Teraz jest 04 wrz 2025, 16:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1098 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79  Następna strona
SSP 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA09 gru 2015, 19:53

POSTY        6
Post Re: SSP
Proszę o pomoc
Jak powiązać korektę SD-Z2 wprowadzoną do SSP z deklaracją historyczną w POLTAX.

30 maja 2017, 14:16
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 wrz 2011, 11:14

POSTY        60
ju77da                    

Proszę o pomoc
Jak powiązać korektę SD-Z2 wprowadzoną do SSP z deklaracją historyczną w POLTAX.

Żeby je powiązać, należy najpierw zrobić konwersję deklaracji z Poltax do SSP, tzn. wejść na teczkę podmiotu, po prawej stronie zakładka raporty i kliknąć dokumenty z Poltax. Następnie wybrać właściwą deklarację i skonwertować. Dodam, że trzeba mieć do tego odpowiednią mikrorolę. Jak już będzie deklaracja widoczna w SSP, to proponuję jeszcze sprawdzić czy jest poprawna, tzn. czy są wszystkie pola obowiązkowe wypełnione, w razie czego można ją wtedy edytować i poprawić. Ważne jest również, żeby korekta była na tym samym wariancie co pierwotna. Po tym należy edytować korektę, wybrać powód edycji i kliknąć zakładkę powiąż korektę, następnie zapisz.

30 maja 2017, 18:29
Początkujący
Własny awatar

POSTY        6
nikita8412                    

ju77da                    

Proszę o pomoc

Żeby je powiązać, należy najpierw zrobić konwersję deklaracji z Poltax do SSP, tzn. wejść na teczkę podmiotu, po prawej stronie zakładka raporty i kliknąć dokumenty z Poltax. Następnie wybrać właściwą deklarację i skonwertować. Dodam, że trzeba mieć do tego odpowiednią mikrorolę. Jak już będzie deklaracja widoczna w SSP, to proponuję jeszcze sprawdzić czy jest poprawna, tzn. czy są wszystkie pola obowiązkowe wypełnione, w razie czego można ją wtedy edytować i poprawić. Ważne jest również, żeby korekta była na tym samym wariancie co pierwotna. Po tym należy edytować korektę, wybrać powód edycji i kliknąć zakładkę powiąż korektę, następnie zapisz.

Jak postąpić jeśli korekta i pierwsze zgłoszenie jest na innym wariancie?
Pierwotną deklarację skonwertowałam. Jest poprawna, tylko ma inny wariant. Czy można nie wiązać korekty z deklaracją historyczną?

31 maja 2017, 06:30
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2006, 11:01

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
ju77da                    

Pierwotną deklarację skonwertowałam. Jest poprawna, tylko ma inny wariant. Czy można nie wiązać korekty z deklaracją historyczną?

Która z nich jest na prawidłowym wariancie? Jeśli korekta jest na nieprawidłowym (nieobowiązującym za dany okres) to trzeba ją wprowadzić na właściwym.

31 maja 2017, 08:34
Początkujący
Własny awatar

POSTY        6
pkuzmiak                    

ju77da                    

Która z nich jest na prawidłowym wariancie? Jeśli korekta jest na nieprawidłowym (nieobowiązującym za dany okres) to trzeba ją wprowadzić na właściwym.

W zasadzie jedna i druga była na prawidłowym wariancie. Pierwsza deklaracja (skonwertowana) była złożona na wariancie 4 i taki na dzień złożenia obowiązywał. Korekta na wariancie 6, taki aktualnie obowiązuje.

31 maja 2017, 09:40
Znawca

REJESTRACJA15 lip 2009, 17:46

POSTY        119
Korekta powinna zostać złożona na wariancie OBOWIĄZUJĄCYM w okresie, którego dotyczy

31 maja 2017, 09:49
Początkujący
Własny awatar

POSTY        6
quryj                    

Korekta powinna zostać złożona na wariancie OBOWIĄZUJĄCYM w okresie, którego dotyczy

No nie wiem. Korekta jest złożona na podstawie art. 4a ust 2. Powstał nowy obowiązek podatkowy.

31 maja 2017, 10:12
Znawca
Własny awatar

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
ju77da                    

No nie wiem. Korekta jest złożona na podstawie art. 4a ust 2. Powstał nowy obowiązek podatkowy.

Albo powstał nowy obowiązek albo korekta - moim zdaniem jedno wyklucza drugie.
Wg mnie na podstawie tego przepisu powinna być korekta i nie powstaje nowy obowiązek podatkowy - powstał już wcześniej tylko podatnik o tym nie wiedział.

02 cze 2017, 12:45
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 kwi 2007, 10:02

POSTY        73
Korektę składa się, gdy koryguje się dane w złożonej deklaracji. W przypadku art. 4a ust.2  datą powstania obowiązku podatkowego jest dzień kiedy podatnik dowiedział się o nabyciu. Składa nowe zgłoszenie wykazując to czego w pierwszej deklaracji nie wykazał.

02 cze 2017, 17:31
Znawca
Własny awatar

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
jot_G                    

Korektę składa się, gdy koryguje się dane w złożonej deklaracji. W przypadku art. 4a ust.2  datą powstania obowiązku podatkowego jest dzień kiedy podatnik dowiedział się o nabyciu. Składa nowe zgłoszenie wykazując to czego w pierwszej deklaracji nie wykazał.

Ja bym jednak pozostał przy swoim, że to nie jest nowy obowiązek podatkowy - to jest tylko aktualizacja starego. Art. 6 nie przewiduje powstania obowiązku z momencie gdy się podatnik dowiedział. Powstanie obowiązku podatkowego jest stanem obiektywnym - niezależnym od wiedzy lub niewiedzy podatnika.

05 cze 2017, 12:51
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 kwi 2007, 10:02

POSTY        73
pkuzmiak                    

jot_G                    

Ja bym jednak pozostał przy swoim, że to nie jest nowy obowiązek podatkowy - to jest tylko aktualizacja starego. Art. 6 nie przewiduje powstania obowiązku z momencie gdy się podatnik dowiedział. Powstanie obowiązku podatkowego jest stanem obiektywnym - niezależnym od wiedzy lub niewiedzy podatnika.

Ok. Jeśli tak uważasz to pozostań przy swoim. Ja nie pozostaję przy "swoim" tylko przy tym co nie raz miałam przekazywane na szkoleniach. Nowy składnik majątku - nowe zgłoszenie a nie korekta.
Art. 4a ust. 2 „jeżeli nabywca dowiedział się o nabyciu własności rzeczy lub praw majątkowych po upływie terminów, o których mowa w ust. 1 pkt 1, zwolnienie, o którym mowa w ust. 1, stosuje się, gdy nabywca zgłosi te rzeczy lub prawa majątkowe naczelnikowi urzędu skarbowego nie później niż w terminie 6 miesięcy od dnia, w którym dowiedział się o ich nabyciu, oraz uprawdopodobni fakt późniejszego powzięcia wiadomości o ich nabyciu”
A dla przykładu interpretacja: https://www.epodatnik.pl/interpretacje- ... -154-15-md

05 cze 2017, 18:05
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 kwi 2017, 10:32

POSTY        212

LOKALIZACJAWrocław
Dokładnie u Nas w US i na szkoleniach przyjmuje się, że należy złożyć nowe zd-z2 a nie korektę :)

05 cze 2017, 21:05
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 kwi 2010, 14:31

POSTY        16
A ja ostatnio dzwoniłam do KISu (sama mam podobną sytuację,a SD to nie moja bajka) i uprzejma Pani po 10-minutowej konsultacji z ekspertem powiedziała mi, że trzeba złożyć po prostu wniosek o wydanie zaświadczenia o braku obowiązku uiszczenia podatku z uwagi na przedawnienie... To jak w końcu (dla jasności: spadek w 2011, wykazany w terminie 6 m-cy, teraz rodzinka obudziła się z jeszcze jakąś działką, którą oczywiście muszą sprzedać)?

06 cze 2017, 06:31
Znawca
Własny awatar

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
jot_G                    

Ta interpretacja nie rozstrzyga rozbieżności między nami. Zinterpretowano tam tylko przesłanki do zastosowania zwolnienia z art. 4a uSD. Zwróć uwagę, że jest tam też wspomniane to co ja pisałem - obowiązek podatkowy powstaje z chwilą śmierci spadkodawcy.
Skoro twierdzisz, że to powinno być nowe SD-Z2 to jakie daty wpiszesz w pozycjach dotyczących dat (powstania obowiązku i nabycia). Zakładam, że inne niż w pierwotnym.
Nadal uważam, że zarówno data nabycia jak i data powstania obowiązku nie zmieniają się tylko dlatego, że podatnik nie wiedział o jakimś składniku majątku, który nabył.

06 cze 2017, 07:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1098 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79  Następna strona