Teraz jest 05 wrz 2025, 21:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 171 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
Zajęcia wierzytelności przez komorników sądowych 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 lut 2008, 20:32

POSTY        98
Post Re: Zajęcia wierzytelności przez komorników sądowych
I z tego co wiem to tylko jeden facet.
zamiennik mi się podoba. Jak znam komorników to wystąpią do ministra od bitów i bajtów o rozwiązanie problemu i .. będą zmiany.
A komorników sądowych jest trochę więcej, a skarbowców jeszcze więcej i jakby tak każdy "prywatnie, jako obywatel" napisał do ministerstwa "tego co wiecie a ja nie będę mówił" to byśmy chyba tę firmę zapchali totalnie. To lepsze od strajku (którego robić nie można, bośmy świadomi.....) :)

25 lut 2012, 20:09
Zaawansowany

REJESTRACJA23 paź 2006, 12:04

POSTY        50
terozki                    

I z tego co wiem to tylko jeden facet.
zamiennik mi się podoba. Jak znam komorników to wystąpią do ministra od bitów i bajtów o rozwiązanie problemu i .. będą zmiany.
A komorników sądowych jest trochę więcej, a skarbowców jeszcze więcej i jakby tak każdy "prywatnie, jako obywatel" napisał do ministerstwa "tego co wiecie a ja nie będę mówił" to byśmy chyba tę firmę zapchali totalnie. To lepsze od strajku (którego robić nie można, bośmy świadomi.....) :)

Nazywa się Zarychta i jest z Żagania. Nam przesłał ten sam plik co dwa tygodnie wcześniej, łącznie z zajęciem na nieżyjącego podatnika /a taką odpowiedź już otrzymał/.

A teraz z innej strony...

Co sądzicie o "prawie do ekspektatywy wierzytelności", na którą ostatnio powołała się komorniczka?
Spotkaliście się z czymś takim, jeśli tak, to co odpowiadacie?

25 lut 2012, 22:44
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA06 wrz 2010, 17:29

POSTY        3
Owszem zdarzają się (i jest ich coraz więcej) zajęcia ekspektatywy wierzytelności z tytułu nadpłaty podatków i w naszym US odpowiadamy negatywnie. Jako że ekspektatywa to oczekiwanie prawne, załatwiając pozytywnie takie zajęcie należałoby przyjąć, że wierzytelność (nadpłata podatku) nie musi istnieć w momencie wpływu zajęcia do US. To z kolei spowodowałoby naruszenie art.910 kpc nie mówiąc już o technicznej stronie ewentualnego załatwienia takiego zajęcia. Poltax2B sprawdza czy nadpłata powstała przed dniem zajęcia wierzytelności, bo takie jest stanowisko MF (uważam, że słuszne). Wyobraźcie sobie ilośc zajęć wierzytelności w przypadku ekspektatywy - zajęcia musiałyby funkcjonować w US latami (albo do całkowitej ich realizacji albo do uchylenia zajęcia przez komornika). Nie wiem jak w Waszych Urzędach, ale u nas zaczynają się poważne kłopoty z komornikami sądowymi i nie chodzi tu o ilość zajęć, ale o "niesympatyczne" (delikatnie mówiąc) pisma pouczające o sposobie zachowania się organu podatkowego jako dłużnika zajętej wierzytelności. Jeżeli macie jakieś doświadczenia w tym zakresie, to proszę podzielcie się doświadczeniem, bo nie ukrywam, że mam dość korespondencji z niektórymi komornikami. Najgorsze jest to, że urzędy zostały same z tym problemem (brak reakcji ze strony IS i MF) i nie wierzę, że nie posiadają wiedzy o kłopotach z jakimi się borykamy. Czasem czuję się jak pracownik kancelarii komorniczej bis, tylko z niebotycznym wynagrodzeniem pracownika US <_<

29 lut 2012, 18:16
Zaawansowany

POSTY        50
jestem właśnie w trakcie opracowywania odpowiedzi na "pisułkę" komornika, który myślał, że jak rzuci wyrokami SN to wygra z nami. Ciężko się myli mam już zaopiniowany wstępniak przez radcę, więc tylko zostaje przepisać na czysto. Daj znać na priva to podeślę.
Na tego co próbował przez e-PUAP też znaleźliśmy sposób /zaczął wysyłać skany z pieczęcią/.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Nie damy się komornikom :dokuczacz:  i ich :sex:

29 lut 2012, 20:01
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA31 sie 2009, 14:26

POSTY        14
Właśnie też walczymy z komornikiem z Żagania, chcemy pójść w brak możliwości przesyłki elektronicznej w kpc. Natomiast zajęcie z ekspektatywą od innego komornika wpłyneło wczoraj i zastanawiamy się co zrobić.
Mamy jeszcze sytuacje, że komornik w zajęciu pisze tak: " W przypadku braku nadpłaty proszę o o nie nadsyłanie pisemnej odpowiedzi w tym przedmiocie".
wg. mnie jednak chyba odpowiedź dać musimy ... ( art.896 par.2 KPC )

Chętnie zerknę na wzory Waszych odpowiedzi dla Żagania i w sprawie ekspektatywy witn@interia.pl
Pozdrawiam

01 mar 2012, 07:31
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA01 wrz 2010, 09:43

POSTY        7
Co do zajęcia ekspektatywy, czy rozchodzi się o zajęcie ekspektatywy prawa majątkowego czy wierzytelności. Wydaje mi się, że zajęcie ekspektatywy prawa majątkowego w postaci nadpłaty podatku jest niedopuszczalne. Prawo do zwrotu nadpłaty podatku nie jest zbywalnym prawem majątkowym i jako takie nie może podlegać egzekucji, to ekspektatywa takiego prawa również powinna być wyłaczona spod egzekucji, choć nie wynika to wprost z przepisów K.p.c. Natomiast jak mowa o  ekspektatywie wierzytelności, to nie wiem co myśleć.

01 mar 2012, 10:58
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 lut 2008, 20:32

POSTY        98
ksiegowa                    

jestem właśnie w trakcie opracowywania odpowiedzi na "pisułkę" komornika, który myślał, że jak rzuci wyrokami SN to wygra z nami. Ciężko się myli mam już zaopiniowany wstępniak przez radcę, więc tylko zostaje przepisać na czysto. Daj znać na priva to podeślę.
Na tego co próbował przez e-PUAP też znaleźliśmy sposób /zaczął wysyłać skany z pieczęcią/.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Nie damy się komornikom :dokuczacz:  i ich :sex:

W tej ichniej ustawie jest sformuowanie (ale to z pamięci sprawdzić należy) "odcisk pieczęci".
Za diabła między "odcisk" a "skan" równości nie ma
Chociaż, już różne cuda widziałem

01 mar 2012, 18:46
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA04 gru 2011, 18:48

POSTY        93
wicio                    

Mamy jeszcze sytuacje, że komornik w zajęciu pisze tak: " W przypadku braku nadpłaty proszę o o nie nadsyłanie pisemnej odpowiedzi w tym przedmiocie".
wg. mnie jednak chyba odpowiedź dać musimy ... ( art.896 par.2 KPC )

Nie pamiętam gdzie dokładnie, jednak jest pismo z MF bodajże na temat tego przypadku, a mianowicie stanowisko jest takie, że jeśli komornik sam wyrazi niechęć do przesyłania mu negatywnej odpowiedzi, to mamy taką możliwość udzielenia mu "milczącej odpowiedzi" czyli po prostu nieodpisywania na takie zajęcie.
Pozdrawiam

01 mar 2012, 18:48
Zaawansowany

POSTY        50
do JANKIEL - nie mogę wysłać Ci wiadomości /nie wiem dlaczego/ więc pisz do mnie na beapie1@o2.pl

01 mar 2012, 19:40
Zaawansowany

POSTY        50
ksiegowa                    

do JANKIEL - nie mogę wysłać Ci wiadomości /nie wiem dlaczego/ więc pisz do mnie na beapie1@o2.pl

Ten sam problem do NEMEZIS1

05 mar 2012, 13:09
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:25

POSTY        50
Ja nie rozumiem dlaczego MF i my bronimy się przed uznawaniem skuteczności zajęć "ekspektatywy innego prawa majątkowego" czyli nadpłaty. Chyba tylko dlatego że lepiej zarabiają i system informatyczny nie pozwala. Powinno nam zależeć na państwie prawa a w państwie prawa należy długi spłacać. Małe poprawki w systemie i nie będzie wcale więcej roboty.
Są całkiem silne argumenty że to jest zgodne z KPC (do układanki nie pasuje jedynie te siedem dni na odp.)

05 mar 2012, 21:29

REJESTRACJA18 maja 2009, 11:11

POSTY        8
Odświeżam temat. Jest zbieg egzekucji sądowej i administracyjnej (nasz komornik skarbowy) w jaki sposób rozwiązywane są w urzędach zbiegi. Poinformowaliśmy obu komorników o zbiegu, a oni nic nie robią. Czy przynajmniej nasza egzekucja nie powinna zaangażować się w sprawę. Nadpłata leży i są kolejne zbiegi. Jak u Was reaguje "nasza egzekucja"?

13 mar 2012, 10:18
Znawca

REJESTRACJA21 paź 2006, 10:33

POSTY        169
Przepraszam, kto ten idiotyzm wymyślił? Kto jest autorem tego bajzlu? Może sam przyjdzie popracować w urzędzie skarbowym? Za karę!  :D

13 mar 2012, 20:47

REJESTRACJA23 lut 2010, 00:02

POSTY        25
Helenax                    

Odświeżam temat. Jest zbieg egzekucji sądowej i administracyjnej (nasz komornik skarbowy) w jaki sposób rozwiązywane są w urzędach zbiegi. Poinformowaliśmy obu komorników o zbiegu, a oni nic nie robią. Czy przynajmniej nasza egzekucja nie powinna zaangażować się w sprawę. Nadpłata leży i są kolejne zbiegi. Jak u Was reaguje "nasza egzekucja"?

wszyscy się zbiegają :wysmiewacz:

13 mar 2012, 21:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 171 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona