Teraz jest 04 wrz 2025, 09:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
Nowy w urzędzie skarbowym 
Autor Treść postu

REJESTRACJA27 kwi 2017, 20:52

POSTY        22
Post Re: Nowy w urzędzkie skarbowym
Pamiętaj jeszcze o jednej rzeczy.

Jeśli jesteś paląca/y to wszyscy rozumieją, że musisz się oddać w otchłań i łapy nałogu, ale uważaj, bo niektórzy zagorzali przeciwnicy tego nałogu mogą liczyć ilość wypalonych "papierosków"/8h i te informacje mogą przekazać odpowiednim personom. I ja tez należę do tego typu osób, z tym jednym wyjątkiem, że jeszcze nie strzeliłem z ucha...ale ledwo z tym wytrzymuję, widząc, jak notorycznie te same osoby stoją na pecie po kilkanaście razy na dzień :zygi: , a ja musze się pytać i zgłaszać kierownikowi, że chce wyjść do sklepu po kefir i bułkę bo nie mam czasu zjeść po ludzku śniadania :stop: !.

Pozdrawiam!

31 maja 2017, 19:55
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA06 sie 2009, 08:36

POSTY        171
Jeśli jesteś młody pracownik czyli na utrzymaniu rodziców to kupuj sobie fachowa literaturę przy da ci się tylko zamykaj na klucz i załóż zeszycik komu co pożyczasz.

03 cze 2017, 15:16
Znawca

REJESTRACJA18 lip 2016, 20:56

POSTY        232
Hahahhahaha ten wątek jest genialny, te Wasze rady, dawno się tak nie uśmiałam  ;)  :rotfl:

03 cze 2017, 17:36
Zaawansowany

REJESTRACJA16 wrz 2015, 16:48

POSTY        52
justice                    

Jeśli jesteś młody pracownik czyli na utrzymaniu rodziców to kupuj sobie fachowa literaturę przy da ci się tylko zamykaj na klucz i załóż zeszycik komu co pożyczasz.

Miałam taki zeszyt wypożyczeń, w którym sama zapisywałam komu i kiedy wypożyczyłam akta. Gdybym miała dalej pracować w US to zmieniłabym jednak formułę i prosiłabym o własnoręczny podpis osoby wypożyczającej w tym zeszycie  :(  Wiem, że to lekka przesada, ale już dwie osoby wyparły się - nawet w obecności kierownictwa - że pożyczały ode mnie akta (sprawy na szczęście zakończone)  :(

03 cze 2017, 21:06
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 sie 2013, 22:12

POSTY        418
Jeśli wypożycza się akta, to powinno to być kwitowane, a nie dawane "na gębę". To nie przesada, ale konieczność.

Justice pewnie chodziło o pożyczanie książek, a nie akt.

04 cze 2017, 06:52
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 kwi 2017, 10:32

POSTY        212

LOKALIZACJAWrocław
Polecacie jakieś konkretne tytuły książek, które przydają się w pracy w US oczywiście poza ustawami i rozporządzeniami. Jakieś fajne książki z praktycznymi objaśnieniami Dochodowy, VAT, spadki, PCC, CIT ?

04 cze 2017, 16:47
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 sie 2013, 22:12

POSTY        418
b17                    

Polecacie jakieś konkretne tytuły książek, które przydają się w pracy w US oczywiście poza ustawami i rozporządzeniami. Jakieś fajne książki z praktycznymi objaśnieniami Dochodowy, VAT, spadki, PCC, CIT ?

Nie macie dostępu do LEX-a w Waszym Urzędzie? Tam są też komentarze do poszczególnych ustaw. Zapytaj kolegów o to, jak się je szuka. Książki do podatków są z reguły dość drogie. Kiedyś, gdy nie było dostępu do LEX-a, kupowało się komentarze w księgarni UNIMEX, np. Leksykon VAT, ale teraz są dostępne inne całe komentarze w LEX, tyle, że poza pracą nie da się z tego skorzystać, bo np. u mnie LEX jest on-line.
Jeśli niewiele wiesz o poszczególnych podatkach, to polecam "Prawo finansowe. Tom II Prawo podatkowe" pod redakcją Hanny Litwińczuk. Jest również w formie e-booka. To jest podręcznik, który trzeba kupić lub wypożyczyć, ale przystępnie lecz ogólnie wyjaśniono w nim co i jak, zawiera  również zarys prawa celnego. Szczegóły i interpretacje do każdego podatku znajdziesz w komentarzach z LEX-a za poszczególne lata. Tam są z reguły książki z oficyny Wolters Kluwer.
Poproś informatyka, aby Ci dał dostęp do LEX-a na Twoim komputerze, jeśli u Was nie jest on-line. Bo jeśli jest on-line, to jest do niego dostęp na stronie intranetowej urzędu.

Ciekawe, czy będzie  dostęp do LEX=a w następnych latach, gdy już pokończą się licencje i jaką wersję zakupi KAS.
Mam nadzieję, że o tym nie zapomną, gdy już skończą ze sprawami kadrowymi.

Ostatnio edytowano 04 cze 2017, 17:52 przez gyokuro, łącznie edytowano 2 razy

04 cze 2017, 17:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2