Teraz jest 07 wrz 2025, 00:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1098 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 ... 79  Następna strona
SSP 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA02 lut 2013, 17:29

POSTY        136
Post Re: SSP
Lepiej jest tak wydać, czy wydać zaświadczenie po terminie?
Zresztą dzisiaj już SSP działało poprawnie, chociaż strasznie wolno.

09 mar 2017, 18:42
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Gdyby chodziło tak jak między 7 a 8 rano to byłoby super. Między 10 a 12-tą była masakra!

09 mar 2017, 20:38
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2011, 10:15

POSTY        163
choinka                    

No dobra, podatnik dostaje zaświadczenie z prawidłowym organem, ale w SSP zostaje wygenerowane błędne zaświadczenie. Będzie to wprowadzało w błąd innych pracowników skarbowości, przecież to jest system centralny.

Taki sposób można zastosować w wyjątkowej sytuacji (np. podatnik ma notariusza i kupującego umówionego za godzinę i musi dostać zaświadczenie od ręki), ale nie we wszystkich wnioskach.

A może mi powiesz co podatnika obchodzi, że nam się generują błędne organy albo, że w systemie będzie na zaświadczeniu błędny organ? Zaświadczenie trzeba wydać i koniec - SSP to nie jest źródło prawa. No i dla kogo wydajemy zaświadczenia dla podatników czy dla SSP?

09 mar 2017, 20:56
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 gru 2015, 14:34

POSTY        22
markk                    

choinka                    

No dobra, podatnik dostaje zaświadczenie z prawidłowym organem, ale w SSP zostaje wygenerowane błędne zaświadczenie. Będzie to wprowadzało w błąd innych pracowników skarbowości, przecież to jest system centralny.

Taki sposób można zastosować w wyjątkowej sytuacji (np. podatnik ma notariusza i kupującego umówionego za godzinę i musi dostać zaświadczenie od ręki), ale nie we wszystkich wnioskach.

A może mi powiesz co podatnika obchodzi, że nam się generują błędne organy albo, że w systemie będzie na zaświadczeniu błędny organ? Zaświadczenie trzeba wydać i koniec - SSP to nie jest źródło prawa. No i dla kogo wydajemy zaświadczenia dla podatników czy dla SSP?

Jak będziemy robić w SSP bałagan w dokumentacji, to podatnik tylko na tym straci. Nie wiem czy się orientujesz, ale jest coś takiego jak właściwość miejscowa w podatku od spadków i darowizn, która często nie pokrywa się z adresem zamieszkania podatnika. W sytuacji gdy podatnik za parę lat przyjdzie do US po kolejne zaświadczenie SD, a w SSP będzie wygenerowane zaświadczenie z błędnym organem, to normalne że pracownik tego urzędu odeśle podatnika do błędnego organu jaki zobaczy w podglądzie.

Po wejściu wszystkich podatków do SSP - będzie to nasza główna baza danych, nie zamieniajmy tego w jeszcze większy śmietnik.

10 mar 2017, 19:14
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2011, 10:15

POSTY        163
choinka                    

Jak będziemy robić w SSP bałagan w dokumentacji, to podatnik tylko na tym straci. Nie wiem czy się orientujesz, ale jest coś takiego jak właściwość miejscowa w podatku od spadków i darowizn, która często nie pokrywa się z adresem zamieszkania podatnika. W sytuacji gdy podatnik za parę lat przyjdzie do US po kolejne zaświadczenie SD, a w SSP będzie wygenerowane zaświadczenie z błędnym organem, to normalne że pracownik tego urzędu odeśle podatnika do błędnego organu jaki zobaczy w podglądzie.

Po wejściu wszystkich podatków do SSP - będzie to nasza główna baza danych, nie zamieniajmy tego w jeszcze większy śmietnik.

No w życiu skąd miałbym wiedzieć, że jest coś takiego jak właściwość miejscowa i to jeszcze określana na podstawie tego co jest zawarte w błędnie oznaczonym zaświadczeniu.
W SSP są też dane rejestracyjne i na tej podstawie się sprawdza jaka była właściwość. Po drugie widać jaki organ podatkowy, a nawet jaki pracownik wygenerował, czy też zatwierdził zaświadczenie i kiedy.

11 mar 2017, 00:47
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 gru 2015, 14:34

POSTY        22
W podatku od spadków i darowizn właściwość miejscową nie określa się na podstawie danych rejestracyjnych w SSP, ponieważ nie jest to adres zamieszkania podatnika.

11 mar 2017, 10:47
Znawca

REJESTRACJA02 lut 2013, 17:29

POSTY        136
Chcąc pomóc, przypadkowo wywołałam Waszą sprzeczkę.

Choinko, w przypadkach kiedy aplikacja nie działa poprawnie zawsze odnotowujemy nasze "poprawki" poprzez dodanie notatki/komentarza w aplikacji (w sprawie), tak, aby każdy mógł to zobaczyć. Myślę, że dzięki temu nikogo nie wprowadzamy w błąd.

Ale rację ma też MARKK, że podatników kompletnie nie interesują nasze problemy techniczne w aplikacji. Chcą być szybko i sprawnie obsłużeni, i mają do tego prawo.
Poza tym, wierz mi, że w przypadku kontroli z IAS lub z NIK nikogo nie będzie interesowało, że SSP nie działało poprawnie. Będzie ich natomiast interesowało to czy zgodnie z terminem ustawowym wydałaś zaświadczenie i czy zostało wydane poprawnie.

11 mar 2017, 19:14
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 lis 2009, 18:07

POSTY        39
Czyli jak zwykle, MF nie jest w stanie zagwarantować działania aplikacji w stopniu podstawowym.
Ale odpowiedzialność będą ponosić pracownicy US.

No i już chyba nie MF tylko szef KAS.

Wiecie że dla MF został wydany słownik języka polskiego.
Ma jedną fajną cechę, nie ma tam słowa odpowiedzialność.
I paru innych też.

Zawsze można im pokazać notatki/komentarze :)

Smutne to wszystko, a mieliśmy nadzieje na zmianę.

11 mar 2017, 21:24
Znawca

REJESTRACJA21 paź 2006, 21:26

POSTY        118
Możecie mi poradzić w sprawie SSP? Proszę. Mam wniosek o raty PCC, który ma jeszcze stary numer. Chciałabym przygotować wezwanie do jego uzupełnienia. Czy muszę na nowo założyć sprawę już z numerem 4264? A postępowanie pod starym numerem zamknąć?

17 mar 2017, 09:34
Amator

REJESTRACJA29 paź 2010, 08:06

POSTY        16
Zgodnie z instrukcją, którą dostaliśmy:

Szczegółowa procedura obsługi spraw dotyczących rozłożenia na raty/odroczenia zobowiązań podatkowych w związku z reorganizacją z dnia 1 marca 2017r.
3.1. Sprawa utworzona przed 01.03.2017r. i niezakończona decyzji (konieczność wygenerowania kolejnych pism w sprawie).

1. Należy utworzyć nową sprawę tego samego typu.
2. W oknie parametry nowej sprawy w polu zewnętrzne ID należy wprowadzić znak dotychczasowej sprawy. W opisie sprawy należy dodać notatkę „Kontynuacja postępowania o rozłożenie na raty/ odroczenie terminu płatności nr [nr sprawy dotychczasowej]”.
Stary nr sprawy jest widoczny w nowo założonej sprawie.
3. W dotychczasowej sprawie dodać „Opis sprawy”, że dalsze czynności prowadzone są w sprawie [znak nowej sprawy] w związku z reorganizacją z dnia 01.03.2017r.
4. Następnie sprawę dotychczasową anulować  przez przycisk „ANULUJ”.

Tyle teoria, bo w praktyce jeszcze tego nie robiliśmy.

17 mar 2017, 09:44
Znawca

POSTY        118
Dzięki Manacor! To ja się zabieram teraz za to ;-) zobaczymy jak mi pójdzie...

17 mar 2017, 09:50
Znawca

POSTY        118
Poszło dobrze, ale jak zwykle długo czekałam na wygenerowanie nowego numeru. Jeszcze raz dziękuję! Niestety, my nie otrzymaliśmy tej instrukcji.

A co zrobić, jeżeli w innej sprawie, też starej, otrzymałam przedłużenie w kwestii zajęcia stanowiska przez organ gminy, edytowałam to pismo w SZD, przypisałam do istniejącej, starej sprawy, ale potem w SZD nie pojawiła mi się żadna akcja, a chodziło mi o przekazanie dokumentu do SSP. Nie wiem, jak wyjść z tej sytuacji, bo pisma już nie mogę edytować w SZD, nic nie mogę zrobić...

17 mar 2017, 10:35
Znawca

POSTY        118
Jeszcze nasuwa się nam jedno pytanie: czy w SSP rozkładacie na raty zaległości podatkową iw kwocie istniejącej na dzień złożenia wniosku, czy po uwzględnieniu wpłat dokonanych w trakcie postępowania podatkowego?

Stosownie bowiem do art. 55 § 2 Ordynacji podatkowej jeżeli dokonana wpłata nie pokrywa kwoty zaległości podatkowej wraz z odsetkami za zwłokę, wpłatę tę zalicza się proporcjonalnie na poczet kwoty zaległości podatkowej oraz kwoty odsetek za zwłokę w stosunku, w jakim, w dniu wpłaty, pozostaje kwota zaległości podatkowej do kwoty odsetek za zwłokę.

Decyzję wydaliśmy z kwotą, która pozostała po wpłatach, ale po przekazaniu harmonogramu do księgowości system "zaszalał" i w saldzie mamy ok. 3,00 zł nadpłaty!

17 mar 2017, 11:26
Znawca

REJESTRACJA21 paź 2006, 10:33

POSTY        169
Najdłużej pracuję na stronie: "Proszę czekać."  :D

31 mar 2017, 12:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1098 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 ... 79  Następna strona