A mnie zaintrygował artykuł:
Internauta na celowniku prokuratury – nazwał urzędnika „bydlakiem”. A zwłaszcza opinie internautów,
Czy procesy zakneblują agresywnych internautów?
(Fot. Flickr/lsiegert/Lic. CC by)
Czy słowo „bydlak” jest wystarczająco obraźliwe, by potencjalnym znieważeniem zajęła się prokuratura? Jak się okazuje, urzędnicy państwowi próbują na nowo zdefiniować granice wolności słowa w Sieci. Przekonaj się, co grozi za wyrażanie swojej opinii na forach.
Cała sprawa rozpoczęła się 15 marca tego roku od artykułu w „Tygodniku Solidarność”. Artykuł dotyczył jednej z pracownic Urzędu Skarbowego w Sosnowcu i spraw związanych z szykanowaniem przedstawicieli związków zawodowych.
Ujawnienie problemów, jakie spotkały członkinię związku spowodowało lawinę komentarzy na forach. W jednym z nich znalazła się opinia na temat wykorzystywania przez naczelnika urzędu anonimów do nękania niewygodnego pracownika:
(…) brak słów i ręce opadają, (…) to świadczy o braku kompetencji, znajomości prawa itp. (…) dla tzw. normalnego człowieka-anonim to śmieć i wyrzuca się go do kosza, a dla bydlaka każdy śmieć jest sprawą do rozpatrzenia.Miesiąc później zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa złożył Jerzy Krok, naczelnik Urzędu Skarbowego w Sosnowcu. Jak stwierdził, zależy mu jedynie na obronie dobrego imienia i przeprosinach.
Prokuratura ma jednak własną interpretację sprawy – śledztwo dotyczy znieważenia funkcjonariusza publicznego podczas wykonywania obowiązków służbowych.
Dodatkowo rozważane jest rozszerzenie śledztwa o kolejny artykuł kodeksu karnego – pomówienie, które co prawda jest ścigane z oskarżenia prywatnego, ale prokurator może zrobić wyjątek jeśli uzna, że wymaga tego interes społeczny.
Cała sprawa przypomina nieco strzelanie z armaty do wróbla, pokazuje jednak konsekwencje, jakie mogą spotkać osoby zbyt swobodnie wyrażające swoje opinie na forach.
Co sądzicie o działaniach prokuratury?
Jest to – Waszym zdaniem – nadgorliwość, czy może raczej sumienne wykonywanie obowiązków?
Pokazano 21 komentarzy
* Karol
Bydlęca nadgorliwość...
* Psychol324
Ch*j im w dupę.
* techno
Czekamy na aresztowania za nie nazwanie Jaśnie Oświeconego Na Chwałę Rzeczpospolitej Polski z Woli Ludu Państwa Polskiego Wybranego Na Urząd Pana Prezydenta, tylko samym prezydentem. To obraza jest, skandal :O.
* Gość
1. W cytowanym tekście są zawarte stwierdzenia ogólne, które nie są adresowane personalnie - na jakiej podstawie poczuł się dotknięty JEGO WYSOKOŚĆ NACZELNIK URZĘDU SKARBOWEGO JAŚNIE WIELMOŻNY PAN JERZY KROK?
2. Każdy kto głosował na PO jest współodpowiedzialny za prześladowania które mają miejsce w Polsce.
* Drugi Gość
JEGO WYSOKOŚĆ BYDLAK
* Karol
Aż tak mocno nie obwiniał bym PO. W czasach rządów PISu takie sprawy były normą. Za poprzednich rządów jeszcze gorzej. Na sto procent władzy nie zależy na takich aferach. Tutaj niestety wina leży w ogromnej części po stronie zacofanych i zbyt dumnych urzędników. A żeby to ograniczyć, lub zupełnie zniwelować potrzebna jest wymiana personelu w urzędach (kwestia kilku lat) oraz odpowiednie przepisy w prawie polskim, co powoli - ale jednak następuje...
Co najgorsze takie "komedie" nie dzieją się tylko wobec Internautów. Przypomnijcie sobie akcję policji sprzed kilku dni, gdy wystawili mandaty dla aktorów za "obnażanie się w miejscu publicznym", mimo że byli w czasie występu artystycznego de facto sfinansowanego przez urząd miasta (Poznań) 
To niestety jest, i jeszcze przez jakiś czas będzie specyfika Polski 
* pierwszy
Tu i teraz są łamane elementarne wolności obywatelskie. Ofiarom prześladowań jest obojętne jak było cztery, czterdzieści czy czterysta lat temu. Za obecne drastyczne naruszenia wolności słowa odpowiedzialny jest obecny rząd, tworzące go partie i ich wyborcy.
* bonnasushi
Pis ojciec dyr i inne takie to nie moja bajka - piszę tylko dlatego bo obrażasz MÓJ chłopski rozum 
Kogo w czasch pisu zwinięto/przesłuchiowano bladym świtem za komentarz w necie? Komu zlikwidowano stronę?
Jak to było k***a normą to podaj proszę 3 (słownie trzy) przykłady.
W mojej ocenie pis brał za ryj możnych i wpływowych robiących przekręty ale szaraczkowie mogli spać spokojnie nawet jak jechali po kaczorach na maksa.
* Karol
A czy ja poruszyłem temat ojca dyrektora? Co do PISu to kilkukrotnie zostali skazywani dziennikarze za pomówienia i obrazę Panów Kaczyńskich oraz innych władnych tamtego czasu. Opinie te wyrażali nie tylko w standardowych mediach, ale również w Internecie.
Nie podam Ci dokładnie trzech przykładów bo poprostu nie mam pamięci absolutnej. Jednak kojażę na pewno jeden wyrok skazujący dla młodego chłopaka za obrażenie ówczesnego prezydenta (Kaczyńskiego) jakimiś napisami na ścianie.
A co do Twojej opini, że pis "brał za ryj możnych i wpływowych robiących przekręty" - masz prawo mieć takie zdanie. Ale jak chcesz to przeanalizuj wyroki jakie zostały wydawane w tych sprawach i jaka część z tych osób została uniewinniona z powodu fałszowania dowodów... Nie jestem fanem PO (z resztą nie jestem fanem żadnej z grup politycznych - co najwyżej zgadzam się poszczególnymi osobami z różnych frakcji), więc proszę nie obrażaj mnie, tylko dlatego że nie podzielam Twoich opini. Chcesz dyskutować, czy się kłócić?
* weep86
Jakieś źródła? Kogo skazano? Brano się za tyłki złodziei, oszustów, łapówkarzy, krętaczy.
Napis na murze? Kolego coś ci się mózg z lekka zlasował. NIEDAWNO skazano właśnie młodego za napisanie wulgaryzmu na ścianie.
Niektórzy wiedza, że coś dzwoni ale nie wiedza w którym kościele. A skoro w mediach Kaczyński to, Kaczyński tamto to pewnie Kaczyński wszystkiemu jest winny.
Nie to żebym kogokolwiek bronił. Mam dość tej wszechobecnej obłudy i zakłamania. Zamiast zajmować się problemami, dziurą budżetową to zajmuje się Kaczyńskim. PIS nie rządzi id kilku lat, PO wtedy zwalało winę na PIS i na Lecha Kaczyńskiego. Teraz mieli pole do popisu, bo prezydentem został członek PO i jak byli nieudolni tak i są.
Usiądź sobie spokojnie, prześledź fakty i zastanów się, co takiego złego zrobił PIS i Kaczyńscy? Dojdziesz do wniosku, że nic. Że to media i PO szczuli Polaków na ta partię.
PIS obniżał podatki, składki, podwyższył emerytury i renty, wprowadził ulgi, becikowe, a jednak to PIS jest zły.
Za Platformy podwyższono podatki i wszystko idzie w górę. I kto tu naprawdę jest zły?
* Rzepix
gdzie wolność słowa? wolności w tym kraju nie ma.
Zamiast karać za 'bydlaka' i błagać o przeprosiny lepiej by było gdyby wdał się w rozmowę na tym forum.
W razie czego inteligentna riposta także była by na miejscu. Ale nie żeby prokuratura się tym zajmowała.
Władza im w dupach poprzewracała
* Bartłomiej Kasperkiewicz
Ale bydlak z tego Jerzego..
* mkp
Jeśli dobrze rozumiem (czytam/czytałem pod wpływem procentów - a co w urodziny można
), to jakiś naczelnik złożył zawiadomienie do prokuratury w związku nawiania go na forum publicznym "bydlakiem" (choć przedstawiony wycinek jakiś taki bezosobowy, no mniejsza z tym). Cóż w takim wypadku, na mój chłopski rozum, cóż... dał potwierdzenie pomówieniu, które niejako faktem się stało. Ja bym to akurat zbagatelizował, bo dla mnie określenie "bydlak" nie jest jakoś szczególnie obraźliwe i co najwyżej w polemikę z komentującym bym poszedł. A tak... kiszka, rozniosło się, za "bydlaka" do sądu i wsio w temacie, "oszczerstwo prawdą się stało".
* Gosciu
Przecież to był komplement. Bydlak = młody, silny, jurny, stanowczy, potrafiący postawić na swoim, przyszły samiec alfa, który stanie się prawdziwym bykiem.
* Karol
weep86 Ok. Ze stwierdzeniami się nie dyskutuje. Dziękuję za rozmowę.
* Goransol
Wow niedługo to oddychać zabronią...
* Sdfsdfds
Gratuluję! Rozumiem, że każdego z was określenie mianem bydlaka by nie zabolało i nie zdenerwowało?
Nie wiem dlaczego wolność słowa utożsamiacie z anarchią i brakiem odpowiedzialności za to, co się mówi.
* Karol
Pewnie by zabolało. Ale wątpię, żeby wtedy mój szef zgłosił to do prokuratury, a ona tak by się tym przejeła że aż zastanawiała by się nad wytoczeniem oskarżenia, co teoretycznie powienienem zrobić sam, skoro aż tak bardzo dotknęły mnie te słowa. Łukasz Michalik 9 lipca 2011, godz. 14:49
http://vbeta.pl/2011/07/09/internauta-n ... -bydlakiem