Teraz jest 06 wrz 2025, 00:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Dodatkowe zatrudnienie pracownika obsługi 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 sty 2011, 08:17

POSTY        12
Post Dodatkowe zatrudnienie pracownika obsługi
Witam, jak w temacie mam pytanie, czy będąc pracownikiem obsługi muszę występować do NUS'a o zgodę na podpisanie umowy zlecenia (o dzieło) - stworzenie i zarządzanie stroną www, a może napisanie też małego programiku do zarządzania produkcji w małej firmie frodukcyjnej? Wiem, że z sc muszą.

29 wrz 2011, 14:09
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 lis 2010, 15:17

POSTY        53
Post Re: Dodatkowe zatrudnienie pracownika obsługi
Jesli nie jesteś Urzędnikiem, to na umowę zlecenie, umowę o dzieło, a co więcej nawet na działalność gospodarczą nie musisz występować o zgode do NUS'a. Powinieneś poinformować go jednak o takim fakcie bo chciałby wiedzieć czy nie naruszasz etyki (cokolwiek by to nie znaczyło  :D ).

29 wrz 2011, 15:45
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 19:43

POSTY        2
Ziutek                    

Powinieneś poinformować go jednak o takim fakcie bo chciałby wiedzieć czy nie naruszasz etyki (cokolwiek by to nie znaczyło  :D ).

Nieprawda, takie stwierdzenie nie ma podstawy prawnej. Naczelnik ma w tej sprawie takie samo prawo do informacji jak sąsiad z ogródków działkowych. To samo dotyczy także np prowadzenia działalności gospodarczej.

29 wrz 2011, 16:54
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2011, 19:18

POSTY        16
popieram przedmówcę

29 wrz 2011, 19:45
Amator
Własny awatar

POSTY        12
Trochę mnie uspokoiliście, bo rozmowa z moim NUS'em nie napawała mnie optymizmem. Teraz wiem, że spokojnie mogę to zrobić. Oczywiście informując NUS'a o tym, tak dla spokojności. Co do etyki to, tworzenie stron (nawet xxx itp) jest bardziej etyczne od wielu, wielu rzeczy z którymi musimy się bujać, a za które nie dość, że nikt nie oberwał, to jeszcze niejeden zbierał pochwały.

30 wrz 2011, 06:40
Site Admin

REJESTRACJA04 paź 2009, 20:33

POSTY        705
Jeżeli chodzi o działalność gospodarczą to zgadzam się, że nie trzeba uzyskiwac zgody NUS'a. Ale trzeba go o tym fakcie powiadomić (poinformować). Ponieważ może mieć inne zdanie na temat wykonywanej przez nas działalności i w przypadku uznania, że kłóci się ona z wykonywanymi zadaniami w US - albo może żądać zaprzestania prowadzenia albo zwolnienia się z US. Natomiast na zatrudnienie u kogoś - nawet na umowę zlecenie należy uzyskac ZGODĘ nUS'a. Prawdopodobnie wynika to z możliwości zatrudnienia w podmiocie podlegającym naszemu US. I chyba słusznie. Przynajmniej ja tak interpretuję przepisy. Pozdrawiam.

"Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."

30 wrz 2011, 08:26
Początkujący

REJESTRACJA11 maja 2011, 09:47

POSTY        9
Czy kiedyś KTOŚ taka zgode kiedykolwiek otrzymał ?

30 wrz 2011, 12:08
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Leo77                    

Czy kiedyś KTOŚ taka zgodę kiedykolwiek otrzymał ?

Poczytaj to się dowiesz
http://www.skarbowcy.pl/blaster/forum/viewtopic.php?p=68253#p68253

30 wrz 2011, 18:48
Amator
Własny awatar

POSTY        12
Jak wspominałem, tak zrobiłem. Napisałem zapytanie, wiedząc już, że jest całkowicie zbędne i otrzymałem odpowiedź.
W związku z faktem iż nie jestem pracownikiem SC, zapisy ustawy mnie nie dotyczą i takowe pozwolenie nie jest mi potrzebne. Oczywiście zwrócono mi uwagę aby oby podjęte zobowiązania nie kolidowały z zatrudnieniem w US oraz z etycznym aspektem wykonywanej pracy.
Abstrahując od mojego przypadku, zastanawiam się czy pozwolenie na podjęcie dodatkowej pracy leży wyłącznie w gestii NUS'a i czy od jego braku przysługoje odwołanie.
Dodam iż wstępna moja rozmowa dotyczyła napisania programu dla powiedzmy firmy produkcyjnej, co spotkało się ze stanowczą dezaprobatą. Szczerze mówiąc, nie wiem, co tego typu program mógłby mieć wspólnego z pracą w US i ewentualnie, kto i w jaki sposób miałby to zweryfikować.

05 paź 2011, 11:39
Site Admin

REJESTRACJA04 paź 2009, 20:33

POSTY        705
Leo77                    

Czy kiedyś KTOŚ taka zgode kiedykolwiek otrzymał ?

Tak. Na zatrudnienie na podstawie umowy-zlecenia.

"Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."

05 paź 2011, 13:01
Zaawansowany

REJESTRACJA06 kwi 2007, 10:19

POSTY        72
Witam. Zwracam się z prośbą o opinię, poradę. Mam możliwość podjęcia współpracy z towarzystwem ubezpieczeniowym (jakie, chyba nie ma znaczenia) na zasadzie prowadzenia działalności (większość chyba tak funkcjonuje) i tutaj moje pytanie: Czy taka forma współpracy nie będzie Waszym zdaniem kolidowała z pracą w urzędzie? Kwestia zgody lub odmowy przez przełożonego jest odrębnym tematem. Dziękuję za jakiekolwiek odpowiedzi (oczywiście w temacie).

06 gru 2011, 19:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]