Teraz jest 06 wrz 2025, 21:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Sprawozdanie MS-P2 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA14 sie 2007, 20:56

POSTY        330
Jestem zielony w temacie (przesunięcie na stanowisko z dniem 01.01.2008 r.), ale wierzę, że znajdzie sie ktoś gotów pomóc.

mam pytanie dotyczące załacznika do Sprawozdania MS-P2, czyli tzw. Informacje dodatkowe MF

- w pozycji B. (należności podatkowe) znajduje się pozycja "Wysokość uszczuplonych należności podatkowych", a obok dwie rubryki - "ogółem" i "w tym o przestepstwa podatkowe".

Jak rozumiem ten załącznik dotyczy (tak jak pismo główne) tylko przestepstw podatkowych, więc podaje tam tylko takie dane, a nie te dot. postepowań mandatowych. Stąd nie pasuje mi to "w tym o przestępstwa podatkowe", mające charakter zawężający w stosunku do "ogółem". Co tam wpisywać? A może podać w obydwu to samo?

mam jeszcze wiele innych wątpliwości dotyczących sprawozdań z karnych skarbowych, więc jakby ktoś miał jakąś "ściągę", to chętnie się o tym dowiem ;)

07 sty 2008, 13:07
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 17:00

POSTY        23
ogółem możesz uwzględnić także przestępstwa od gier losowych  i przeciwko prywatyzacji mienia Skarbu Państwa

07 sty 2008, 17:05
Specjalista

POSTY        330
No to chyba wp[isze w obie to samo, bo poza zwykłymi "przestępstwami" (czyli takimi co to się nie mieszczą w widełkach wykroczenia) innych u mnie nie ma. Może ktoś jeszcze ma na ten temat zdanie?

07 sty 2008, 17:50
Zaawansowany

REJESTRACJA24 paź 2006, 18:11

POSTY        30

No to chyba wp[isze w obie to samo, bo poza zwykłymi "przestępstwami" (czyli takimi co to się nie mieszczą w widełkach wykroczenia) innych u mnie nie ma. Może ktoś jeszcze ma na ten temat zdanie?

Wersja przyjęta przez Ciebie stoi w sprzeczności chociażby z zasadami dotyczącymi wykazywania wysokości uszczuplonych należności podatkowych - zgodnie z wytycznymi MF w rubryce ogółem cz B wykazuje się tam kwoty z dpo i mandatów / co oczywiste : mandaty to przecież tylko i wyłącznie wykroczenia skarbowe/ - bez aktów oskarżenia / cz A dotyczy spraw celnych i dewizowych - też dpo i mandat, bez AO/.
Poza tym w kolumnie 1 / ogółem / sprawozdania - jak piszesz - głównego MSP 2, należy wykazywac takie same dane jak w podsumowaniu danych sprawozdania SK / razem - przestępstwa i wykroczenia / a tylko w  tzw " rozpisce " na kwalifikacje  wykazuje się  przestępstwa / takze z ustawy o rachunkowości/- zgodnie z odrębnym oznaczeniem na druku : "w tym za przestępstwa" dotyczącego całego katalogu przestępstw z kks

07 sty 2008, 18:50
Specjalista

POSTY        330
Czyli, jeśli dobrze zrozumiałem, dość zawiłą odpowiedź :)

- w części "B" - wysokość uszczuplonych nalezności podatkowych:

+ w "ogółem" wpisuję kwoty dla postępowań w dpo i mandatów,
+  w "tym za przestępstwa" wpisuję to co szło w drodze aktów oskarżenia [troche dziwi mnie to "w tym", co wskazywałoby, że w "ogółem należy podać kwoty wszystkich: dpo, mandatów i oskarżeń].

Chętnie przeczytałbym te wytyczne...

Ostatnio edytowano 07 sty 2008, 20:00 przez widow, łącznie edytowano 1 raz

07 sty 2008, 19:59
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 mar 2007, 12:00

POSTY        87
W części B mają być tylko przestępstwa skarbowe (bez wykroczeń). Tak więc jeśli nie masz innych przestępstw niż podatkowe, w kolumnie nr 1 i nr 2 powinny być te same wartości.
Spójrz na załącznik do MS-P2 za 2006r. Tam opis do kolumny nr 1 brzmiał: "Ogółem (tylko przestępstwa podatkowe, od gier losowych oraz przeciwko prywatyzacji mienia Skarbu Państwa)". W tym roku (tj. za 2007r.) pozostało tylko "Ogółem" co sugerowałoby, że nastapiła zmiana i trzeba wykazać i przestępstwa i wykroczenia.
Jednak w naszej izbie ktoś to sprawdził i okazało się, że pomiomo zmiany opisu do kolumny nr 1, załącznik nadal odnosi się tylko do przestępstw skarbowych.

Poza tym w całej części "B" należy wykazywać tylko wnioski o DPO, co do których sąd wydał w 2007r. wyrok zezwalający.

08 sty 2008, 08:19
Specjalista

POSTY        330
W sprawozdaniu głównym MS-P2 podałem łaczną ilość wszczętych dochodzeń na 30, które potem rozbiłem na kolejne artykuły (ponieważ niemal wszystkie był z art. 57, to nic tam nie podałem oprócz pięciu z art. 56 - zeznanie złożone po terminie).

I teraz w Dotatkowej informacji jest część B. i "wysokość uszczuplonych należności podatkowych".
- "ogółem" - podaję łączną kwotę tych należności z 30 wszczętych z MS-P2 (innych przestępstw nie było)
- "w tym o przestępstwa podatkowe" - przepisuję tę kwotę, co w "ogółem", a może tylko kwotę z tych, które udało się rozpisać w tabelce MS-P2 (tam bowiem figuruje zapis "w tym za przestępstwa"), czyli te kwoty nalezności z pięciu postępowań z art. 56 (tylko zastanawiam się jak rozumieć kwotę należności w zeznaniach złożonych po terminie, skoro była w nich nadpłata).
Proszę o szybki odzew :)

Ostatnio edytowano 08 sty 2008, 09:35 przez widow, łącznie edytowano 1 raz

08 sty 2008, 09:35
Specjalista

POSTY        330
Właściwie rzecz ujmując, to w moim przypadku nie ma przestępstw podatkowych, a jedynie wykroczenia, które załatwiano w drodze dpo, aktu oskarżenia, bo nie mieściły się w widełkach mandatowych.

Na chłopski rozum, w moim przypadku, opisanym powyżej.

Najbardziej logiczne byłoby wpisanie w "ogółem" (mówię oczywści o załączniku do MS-P2) należności z tych wszystkich postępowań, które jednak nie były przestepstwami, a w części "w tym za przestepstwa" wpisać zero, bo nie było żadnych, a to że w MS-P2 wykazałem 5 z art. 56, to tylko dlatego, że nie podzielono tam postępowań na paragrafy (w moim przypadku te 5 to wykroczenia). Dlatego najbardziej logiczne, bo MS-P2 też jest taki podział na "ogółem" i na "w tym za przestepstwa".

A może w załączniku nic nie wpisywać, skoronie było przestępstw.

Ostatnio edytowano 08 sty 2008, 11:31 przez widow, łącznie edytowano 1 raz

08 sty 2008, 11:12
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 mar 2007, 12:00

POSTY        87
Jesli nie masz żadnych przestępstw skarbowych to w załączniku do MS-P2 wpisujesz same zera.
Kolumna nr 1 dotyczy tylko przestępstw skarbowych (zgodnie z informacją ze sprawozdawczości z Izby).
W kolumnie nr 2 nie ma wątpliwości że także wpisuje się tam tylko przestępstwa skarbowe (ale tylko podatkowe). Dotyczy to oczywiście wszystkich wierszy (1-4).
W czym problem?

Czy na pewno nie miałeś w 2007r. żadnych przestępstw? W załączniku chodzi nie o sprawy wszczęte w 2007r. ale o zakończone wyrokiem sądu w 2007r. (i to tylko takim, który zezwala na dpo)

08 sty 2008, 13:11
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 17:00

POSTY        23
w kolumnie 1 ogółem ujmujesz wszystkie wszczęte dochodzenia
kolumna 1 minus suma kolumn od 2 do końca da ci liczbę wykroczeń ale należy pamiętać, że są wiersze w kolumnie 1 które odpowiadają wyłącznie przestępstwom i wtedy kol 1= suma pozostałych kolumn
A jeśli chodzi o wytyczne to nie do końca są one dob

08 sty 2008, 18:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]