Teraz jest 06 wrz 2025, 18:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1098 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 79  Następna strona
SSP 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA31 sty 2012, 19:39

POSTY        1
Post Re: SSP
w komórce PP trzeba mieć uprawnienia z RP rozszerzone aby wygenerować nadpłatę

12 gru 2015, 13:11
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 13:02

POSTY        220
Marikajs                    

Jaka jest ''idea'' zawieszeń KP w SSP? np. Podatnik ma zawieszenie od 01.01. do 31.01, w SSP pojawiają się jeden wiersz z zaznaczoną opcją po stronie zawieszenia i drugi taki sam wiersz z zaznaczoną opcją  w rubryce przerwa. Czy należy zostawić tylko jeden wiersz? Drugi wykasować? Który? Wykasowałam jeden zostawiłam tylko wiersz przy opcji ''przerwa'', kliknęłam ''zapisz''(innej opcji nie było) i żadnej zmiany. Należy to jakoś przekazać do kierownika?

Podobnie z ''manualną weryfikacją adresów''. U nas komórka rejestracji ze swej strony zweryfikowała adresy , ale te zadania nadal widnieją jako do zweryfikowania na moim koncie.  Nie mam opcji ''zweryfikuj''. Czy może te zadanie przekazać do kierownika, który ma może szersze uprawnienia?

...to że pokazywane jest dwukrotnie wynika z tego, że P2B wybijał ostatni dzień zawieszenia, a SSP pokazuje pierwszy dzień wznowienia. Te podwójne wiersze biorą się właśnie z różnicy między programami. Zerknij w SSP przy jednym wierszu jest tylko zaznaczone uwzględnij przerwę, a przy drugim analogicznym nie ma. Nowe przerwy wchodzą już jako jeden wiersz i jest OK, stare jak są zgodne trzeba przeklikać i tyle. Tak samo jest z adresami - wylazły raz jako zadanie w rejestracji (zgodne w 100%) a potem wylazły jako zadanie w wymiarze w (nie wiem po co) celu weryfikacji ostatniej deklaracji z RAD. Na szczęście na telekonferencji mówili, że w przypadku deklaracji historycznych trzeba przeklikać i tyle... :)

12 gru 2015, 21:34
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA25 paź 2015, 20:34

POSTY        10
Narzekacie na SSP a ja bez szkolenia obkminiłem i wydaje mi się OK.

12 gru 2015, 22:18
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA11 mar 2013, 19:12

POSTY        71
forum2015                    

Brawo Ty!  pije-===[

13 gru 2015, 08:18
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 lis 2009, 18:07

POSTY        39
forum2015                    

I szanowny Pan założył sobie konto i nas o tym fakcie poinformował. No gratuluję.
Słownictwa też, te „rozkminił” to z jakiej gwary zapożyczenie ?

Ależ desperacja musi panować  w MF i Sygnity.

A szef AP to już zorientował się co wydarzyło.

Podpowiem. Przez ostatni tydzień nikt w żadnym urzędzie w kraju nie zajmował się podatkami.
Tylko proszę nie pisać że uogólniam. Wiem.
Wdrażaliśmy. W nadchodzącym tygodniu też będziemy wdrażać.
A po wdrożeniu, będziemy klikać. Raczej tylko klikać, bo na nic innego nie starczy czasu.

A propos, czy to prawda że nowe mierniki będą zależały od liczy kliknięć ?
To nie mój pomysł, pokazuje jednak jak pracownicy US to widzą.

Idea jest rozsądna. Kolejki, odpowiedzialność za zadania, rozliczalność, powiązanie z elektronicznym obiegiem dokumentów (nie mylić z SZD).

A będzie jak zwykle, pracownicy US-ów dowiedzą się że: nie rozumieją wizji i misji, nie nadają się, spieprzyli jak zwykle. Do listy można dodawać, przecież każdy pracownik ma taka własną listę, Taką urzędową :)

A wdrożenie. Jest parę hitów.

Telekonferencje.
Przychodzi baba do lekarza.
Panie doktorze potrzebuję środka antykoncepcyjnego, tylko ma mieć 100 % skuteczności.
Szanowna pani 100 % skuteczności ma szklanka wody.
Ale panie doktorze przed czy po ?
Zamiast.

Telekonferencje. Ludzie siedzią przed tymi monitorami, nie napiszę co mówią po wyłączeniu mikrofonu, lub nie wyłączeniu :)

Przecież te telekonferencje są „zamiast”, szkoleń, podręczników itd.
A ja się zastanawiam, kto z nas tą przysłowiową „babę” zrobił.
Bo że nikt nie poniesie odpowiedzialności, no oczywiście z wyjątkiem pracowników US,  to wiemy, nikt się nawet już nie dziwi.

Choć dla mnie przebojem  są „nowe aktualne podręczniki na Drogowskazie”.
Wdrożenie nadało nowy sens słowu „aktualne”
Aktualne w stosunku do czego ?
Starych podręczników, już wdrożonego programu ?
A kiedy pracownicy US maja się z nimi zapoznać ?
A sam Drogowskaz, a właściwie „porządek” w dokumentacji SSP i SZD.  Horror.

Jedno jest pewne, zgadzam się z Szarotka1977, to dobije budżet.
Wydaje się jednak że to zdanie ma głębsze implikacje.
Realizacja programu wyborczego PIS właśnie idzie w krzaki.
Najpierw zmiany prawne, Op, podatki.
Jak już działają, wtedy zmiany organizacyjne w US.
Obecnie US-y są w stanie rozkładu.
Więc nowy Minister Finansów może mówić co chce.
Właśnie traci, stracił, narzędzie, możliwości, realizacji swoich planów.

Odrębnym pytaniem jest  umowa dotycząca zmian w SSP i  SZD ?
ZUS bis ?

A dla Kolegi Rychu podziękowania.
Jestem „niedzisiejszy”  :)

Krótko:
Kiedy wdrożenie SZD w MF ?
Kiedy wzmocnienie kadrowe US (proszę uwzględnić, że nowi pracownicy muszą mieć czas na na naukę) ?

13 gru 2015, 11:11
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
Jak dla mnie - post roku 2015:

Ulitz                    

forum2015                    

I szanowny Pan założył sobie konto i nas o tym fakcie poinformował. No gratuluję.
Słownictwa też, te „rozkminił” to z jakiej gwary zapożyczenie ?

Ależ desperacja musi panować  w MF i Sygnity.
(....)

13 gru 2015, 14:00
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA17 wrz 2010, 16:36

POSTY        75
misiekp                    

...to że pokazywane jest dwukrotnie wynika z tego, że P2B wybijał ostatni dzień zawieszenia, a SSP pokazuje pierwszy dzień wznowienia. Te podwójne wiersze biorą się właśnie z różnicy między programami. Zerknij w SSP przy jednym wierszu jest tylko zaznaczone uwzględnij przerwę, a przy drugim analogicznym nie ma. Nowe przerwy wchodzą już jako jeden wiersz i jest OK, stare jak są zgodne trzeba przeklikać i tyle. Tak samo jest z adresami - wylazły raz jako zadanie w rejestracji (zgodne w 100%) a potem wylazły jako zadanie w wymiarze w (nie wiem po co) celu weryfikacji ostatniej deklaracji z RAD. Na szczęście na telekonferencji mówili, że w przypadku deklaracji historycznych trzeba przeklikać i tyle... :)

Tylko jak ja mam te adresy technicznie przeklikać? Ne mam chyba tej funkcji- znaczy: mikroroli :P

Mam też drugie pytanie: mam SD-3, które wpłynęło przed SSP. Teraz dostaję pismo wyjasniające do zeznania, już z kodem kreskowym. Co ja mam z tym zrobić? W jaki sposób powiązać? I z czym? :D

13 gru 2015, 22:29
Znawca

REJESTRACJA02 lut 2013, 17:29

POSTY        136
Jeśli pytasz o zakończenie zadania dot. weryfikacji adresu, to po prostu kliknij "zakończ" u góry.
W przypadku SD-3 należy je skonwertować do SSP, a następnie powiązać do niego to pismo (rozumiem, że zostało wprowadzone w SZD jako pismo w sprawie SD i przekazane do SSP). Jeśli zostało wprowadzone jako pismo "ogólne" to trzeba to pismo edytować w SZD, zmienić na pismo w sprawie SD i przekazać do SSP. Bez przekazania do SSP, pisma nie powiążesz.

13 gru 2015, 22:41
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
jemiola                    

W przypadku SD-3 należy je skonwertować do SSP, a następnie powiązać do niego to pismo (rozumiem, że zostało wprowadzone w SZD jako pismo w sprawie SD i przekazane do SSP). Jeśli zostało wprowadzone jako pismo "ogólne" to trzeba to pismo edytować w SZD, zmienić na pismo w sprawie SD i przekazać do SSP. Bez przekazania do SSP, pisma nie powiążesz.

Proste!
Jak nie zostało wprowadzone w SZD jako pismo w sprawie SD i przekazane do SSP to nie ma czego wiązać w SZD z SSP  :lol:

13 gru 2015, 22:50
Znawca

REJESTRACJA02 lut 2013, 17:29

POSTY        136
Dla Ciebie może proste, dla innych niekoniecznie  ;)

13 gru 2015, 22:53
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Przecież żartowałem! :)

13 gru 2015, 22:59
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 14:06

POSTY        5
co zrobić gdy decyzja została wydana przed SSP a teraz przyszła zwrotka; gdzie wprowadzić i jak zwrotkę

14 gru 2015, 09:22
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA22 maja 2009, 10:29

POSTY        2
Odpowiedź z HD:
(
fredoslaw                    

co zrobić gdy decyzja została wydana przed SSP a teraz przyszła zwrotka; gdzie wprowadzić i jak zwrotkę

Odpowiedź z HD:
Znalezione w Bydgoszczy)
Numer zgłoszenia 4473  
Nr TC EI  
Nr zgł. w IS/US  
Zgłoszono dnia  

Opis problemu
PODATNIK: XXXX
Postępowanie przeprowadzone w Poltax, decyzja wymiarowa wydana 27.10.2015 r. i niezatwierdzona w Poltax, odebrana dopiero 16.11.2015 r.
SD-3 skonwertowane do SSP, manualnie utworzone postępowanie podatkowe - Źródło: Decyzja zewn. sprzed wdro. SSP. Brak możliwości manualnego wpisania daty wystawienia decyzji.

Słowa kluczowe: Postępowanie POLTAX/SSP                                               

Odpowiedź:
24-11-2015 ((TC EI) HELPDESK):

W takim przypadku ścieżka postępowania powinna być następująca:
Z poziomu konta podatku SD należy dodać nowe postępowanie podatkowe SD. Na ekranie startowym sprawy należy jako źródło wskazać "Postęp. wszcz. przed wdr. SSP". W polu "Zewnętrzny ID" należy podać znak sprawy ze starego systemu. W polach "Data wszczęcia" oraz "Data zakończenia" należy wpisać odpowiednie daty oraz wybrać okres, za który prowadzone było postępowanie. Następnie w postępowaniu należy dodać arkusz wymiarowy, wskazać dokument źródłowy oraz uzupełnić wymagane pola. Arkusz należy zatwierdzić, a postępowanie przekazać do akceptacji przełożonemu.
Do przekazania postępowania do księgowości wymagane jest uzupełnienie daty doręczenia decyzji - pole "Data doręcz. decyzji".
UWAGA: Decyzją ekspertów biznesowych dostęp do tej funkcji mają następujące role:
Kierownik komórki postępowań podatkowych
Kierownik rachunkowości podatkowej
Kierownik komórki wierzycielskiej

Z tego wynika, że datę doręczenia decyzji w polu dedykowanym może wprowadzić jedynie kierownik.

14 gru 2015, 10:25
Amator

REJESTRACJA07 cze 2014, 19:59

POSTY        20
A jak zakończyć zadanie w ssp (zadanie ściągnięte z szd) z rodzaju korespondencja wpływająca?  :mur:

14 gru 2015, 11:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1098 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 79  Następna strona