Teraz jest 08 wrz 2025, 06:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1407 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81 ... 101  Następna strona
3% nagrody kwartalne 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 lip 2009, 18:02

POSTY        32
Post 3% nagrody kwartalne
JUŻ OD DŁUŻSZEGO CZASU RÓWNIEŻ ZASTANAWIAM SIĘ, CO TO SĄ TE "SZCZEGÓLNE OSIĄGNIĘCIA".  :unsure:   I nie znalazłam odpowiedzi.
Ale wg mnie, powinno być jasno określone, jakie działania mogą zaskutkować nagrodą; czym "szczególnym" /oprócz poprawnego wykonywania swoich obowiązków/ należy się wykazać, aby zasłużyć na wyróżnienie.

12 maja 2010, 09:57

REJESTRACJA07 maja 2010, 14:24

POSTY        22

LOKALIZACJAPolska
Tytus7                    

w mojej firmie tylko od 100 do 700 zł brutto :(

a ten przedział to dotyczy pracowników, czy również kadry kierowniczej ?

12 maja 2010, 13:47
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
iwciata1                    

JUŻ OD DŁUŻSZEGO CZASU RÓWNIEŻ ZASTANAWIAM SIĘ, CO TO SĄ TE "SZCZEGÓLNE OSIĄGNIĘCIA".  :unsure:   I nie znalazłam odpowiedzi.
Ale wg mnie, powinno być jasno określone, jakie działania mogą zaskutkować nagrodą; czym "szczególnym" /oprócz poprawnego wykonywania swoich obowiązków/ należy się wykazać, aby zasłużyć na wyróżnienie.

jestem tego samego zdania. Powinno skończyć się z nagradzaniem i premiowaniem wszystkich...

12 maja 2010, 17:30
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 cze 2009, 13:02

POSTY        28
Część Poznania nadal nic... a różnice ogromne... niektórzy 800 zł brutto, a niektórzy 500 zł brutto... ale tak to jest,  jak pracuje się pod mierniki które wymyśli Ci, którzy akurat mają najmniej pracy i doświadczenia i z nudów wymyślają takie bzdety.....................
  :offtopic:

Ostatnio edytowano 05 cze 2010, 08:36 przez Nadir, łącznie edytowano 2 razy

letters, letters...

13 maja 2010, 06:03

POSTY        22

LOKALIZACJAPolska
Iwona123                    

Część Poznania nadl nic.. a różnice ogromne...nie którzy 800 zł brutto a nie którzy 500 zł brutto..ale tak to jest,  jak pracuje się pod mierniki które wymyśli Ci, którzy akurat mają najmniej pracy i doświadczenia i z nudów wymyślają takie bzdety..................... :offtopic:

zapewne nagrody od wykonania mierników są chore a zwłaszcza dla tego , że jeżeli urząd wykona wszystkie mierniki , powyżej czyli na plus , to wówczas nagroda NUS jest większa a co za tym idzie nagrody przypadające na pracownika są mniejsze ( średnio na etat), gdyż nagroda NUS-a i Z-ców NUS-a są wypłacane ze środków przypadajuących na urząd a jeżeli urząd nie wykona żadnego miernika powyżej średniej to NUS dostaje nagrodę od DIS małą a wówczas pracownicy nają nagrody wyższe ( w przeliczeniu na etat). I to jest chore. Kolejny absurd to to że wszyscy NUS bez względu na wielkość urzędu dostają takiej samej wielkości nagrody. czyli w małym urzędzie Np. Nargroda NUS i V-ce NUS może stanowić nawet ok 30 % całości funduszu nagród przypadającego w danym kwartale.  <_<  <_<

13 maja 2010, 09:20
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 lip 2009, 18:02

POSTY        32
NewLunatiq                    

iwciata1                    

jestem tego samego zdania. Powinno skończyć się z nagradzaniem i premiowaniem wszystkich...

Chodziło mi o to, że oprócz normalnych premii, które są dosyć mocno różnicowane (czyli można się domyślać, że już w tym momencie dzielący premie tych wyróżniających się pracowników nagradzają lepiej), przyznaje się również nagrody właśnie "za szczególne osiągnięcia", i tu pojawia się pytanie za jakie szczególne osiągnięcia? Jest to robione "po cichu", nikt oficjalnie się do tych nagród nie przyznaje, ale one są.  :angry2:

13 maja 2010, 11:23
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA03 lip 2009, 20:26

POSTY        54
imo te szczególne osiągnięcia to w większości wypadków zatrzymanie w budżecie dużych sum ;) przynajmniej w wymiarze, nie wiem na czym polegają w innych działach

13 maja 2010, 11:29
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA19 lip 2009, 16:54

POSTY        1
A czym szczególnie wyróżniają się naczelnicy lub ich zastępcy.
Tak jak wszyscy dostają wynagrodzenie za swoja pracę.
Wyższę bo zajmują takie stanowiska i to jest ok.
Dostają również nagrody i to również jest ok.
Zastanawiam się więc dlaczego nie chcą wypłacić śmiesznie małych pieniędzy pracownikom.
Tak jak każdy inny pracownik przychodzą do pracy i pracują najlepiej jak potrafią, skąd zatem ta niechęć do nagradzania innych.
Może powinni pojechać do bardziej cywilizowanych krajów i pobrać tam nauki z zarządzania kadrami.

13 maja 2010, 13:21
Amator

REJESTRACJA24 lip 2009, 11:29

POSTY        20
szczególne osiągnięcia u nas to ukończenie studiów :wysmiewacz:

13 maja 2010, 20:45
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 15:14

POSTY        307
Jak mi się wydaje, główny problem jest w tym, że tak naprawdę te rzekome nagrody nimi nie są, lecz są premiami, które były ileś tam lat temu. W moim mniemaniu takie prawdziwe nagrody miały by zastosowanie - oczywiście przy spełnieniu warunku " nadzwyczajności zasług ", w  stosunku do 1 - 3 osób w kwartale, a może nawet w roku. Gdyby tych " nadzwyczjności " nie było, pozostały by tylko - jak do niedawna, premie. Może nie ?!.

14 maja 2010, 12:14
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA10 sie 2009, 21:36

POSTY        27
Masz rację - w większości mylona jest nagroda z premią ( nawet na tych stronach ),
Odważny NUS dzieli dla części osób i tu można mówić o nagrodzie, inni dla
świętego spokoju dzielą na wszystkich.Co do szczególnych...już takiego środka
w finansach us nie ma.
Co do nagród dla NUS - zasady zależą do DIS- jedni dają co kwartał i różnicują,
a inni dają jak sami dostaną czyli co pół roku.

15 maja 2010, 08:58
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2009, 17:12

POSTY        360
Zgodnie z art. 27 ust.3 ustawy o Związkach zawodowych regulaminy nagród i premiowania  są ustalane i zmieniane  w uzgodnieniu z zakładową organizacją związkową....
Powiedzcie, czy DIS przygotowali regulamin przyznania nagród dla NUS i uzgodnili z ZOZ.
Wg mojej skromnej wiedzy nagrody NUS przyznawane są z puli nagród w US. Ich wielkość wynosi do ok 8-10 razy więcej niż nagroda pracownika. Czy tak powinno być. Gdzie jest regulamin. "To jest wolna amerykanka."

01 cze 2010, 07:07

POSTY        22

LOKALIZACJAPolska
apasko                    

....Wg mojej skromnej wiedzy nagrody NUS przyznawane są z puli nagród w US. Ich wielkość wynosi do ok 8-10 razy więcej niż nagroda pracownika. Czy tak powinno być. Gdzie jest regulamin. "To jest wolna amerykanka."

A ja dodam do tego jeszcze art. 93 pkt 2 ustawy o służbie cywilnej

Fundusz nagród, o którym mowa w ust. 1, w wysokości 3% planowanych wynagrodzeń osobowych pozostaje w dyspozycji dyrektorów generalnych urzędów i może być przez nich podwyższany w ramach posiadanych środków na wynagrodzenia.

Więc się pytam co do nagród a zwłaszcza do dysponowania środkami z tego funduszu ma DIS?
Może RSK podejmie temat i wystąpi do odpowiednich instytucji o wyjaśnienie i interpretację przepisu, gdyż moim zdaniem dyrektor bezprawnie przyznaje nagrody NUS i jego Z-cy?  Czy nie jest to stare przyzwyczajenie z czasów premii?
Czekam na reakcję RSK w tej sprawie

01 cze 2010, 07:37
Site Admin

REJESTRACJA09 maja 2006, 21:23

POSTY        2059

LOKALIZACJARada Krajowej Sekcji Administracji Skarbowej

Pan
Sławomir Brodziński
Szef Służby Cywilnej
Przewodniczący
Zespołu doraźnego Trójstronnej Komisji
ds. pracowników samorządowych
oraz służby cywilnej

Wnosimy o niezwłoczne zajęcie się problemem naruszania prawa w resorcie finansów w związku z brakiem uzgodnień zasad podziału środków na premie i nagrody kierowników zakładów pracy z funkcjonującymi w nich związkami zawodowymi.
Art. 27 ustawy z dnia 23 maja 1991 roku o związkach zawodowych stanowi wyraź-nie, że zasady podziału środków na wynagrodzenia oraz regulaminy nagród i premiowania pracowników zatrudnionych w państwowych jednostkach sfery budżetowej ustalane powinny być i zmieniane ?w uzgodnieniu? z zakładowymi organizacjami związkowymi. Wbrew temu jasnemu i nieskomplikowanemu przecież przepisowi, wynagrodzenia kierowników jednostek organizacyjnych w resorcie finansów, w tym także premie i nagrody, przyznawane się w zdecydowanej większości przypadków według zasad nie uzgadnianych ze związkami zawodowymi (premie i nagrody dla naczelników urzędów skarbowych przyznają dyrektorzy izb skarbowych, zaś dla dyrektorów izb skarbowych i dyrektorów urzędów kontroli skarbowej odpowiednie departamenty Ministerstwa Finansów ? BEZ UZGODNIENIA zasad ze związkami zawodowymi funkcjonującymi w poszczególnych zakładach pracy). Dzieje się tak w sytuacji, gdy premie i nagrody dla kierowników zakładów pracy finansowane są z funduszy, z których jednocześnie finansuje się nagrody i premie dla pozostałych pracowników w danym zakładzie pracy. Oczywiste jest zatem, że dochodzi w tych przypadkach do naruszenia prawa poprzez obniżanie funduszu nagród i pomijanie związków zawodowych w procesie podziału środków na wynagrodzenia, przy czym jest to działanie w pełni świadome i zamierzone. Na dodatek uznać należy, że brak jasnych i przejrzystych zasad podziału uzgodnionych z przedstawicielami beneficjentów nagród i premii powoduje dowolność stosowanych reguł w przyznawaniu nagród dla dyrektorów izb skarbowych, dyrektorów urzędów kontroli skarbowej oraz naczelników urzędów skarbowych, a znaczna wysokość tych nagród ma bez wątpienia duży wpływ na obniżenie funduszu nagród i premii dla pozostałych pracowników poszczególnych urzędów.
Zgodnie z art. 15 ust. 1 pkt. 5 ustawy z dnia 21 listopada 2008 roku o służbie cywilnej, Szef Służby Cywilnej winien monitorować i nadzorować wykorzystanie środków finansowych na wynagrodzenia w służbie cywilnej. Winien także czuwać nad przestrzeganiem zasad służby cywilnej (art. 15 ust. 1 ustawy o służbie cywilnej), a więc nie może przyglądać się biernie łamaniu etyki służby cywilnej, w tym także działaniom niezgodnym z prawem (art. 76 ust. 1 pkt. 1 ustawy o służbie cywilnej). W tych okolicznościach oczekujemy na natychmiastową interwencję w powyższej sprawie i spowodowanie, aby zasady podziału środków na wynagrodzenia w służbie cywilnej uzgadniane były każdorazowo ? jak nakazuje obowiązujące prawo - ze związkami zawodowymi.
O podjętych w tej sprawie działaniach prosimy nas poinformować.

05 cze 2010, 04:45
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1407 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81 ... 101  Następna strona