dajcie spokój, co uczelnia to inne wymagania, a najśmieszniejsze jest to że co wydział niekiedy to inne są niekiedy nawet jak Podatnik mówił wystarczy że pójdzie się do innej kobietki z Dziekanacie i ona już innych dokumentów wymaga, niż jej koleżanka siedząca biurko obok. No ale cóż poradzić, oni kołują ludźmi, więc wychodzę z założenia że chociaż ja staram się nie utrudniać
____________________________________ Stanowisko: Klikacz/Małpa od wciskania guzików/Starszy operator SSP - to się waha ;)
20 wrz 2016, 21:19
Re: Zaświadczenie o dochodach US
Witam. Do MOPS-u, jak i na uczelnie potrzebne są zaświadczenia o dochodach wg ustawy o świadczeniach rodzinnych. Zmienił się tam zapis i obecnie brzmi on następująco: "(...)przychody podlegające opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27, art. 30b, art. 30c, art. 30e i art. 30f ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych". Wcześniej artykułu 30f nie było zapisanego w tej ustawie.
Zaświadczenia, które wydajecie wyglądają identycznie, tylko w nagłówku oprócz tych co macie (czyli art. 27, 30b ,30c, 30e) informatycy powinni dodać jeszcze ten nieszczęsny 30f i będzie w porządku.
23 wrz 2016, 15:33
Niszczyciel
Witam. Do MOPS-u, jak i na uczelnie potrzebne są zaświadczenia o dochodach wg ustawy o świadczeniach rodzinnych. Zmienił się tam zapis i obecnie brzmi on następująco: "(...)przychody podlegające opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27, art. 30b, art. 30c, art. 30e i art. 30f ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych". Wcześniej artykułu 30f nie było zapisanego w tej ustawie.
Zaświadczenia, które wydajecie wyglądają identycznie, tylko w nagłówku oprócz tych co macie (czyli art. 27, 30b ,30c, 30e) informatycy powinni dodać jeszcze ten nieszczęsny 30f i będzie w porządku.
Nie chodzi tutaj o aktualizację, zawsze można dopisać "z palca", albo podatnik może zażądać wydania zaświadczenia na załączonym przez siebie druku Chodzi tutaj o to, że niektóre dziekanaty odsyłając ludzi kazały nam robić rzeczy, których my nie możemy a mówili że my musimy! ( dopisanie na wydanym zaświadczeniu czegoś i "podpieczętowanie" - przynajmniej u mnie za takie coś poszedłby pewnie stołek...). Takie buntowanie ludzi przeciw nam - tak jak wcześniej już pisałem, Pani rozpisała kartkę podatnikowi co ma mówić a jak my nie będziemy chcieli dopisać tego na tym wydanym już zaświadczeniu to mamy wydać jej odmowę. bo musimy! No i w ten oto sposób podatnika nie idzie przekonać że zaświadczenie było wydane zgodnie z żądaniem z wniosku i że jeśli chce inne to musi złożyć nowy wniosek, bo PANI Z DZIEKANATU kazała żeby było na tym poprawione! BTW idąc tym tokiem rozumowania odmowę też powinniśmy napisać i podpieczętować na tym zaświadczeniu "Nie dopiszemy tego na tym zaświadczeniu" pieczątka
____________________________________ Stanowisko: Klikacz/Małpa od wciskania guzików/Starszy operator SSP - to się waha ;)
24 wrz 2016, 20:26
O jakim województwie mówimy?
no właśnie Lavenderbrown, może bardziej konkretnie, bo żadnej aktualizacji pod tym względem nie było (przynajmniej oficjalnej) więc jeśli możesz nam zdradzić co takiego "Wasi" informatycy wgrali to będziemy bardzo wdzięczni.
Śląskie. Nie wiem co, nie jestem informatykiem, dowiedziałam się jedynie, że t o jakaś aktualizacja BA. Zgłosiłam tylko, iż wzór niezgodny jest z ustawą o świadczeniach rodzinnych - reszta to nie moja broszka.
Ostatnio edytowano 26 wrz 2016, 06:49 przez Lavenderbrown, łącznie edytowano 1 raz
26 wrz 2016, 06:49
Lavenderbrown
O jakim województwie mówimy?
no właśnie Lavenderbrown, może bardziej konkretnie, bo żadnej aktualizacji pod tym względem nie było (przynajmniej oficjalnej) więc jeśli możesz nam zdradzić co takiego "Wasi" informatycy wgrali to będziemy bardzo wdzięczni.
Śląskie. Nie wiem co, nie jestem informatykiem, dowiedziałam się jedynie, że t o jakaś aktualizacja BA. Zgłosiłam tylko, iż wzór niezgodny jest z ustawą o świadczeniach rodzinnych - reszta to nie moja broszka.
Ogólnie to sprawa wygląda w ten sposób, że EWIDENCJE które wydają te zaświadczenia mają tak jak w BA są wzory pism urzędowych (wezwań itp) tak samo są wzory zaświadczeń, które można modyfikować. Każdy urząd ma własną bazę takich wzorów, jak jest akutalizacja to ona nie obejmuje tych wzorów, jedynie co to jak jest jakaś taka aktualizacja globalna, ale każdy urząd tak ogólnie ma inaczej tak na prawdę ustawione ewidencje i cele wydawania zaświadczeń. W tych ustawieniach można: - dodać, anulować, zedytować cel wydania zaświadczenia a co za tym idzie również podstawy prawne opłaty skarbowej) - wzór zaświadczenia gdzie możemy nawet sprecyzować dany wzór w zależnosci od rodzaju i celu ! - np. dochód brutto do stypendium dla 1 bądź dla 2 osób )
02 paź 2016, 19:38
W Śląskim mamy aktualizację
03 paź 2016, 11:32
To oficjalna i centralna aktualizacja? Czy coś zrobione przez Waszych informatyków?
03 paź 2016, 13:50
Witam. Woj. mazowieckie. Informatyk powiedział że sami nie możemy nic dopisać (zaświadczenia wydawane są w BA). Napisaliśmy do Help ... Przyszła odpowiedź za kilka minut, przysłali jakiś skrypt informatyk go wgrał trwało to może 5 minut albo mniej i już na zaświadczeniach jest art. 30f. Pozdrawiam
03 paź 2016, 15:25
Sam art 30f daje tylko informację w nagłówku a czy mechanizm doliczania dochodów na podst. wspomnianego art. działa? Wydaje mi się, że nie .
04 paź 2016, 13:18
Uważam że dochód BA będzie doliczała dopiero w zaświadczeniach za 2016 r. na podstawie złożonych zeznań rocznych (PIT-CFC).
04 paź 2016, 13:26
Mam taką nadzieję, że nie zapomną
04 paź 2016, 13:32
Czy jeśli wystawiacie zaświadczenia np. do zasiłku rodzinnego, wychowawczego itp. to również drukujecie z tym art. 30f czy może art. 30f dotyczy zaświadczeń tylko i wyłącznie do celów stypendialnych? Zauważyłam, że tylko Uczelnie robią z tym problem.