Cieszcie się. Wlkp. ponoć 500 brutto Chyba się zapłaczę
22 paź 2010, 09:28
3% nagrody kwartalne
Kieleckie średnio 1100 zł brutto, ale są lizusy co i 1400 brutto dostały razem z oszczędnościami no i kierownicy odpowiednio więcej.
22 paź 2010, 12:52
3% nagrody kwartalne
"Telewizor, meble, mały fiat, oto marzeń szczyt". Dla skarbowca to i po 30 latach aktualne.