Teraz jest 06 wrz 2025, 10:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Kiedy urzędnicy uzupełnią wykształcenie? 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 06:23

POSTY        81
Post Kiedy urzędnicy uzupełnią wykształcenie?
No właśnie "może" wprowadza tu uznaniowość pracodawcy, jednak nie może to być uznaniowość dowolna. W szczególności nie może to doprowadzić to do dyskryminacji pracownika względem innych pracowników na zasadzie "Zdzicha nie lubię to zdegraduję, a Rysiek jest fajny to przymknę oko na wykształcenie" Wypowiedzenie zmieniające warunki pracy i płacy podlega bowiem kontroli sądu.
Odrębną rzeczą jest kiedy Prezes RM powie w rozporządzeniu "Członek korpusu służby cywilnej, który nie spełnia wymagań kwalifikacyjnych przewidzianych dla stanowiska zajmowanego przez niego w dniu wejścia w życie rozporządzenia, nie może być nadal zatrudniony na tym stanowisku."

21 sty 2010, 13:54
Zaawansowany

REJESTRACJA22 maja 2009, 10:53

POSTY        45
Obniżenie stopnia służbowego jest raczej regulowane przez rozdział 9 "Odpowiedzialność dyscyplinarna członków korpusu służby cywilnej". No ale niby tylko  do urzędników służby cywilnej, nie ma takiego zapisu dla pracowników służby. Więc albo raczej nie można obniżyć albo na zasadzie wypowiedzenia zmieniającego, ale nie wnikałem w to nigdy, więc nie wiem czy zwrot "może" nie ma tylko waloru dekoracyjnego  :zeby:

Dodano: Pią Sty 22, 2010 4:08 pm

Pomijając kwestię oczywistą, że przypadki obniżenia stopnia są w ustawie a nowe wymagania w rozporządzeniu.

21 sty 2010, 14:48
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA12 lis 2009, 23:01

POSTY        20
olin72                    

obniżenie stopnia służbowego jest raczej regulowane przez rozdział 9 "Odpowiedzialność dyscyplinarna członków korpusu służby cywilnej" no ale niby tylko  do urzędników służby cywilnej, nie ma takiego zapisu dla pracowników służby, więc albo raczej nie można obniżyć albo na zasadzie wypowiedzenia zmieniającego, ale nie wnikałem w to nigdy, więc nie wiem czy zwrot "może" nie ma tylko waloru dekoracyjnego  :zeby:

Dodano: Pią Sty 22, 2010 4:08 pm

pomijając kwestię oczywistą, że przypadki obniżenia stopnia są w ustawie a nowe wymagania w rozporządzeniu.

Co do wypowiedzenia zmieniającego to też nie takie proste, bo żeby dać wypowiedzenie zmieniające to trzeba w nim podać też przyczynę i to konkretną.
<_<

03 lut 2010, 23:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 73 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6