Teraz jest 04 wrz 2025, 07:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Badania okresowe 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA27 paź 2009, 20:32

POSTY        202
Post Badania okresowe
Normy badania wzroku do czytania stanowią iż okulary do czytania dobiera się przy odległości 30 cm od tekstu.
Natomiast zalecana odległość monitorów wynosi 70 cm http://komputerowy.gryzak.net/inne/bhp/
Co zrobić aby dobierano nam właściwie okulary ?

15 sty 2015, 18:55
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Post Re: Badania okresowe
szarotka1977                    

Normy badania wzroku do czytania stanowią iż okulary do czytania dobiera się przy odległości 30 cm od tekstu.
Natomiast zalecana odległość monitorów wynosi 70 cm http://komputerowy.gryzak.net/inne/bhp/

Lekarz medycyny pracy albo okulista do którego on kieruje pracownika na badania okresowe, nie dokonuje doboru szkieł korekcyjnych (okularów lub szkieł kontaktowych), nie wydaje recept, zwolnień, nie kieruje na leczenie itp. Zadania lekarza ( medycyny pracy i w tym przypadku okulisty), ograniczają się do wydania orzeczenia, czy pracownik skierowany do pracy na danym stanowisku (które jest opisane na skierowaniu), może na nim pracować ew. jakie ma w tym zakresie ograniczenia. Zazwyczaj pracownik pracujący przy komputerze (ale winno być to zaznaczone na skierowaniu od pracodawcy), zostaje dodatkowo przebadany przez lekarza okulistę, aby ten stwierdził, czy przy komputerze (monitorze ekranowym) winien od pracować w szkłach korekcyjnych, czy też ich używanie nie jest konieczne. Jeżeli stwierdzi potrzebę używania przez pracownika szkieł korekcyjnych, wpisuje stosowną adnotację do dokumentów, a następnie lekarz medycyny pracy przepisuje ją do zaświadczenia dla pracodawcy. Jeżeli na takim zaświadczeniu znajduje się adnotacja, że pracownik przy komputerze (monitorze ekranowym) musi pracować w szkłach korekcyjnych (czasem piszą okularach), pracodawca ma obowiązek zapewnić je pracownikowi na swój koszt, jako tzw. środki ochrony indywidualnej. Zazwyczaj nie kupuje rzecz jasna okularów ale refunduje ich zakup. Skontaktuj się z działem BHP lub kadrami i zapoznaj się z zasadami obowiązującymi w twojej firmie. Najczęściej jest ustalony limit (różny) i czas po którym można powtórnie otrzymać refundację zakupu okularów. Pieniądze są wypłacane na podstawie przekazanej firmie faktury (dogadaj szczegóły w tym zakresie bo bywają bardzo różne).
Badanie i okulisty w ramach badań okresowych stwierdza wyłącznie czy pracownik powinien korzystać z okularów, czy też jest to zbędne. Każdy rozsądny lekarz ma tu na względzie zarówno obiektywne wyniki badań, jak i subiektywne odczucia pacjenta. W przypadkach wątpliwych wpisują szkła korekcyjne do zaświadczenia (zasada RWD) a pracownik i tak zrobi co chce. Doboru okularów raczej nie załatwisz w czasie takiej wizyty, bo jest robiona w ekspresowym tempie (chyba, że dodatkowo zapłacisz). I tak polecam jednak wizytę u innego specjalisty - choćby porównanie wyników. Często w zakładach optycznych okulista przyjmuje za free jeżeli w tym zakładzie zakupisz przepisane okulary. Możesz również skorzystać z NFZ lub (raczej) zapłacić z własnej kieszeni (warto). Receptę realizujesz, odbierasz okulary i odpowiednio wystawioną fakturę, zanosisz do firmy i czekasz na zwrot wydatku.

15 sty 2015, 19:55
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 sie 2009, 16:20

POSTY        253
Post Re: Badania okresowe.
szarotka1977                    

Normy badania wzroku do czytania stanowią iż okulary do czytania dobiera się przy odległości 30 cm od tekstu

zastanawiam się, czy to pytanie jest skierowane do właściwego adresata. Nie jestem w temacie, ale z tego co przeczytałem i zakładając, że mnie to dotyczy, to takie zapytanie w trosce o własne zdrowie, zadałbym okuliście (a najlepiej kilku okulistom :P) może potrzebne są inne okulary do tekstów pisanych, a inne do komputera? nie wiem, nie sprawdzałem, i obym nie musiał sprawdzać :)

15 sty 2015, 20:09
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA27 paź 2009, 20:32

POSTY        202
Niestety należy samemu wybrać się do okulisty , gdyż okulary przepisane przez okulistę "zakładowego" nie nadają się do pracy przy komputerze  :( , tylko do czytania. (Musi badać wg. norm)
link http://okularydokomputera.pl/index.php?c=5_3
cytat: Pamiętajmy, że zwykłe okulary do czytania przeznaczone są do pracy w odległości 40-45 cm, natomiast przy komputerze pracujemy w odległościach większych tj. od 45 do 70 cm.
Do tego należy dodać charakter naszej pracy. Noszenie nieodpowiednich do warunków pracy okularów prowadzi do wykonywania niepotrzebnych ruchów głową, nadmiernego pochylania jej bądź cofania, a co za tym idzie do utrwalania niewłaściwej postawy ciała.
W związku z powyższym polecamy posiadanie osobnej pary okularów do pracy przy komputerze, które uwzględniają charakter naszej pracy oraz wymagania wzrokowe.
Istnieją na rynku soczewki, które zostały specjalnie zaprojektowane, aby spełniać kryteria oczekiwań w zakresie pracy z bliska oraz odległości pośrednich.

15 sty 2015, 21:25
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 sie 2009, 16:20

POSTY        253
To mamy już sprawę jasną :)

15 sty 2015, 21:30
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA15 wrz 2016, 08:35

POSTY        4
To tylko zalecenia jak dla mnie. Oprócz tego mam astygmatyzm i szkła dobiera mi optometrysta. Jednak jakby nie patrzeć to szkolenia okresowe trzeba przejść.

10 kwi 2017, 06:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]