Teraz jest 06 wrz 2025, 10:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Wniosek NIP-5 (potwierdzenie nadania NIP) 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA08 sty 2009, 17:39

POSTY        67
Post Wniosek NIP-5 (potwierdzenie nadania NIP)
Chciałabym zapytać przede wszystkim NIP-owców jak przyjmujecie właściwość miejscową dla złożenia NIP-5, jeżeli o potwierdzenie NIP wnioskuje podatnik o swojego kontrahenta? Czy określacie ją wegług danych rejestracyjnych wnioskodawcy, czy według właściwości us dla podmiotu o którego pyta?

01 lut 2010, 17:38
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 lis 2006, 18:43

POSTY        93
Nie pamiętam, czy na druku jest opis, gdzie należy złożyć NIP-5. Ale jeżeli nie ma, to należy go złożyć do urzędu wnioskodawcy.
A swoją drogą skąd Ci się nagle wzięła ta wątpliwość? Przecież NIP-5 załatwiamy już parę ładnych lat.
Pozdrawiam.

01 lut 2010, 18:00
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Załatwiamy, ale.....
1) na druku brak objaśnień,
2) a dlaczego do US wnioskodawcy? (podstawa prawna?)
3) a jak wnioskodawca ma VAT w urzędzie X, a pdoof w urzędzie Y?

Swoją drogą to wątpliwości przy naszych przepisach nie ma tylko ten co się w ogóle nie zastanawia :D

01 lut 2010, 18:04
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
Chodzi o sytuację, gdy wnioskodawca chce potwierdzenia NIP kontrahenta podlegającego pod inny US niż wnioskodawca

01 lut 2010, 18:06
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA08 sty 2009, 17:39

POSTY        67
Wątpliwości mam od paru dni, gdy z innego us dowiedziałam się że oni biorą pod uwagę wnioskodawcę. Z dnia na dzień przekonuję się, że chyba tak jest dobrze. Podstawa prawna art. 17 § 1. "Jeżeli ustawy podatkowe nie stanowią inaczej, właściwość miejscową organów podatkowych ustala się według miejsca zamieszkania albo adresu siedziby podatnika, płatnika, inkasenta lub podmiotu wymienionego w art. 133 § 2." Ustawa o NIP o właściwości milczy, a zwracam jeszcze uwagę na kwestię opłaty skarbowej. Jeżeli przyjąć, że właściwy jest us dla podmiotu o którego pytam, to problem powstaje w momencie kiedy okazuje się że ten podmiot zmienił nus. Wnioskodawcy wysyłając NIP-5 sugerują się numerem NIP, a to wcale nie musi być właściwe. Co z opłatą w tym momencie.

01 lut 2010, 18:24
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
nipomanka                    

Wątpliwości mam od paru dni, gdy z innego us dowiedziałam się że oni biorą pod uwagę wnioskodawcę. Z dnia na dzień przekonuję się, że chyba tak jest dobrze. Podstawa prawna art. 17 § 1. "Jeżeli ustawy podatkowe nie stanowią inaczej, właściwość miejscową organów podatkowych ustala się według miejsca zamieszkania albo adresu siedziby podatnika, płatnika, inkasenta lub podmiotu wymienionego w art. 133 § 2." Ustawa o NIP o właściwości milczy, a zwracam jeszcze uwagę na kwestię opłaty skarbowej. Jeżeli przyjąć, że właściwy jest us dla podmiotu o którego pytam, to problem powstaje w momencie kiedy okazuje się że ten podmiot zmienił nus. Wnioskodawcy wysyłając NIP-5 sugerują się numerem NIP, a to wcale nie musi być właściwe. Co z opłatą w tym momencie.

Jest to tym bardziej zastanawiające gdy zważymy co dalej, tj po załatwieniu robimy z naszym egzemplarzem NIP-5. Np wpinamy do akt rejestracyjnych. A IS znając zjawisko nie oponowała. Wszystko w porządku gdy Podatnik chce potwierdzenie swojego NIP.
Ale w opisanym przez ciebie przypadku wpinanie do akt rejestracyjnych nie jest już zbyt sensowne.
Jeśli traktować NIP-5 jak zaświadczenie to właściwość należałoby ustalać wg wnioskodawcy. Przy podatniku rozdwojonym pomiędzy urzędami, zaświadczenie wydaje organ właściwy rzeczowo i miejscowo dla zobowiązań podatkowych (nadania NIP - w tym przypadku chodzi o hipotetyczne postępowanie dotyczące wnioskodawcy) czyli ten od VAT. § 9. rozp. MF z dnia 22 sierpnia 2005 r. w sprawie zaświadczeń wydawanych przez organy podatkowe (Dz. U. z dnia 30 sierpnia 2005 r.)

02 lut 2010, 01:00
Zobacz profil WWW
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2006, 18:12

POSTY        118
Us_nip                    

Załatwiamy, ale.....
1) na druku brak objaśnień,
2) a dlaczego do US wnioskodawcy? (podstawa prawna?)
3) a jak wnioskodawca ma VAT w urzędzie X, a pdoof w urzędzie Y?

Swoją drogą to wątpliwości przy naszych przepisach nie ma tylko ten co się w ogóle nie zastanawia :D

Zgadzam się z Nipomanką co do odpowiedzi na punkt 2, a co do wątpliwości z punktu 3: kto nadaje NIP podatnikowi, który ma jedno miejsce wykonywania działalności rożne od miejsca siedziby? US właściwy dla VAT czy US właściwy dla CIT? I gdzie są składane aktualizacje takiego podmiotu?

02 lut 2010, 11:41
Znawca

REJESTRACJA26 paź 2006, 08:26

POSTY        107
Jeżeli NIP-5 jest zaświadczeniem (a sądzę, że jest to pewnego rodzaju zaświadczenie) to właściwość taka jak dla zaświadczeń, wg. wnioskodawcy. Czy udzielacie odpowiedzi dotyczącej potwierdzenia NIP i danych podatnika z innego US? czy tylko gdy jest to "wasz" podatnik?

02 lut 2010, 15:34
Amator

REJESTRACJA28 maja 2009, 07:53

POSTY        15
Elda                    

Jeżeli NIP-5 jest zaświadczeniem (a sądzę, że jest to pewnego rodzaju zaświadczenie) to właściwość taka jak dla zaświadczeń, wg. wnioskodawcy. Czy udzielacie odpowiedzi dotyczącej potwierdzenia NIP i danych podatnika z innego US? czy tylko gdy jest to "wasz" podatnik?

Właściwość dla zaświadczeń nie zawsze ustalana jest wg siedziby wnioskodawcy.Np. zaświadczenie na podstawie art 96 ust.13 ustawy o ptiu - poświadczy urząd, który ma zarejestrowanego podatnika VAT, bo zgodnie z art 306b Ordynacji potwierdza się fakty wynikające z prowadzonej przez ten urząd ewidencji.
A więc potwierdzenie nadania NIP potwierdza urząd, który nadał NIP.Również duplikat NIP wydaje urząd, który nadał NIP

02 lut 2010, 16:38
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 lis 2006, 18:43

POSTY        93
Myślałem dziś cały dzień o tej sprawie. Na NIP-5 brak jest objaśnień w kwestii właściwości miejscowej, ustawa o NIP też nic nie mówi na ten temat.
Ale zważmy taką oto sytuację: jestem wnioskodawcą i składam wniosek NIP-5 o potwierdzenie NIP podmiotu, który w międzyczasie zmienił właściwość miejscową, zmienił nazwę albo nazwisko i do tego jeszcze zmienił adres siedziby albo zamieszkania. I nie chodzi mi wcale o potwierdzenie NIP tego podmiotu ze starymi danymi, ale właśnie z nowym adresem i nazwą (nazwiskiem). Nie mogę złożyć wniosku o potwierdzenie w urzędzie, który NIP nadał, ale w tym, który jest obecnie właściwy dla tego podmiotu. No bo po co mi dane nieaktualne? Ja chcę aktualne. A co do wiarygodności "obcego" NIP? Zwykle nowy urząd wysyła INF-1 do poprzedniego, jeżeli jest wszystko ok to dobrze, a jeżeli nie, to poprzedni urząd powinien zareagować. Jest też SeRCe, gdzie póki co można sobie co nie co sprawdzić.
A co do opłaty, to powinna ona być wniesiona do organu gminy właściwego dla urzędu skarbowego, do którego wpłynie NIP-5.
Osobiście nie miałem jeszcze takiego przypadku i nie podpieram się tu żadnymi przepisami, w ruch poszedł tzw. chłopski rozum.
Jak zawsze pozdrawiam.

02 lut 2010, 17:10
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Taxator                    

....
Osobiście nie miałem jeszcze takiego przypadku i nie podpieram się tu żadnymi przepisami, w ruch poszedł tzw. chłopski rozum.
Jak zawsze pozdrawiam.

A na mój "chłopski rozum" (czyli daleko od PSL), sprawa winna być jeszcze prostsza:
1. wyszukiwarka podmiotów gospodarczych, podobna do tej UE. Po podaniu NIP-u, uzyskuję wiarygodne informacje o nazwie (nazwisku) podmiotu, jego siedzibie i uprawnieniu (bądź jego braku) do wystawiania faktur VAT (ew. inne dane np. przedmiot działalności, teren działania, VAT UE itp.).
2. podobne informacje uzyskuję wysyłając SMS-premium na powszechnie znany numer, o treści będącej numerem NIP sprawdzanego podmiotu.

Takie udostępnianie danych, nie stanowi naruszenia jakiejkolwiek tajemnicy - dotyczy bowiem wyłącznie podmiotów gospodarczych (lub instytucji). Rejestr tych podmiotów jest jawny, informacje o NIP kontrahenta też może uzyskać praktycznie każdy. Dzięki dostępowi SMS nawet na bazarze czy giełdzie można będzie potwierdzić wiarygodność sprzedawcy. Skończy się zasłanianie wprowadzeniem w błąd przez kontrahenta, czy podobne bzdety. Szara strefa trochę zbieleje. System dzięki odpłatnemu (lecz taniemu!!!) dostępowi nikogo nie obciąży finansowo. Zbudowanie odpowiedniej platformy nie jest ani trudne, ani czasochłonne, ani pionierskie. Można zakupić gotowca i lekko go przystosować.

Czego ja wymagam? Na normalność mi się zebrało - oj chyba muszę uzupełnić brak  :piwo:  we krwi  :dokuczacz:

02 lut 2010, 19:41
Znawca
Własny awatar

POSTY        118
No dobra, cała sprawa z NIP-5 wygląda tak: podatnik, spółka z miasta W. w województwie mazowieckim wysłała do kilku urzędów w województwie śląskim NIP-5, pytając o kilka różnych podmiotów, przyjmując,ze właściwymi dla tych podmiotów są naczelnicy urzędów, w których właściwości są adresy siedzib tychże spółek. Spółka wnioskująca opłaciła opłatę skarbową, zgodnie z siedzibami naczelników, co do których miała podejrzenie,że są oni właściwi dla podmiotów o które ona pyta. No ale jak to w życiu bywa, podmioty w większości zmieniły właściwość i sporo z tych wniosków trafiło do mnie. Odesłałam je do naczelnika właściwego dla wnioskodawcy, na podstawie jaką podała Nipomanka, dołączając do dokumentów aktualne raporty o danych rejestracyjnych podmiotów o które zapytywano w NIP-5.
Oczywiście US z miasta W. w województwie mazowieckim odesłał mi te, dokumenty.
Ja nie zgodziłam się z ich decyzją.
Podatnik chciał potwierdzenia pewnych danych, składając wnioski NIP-5 nie miał pojęcia kto tak naprawdę jest obecnie właściwy dla podmiotów, o które pyta, zgodnie ze swoją najlepszą wiedzą poopłacał wnioski w organach, które z kolei dla mnie nie są właściwe.
Czy postępowaniem administracyjnym nie powinna rządzić logika i prostota?? W końcu to organ podatkowy ma możliwość ustalenia gdzie dany podmiot aktualnie jest zarejestrowany/zaewidencjonowany. Gdyby NIP-5 złożony został do US dla wnioskodawcy właściwego nie byłoby problemu z opłatą. Bo ja ostatecznie potwierdzić dane mogę, ale nie wydam NIP-5 do czasu aż nie zostanie uregulowana opłata skarbowa. Zatem podatnik musiałby drugi raz płacić we właściwym dla mnie organie podatkowym i dochodzić zwrotu nienależnie wniesionej opłaty w innym organie.

02 lut 2010, 20:53
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
W dużej części poniższe pismo nie ma zastosowania, ale zmieniając w zakresie NIP-5 odwołania do przepisów k.p.a. na ordynację podatkową mamy wyjaśnienie.

Pismo z dnia 31 stycznia 1996 r. Ministerstwo Finansów
Decyzja nr 2/ON Ministra Finansów z 31 stycznia 1996 r. w sprawie "Wytycznych w sprawie organizacji prac w urzędach skarbowych w zakresie ewidencji i identyfikacji podatników". [Biul.Skarb.1996.1.5]
"§31.1.Na wniosek zainteresowanego (formularz NIP-5) urząd skarbowy obowiązany jest do potwierdzenia faktu nadania NIP podmiotowi, który się nim posługuje.
2.Zainteresowanym może być sam podatnik lub osoba trzecia (art. 13 ust. 3 ustawy o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników).
3.Wniosek, o którym mowa w ust. 1, może być złożony w innej formie niż na formularzu NIP-5.
4.Dla udzielania odpowiedzi na wniosek zainteresowanego stosuje się przepisy działu VII k.p.a.; jeżeli wnioskodawcą jest osoba trzecia, urząd skarbowy udziela pozytywnej odpowiedzi pod warunkiem wykazania przez wnioskodawcę okoliczności określonych w  art. 217 § 2 k.p.a.
§32.1.Jeżeli wniosek, o którym mowa w § 31, wpłynie do urzędu skarbowego, który:
1) nadał NIP - urząd skarbowy udziela odpowiedzi we własnym zakresie,
2) nie nadał NIP - urząd skarbowy ustala prawidłowość NIP z urzędem skarbowym, który go nadał i udziela odpowiedzi składającemu wniosek.
2.Odmowa rozpatrzenia wniosku następuje w formie postanowienia, które powinno zawierać uzasadnienie (art. 219 i art. 124 § 2 k.p.a.).

3.Od wniosku, o którym mowa w ust. 1, pobiera się opłatę skarbową".

Dział VII k.p.a. to odpowiednik działu VIIIa ordynacji - zaświadczenia.
Odmowa wydania - art. 219 i art. 124 § 2 k.p.a. to odpowiednio:
- art. 306c.  [Odmowa wydania zaświadczenia]  Odmowa wydania zaświadczenia lub zaświadczenia o treści żądanej przez osobę ubiegającą się o nie następuje w drodze postanowienia, na które służy zażalenie - ordynacji podatkowej,
- art. 217. [Treść postanowienia] § 1. Postanowienie zawiera:
1) oznaczenie organu podatkowego;
2) datę jego wydania;
3) oznaczenie strony albo innych osób biorących udział w postępowaniu;
4) powołanie podstawy prawnej;
5) rozstrzygnięcie;
6) pouczenie, czy i w jakim trybie służy na nie zażalenie lub skarga do sądu administracyjnego;
7) podpis osoby upoważnionej, z podaniem imienia i nazwiska oraz stanowiska służbowego.
§ 2. Postanowienie zawiera uzasadnienie faktyczne i prawne, jeżeli służy na nie zażalenie lub skarga do sądu administracyjnego oraz gdy wydane zostało na skutek zażalenia na postanowienie.

Pzdr wszystkich pracowników NIP :piwo:

02 lut 2010, 22:03
Znawca
Własny awatar

POSTY        118
Decyzja 2/ON jest fajna ale wydana jakieś 200 lat temu, w czasach kiedy opłatę skarbową pobierało się w znakach opłaty. W każdym razie, moim zdaniem, nie wyjaśnia ona w jaki sposób załatwić wniosek podatnika, który siedzibę ma w Gdańsku, jedyne miejsce prowadzenia działalności w Ząbkowicach Śląskich, złoży NIP-5 w Krośnie z zapytaniem o podmiot, który aktualnie podlega US w Bydgoszczy i wniesie opłatę za wydanie NIP-5 w Białymstoku. A jak widać taka sytuacja wcale nie jest nierealna.

03 lut 2010, 08:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]