Teraz jest 06 wrz 2025, 17:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Zakaz konkurencji  - zmiana pracy 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 maja 2008, 17:24

POSTY        4
Cześć, mam takie pytanie czy jako pracownik kontroli mogę bez przeszków przejść do firmy która kontrolowałem jako pracownik do działu księgowości. Chodzi mi o zakaz zamieszczony w art. 7.1 ustawy o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne w odniesieniu do art. 2a mówiącego o pracownikach obsługujących MF.

"Art. 2. Ustawa określa także ograniczenia w prowadzeniu działalności gospodarczej przez:(...)
innych niż wymienieni w pkt 1 i 2 członków korpusu służby cywilnej zatrudnionych w urzędzie obsługującym ministra właściwego do spraw finansów publicznych."

"Art. 7. 1. Osoby wymienione w art. 1 oraz w art. 2 pkt 1-3 i 6-6b nie mogą, przed upływem roku od zaprzestania zajmowania stanowiska lub pełnienia funkcji, być zatrudnione lub wykonywać innych zajęć u przedsiębiorcy, jeżeli brały udział w wydaniu rozstrzygnięcia w sprawach indywidualnych dotyczących tego przedsiębiorcy; nie dotyczy to decyzji administracyjnych w sprawie ustalenia wymiaru podatków i opłat lokalnych na podstawie odrębnych przepisów, z wyjątkiem decyzji dotyczących ulg i zwolnień w tych podatkach lub opłatach."
Czy ta ustawa wogóle w tym zakresie mnie dotyczy ?

Ostatnio edytowano 09 sty 2009, 09:10 przez Mauribius, łącznie edytowano 1 raz

09 sty 2009, 09:09
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
Jeśli nie pracujesz w MF a tak zrozumiałem, to zakres podmiotowy cyt. ustawy Cię nie obejmuje. Urzędem obsługującym MinFina jest jego ministerstwo, co wynika ze statutu (par.1).

09 sty 2009, 10:29
Specjalista

REJESTRACJA30 kwi 2006, 13:31

POSTY        905

LOKALIZACJAUS Polska
Zawsze możesz wystapi do Vincenta z propozycja, że bedziesz siędział np. w domu przez rok, ale za odpowiednią rekompensatą. :)

09 sty 2009, 14:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]