Teraz jest 06 wrz 2025, 03:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3
Praca w dni otwarte 
Autor Treść postu
Site Admin

REJESTRACJA09 maja 2006, 21:23

POSTY        2059

LOKALIZACJARada Krajowej Sekcji Administracji Skarbowej
Post Re: Praca w dni otwarte
Chodziło mi o to, że (niestety) kiedyś dla wszystkich było jasne, że praca nawet 5 minut w sobotę upoważniała do całego dnia wolnego. Teraz z tym różnie bywa...

11 mar 2012, 19:38
Zobacz profil WWW
Amator

REJESTRACJA01 sty 2011, 16:10

POSTY        28
Szukam pomocy, bo kadrowa u nas zarozumiała i bardzo lubi interpetować przepisy według widzi mi się. Pracowałem w sobotę 28 kwietnia dzień do odbioru za ta sobotę miałem 23 maja, a 27 maja był koniec okresu rozliczeniowego. Niestety dopadła mnie jakaś infekcja i od 15 maja do 25 maja byłem na zwolnieniu lekarskim. Dziś kadrowa mi oświadczyła, że ten dzień wolny za sobotę mi przepada. Czy to prawda?

28 maja 2012, 13:49
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
omeg12                    

Szukam pomocy, bo kadrowa u nas zarozumiała i bardzo lubi interpretować przepisy według widzi mi się. Pracowałem w sobotę 28 kwietnia dzień do odbioru za ta sobotę miałem 23 maja, a 27 maja był koniec okresu rozliczeniowego. Niestety dopadła mnie jakaś infekcja i od 15 maja do 25 maja byłem na zwolnieniu lekarskim. Dziś kadrowa mi oświadczyła, że ten dzień wolny za sobotę mi przepada. Czy to prawda?

Niestety - jedyne co mogę poradzić, to telefon do PIP-u. Tam mogą ci udzielić porady, jak w praktyce z tego wybrnąć. Możesz też zwrócić się na piśmie o udzieleni dnia wolnego w dniu ... (tu konkretna data) w zamian za dzień 28.04.2012 r. Odmowa na piśmie nie przyjdzie jej już tak łatwo i może chwilę się zastanowi nad tą głupotą. Okres rozliczeniowy jest pojęciem instrukcyjnym (dyscyplinującym pracodawcę i pracownika) a nie ustawową cezurą "przedawnienia". Gdyby tak było, to po upływie tego okresu, nie można by zmusić pracownika do odpracowania wyjść prywatnych (a można). Okres przedawnienia roszczeń z tyt stosunku pracy jest znacznie dłuższy. Jeśli ci nie pozwoli odebrać tego dnia, zażądaj wypłaty za nadgodziny.
Współczuję kadrowej (wiem co to znaczy kadrowa bez polotu). Ciekawe co by zrobiła, gdyby dzień "nadpracowany" wypadł w ostatnim dniu okresu rozliczeniowego.

28 maja 2012, 19:59
Amator

REJESTRACJA01 sty 2011, 16:10

POSTY        28
Jak dzień "nadpracowany" wypadałby w ostatni dzień okresu rozliczeniowego to musielibyśmy odebrać  przed tym dniem (bo już tak było) a gdyby ktoś w ten dzień "nadpracowany" pozostawał na zwolnieniu chorobowym to by się mu "udało" taka była interpretacja naszej kadrowej. Dzwoniłem do PIPu ale tam jak usłyszeli ze pracownik służby cywilnej to stwierdzili że my jesteśmy "inni" (fajne określenie?) i nie dostałem odpowiedzi. Jak widze to jesteśmy coraz częściej postrzegani jako "inni"tylko dlaczego skoro świadczymy pracę jak każdy inny pracownik z innej grupy zawodowej.

01 cze 2012, 11:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 32 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3