Teraz jest 04 wrz 2025, 09:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Rekompensata za pracę przy monitorach kineskopowych 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA06 lis 2006, 11:47

POSTY        3
Post Rekompensata za pracę przy monitorach kineskopowych
Jestem już na emeryturze, ale całe swoje zawodowe życie przepracowałam w informatyce. Od 1980 r do 1990 jako programistka (statystyka), a później jako informatyk w Urzędzie Skarbowym. Ostatnio przeczytałam o wyroku SN-III UK 150/18 z 4.06.2019 - o przyznaniu rekompensaty (dodatek do kapitału początkowego) za pracę w szczególnych warunkach. Akurat chodziło o lata 1988-2008. Przypuszczam, że wiele osób jest w podobnej sytuacji. Czy ktoś może podejmował już jakieś działania w ZUS? Jakie trzeba dostarczyć zaświadczenia? Czy komuś udało się dostać świadectwo z opisem pracy przy monitorach kineskopowych? Myślę, że temat jest też na czasie dla przyszłych emerytów - informatyków.

26 wrz 2019, 23:58
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 lis 2019, 09:34

POSTY        13

LOKALIZACJAKatowice
Post Re: Rekompensata za pracę przy monitorach kineskopowych
Jedna z moich zaprzyjaźnionych osób podjęła taką próbę w IAS Katowice. Od października trwa "ustalanie, kto jest władny do potwierdzenia korzystania przez pracownika z monitora kineskopowego".  Wniosek w IAS złożyła w związku ze staraniem się w ZUS o dodatek do emerytury za pracę w szczególnych warunkach. O wynikach poinformuję wkrótce jak się spotkamy.

25 lis 2019, 10:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]