Tyle piszemy tu o wartościowaniu... o wypłatach, zarobkach... Może zaproponuję inny temat - proszę o uwagi o wracającym w tych dniach Zarządzaniu Jakością w US. Co tam kasa... - poprawmy jakość pracy w US! Że tak powiem "naszymi rencami" bez zachęty i motywacji, bez dodatkowych etatów i środków finansowych MF przeprowadzi proces poprawy jakości. Po raz kolejny okazuje się, że mamy duużo czasu. Że obciążenie pracą jest stosunkowo niewielkie... a problemy napewno wyolbrzymione. Zatem wszyscy pracownicy (bo nie oszukujmy się - będzie to wymagało wysiłku wszystkich pracowników) dostaną dodatkowe zadania - a roboty będzie sporo. Cieszycie się?
____________________________________ Dobrze wiedzieć, że Ci na górze... to tacy sami durnie jak Ci na dole... tylko siedzą wyżej...
04 gru 2008, 13:48
Fatality
Cieszycie się?
BAARRDZOOO !!!
To jakieś nowe ISO czy jak to zwał ? ktoś zapewne dostał kasę od EU na szkolenia...
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
04 gru 2008, 16:05
tranqilo
<!--quoteo(post=38820:date=04. 12. 2008 g. 13:48:name=Fatality)--><div class='quotetop'>(Fatality @ 04. 12. 2008 g. 13:48) [snapback]38820[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Cieszycie się?
BAARRDZOOO !!!
To jakieś nowe ISO czy jak to zwał ? ktoś zapewne dostał kasę od EU na szkolenia... <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Elementy ISO. Celem jest uzyskanie zadowolenia u wszystkich klientów urzędów, klientami są nie tylko podatnicy ale również inne instytucje a również pracownicy urzędów. Generalnie rzecz biorąc otrzymaliśmy "polecenie" że od dzisiaj jesteśmy bardzo zadowoleni z pracy w urzędzie.
____________________________________ Rostowski: Sytuacja Polski jest imponująca
04 gru 2008, 16:26
Generalnie rzecz biorąc otrzymaliśmy "polecenie" że od dzisiaj jesteśmy bardzo zadowoleni z pracy w urzędzie.
Jak to od dzisiaj??? Mamy na to przecież 18 miesięcy
Ostatnio edytowano 04 gru 2008, 18:58 przez Zbigniew, łącznie edytowano 1 raz
04 gru 2008, 18:48
Zbigniew
Generalnie rzecz biorąc otrzymaliśmy "polecenie" że od dzisiaj jesteśmy bardzo zadowoleni z pracy w urzędzie.
A ja myślałem, że tak jest już od dawna :blink:
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
04 gru 2008, 19:03
Zbigniew
Czyli 2x 9miesięcy. A myślałem że tylko dla naszych gamoni dali taki długi okres
____________________________________ Rostowski: Sytuacja Polski jest imponująca
04 gru 2008, 22:33
Jeżeli dany Urząd "zaprosił" do siebie ISO (mój niestety tak - niestety, bo podsumowując zyski i straty uważam to za porażkę, do tego kosztowną), to ZJ ma już od dawna. Teraz jednak mają powstawać "nowe Iso", wspólne dla większych struktur, a może dla całego kraju. Najlepsze są cele jakości czyli wymyślanie na siłę różnych "udogodnień" (dla podatników). Rozumiem raz, ale żeby co roku wymyślać nowe?! Odcinając się od tego, zauważam bardzo głupią (tak uważam, bo moim zdaniem nic ona nie zmieni, a takie wymyślanie dla wymyślania, to mi przypomina zabawę małych dzieci) tendencję i oto przychodzą do nas pisma i zadania-wymyślania: - CAF, Zarządzanie jakością, Zarządzanie ryzykiem, Kodeksy etyki urzędnika, Dobre praktyki, etc. Myślę, ze myśleniem w MF (wiem, CAF przybył do nas z Zachodu) zawładnął człowiek opętany manią "promocji reputacji", przyjmując huraoptymistyczne założenie, że jak się powymyśla regułki i instrukcje, to "współżycie" z US stanie sie sielankowe... O ludzka naiwności! A może tak powiedzenie - dobra administracja to droga administracja, a dobry urzędnik, to dobrze opłacany urzędnik, należałoby wyryć na każdym urzędzie...?
Ostatnio edytowano 05 gru 2008, 08:02 przez widow, łącznie edytowano 1 raz
05 gru 2008, 07:58
Drago
Cieszycie się?
BAARRDZOOO !!!
To jakieś nowe ISO czy jak to zwał ? ktoś zapewne dostał kasę od EU na szkolenia...
Elementy ISO. Celem jest uzyskanie zadowolenia u wszystkich klientów ...
Przepraszam, ale dziwnie sie mi skojarzyło
____________________________________ always look on the bright side of life
05 gru 2008, 08:54
Niestety większość błędnie ocenia ISO. ISO nie polega na poprawie jakości, tylko zmierza do wykonywania tych samych procedur we wszystkich podległych jednostach. np. US-ach,UKS-ach. Nie polega to nawet na poprawie dotychczas wykonywanych procesów. Nie bierze się pod uwagę sugestii pracowników. Polega na wydawaniu kolejnych zarządzeń a i tak nic z tego nie wynika. Zgadzam się, że jest to kosztowne i nie przynosi oczekiwanych efektów. Sztuka dla sztuki.
05 gru 2008, 11:44
To kto ma rację PATTY_1 czy ELSINORE ?
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
05 gru 2008, 12:12
tranqilo
To kto ma rację PATTY_1 czy ELSINORE ?
To może jakąś małą sondę? Już dawno takowej nie było...
05 gru 2008, 13:16
ISO ustanawia normy we wszystkich dziedzinach naszego codziennego życia. Od chwili powstania do chwili obecnej (2008 r.) ISO opublikowała ponad 17000 norm. Struktura ISO jest wzorowana na strukturze ANSI i DIN ISO zajmuje się wszelkimi normami technologicznymi od norm ustalających skład asfaltu na drogach po obowiązujący sposób kodowania liter w komputerach. DIN - Deutsches Institut für Normung - Niemiecki Instytut Normalizacyjny. DIN (norma) - przyjęte określenie skrótowe standardu (normy) wyznaczonej przez Deutsches Institut für Normung.
Do bardziej znanych należą poniższe standardy: ISO 8859 ? standard kodowania znaków ISO 10646 ? uniwersalny zestaw znaków UCS (zaimplementowany jako Unicode) ISO 3166-1 ? standard kodowania państw i terytoriów ISO 3166-2 ? standard kodowania jednostek administracyjnych państw ISO 639 ? standard kodowania języków ISO 4217 ? standard kodowania walut i metali szlachetnych ISO 9660 ? standard zapisu plików na nośnikach CD i DVD ISO 9000 ? rodzina standardów zarządzania jakością ISO 14001 ? standard zarządzania środowiskowego ISO 216 ? standard rozmiarów arkusza papieru ISO 8601 ? standard zapisu daty i czasu ISO 26300 ? standard OpenDocument Format ISO 27001 - standard dotyczący bezpieczeństwa informacji ISO 18000 - Bezpieczeństwo i Higiena Pracy ISO 22000 - HACCP
05 gru 2008, 13:17
Patty_1
Do bardziej znanych należą poniższe standardy: ISO 8859 ? standard kodowania znaków ISO 10646 ? uniwersalny zestaw znaków UCS (zaimplementowany jako Unicode) ISO 3166-1 ? standard kodowania państw i terytoriów ISO 3166-2 ? standard kodowania jednostek administracyjnych państw ISO 639 ? standard kodowania języków ISO 4217 ? standard kodowania walut i metali szlachetnych ISO 9660 ? standard zapisu plików na nośnikach CD i DVD ISO 9000 ? rodzina standardów zarządzania jakością ISO 14001 ? standard zarządzania środowiskowego ISO 216 ? standard rozmiarów arkusza papieru ISO 8601 ? standard zapisu daty i czasu ISO 26300 ? standard OpenDocument Format ISO 27001 - standard dotyczący bezpieczeństwa informacji ISO 18000 - Bezpieczeństwo i Higiena Pracy ISO 22000 - HACCP
Brzmi jak z Wikipedii Chyba się narażę innym, ale dla mnie "Podręcznik jakości" ma sens.
05 gru 2008, 18:50
Rybka
Brzmi jak z Wikipedii Chyba się narażę innym, ale dla mnie "Podręcznik jakości" ma sens.
Ja może jestem staromodny, ale wg mnie uprzejmości, kultury osobistej i wiedzy nie zastąpi ani iso ani inne systemy zarządznia jakością. Podobnie jak prostować ogórka lub banana przepisami się nie da...
____________________________________ Dobrze wiedzieć, że Ci na górze... to tacy sami durnie jak Ci na dole... tylko siedzą wyżej...