Cześć, mam takie pytanie czy jako pracownik kontroli mogę bez przeszków przejść do firmy która kontrolowałem jako pracownik do działu księgowości. Chodzi mi o zakaz zamieszczony w art. 7.1 ustawy o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne w odniesieniu do art. 2a mówiącego o pracownikach obsługujących MF.
"Art. 2. Ustawa określa także ograniczenia w prowadzeniu działalności gospodarczej przez:(...) innych niż wymienieni w pkt 1 i 2 członków korpusu służby cywilnej zatrudnionych w urzędzie obsługującym ministra właściwego do spraw finansów publicznych."
"Art. 7. 1. Osoby wymienione w art. 1 oraz w art. 2 pkt 1-3 i 6-6b nie mogą, przed upływem roku od zaprzestania zajmowania stanowiska lub pełnienia funkcji, być zatrudnione lub wykonywać innych zajęć u przedsiębiorcy, jeżeli brały udział w wydaniu rozstrzygnięcia w sprawach indywidualnych dotyczących tego przedsiębiorcy; nie dotyczy to decyzji administracyjnych w sprawie ustalenia wymiaru podatków i opłat lokalnych na podstawie odrębnych przepisów, z wyjątkiem decyzji dotyczących ulg i zwolnień w tych podatkach lub opłatach." Czy ta ustawa wogóle w tym zakresie mnie dotyczy ?
Ostatnio edytowano 09 sty 2009, 09:10 przez Mauribius, łącznie edytowano 1 raz
09 sty 2009, 09:09
Jeśli nie pracujesz w MF a tak zrozumiałem, to zakres podmiotowy cyt. ustawy Cię nie obejmuje. Urzędem obsługującym MinFina jest jego ministerstwo, co wynika ze statutu (par.1).
____________________________________ always look on the bright side of life
09 sty 2009, 10:29
Zawsze możesz wystapi do Vincenta z propozycja, że bedziesz siędział np. w domu przez rok, ale za odpowiednią rekompensatą.