Pytanko dotyczące karty podatkowej: Czy pracownicy komórki rejestracji sprawdzają każdy wniosek CEIDG-1 w celu sprawdzenia, czy przypadkiem nie został złożony przez kartowicza i przekazują go do postępowań w celu sprawdzenia czy nie powinno być jakiegoś działania na karcie podatkowej? Czy opieracie się na tym, co komunikuje SSP w zakresie karty?
18 sty 2018, 10:26
Re: SSP
Tak, sprawdzają, drukują i przekazują do postępowań.
18 sty 2018, 11:08
Może ktoś wie, kiedy będzie można wystawiać decyzje w KP na 2018 r.
23 sty 2018, 13:16
Mira321
Może ktoś wie, kiedy będzie można wystawiać decyzje w KP na 2018 r.
Przy logowaniu do SSP będzie komunikat (tak powiedziano na telekonferencji).
23 sty 2018, 15:24
Hej można już wystawiać decyzje z karty podatkowej i już widzę błędy w systemie SSP, ciekawe czy u was też się tak dzieje. Jak zrobię w menadżerze postępowanie na 2018 r. to zaciąga dane o liczbie mieszkańców z poprzedniego roku. U mnie liczba mieszkańców spadła poniżej 50 tys. Gdy ręcznie w arkuszu zrobię edycję, zmienię liczbę ludności na właściwą to w decyzji wychodzą 2 kwoty. Na pierwszej stronie jest 1 kwota właściwa, a na środku stawka wyższa odpowiadająca liczbie mieszkańców przed zmianą. Dodatkowo jeśli są ulgi to stawka jest zmniejszona ale od tej kwoty wyższej. Jedyne rozwiązanie to anulować arkusz i zrobić od nowa plus decyzja.
Jak można usunąć zadanie jeśli PIT-16 był błędny nie zawierał wymaganych pól (świecą się na żółto). Brak kontaktu z podatnikiem.
25 sty 2018, 23:04
chomar
Pytanko dotyczące karty podatkowej: Czy pracownicy komórki rejestracji sprawdzają każdy wniosek CEIDG-1 w celu sprawdzenia, czy przypadkiem nie został złożony przez kartowicza i przekazują go do postępowań w celu sprawdzenia czy nie powinno być jakiegoś działania na karcie podatkowej? Czy opieracie się na tym, co komunikuje SSP w zakresie karty?
Działanie w taki sposób w dużym US jest dla mnie nie do pomyślenia... Dokonujemy aktualizacji zgodnie z CEIDG i tyle.
26 sty 2018, 07:15
Cześć, mam pytanie odnośnie stworzenia w SSP odwołania od dec. odmawiającej umorzenia odsetek od PCC po prezydencie miasta. Podpowiedzcie jak to się ma w przypadku postępowania o umorzenie. Bo w ratach to wiadomo zmieniamy ETAP -> na tryb odwoławczy i wybieramy arkusz odwoławczy. Jak jest w przypadku umorzenia w SSP ? Dziękuję za wskazówki. Pozdrawiam
30 sty 2018, 15:01
fatman83
Hej można już wystawiać decyzje z karty podatkowej i już widzę błędy w systemie SSP, ciekawe czy u was też się tak dzieje.
Spróbuj zgłosić do pomocy informatycznej albo na forum CKPP (http://10.1.0.172/)
31 sty 2018, 11:54
Kilka ciekawostek o SSP
Geneza problemów z systemem sięga czasów podpisania umowy. — Źródłem problemu jest m.in. to, że podpisany kontrakt nie jest satysfakcjonujący, zarówno jeśli chodzi o wybór technologii, jak też samą jego konstrukcję. Mam także zastrzeżenia do sposobu jego realizacji — mówi Przemysław Koch. [...] Także inni rozmówcy „PB” wskazują, że wybór amerykańskiego systemu GenTax był chybioną decyzją, gdyż nie zawierał on np. modułu do głównego podatku, czyli VAT. [...] Fast Enterprises w kwietniu 2017 r. wypowiedział umowę Sygnity
I coś bardziej optymistycznego, może wreszcie aplikacją zajmą się praktycy:
Według naszych informatorów były pomysły odkupienia Sygnity lub zorganizowanej części przedsiębiorstwa z udziałem podmiotów państwowych, przeniesienia projektu e-Podatki do Aplikacji Krytycznych — spółki IT fiskusa
W Sygnity trudno znaleźć akcjonariusza, który mógłby wyznaczyć spółce kierunek. Największy ma 14 proc. akcji. Ponad 50 proc. kapitału jest w tzw. wolnym obrocie. To pozwala łatwo przejąć kontrolę nad firmą. Już parę lat temu pojawiła się plotka, że mogliby to zrobić Rosjanie
Witam, czy prawdą jest, że SSP ma być wycofywany na rzecz Poltax/Poltax2B - które to mają być udoskonalane?
Z projektem e-podatki są problemy
Wielu rozmówców „PB” wskazuje, że geneza problemów z systemem sięga czasów podpisania umowy. — Źródłem problemu jest m.in. to, że podpisany kontrakt nie jest satysfakcjonujący, zarówno jeśli chodzi o wybór technologii, jak też samą jego konstrukcję. Mam także zastrzeżenia do sposobu jego realizacji — mówi Przemysław Koch. […] — Okazało się, że cały moduł należy napisać od nowa. Fast ściągnął do Warszawy programistów, zaczął pisać kod i wystawiać Sygnity faktury. Sygnity ich nie płaciło, gdyż uważało, ze powinni to zrobić w ramach umowy. W rezultacie Fast wstrzymał pracę — mówi jeden z wysokich urzędników chcący zachować anonimowość. Fast Enterprises w kwietniu 2017 r. wypowiedział umowę Sygnity i wystąpił z roszczeniem zapłaty łącznie 36 mln zł. W sierpniu Sygnity wystąpiło z roszczeniami wobec Fast Enterprises, domagając się około 21 mln zł. Czy w sytuacji konfliktu generalnego wykonawcy z głównym podwykonawcą ukończenie projektu jest w ogóle możliwe.
A jedna z propozycji ich rozwiązania wyglądała tak:
MF nadal rozwija i dostosowuje do wymagań legislacyjnych system Poltax. Robi to własnym zespołem. […] Jedną z opcji, którą bada MF, jest przepisanie aplikacji Poltax na najnowsze technologie. Czy jednak MF mogłoby dalej samo rozwijać system? Żeby móc dalej samodzielnie rozwijać projekt, nie musimy niczego dodatkowo kupować. Zapłaciliśmy już za licencję i wdrożenie. Kilka lat temu NIK wydała wytyczne, żeby w każdym kontrakcie były zawarte klauzule związane z przeniesieniem praw autorskich. Dla e-Podatków, dla tych modułów, które zostały odebrane, tak właśnie jest
W 2017 r. były próby ze scentralizowanym Poltaxem. Jednakże Poltax nie jest już rozwiązaniem na obecne czasy. Jest szansa, że jeżeli MF przejmie prace nad nowym systemem to może uda się coś sensownego na bazie e-podatki stworzyć (bez wydziwiania i z wykorzystaniem sprawdzonych pomysłów).
20 lut 2018, 07:56
Ktoś wie co się właściwie wczoraj stało?
Najpierw był komunikat:
26 Apr 2018; 10:13:19 Szanowni Państwo, Informujemy, że w związku z prowadzonymi pracami serwisowymi, w dniu dzisiejszym (26 kwietnia, czwartek) nie działają usługi: SZD, SSP oraz SIP
. A potem następny:
26 Apr 2018; 10:46:15 Szanowni Państwo, W związku z awarią SSP prosimy …
To w końcu co to było - serwisowanie, czy awaria?
27 kwi 2018, 06:54
Szwejkski
Ktoś wie co się właściwie wczoraj stało?
Najpierw był komunikat:
26 Apr 2018; 10:13:19 Szanowni Państwo, Informujemy, że w związku z prowadzonymi pracami serwisowymi, w dniu dzisiejszym (26 kwietnia, czwartek) nie działają usługi: SZD, SSP oraz SIP
. A potem następny:
26 Apr 2018; 10:46:15 Szanowni Państwo, W związku z awarią SSP prosimy …
To w końcu co to było - serwisowanie, czy awaria?
To po prostu prace serwisowe polegające na usunięciu awarii