I wtedy czasami "włancza" się strona "NIEOCZEKIWANY BŁĄD!"
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
31 mar 2017, 19:48
Re: SSP
Nadir
koksa3
Najdłużej pracuję na stronie: "Proszę czekać." :D
I wtedy czasami "włancza" się strona "NIEOCZEKIWANY BŁĄD!" :lol:
albo USTERKA
31 mar 2017, 20:12
koksa3
Mnie najbardziej się podobają słoneczka JAVY i tekst "otwórz nowe okno". Otwierasz nowe okno, a tam nowe słoneczko i nowy tekst "otwórz nowe okno" i tak 5, 10, 15 razy. SSP myśli nad otrzymanym poleceniem: "numer sprawy? hm chcesz numer sprawy? jaki numer sprawy? a numer sprawy! a ja się zastanawiam jaki ty chcesz numer sprawy!" itd. itd. A ty człowieku zamiast się nudzić - grasz w słoneczka: 1, 2. 5, 10, 15-te itd.
Lubię też komunikat "Ups! Wystąpił nieoczekiwany błąd!" Pan Mizeria narzeka, że powinni byli dać taki bardziej rzeczowy: "Wystąpił błąd aplikacji - przepraszamy za utrudnienia w pracy" ale on się po prostu czepia. Dlaczego "błąd aplikacji"? Grzebałeś w SSP? No to twój błąd! Ale nikt nie ma do ciebie pretensji - stąd to kumplowskie "Ups!" A że "nieoczekiwany"? A jaki ma być? Gentax to prawie rówieśnik POLTAXA (młodszy tylko o 4 lata), więc kto by oczekiwał błędów! A tu pstryk - niespodzianka! Jest błąd!
03 kwi 2017, 19:20
Nadir
koksa3
I wtedy czasami "włancza" się strona "NIEOCZEKIWANY BŁĄD!" :lol:
Byle doczekać do końca gwarancji, a potem niech się klient martwi. Firma zarobiła, zespoły wdrożeniowe też, a i tak zapłaciła UE. A jeżeli działa wolniej to wprowadzi się pracę na 3 zmiany. Na robieniu analiz zarobią firmy zewnętrzne . Informatycy w Urzędach robili je za darmo i po co skoro ktoś może na tym dobrze zarobić.
03 kwi 2017, 20:54
Asseco chce przejąć Sygnity/Asseco nie chce przejąć Sygnity
Odgrzewane kotlety. Minęło w 2012 roku. ASSECO nie przejęło SYGNITY. Szkoda bo może by tego spowalniacza nie było w urzędach. POLTAX jest ceniony za genialnie surową prostotę ,która pozwoliła zachować niezmienność ekranu wprowadzania danych przez prawie 25 lat. W przeciwieństwie do niego SSP wydaje się użytkownikom bardzo skomplikowanym w obsłudze mnóstwa formatek i podformatek ekranowych a wciąż pojawiają się nowe. Szefostwo zaś ginie w tzw. "obiektowości" uprawnień rozmytych przez dziesiątki mikroroli , które trzeba nadać by użytkownik mógł wykonywać swoją pracę .
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
05 kwi 2017, 18:20
Nie jestem informatykiem, z SSP mało mam do czynienia, Poltaxu nienawidzę... Ale pracowałam kiedyś w ZUS. Wtedy codziennie przeklinałam tamten system z jego aplikacjami. Wystarczyły dwa tygodnie pracy w US, żeby zmienić zdanie. Co prawda 10 lat zajęło Prokomowi/Asseco + centrali ZUS stworzenie systemu, który działał przyzwoicie, ale w końcu im się to udało. A co najważniejsze, jego obsługa była w miarę prosta. Wygląd aplikacji bardzo przypominał przeglądanie plików w eksporatorze windows. Z menu lub prawym przyciskiem wywoływało się potrzebne polecenia. A role były 3-4: - pracownik: wszystkie funkcje, potrzebne do wykonania zadań; - kierownik: przydzielanie zadań; - aprobant: zatwierdzanie czynności wykonanych przez pracownika; - superaprobant: dla niektórych czynności, dla których wyznaczono dwustopniową weryfikację. Jedna osoba nie mogła mieć jednocześnie roli pracownik, aprobant i superaprobant. I to wszystko. I nie było tam żadnej właściwości miejscowej. Każdy pracownik w dowolnym miejscu kraju mógł zobaczyć te same dane.
W skarbowości taka prostota jest po prostu niepojęta - a tego akurat ja nie pojmuję
A czemu nienawidzę Poltaxu? Bo jedną decyzję papierową wprowadzam pół dnia i mnóstwo rzeczy muszę znać na pamięć. Ekran komputera mam obklejony karteczkami: alt+5, alt+9, alt+12, dla rat przepadków mienia: 1+4+2+99, kod WSA Poznań 3064059 itp. Może ten program jest szybki w działaniu (bo się nie zawiesza), ale dla mnie to jego jedyna zaleta. Nie wierzę, że SSP jest gorszy, co najwyżej nie jest lepszy - choć to i tak tragedia, bo nic innego nie będzie.
06 kwi 2017, 07:42
Griselda
Nie jestem informatykiem, z SSP mało mam do czynienia, Poltaxu nienawidzę [...] A czemu nienawidzę Poltaxu? Bo jedną decyzję papierową wprowadzam pół dnia i mnóstwo rzeczy muszę znać na pamięć. Ekran komputera mam obklejony karteczkami: alt+5, alt+9, alt+12, dla rat przepadków mienia: 1+4+2+99, kod WSA Poznań 3064059 itp. Może ten program jest szybki w działaniu (bo się nie zawiesza), ale dla mnie to jego jedyna zaleta. Nie wierzę, że SSP jest gorszy, co najwyżej nie jest lepszy - choć to i tak tragedia, bo nic innego nie będzie.
No właśnie w tym problem. Zakładanie spraw w SSP przypomina rejestrowanie decyzji ratalnych w POLTAX, z tą jedna różnicą - po wpisaniu pierwszej decyzji (raty) do POLTAXU można ją kopiować i poprawiać w następnej te dane które się różnią. W SSP nic się nie da kopiować i każdą czynność trzeba zaczynać od początku. To co w POLTAXIE trwa "pół dnia" w SSP "cały dzień".
PS. Jeżeli SSP, choć ponoć nowocześniejszy, nie jest lepszy od POLTAXU to już z tego powodu jest jednak gorszy, bo postęp polega na tym, że nowe jest lepsze niż stare, a jak nie jest lepsze to znaczy, że jest do d***
06 kwi 2017, 08:32
Witam, czy ktoś przebrnął przez postępowanie w sprawie orzeczenia o odpowiedzialności płatnika PCC (SD) w SSP?
07 kwi 2017, 09:07
Strasznie Skrzywdzony Program nie daje o sobie zapomnieć. Dzisiaj z powiadomień dowiedziałem się, że wydałem decyzję o umorzeniu postepowania spadkowego w Krakowie i Wrocławiu, ustaliłem podatek SD w Poznaniu i w kilkudziesięciu innych urzędach. Wzywałem tez do zapłaty mandatów (to w Opolu), a ile moich przesyłek zostało doręczonych wow! Do końca roku nie muszę już nic robić
Ostatnio edytowano 19 kwi 2017, 08:21 przez Szwejkski, łącznie edytowano 1 raz
19 kwi 2017, 08:20
Mam to samo, przychodzą mi powiadomienia o dostarczeniu pism, których nadawcami są urzędy z całej Polski
19 kwi 2017, 10:30
Mam pytanie w zakresie spadku, masa spadkowa to grunty orne (gosp.rolne art. 4 ust. 1 pkt 1), nieużytek, budynek miszkalny. Koszty pogrzebu. Jak ustalić po kolei podstawę opodatkowania ? Czy koszty pogrzebu obciążają całą masę spadkową, czy tylko tą opodatkowaną (nieużytek i budynek) ? Dalej idąc, prxy uldze art. 16 jak liczymy udział % budynku to do całej masy spadkowej cz tylko tej podlegającej opodstkowaniu ? Pytam, ponieważ rozmaite są sposoby liczenia.
25 kwi 2017, 20:43
julita
Mam pytanie w zakresie spadku, masa spadkowa to grunty orne (gosp.rolne art. 4 ust. 1 pkt 1), nieużytek, budynek miszkalny. Koszty pogrzebu. Jak ustalić po kolei podstawę opodatkowania ? Czy koszty pogrzebu obciążają całą masę spadkową, czy tylko tą opodatkowaną (nieużytek i budynek) ? Dalej idąc, prxy uldze art. 16 jak liczymy udział % budynku to do całej masy spadkowej cz tylko tej podlegającej opodstkowaniu ? Pytam, ponieważ rozmaite są sposoby liczenia.
Długi i ciężary (np. koszty pogrzebu) obciążają całą masę spadkową. Dla spadkobiercy z ulgami z art. 4 i art. 16 liczyłabym tak: Wartość udziału spadkobiercy w całej masie spadkowej [minus] kwota wolna [minus] wartość udziału spadkobiercy w kosztach pogrzebu [minus] wartość udziału spadkobiercy w gospodarstwie rolnym (grunty rolne + budynki gospodarcze - to co zwolnione z art. 4) [minus] wartość udziału spadkobiercy w budynku mieszkalnym (tylko w wartości do 110 m2, np. wartość za 1 m2 budynku wynosi 1.200 zł, więc ulgą objęta jest wartość 132.000 zł i z te 132.000 zł mnożymy przez udział spadkobiercy. Chyba że budynek jest mniejszy lub równy 110 m2 to wartość całego budynku mnożymy przez udział spadkobiercy i tak otrzymujemy wartość ulgi z art. 16)
Powodzenia ;-)
27 kwi 2017, 07:25
Dziękuję. Cz licząc ulgę art.16 należy zdjąć proporcjonalnie koszty pogrzebu tj. 132000 / całą masę spadkową x 100 = np. 20 % potem Koszty pogrzebu całe np. 5ooo x 20% = 1000 zatem 132000-1000=131000 to ulga i pomnożyć przez udział spadkobiercy?