Teraz jest 04 wrz 2025, 07:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
Opłata skarbowa od stycznia 2007. 
Autor Treść postu
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

Np. kto jest wyznaczony inkasentem? Naczelnik urzędu, czy konkretny pracownik?

Wynagrodzenie dla inkasenta (w przypadku urzędu) będzie przekazywane na dochody państwa, a wydatki związane z obsługą ponosi urząd. Wynagrodzenia nikt nie dostanie.

I takie konkretne przykłady, jak te przypadki są u Was rozwiązywane?

To organ podatkowy (NUS) może być inkasentem?
Ale chyba niewiele mnie już może zdziwić.

U nas wyznaczeni (jak zwykle na ochotnika) pracownicy US mają być na zleceniu.

Ostatnio edytowano 05 sty 2007, 23:08 przez Drago, łącznie edytowano 1 raz

04 sty 2007, 17:52
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 17:59

POSTY        43
Co zrobi urząd jak złożę podanie (za pomocą poczty) o wydanie zaświadczenia np. o braku zaległości i nie załączę dowodu wpłaty?
1) Wezwie mnie do uzupełnienia braku opłaty (169op),
2) Wyda zaświadczenie i doniesie do właściwego organu, że opłata nie została uiszczona,
3) Odmówi wydania zaświadczenia, bo jak zapłacę następnego dnia, to będzie za późno, bo obowiązek podatkowy powstaje w dniu złożenia podania i jak jej chcę, to muszę napisać następne podanie,
4) Inny pomysł, bliżej jeszcze w KIP nieznany.

Pytam, bo KIP podaje takie wersje; zależy, na kogo trafimy. Tradycyjnie nikt nic nie wie! W izbie skarbowej w Katowicach wysłali pismo do us o konieczności podjęcia działań zmierzających do właściwej informacji podatnika (na kontrolę przyjdą za dwa lata). Uwielbiam ten burdel. :D  
Pomóżcie proszę, tak mi zależy na właściwej obsłudze podatników. :zeby:

Ostatnio edytowano 05 sty 2007, 23:11 przez Mirap, łącznie edytowano 1 raz

04 sty 2007, 20:47
Zaawansowany

REJESTRACJA26 paź 2006, 11:45

POSTY        52

Ostatnio edytowano 08 sty 2007, 20:43 przez gl35, łącznie edytowano 1 raz

07 sty 2007, 20:55
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA23 lis 2006, 12:48

POSTY        20
Czyżby żaden urząd nie podpisał porozumień?

Ostatnio edytowano 08 sty 2007, 20:43 przez paczka, łącznie edytowano 1 raz

08 sty 2007, 14:34
Zaawansowany

REJESTRACJA28 gru 2006, 20:56

POSTY        90

Mam pytanie:
Co zrobi urząd jak złożę podanie (za pomocą poczty) o wydanie zaświadczenia np. o braku zaległości i nie załączę dowodu wpłaty?
2) Wyda zaświadczenie i doniesie do właściwego organu, że opłata nie została uiszczona,
3) Odmówi wydania zaświadczenia, bo jak zapłacę następnego dnia, to będzie za późno, bo obowiązek podatkowy powstaje w dniu złożenia podania i jak jej chcę, to muszę napisać następne podanie,

Pytam, bo KIP podaje takie wersje; zależy, na kogo trafimy. Tradycyjnie nikt nic nie wie! W izbie skarbowej w Katowicach wysłali pismo do us o konieczności podjęcia działań zmierzających do właściwej informacji podatnika (na kontrolę przyjdą za dwa lata). Uwielbiam ten burdel. :D  

Odp. pkt 2.

Ostatnio edytowano 10 sty 2007, 22:54 przez Karma, łącznie edytowano 1 raz

10 sty 2007, 21:42
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 17:59

POSTY        43
Dzięki za odpowiedź. A co napisać w treści zaświadczenia, że opłata, która nie została uiszczona została uiszczona :D?

Ostatnio edytowano 10 sty 2007, 22:54 przez Mirap, łącznie edytowano 1 raz

10 sty 2007, 21:52
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->MiraP
Mam pytanie:
4) Inny pomysł, bliżej jeszcze w KIP nieznany.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Przysyłając do nas dostałabyś zwrotne zaproszenie do usunięcia braku formalnego, w przeciwnym razie zaświadczenia możesz nie ujrzeć...

A co do porozumień - z relacji rodzinnej wiem, że z pewnością dziś nie było go jeszcze w Tychach... Pragnąc dokonać np. rejestracji, można było turystycznie zwiedzić fragment al. Niepodległości... łączący jeden organ podatkowy (do niedawna właściwy w sprawie poboru opłaty skarbowej) z drugim organem podatkowym (od niedawna wyłącznie właściwym w sprawie poboru tejże).

Ostatnio edytowano 10 sty 2007, 22:56 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz

10 sty 2007, 22:18
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 16:41

POSTY        176
Sądzę, że odp. 2 - przecież mamy obowiązek "donosić" do 7-mego każdego m-ca o tym, kto i ile nie uiścił. Więc nie możemy nie wydać zaświadczenia.

Ostatnio edytowano 11 sty 2007, 20:59 przez renia, łącznie edytowano 1 raz

10 sty 2007, 23:51
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2006, 18:12

POSTY        118
Ja w przypadku braku opłaty skarbowej wydam zaświadczenie, na którym zgodnie z prawdą napiszę, że nie uiszczono opłaty skarbowej oraz doniosę właściwemu organowi.
A swoją drogą już widzę, jak właściwy organ ściga podatnika za niewpłacone 17 czy 21 zł. Chyba koszty ,,pościgu" będą znacznie większe, niż wartość niezapłaconej opłaty.
Ehhh... tanie państwo... prawe, sprawiedliwe i mądre.

Ostatnio edytowano 11 sty 2007, 20:59 przez Nipani, łącznie edytowano 1 raz

11 sty 2007, 11:18
Zaawansowany

REJESTRACJA28 gru 2006, 20:56

POSTY        90

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->MiraP
Mam pytanie:

Przysyłając do nas dostałabyś zwrotne zaproszenie do usunięcia braku formalnego, w przeciwnym razie zaświadczenia możesz nie ujrzeć...

A co do porozumień - z relacji rodzinnej wiem, że z pewnością dziś nie było go jeszcze w Tychach... Pragnąc dokonać np. rejestracji, można było turystycznie zwiedzić fragment al. Niepodległości... łączący jeden organ podatkowy (do niedawna właściwy w sprawie poboru opłaty skarbowej) z drugim organem podatkowym (od niedawna wyłącznie właściwym w sprawie poboru tejże).
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

W nowym rozporządzeniu nie ma nic mowy o wzywaniu do usunięcia braków. Przecież mamy "donosić", brak opłaty to nie nasz problem. <_<

MiraP                    

Dzięki za odpowiedź. A co napisać w treści zaświadczenia, że opłata, która nie została uiszczona została uiszczona :D?

My nic nie piszemy!

Ostatnio edytowano 13 sty 2007, 01:49 przez Karma, łącznie edytowano 1 raz

12 sty 2007, 16:39
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA01 gru 2006, 10:08

POSTY        1

Mam pytanie:

Odp.1- ale na podstawie 169 par.1 - bo "podanie nie spełnia wymogu określonego przepisami prawa" - czyli wymogu wskazanego w par.3 rozporządzenia MF w sprawie dokumentowania zapłaty opłaty skarbowej, tj. "składający wniosek [...] zobowiązany jest dołączyć dowód zapłaty należnej opłaty skarbowej".

Ostatnio edytowano 18 sty 2007, 20:26 przez Saul, łącznie edytowano 1 raz

18 sty 2007, 15:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 26 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2