Teraz jest 04 wrz 2025, 07:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Referat Rachunkowości 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA29 sie 2020, 10:14

POSTY        2
Post Referat Rachunkowości
Mam pytanie do osób, które już tam pracują. Ile czasu trwa wdrożenie w system, doczytałam, że w większości przypadków pracujecie na Poltax, czy jest on trudny, czy raczej intuicyjny? Co warto wiedzieć przed rozpoczęciem pracy w tym wydziale?
Bardziej przydaje się wiedzą prawnicza, administracyjna (przepisy, ordynacja i poszczególne ustawy) czy raczej "surowa" księgowość ?

30 sie 2020, 21:59
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA27 maja 2013, 12:22

POSTY        6
Post Re: Referat Rachunkowości
Surowa księgowość.

02 wrz 2020, 07:45
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 kwi 2020, 11:14

POSTY        12
Warto posiadać bardzo duży zapas cierpliwości. Umiejętność przepraszania podatników za błędy systemu. Umiejętność rozmowy w "stresujących" sytuacjach (podatnicy bardzo roszczeniowi aby nie powiedzieć że bezczelni). Przyda się ordynacja podatkowa. Wiedza o podatku dochodowym jeśli startujesz na dochodowy. Orientacja w wypełnieniu zeznania np. Skąd się bierze podatek nalezny, czym jest zaliczka itp.

02 wrz 2020, 08:02
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 kwi 2016, 05:55

POSTY        91
I niestety przygotuj się na to że mimo, że będziesz mieć rację, przełożeni mogą kazać przepraszać za to, że podatnik jest idiotą.
Chlebem powszednim pracowników księgowości jest przepraszanie, robienie raportów na szybko '' bo przyszło pismo z izby'', nadgodziny i ciągłe telefony od ludzi, którzy często nawet nie wiedzą po co dzwonią, np.
Dzień dobry, ja nie wiem czy dobrze się dodzwoniłem ale chcę dostać zwrot, nie wiem z jakiego pita. Kiedy złożyłem? No już dawno, naprawdę dawno. Z tydzień temu.
To nie wymysł, od kilku lat mam z tym do czynienia.

02 wrz 2020, 09:18
Zaawansowany

REJESTRACJA09 paź 2019, 09:28

POSTY        44
Kejti                    

I niestety przygotuj się na to że mimo, że będziesz mieć rację, przełożeni mogą kazać przepraszać za to, że podatnik jest idiotą.
Chlebem powszednim pracowników księgowości jest przepraszanie, robienie raportów na szybko '' bo przyszło pismo z izby'', nadgodziny i ciągłe telefony od ludzi, którzy często nawet nie wiedzą po co dzwonią, np.
Dzień dobry, ja nie wiem czy dobrze się dodzwoniłem ale chcę dostać zwrot, nie wiem z jakiego pita. Kiedy złożyłem? No już dawno, naprawdę dawno. Z tydzień temu.
To nie wymysł, od kilku lat mam z tym do czynienia.

Warto zaznaczyć, nadgodziny do odbioru nigdy i czasem przychodzenie do pracy w sobotę, ponieważ robić nie ma komu, a termin na już :)

02 wrz 2020, 09:46
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA26 sty 2016, 15:03

POSTY        113
Przecież odkąd jest Poltax2B Plus to wszystko samo się robi :D

02 wrz 2020, 10:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]